• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

VE7CA 2-element HF triband

Autor 9A4ZD, 24. Ožujak 2006, 00:08:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4ZD

Pozdrav,
ima li tko iskustva sa izrgradnjom ove antene ( http://www.arrl.org/tis/info/pdf/0111035.pdf ) i kako se ona ponaša?
Usput, autor navodi kako je koristio žicu #14 (2,08 mm2) budući da kod nas takve žice nemam koristim žiu od 2.5 mm2 pa me zanima za koliko bi ta trebala biti kraća/duža ?
I drugo, budući da nemam iskustva sa izradom žičanih antena a pretpostavljam da će biti neminovno skraćivati žicu postoji imate li kakav savjet kako ju što jednostavnije podesiti na pravu dužino prije konačnog učvršćivanja? No ovo drugo i nije zaprvo baš neki problem, više me zanima da li je tko radio ovu antenu i iskustva.
73 DE Dejan, 9A4ZD

9A2KL

Dejane
Nebi trebalo biti problema sa zicom 2.5 m2 jer to nije velika razlika u kvadraturi. Veci problem ce ti predstavljati visina na kojoj se antena postavlja. Sa visinom ce se drasticno mjenjati i SWR i diagram zracenja, i Najvaznija stvar je da ti uporisne tocke odredjuju i smjer antene. Koliko mi amateri imamo srece te su garantirano u nekom "bez veze smjeru. A jos uz to moraju biti i dosta visoke. Zato ti predlazem, ako ti nije samo do experimentiranja, nego trazis i antenu koju bi postavio za dulji period da navratis na ove stranice http://www.moxonantennaproject.com/ i pokusas nesto tamo naci. Jeftino, jednostavno i jako ucinkovito.
Sretno u gradnji.
73's de Leon 9A9L

9A4ZD

hm... evo, malo gledam taj "Moxon" i čini se dobra antena, no već sam isjekao žie za ovu pa ću vidjeti kako radi. A onda možda krenem i dalje :)
TNX za preporuku.

9A6A

U HRS 9A CW natjecanju sam koristio tu antenu. Napravio sam je u Zagrebu i objesio između dva stupa na Hvaru. Pokazala se odličnom ali sam je postavio kao inverted V jer nisam imao 4 tocke na dovoljnoj visini. SWR se pokazao jako dobar, a rezultat rada s tom antenom je bio iznad očekivanja. Osim toga jednio takva antena može izdržati vjetrove na vrhu Hvara i lako se skupi i podigne ako treba. Idealna za portab rad.
Sllika antene razapete na Hvaru je u foto galeriji.

9a6a

9A6KGT

ako je napravis (mislim na VE7CA 2-element HF triband), opisi rezultate.

73 de Toni / 9a6kgt
CW iliti A1A nije za mlakonje!!!!
A1A iliti CW nije za mlakonje!!!!
UPSsss, to sam već rekao...., al' nema veze, bez antene,hehehee
p.s.
spoznao već od SINCE iliti od DAVNE 1987, a rođen tek 1974

9A4ZD

Žice su isječene kao i očne letvice - nosači, još par detalja pa ovaj vikend idem na orah i krov :) O rezultatima ću izvjestiti :)

9A6C

Pitanje za 9A6A:

S kakvom si žicom uradio ovu antenu i koliko su se objavljene dimenzije slagale s onima do kojih si ti došao?

Problem skoro svih američkih žičanih antena je što ih prave od neizoilirane žice, a mi obratno. a skoro nikad ne navedu o kakvoj se žici radi, osim promjera. U ovom slučaju jasno je samo da je žica #14 i to tvrda pletenica, ali ne je li izolirana?

Sličnu antenu sam još negdje vidio, mislim na YCCC stranici, ali bez hairpin prilagođenja. Ovaj hairpin je riješio problem na elegantan način.

Onda, brojevi?

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4ZD

Postavljena je i radi :) problem je malo bio u mehanici - tj. centriranje elemenata između nosača i balansirajne da stoji horizontalno sa zemljom. bez ikakvih dodatnih podešavanja radi sa dimenzijama koje je dao VE7CA stim da bi se SWR dao još malo dotjerati ali nisam imao više snage penjati se i spuštati po orahu i krovu :) Antena je lijepo usmjerena ( u mom slučaju je ostala zaglavljena na sjever). Žica je 2.5m2 i RG58 cca 30m.
Topla preporuka

S55M

Citat: "9a4zd"Postavljena je i radi :) problem je malo bio u mehanici - tj. centriranje elemenata između nosača i balansirajne da stoji horizontalno sa zemljom. bez ikakvih dodatnih podešavanja radi sa dimenzijama koje je dao VE7CA stim da bi se SWR dao još malo dotjerati ali nisam imao više snage penjati se i spuštati po orahu i krovu :) Antena je lijepo usmjerena ( u mom slučaju je ostala zaglavljena na sjever). Žica je 2.5m2 i RG58 cca 30m.
Topla preporuka

I tih 30m RG58 pripomaže, da stvar radi još bolje :)
Adi
Koper-Istra

9A6C

Što duži  kabel, to bolji swr...

Je li žica izolirana ili nije?

Imam namjeru ovo sklopiti, ali da bude na alumijskom boomu od 25-30mm i s ribarskim štapovima kao nosačima elemenata za 14 MHz. Imam sve gotovo pa me zanima ovo oko žice da znam i to.

Usput, obzirom da je izolator na radijatoru 100 mm, zanima me da li je od navedenih dimenzija žice za radijator oduzeta ova vrijednost ili je sa svake strane radijatora onoliko žice koliko kaže VE7CA?

Ajde momci malo...

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A5CW

Pitanje, nosaci zice su plasticni ili drveni?
73 Patrik
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A6A

Nakon tri neprospavane noći (WPX SOSB 160m) još moram i sjediti i misliti o dimenzijama.
Žice su 2.5mm2 izolirane licne.
nosači su napravljeni od drvenih letvica 20x40mm dužine oko 3m
razmak između pojednih dipola je od 20mm plastične cijevi.
nisam dodao prilagodni element nego sam samo napajao sa RG213 direktno na sva tri radijatora.
SWR na sva tri banda je ispod 1.7 u cijelom bandu.
Na Hvaru na vidikovcu je smotani uzorak antene, pa Gogo odi pa vidi.
podigao sam antenu na oko 1,5m i izmjerio rezonantnu frekvecniju radijatora i dotjerao u centar banda pa sve skupa objesio konopima na oko 13m malo se sve promijenilo ali je u navedenim granicama.
Nisam siguran da je boom od Al dobro rješenje. Lakše je da bude drveni ili plastični (npr cijev od fibera)

9A4ZD

- nosači žice su najlonsko uže od 2.5 mm kupljeno u ribomaterijalu
- izolator između krajeva radijatora je malo manji od 100 mm ali sam udaljenost za hairpin match izveo tako da sam na žice navukao dvije letvice sa izbušenim rupama na 100 mm i kroz njih provukao žice.
- Žica je izolirana, u elektroprometu nađoh najjeftiniju za 1.25kn/m
- Sa svake strane radijatora je onoliko žice koliko je navedeno u specifikacijama, dakle, izoaltor se ne uzima u obzir.
-  9a6c, ne kužim o kakvom boom-u pričaš??? Misliš na dvije drvene letve koje sve to nose ? To sam našao nekakve jelove letve u baumaxu (ili hausu :) ), premazao ih zaštitom i izbušio na određene udaljenosti. Kroz njih ide najlonski knopac koji drži žice od radijala i direktora.
Te dvije letve su jedine čvrste stvari u konstrukciji, sve ostalo su žice i najlonska užad. naravo tu su i električarske stopice za žicu od 2.5mm2 koje su na krajevima žica za lakše spajanje na koaksijalni kabel a na krajevima su dobro došle kad sam ih pričvrstio na najlonsko uže (čvorom kao za vezajne udice).

9A6C

Zahvaljujem svima koji su unatoč nadljudskim naporima i neprospavanim noćima smogli posljednje atome snage da odgovore na ovako komplicirana pitanja.

Što se booma tiče, čini mi sa di bila šteta antenu koja je ovako lagana i dobro radi držati samo u jednom smjeru kad se može napraviti i u rotary varijanti. ne vjerujem da će boom pokvariti antenu jer se nalazi u sredini, u točki naponskog minimuma.

Još jednom hvala pa kad bude govoto, čujemo se ponovo.

GG

9A6A

Sad vidiš koliko se vrhuška HRS-a muči zbog tebe, kad zadnjim atomima snage upotrebljava (preostale) moždane vijuge...
Antena je predviđena prvenstveno za portabl rad. Nisam siguran da bi aluminijski boom riješio pitanje rotiranja, jer je apsolutno svejedno da li rotiraš drvanu letvu ili Al. cijev, kad moraš rotirati i žice. Jednio da to sve skupa proračunaš pa umjesto žica staviš cijevi, ali onda je to klasični 2el beam. Cijela antena i tako visi na 4 konopa i barem dvije visoke točke koje nose boom. Krajevi bi mogli biti i pod kutom, kao kod mene, jer nemam 4 visoke točke za objesiti cijeli sustav.

9a6a