• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

VE7CA 2-element HF triband

Autor 9A4ZD, 24. Ožujak 2006, 00:08:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Kao ponizni konzument brainstorma poštovane i moždano deficitarne vrhuške, ponizno zahvaljujem na informacijama, u nadi da će s vremena na vrijeme javnost biti prepuštena još koja, jednako korisna i upotrebljiva.
Možda nisam bio dovoljno jasan u oblikovanju svojeg viđenja ove antene, ili je možda u pitanju potkapacitiranost kognitivnih sposobnosti premorene vrhuške, ali ideja je da boom nosi ribarske štapove koji opet nose žice, sve se rotira i , da zaista, sve slični na običan dvoelementni beam od žice.
Ajde, da sad ne fantaziram, sve ću objaviti i morti uslikati, ako negdje užicam digitalac.

Grehota je ovako korisnu antenu koristiti kao fiksnu, ako njeno okretanje ne iziskuje prevelike mehaničke zahvate ili , nedaobog, troškove.

Svim umornim poslenicima WPX SSB contesta, a posebno sudionicima rovovske bitke na 160 m, želim ugodan odmor i puno veselja u predstojećim danima.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4WW

Pozdrav Zombie!!

Šta ima? Vidim ti si nešto radio-aktivan u zadnje vrijeme!

GL!!

Alen, 9A4WW

9A4EW

Pozdrav Dejane i Alene!

Kad ćemo se vidjeti na Bilogori?? Duško/9A2KK je otkazao sve konteste za ovu godinu iz poznatih razloga. Ali je rekao da ćemo  odraditi barem jedan kontest, tek toliko da se nađemo i vidimo makar i jednom ove godine.
Možda bi bilo najbolje HLJK u 7 mjesecu?

Pitanje za Dejana: Kućo stara, kada dolaziš u svoj rodni grad? Nisam te vidio  ovdje jaaakooo dugo!

73 de 9A4EW, Hrvoje
73 de 9A4EW, Hrvoje

9A4ZD

Alene, Hrvoje...
hvala na javljanju, Ma, ja se radioaktiviram dva puta godišnje jednom na kontestu s vama i jednom na orahu sam sa sobom :) Prošle godine sam radio double bazooka antenu na istom mjestu (orah-krov) pa je nakon poštena vjetra pukla na pola. No, bijaše to početnička greška jer je jedino učvršćenje bilo ono zalemljeno :) Sad sam rabio čak i stopice i konektore i kojekakva čuda :) Možda izdrži do jeseni a za slijedeću godinu moram smisliti novu antenu (netko je spomenuo MOXON). Netko mijenja odjeću svaku sezonu a ja antene :)
Ajd uživajte i ako još tko sastavi ovo žičano čudo volio bih čuti iskustva. A ja ću fotografiju objaviti ovdje kad ju "uslikam".
73, Dejan

YU1QT

Grehota je ovako korisnu antenu koristiti kao fiksnu,...

Gogo,i Pero,a i Ti ste u pravu! Moze se napajati i bez hairpin-a,po simulaciji swr je znatno  bolji od 1.7:1;Solidna antena sa losim F/B(sto je ne kvari mnogo),ali 10m rezonanca ide ispod banda! Moze joj se dodati boom koji ne mora biti dielektrik,ali svakako treba dodati i direktore :wink: ,na cemu upravo radim.A,onda cu joj saviti krajeve.Inace po datim dimenzijama koriscena je izolovana zica,rezonira 14.2/21.1/27.75 MHz.
Andra YU1QT

9A5ANB

Bilo bi interesantno isprobati kako bi se Moxon ponasao u ovakvoj konstrukciji, tj. dali bi mu smetale drvene letve u blizini onih savijenih djelova. Pa onda mozda usporediti te dvije antene u raznim instalacijama (Inv.V, Flat, Slop itd)

Mozda Andra najprije simulacija!

Jako dobra tema, pratim dalje...

Pozdrav,
Mic, 9a5anb

YU1QT

Optimizacija sa trecim elementom je znatno popravila antenu(sa 9,53 gain/6dB fb,na 11.95 gain/21fb),ali je antena "porasla" sa10,65x2.13m,na 10,12m x 8,46m +boom.
Uporedjeno sa 3L/3b Moxonom bez boom-a,dimenzija 7,64 x7,64m sa gainom od 12.69/22fbdB,nije vredno pravljenja sa 3el,pa neka ostane dvo- elementna.Podaci su za 14,2 MHz.
Andra YU1QT