• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Wireless packet radio - BUDUCNOST

Autor 9A6KII, 04. Veljača 2006, 14:24:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TY

Citat: 9A2HMMalo mi je cudno da se ovakve stvari rjesavaju-dogovaraju na forumu!?!?!?!
Mislim da je to ipak malo ozbiljnija tema za "ozbiljniji" pristup!!!

Pa zar nisu ovi forumi ovdje za ozbač već za zafrkanciju?! I zar stvarno nigdje ne smiješ ništa upitati javno već se sve mora odvijati daleko od očiju javnosti. Wow, thanks for the info. Izgleda da smo se Marica i ja izgubili u šumi. Valjda neće naići zločesta vještica ili vuk.

BTW, ja se još uvijek nadam da će stvari ići na bolje. I iako u zadnje vrijeme sve manje čujem riječ "transparentno" (a par godina nisi mogao gledati televiziju a da je domaće "face" ne spomenu bar 10 puta u svom govoru - ali ih je brzo prošlo kad je tu transparentnost trebalo osjetiti na svojoj koži) još uvijek mislim da je to jedini pravi put naprijed. Kad bi se npr. uvelo na ovom webu nešto poput request-trackera gdje bi članovi mogli prijavljivati svoje probleme (ili ideje) pa bi svi mogli dalje pratiti kako se to razvija (dodjeljivanje problema odgovornoj osobi, njeno očitovanje o problemu, razrješenje problema,...) mislim da bi izbjegli puno pitanja, komentara i loših vibracija. A dupliciranja poslova da i ne spominjem.  
Želio bih i dalje vjerovati da je HRS tu radi njegovih članova a ne članovi radi HRSa. No u uvjetima gdje ne smiješ ništa pitati osim u četiri oka (bez svjedoka), kad se korisne informacije čuvaju kao dobitna kombinacija na lotu umjesto da se dijeli s drugim kolegama, kad nam je drago čuti drugoga na contestu samo ako ima manji score od nas (i da nam da dodatne bodove, naravno) ne preostaje ništa drugo nego dobro se zamisliti nad samim pojmom ham-spirita i kako se on u 9a interpretira i sprovodi u djelo.

Što se problema s priključkom u 9a1bst tiče, molio bih nekoga iz tog kluba da sada nastavi dalje (to ipak nije moj matični klub).
Ako vam bude trebala tehnička pomoć u realizaciji stojim na raspolaganju.
73 de Ivo, 9A3TY

9A4GL

Citat: 9A2HMMalo mi je cudno da se ovakve stvari rjesavaju-dogovaraju na forumu!?!?!?!
Mislim da je to ipak malo ozbiljnija tema za "ozbiljniji" pristup!!!
Pa jel ne vidiš da ih sve zajeee.. ? Pogledaj samo moju sliku, pa to nisam ja. Jel sad bolje ?

Citat: 9A6AZa sve informacije oko priključenja na CARNET mrežu ne treba voditi preko foruma nego se direktno obratite Branku, 9A3PM ili meni radi rješavanja ovih problema.
Da nebi netko paranoično opet krivo shvato, malo ću dopuniti Peru. "Ne treba voditi preko foruma" ne da se nešto saktije od javnosti, već zato što vrlo vjerojatno diskusija neće biti niti pročitana od ljudi kojih se tiće.
-----------
Sa budalama se ne raspravlja !!! Oni te prvo spuste na svoj nivo, a onda te dotuku iskustvom !
Tihomir Heidelberg, 9a4gl
email: _NOSPAM_9a4gl@hamradio.hr

9A2HM

KRIVO ME SE SHVATILO!!!!!!
Dragi kolege, sa svojim postom nisam mislio da je ova tema neozbiljna, nego da forum nije mjesto za neke "sluzbene" informacije.
Naime, zar se ovdje mora saznati nacin na koji HRS odnosno klubovi mogu dobiti pristup internetu, tj. da se preko drugih clanica Carneta navodno mogu spajati na mrezu svih mreza. Uopce nije bitno na koji nacin se dodje do informacija, samo molim da bude "sluzbeno" i da se zna mjerodavna osoba za to, te da se mi kao pojedinci odnosno klubovi mozemo pozvati na taj dokument!
BTW
mene konkretno zanima kako bi se moj klub sa svoje contest lokacije mogao besplatno spojiti na INTERNET kako bi mogli koristiti DXCLUSTER.

no hard feelings, 73 es GL!!!
73 de Kreso

9A4GL

Citat: 9A2HMKRIVO ME SE SHVATILO!!!!!!
Drago mi je da sam krivo shvatio, jer da nisam krivo shvatio nebi bilo dobro :)
Citat: 9A2HMUopce nije bitno na koji nacin se dodje do informacija, samo molim da bude "sluzbeno" i da se zna mjerodavna osoba za to, te da se mi kao pojedinci odnosno klubovi mozemo pozvati na taj dokument!
Ma ok, slažem se da neke stvari trebaju biti službene. Ovdje na forumu ipak možemo malo i neslužbeno :)

Citat: 9A2HMmene konkretno zanima kako bi se moj klub sa svoje contest lokacije mogao besplatno spojiti na INTERNET kako bi mogli koristiti DXCLUSTER.
Ništa nije besplatno :) Gore je već prodiskutirano "kako" to napraviti administrativno, za tehnički "kako" ćete se morati sami potruditi. Možda postavljanjem čvora na Japetiću i povezivanjem sa Zagrebom.

Tihomir, 9a4gl
-----------
Sa budalama se ne raspravlja !!! Oni te prvo spuste na svoj nivo, a onda te dotuku iskustvom !

9A3WP

Citat: 9A4GL
Ništa nije besplatno :) Gore je već prodiskutirano "kako" to napraviti administrativno, za tehnički "kako" ćete se morati sami potruditi. Možda postavljanjem čvora na Japetiću i povezivanjem sa Zagrebom.

Tihomir, 9a4gl

Zanimljivo, zanimljivo ! Rasprava kreće u smjeru koji me jako zanima !

Moram se i ja uključiti u ovom dijelu priče. Da netko krivo ne shvati Krešo 9A2HM i ja nismo se posebno dogovarali oko sudjelovanja u ovoj raspravi, ali muče nas očito iste stvari. S tom razlikom da Krešu zanima pristup DX Cluster-u, a mene i sve ostalo vezano na Packet radio & WLAN.

Jasno mi je da ćemo sami morati odraditi tehnički dio posla. Ali već 10 godina ja molim da me netko uputi na što se i kako možemo spojiti. Pred nekoliko godina postavio sam lokalni PC/Flexnet čvor i pokušao se vezati na ZG sa wbfm70 38k4  preko 9A0XZG na Sljemenu - odnosno tadašnjeg 9A0XZA u Sopotu ? To nikako nije išlo unatoč izvrsnom signalu na prijamu i unatoč optičkoj vidljivosti...

Mi kao Samoborci upravo radimo na puštanju u rad lokalne mreže.
No, ja još uvijek molim da mi netko kaže na što bismo se i kako (čime) u Zagrebu mogli ili trebali spojiti. Jer bez takve informacije ne znam kako možemo planirati LINK-ove. Za sada naš plan je čvor na JN75ST (804 mASL), s kojeg ćemo se interno LINK-ati do Radio kluba u Samoboru.
Japetić nije isključen, ali nama Samoborcima je za sada nevažan. Što ne znači da se ne bismo mogli za njega brinuti, pogotovo ako nam netko od zainteresiranih financijski ili gotovim uređajima pomogne u početku...

73 Goran, 9A3WP.
<<<
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A4GL

Citat: 9a3wpNo, ja još uvijek molim da mi netko kaže na što bismo se i kako (čime) u Zagrebu mogli ili trebali spojiti. Jer bez takve informacije ne znam kako možemo planirati LINK-ove. Za sada naš plan je čvor na JN75ST (804 mASL), s kojeg ćemo se interno LINK-ati do Radio kluba u Samoboru.
Japetić nije isključen, ali nama Samoborcima je za sada nevažan. Što ne znači da se ne bismo mogli za njega brinuti, pogotovo ako nam netko od zainteresiranih financijski ili gotovim uređajima pomogne u početku...
Pa najbolje bi bilo vezati vaš "čvor" kod Tune 9a3px u sopotu, tamo postoje resursi za to. Japetić je vrlo interesantan jer s njega možemo dalje do Karlovca i Ozlja gdje postoji isto interes. Neznam da li s vašeg brda gdje hoćete raditi čvor vidite zagreb, tj. tuninu zgradu. Opremu ti vjerojatno nitko nebude niti dao niti kupio, to ćeš morati sam izorganizirati. Isto kao što će netko od nas u Zagrebu snositi troškove s ove strane.
-----------

9A3WP

"JN75ST" - lokacija koja je nama zanimljiva ne vidi jedino sam Grad Samobor, ali to je već naš problem - koji ćemo riješiti internim hop-om.
Zagreb, Karlovac i ako se ne varam Ozalj su "kao na dlanu". Vjerujem da je bez većih problema moguće ostvariti još bilo koju vrstu veze sa npr. Siskom, Garešnicom, Daruvarom, Psunjem, Kalnikom, Ivančicom...

U trenutku raspolažemo sa 2 komada S5SCC kartica, dva komada S5WBFM70 PLL, antenama 70cm. U postupku je Mikrotik & WLAN kombinacija, za sada pokušavamo osposobiti TP-Link WN-651G kartice na Mikrotiku za prve probe - ali nismo još pronašli driver za Linux (Mikrotik).
Zanimaju nas kartice kojima ćemo moći LINK-ove smjestiti na amatersko područje. Svaki savjet u vezi istoga je dobrodošao.

Dobrodošle su nam povoljne ponude PSK/QPSK uređaja za 1Mbps da iskoristimo i ta dva kanala (na dvije S5SCC), ali ako ćemo se imati s njima kamo spojiti... Ima li netko štogod povoljnih "lighting arrester-a" ilitiga plinskih odvodnika za atmosferska pražnjenja i oni su dobrodošli, kao i originalni "N" konektori za "CU2Y" i za RG217.

Dajte nam da se spojimo, hi !
Volja stvarno postoji...

73 Goran, 9A3WP.
<<<
@9A3WP @DK3WP

9A4GL

Citat: 9a3wpU trenutku raspolažemo sa 2 komada S5SCC kartica, dva komada S5WBFM70 PLL, antenama 70cm. U postupku je Mikrotik & WLAN kombinacija, za sada pokušavamo osposobiti TP-Link WN-651G kartice na Mikrotiku za prve probe - ali nismo još pronašli driver za Linux (Mikrotik).
Sa S5SCC, WBFM, PSK i sl za 20km link nebudem ja mučio muku. Prvo gdje ćeš to nabaviti, tko će to popraviti, tko će to održavati. Možda to još ima smisla za 100-200km, ali za Zagreb-Samobor previše muke. Ajmo bolje pričati o 802.11. Mikrotik i linux nisu isto, ono što ti hoćeš se može sa mikrotikom, sa linuxom neznam baš. Ajde se ti meni javi, pa ćemo na kavi sve prodiskutirati, jer mi se neda toliko pisati :)
-----------

9A3TY

Citat: 9a4glAjde se ti meni javi, pa ćemo na kavi sve prodiskutirati, jer mi se neda toliko pisati :)

Aha, opet u četiri oka bez svjedoka :-)

Imaš li koji prijedlog i za Zadar?
Ako ti se ne da pisati snimi se u jednu mp3-cu i riješen problem!
73 de Ivo, 9A3TY

9A4GL

Citat: 9a3tyAha, opet u četiri oka bez svjedoka :-)
Imaš li koji prijedlog i za Zadar?
Ako ti se ne da pisati snimi se u jednu mp3-cu i riješen problem!
Tako ti je to, što manje ljudi zna, manje će ljudi prigovarati i filozofirati šta smo loše napravili i kako je zapravo trebalo :) Imam prijedlog i za Zadar, dodjem ja u zadar negdje oko 18.7 pa popijemo kavu, ali od linka zagreb-zadar ništa, Sizif nisam :) A ako me trebaš dam ti broj telefona, ali ne javno na forumu, jer me ionako previše ljudi zove.
-----------

9A3TY

Citat: 9a4glImam prijedlog i za Zadar, dodjem ja u zadar negdje oko 18.7 pa popijemo kavu, ali od linka zagreb-zadar ništa, Sizif nisam :)

E NonSizife... nisam ja mislio da će ići direktno Zd-Zg ali preko Ćelavca i drugih postojećih lokacija/čvorova bi valjda moglo?! Ako ne sutra a ono barem preksutra.
No, ako ne ide link prema Zg već i dalje ostajemo tamo negdje Bogu iza nogu, lokalna prčija, provincija, Filipinci, ... nema ni potrebe za konzultacije s tobom (iako ću rado otići na piće s tobom kad budeš tu, na čisto neobveznu ćakulu a možemo i u palačinka bar na jednu (ili više) od 66 različitih vrsta slatkih i slanih palačinki) - lokalnu mrežu možemo odraditi i samostalno. Tnx anyway.

Očigledno da se moramo pomiriti s činjenicom da je HRS tu samo iz administrativnih razloga .... a kad se sjetim kako smo "vikali" na ZTK ....
73 de Ivo, 9A3TY

9A5CW

Brizna ti ona regija koja Zagreba nima :)
73, Pa3k
p.s. red bi bio da idete na private mail...
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A3WP

A nije li ona "HRS - to smo mi" ispravna ?

HRS odnosno nadležne komisije, radne grupe i sl. neka
nam budu zvijezde vodilje, neka nam propišu, usklade,
pomognu oko suradnje s ostalim institucijama, neka nam pomognu
oko nabavljanja opreme naveliko...

Čuo sam se s Tihomirom jučer, čovjek mi je preporučio gdje, kako
i s čim da spojimo naš JN75ST s PR mrežom u ZG i to mi je dovoljno. Jasno mi je da dalje moramo sami !

73 Goran, 9A3WP.
<<<
@9A3WP @DK3WP

9A3TY

Citat: 9a3wpČuo sam se s Tihomirom jučer, čovjek mi je preporučio gdje, kakoi s čim da spojimo naš JN75ST s PR mrežom u ZG i to mi je dovoljno. Jasno mi je da dalje moramo sami !

Ma i meni bi bilo dovoljno samo da se imam gdje spojiti :-) ali nemam :-(
73 de Ivo, 9A3TY

9A7PSS

možda ne bi bilo loše da svoje rasprave oko WiFIHR-a i HRFreeNeta te drugih udruga nastavite i na www.hrfreenet.net/forum gdje bi masa ljudi voljela cuti sto to vi njima imate za reci...

nazalost oni ne mogu do vaseg foruma da vam pojasne neke stvari...