• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

PAX ON BANDS

Autor 9A2JH, 30. Prosinac 2005, 12:13:10

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JH

Dragi moji radioljupci........dugo sam se odlučivao da li da se javim ili ne.
Odlučio sam se isključivo radi moje "radio bolesti" koja me je pratila cijeli život, u privatnom i profesionalnom radu.
Čitajući forum na temu QSL, došao sam do zaključka da svi imaju nešto s čime se slažem i čime se ne slažem. Što to govori? Mnogo ljudi mnogo mišljenja. Ova banalna riječ QSL je zapravo potaknula mnoge druge važnije teme. Uzimam si pravo uz dužnu ispriku, da imam neko iskustvo
obzirom da sam zaplovio u radioamatersku obitelj 1952, na band 1953 i hvala gospodinu još sam ovdje. I u moje vrijeme su bile suprostavljene
stare i mlade snage. Onda je isto postojao radioamaterski kodeks ( čitaj radioamaterska biblija) i ona postoji i danas. Mislim da je time rečeno sve.
Obzirom da je razlika cirka pola stoljeća to je bilo nužno i koješta dodati, ali u osnovi je sve bitno isto. Pa stoga MIR medju nama. Uživajmo u našem dragim igračkama i volimo svoje OMS cijelog svijeta a osobito naše
prijatelje u 9A. Oprostite na mom "UMOVANJU" jer sam i ja griješnik i u 8. deceniju života no još uvijek sam aktivan i na "gadljivom" contest logu i printam QSL kartice, pečatim i.t.d.Sva sreća da u kamenom dobu nisu izumili radio jer bi morao klesati pismo........ovo pod Hi!
Volim Vas sve i želim Sretnu Novu godinu 2006. Vama i obiteljima 9A2JH

9A2JG

Zvonimire lijepi pozdrav! Tvoje riječi su melem za moju dušu. Meni je samo žao što ima par stotina "posjetitelja" a pisanom riječi se oglase desetak ljudi. Vidim po broju posta (1!) da se ne javljaš, ja se nisam uopće javljao od prijave ovdje prije cca 20 mjeseci, ali su me ponukale šuplje diskusije u pogrešnom smjeru. Takve diskusije (na našu žalost, ne javne, a još manje demokratične) su i dovele do ukidanja klasa, telegrafije, osoba za obavljanje teh. pregleda amaterskih radio postaja, odabiru osoba za komisije za polaganje ispita po stranačkoj knjižici (moralno politička podobnost po ne znam koji put), dodjele pozivnih znakova sa jednim slovom, sa 1 u znaku ili pod brojem suprotno pravilniku, strancu dati 9A1 itd. To i je poanta zašto više ne šutim, i zašto sam se, kao i Ti prvi put javio na forumu HRS-a. Sama tematika QSL je ispitno pitanje, pa temu nećemo produbljivati!
Svako dobro, puno zdravlja i mira u Novoj godini žele Ti Koki 9A2JG i Magdalena 9A7LFZ
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A6XX

Koki, pucaš dosta visoke optužbe ljudima... mene baš zanima koji je to strani radioamater dobio 9A1 u znaku nakon uvođenja novog pravilnika o dodjeli pozivnih oznaka? ili koji je domaći radioamater dobio jednoslovni suprotno pravilniku?!

i navedi tu političku komisiju da znamo o kome se radi, a ne o nekim ONIMA.

ukidanje telegrafije i slično je već isfurano, vrijeme će pokazati ko je bio u pravu - ja sam ljubitelj telegrafije i nemam ništa protiv ukidanja telegrafije...

Hrle - 9A6XX

9A2JG

Hrle ovo je ovdje forum a, ne ispovjedaonica, i ljudi napišu ono što žele, a ne ono što ih neko drugi nastoji isprovocirati.
Ali, da bi bio bar malo zadovoljan, odgovoriti ću ti bar na jedno pitanje : 9A1TA.
Za ostale odgovore kupi časopis, ipak ste me svojim šupljim diskusijama "prelomili" i uzeti ću pero u ruku poslije 34 godine (i pisanja za VUS).
Budi uvjeren da čovjek u mojim godinama ne piše nešto bez argumenata, samo su to teme o kojima se godinama šuti.
I da zaključim svoje sudjelovanje u ovom forumu, sam sebe ovdje prozivaš, a da mi nije jasno zašto, ti, naime, s ovom problematikom nemaš veze, metafora je bila u zaustavljanju početaka nečega što dovodi do loše konačnice!
Koki

9A6XX

znao sam da ćeš mi njega ispucati, no tu te moram razočarat...

9A1TA ima taj znak puno prije novog pravilnika o dodjeli pozivnih oznaka. možeš to provjeriti i prema arhivama DXClustera  :lol:

također 9A8MM ima znak od prije novog pravilnika....

jednoslovnog nema u našem klubu još.. nedaju nam ti "visokopozicionirani političari"...

i da, ja se osjećam prozvanim jer sam i ja bio u jednoj ispitnoj komisiji za P klasu, a bogame i u ispitnoj komisiji za USA licence nedavno...  pa bi volio čuti o tome što "moji kolege" rade ili da li sam ja jedan o tih?

dakle, ja i dalje čekam tvoje argumente....

Hrle - 9A6XX

9A2JG

Hrle to jednostavno nije točno; moj prijatelj Tadej je dobio znak poslije, ali papir sve trpi, i ferata vozi, i vojska obuče ...
Što se tiče nekog drugog, npr 9a8mm , ja za njega i ne znam, niti sam ga uzeo u usta, jer kad nešto govorim onda i navedem na koga mislim, a ne općenito... Već su me zvali dvojica telefonom da "šta čačkam mečku u ....." te da se ne miješam u tu  tematiku. Zapadni Balkan!
I da završim (ostatak ćeš vjerovatno moći pročitati u časopisu), g.Petar Miličić nam je na sastanku u mom radio klubu prije cca 21 mjesec rekao (na pitanje iz dvorane : zašto se svi ti znakovi ne dovedu u red, prema pravilniku) : Da će se to NASTOJATI dovesti u red.
I na kraju, molim Te da me više ne prozivaš, i ne tražiš ikakva objašnjenja ovdje na forumu, jer ni Ti ni iko nema na to pravo.
Koki

9A1UN

Zasto dodjela oznaka sa brojem 1 nije u skladu sa pravilnikom?  :oops:

73 9A1UN :)

9A2JG

Dodjela 1 prefiksu 9A je u redu, ali samo klupskoj radio stanici. Koki

9A1UN

evo copy/paste iz pravilnika ako ga je vec tako tesko procitat

Klubovi:

Članak 2.
Radioklubovima se dodjeljuju pozivne oznake iz serije 9A1AAA do 9A1ZZZ (tablica 1.).
Zahtjev za dodjelu jednoslovne  pozivne oznake iz serije 9A1A do 9A9Z (tablica 1.) može podnijeti svaki radioklub udružen u Hrvatski radioamaterski savez samo za jednu primopredajnu sekciju. Jedan radioklub može dobiti samo jednu jednoslovnu pozivnu oznaku.
Klubovima će Ured Hrvatskoga radioamaterskog saveza izdati traženu pozivnu oznaku ukoliko je ista slobodna bez određenih preduvjeta, a prema redoslijedu prispijeća zahtjeva.
Radioklub koji koristi pozivnu oznaku s jednoslovnim sufiksom dužan je plaćati godišnju naknadu za njeno korištenje u iznosu kojega odredi Izvršni odbor Hrvatskoga radioamaterskog saveza.

Pojedinci:

A razred

9A1A      – 9A9Z
9A1AA   – 9A7ZZ
9A9AA   – 9A9ZZ
9A5AAA – 9A7ZZZ

prema Pravilniku
prema Pravilniku
prema Pravilniku
po redoslijedu

73 Davor 9a1un

9A2JG

Pročitao sam ja to, samo je bilo (nažalost) usmeno rečeno da se neće izdavati jedinice osobnim amaterima. Formalno si Ti u pravu, bez diskusije. Međutim postoji, još iz bivše države, i još jedno nepisano pravilo da se ne daje isti sufiks različitoj brojci istog prefiksa , tako da ako i "progutam" Tvoju jedinicu, ne bi mogao un , jer je moj 45 godina prijatelj, ratni drug, i (još) živi Bartul Filipušić 9A2UN još postojeći. A da je , Bože mi prosti, i umro, opet je bila praksa da se ono nepisano drži 10 godina. Ista je logika i za 9A1AA, bome znamo da je 9A2AA živ i zdrav! Imao bi još primjera, ali se svak nalazi osobno, a onda od razumne diskusije ništa.
Uvjeravam Te , ništa osobno. 73, Koki

9A6XX

Koki, iz kojeg si se ti to razdoblja probudio? da li si prespao zadnjih 10 godina?

ti valjda i dalje misliš da nešto usmeno ima nekakvu težinu? to je možda tako nekad bilo. rekla kazala ima sve manje i manje utjecaja, ali uvjeravam te da je 9A1TA dodjeljena oznaka prije 2004. godine, na tvoju žalost i njegovu sreću. to možeš provjeriti u savezu, a ljilja je žena kojoj nećeš uvalit svašta - tada nitko nije trebao pred nikakve komisije o dodjeli znakova (osim u slučaju jednoslovnih). iako bi ti htio da je to neka velika urota to sasvim sigurno nije jer znam kako je taj proces tekao.

jedva čekam tvoj članak u časopisu, mada ne vidim razlike između ove webstranice koju možda čita i više ljudi nego časopis. nadam se da neće biti previše ovakvih optužbi nekim duhovima već konkretna imena i prezimena, možeš i znakovlje.

nemogu vjerovat kakvih sve postova ovdje pročitam, ali eto, zabavno je i to na neki način.

kad nebi bilo 2CW, 5CW, 6MM, 8MM, 9MM, 6XX, 7XX... tek bi tada sljedile tučnjave za znakove. to ti je potpuno iskrivljena logika. stari dogovor? ko se to tako dogovarao? ja takve stvari ne znam, ali znam o pravilniku koji je najnoviji pismeni dogovor legitimno izabrane "vlasti"...

vremena se mijenjaju.... problemi su danas drugog tipa koje je 6NCM spominjao u drugim postovima.. tamo se ne javljaš kao glavni protagonist?

Hrle - 9A6XX

9A2JG

Hrle , puno ti toga napisa ovdje, i to u tuđe ime. Naime , ja s kim počmem diskusiju , s njime i završim. Ako nešto dokazujemo jedan drugome , kolega 9A1UN i ja , onda je to isključivo naša stvar. U toj priči uopće nije važno da li ću ja njemu ili on meni dokazati i otvoriti oči u nekim segmentima ovog hobija, nego da je to NAŠA diskusija.
Pošto nisi njegov odvjetnik, zastupnik ili skrbnik, ostavi njemu, ili bilo kome drugome da sam diskutira, jedan na jedan. Nisi se legitimirao kao predstavnik ijedne skupine, jer ovo ipak nije jedan protiv svih.
Što se tiče g-đe Ljilje, ostavi časnu ženu na miru, i ne umeći je u prljave konstrukcije.
Ja sam upravo prošli mjesec dokazao da čovjek radi par tisuća veza na znak koji nije službeno izdat, ali nisi Ti taj kojemu ja polažem račune. Prema tome, ne vapi Koki za velikim (ni ikakvim) urotama, nego su se znakovi u skoroj prošlosti davali za kafanskim stolom! Dvojica ljudi su mi to na repetitoru (pred nepoznatim, ali sasvim sigurno velikim, auditorijem) i potvrdili i rekli čitav niz primjera, za koje do tada nisam ni znao.
I još nešto na kraju, svaki narod i država ima svoju povijest, pa tako i mi. Kada je prije ovog rata moj prijatelj Tomislav Dugeč dobio, imao i koristio znak YU2DX, jedan je amater iz uže Srbije molio i kumio u Beogradu da mu daju znak YU1DX. Čak je (po vlastitim riječima) i pare nudio. Odgovor mu je u Savezu uvijek bio isti : Ne može, pa znaš da ga Dugeč koristi u Hrvatskoj! Godinama poslije razlaza, u Srbiji i Crnoj gori nisu davali (nove) znakove koji bi kolidirali s onima u Hrvatskoj. Tek je preklani data dozvola za povremeno korištenje YU2 , YT2 i YZ2 i to samo u kontestima. O sufiksima da i ne govorimo.
Toliko o usmenoj predaji, štono pjevaše slijepi pjesnik Filip Višnjić : Drumovi će poželjet Turaka, al Turaka više biti neće!
Na kraju što se tiče "protagonista" : Valjda je članstvo vidilo "ko je Amlet , a ko Ovelija".
I ubuduće, ako ima iko šta reć, samo jedan na jedan!
Koki

9A6XX

dragi Koki, zasto se ja nebi ukljucio u diskusiju na javnim forumima? sa UN se mozes dopisivati na privatnoj razini 1 na 1, ovako je to dano bilo kome da komentira. ja mogu spominjat šta hoću i koga hoću, ako ti to smeta zao       mi je. smatram da nisam nikoga uvrijedio ili rekao neistinu.

ja ne volim da se ljude osuđuje bez konkretnih dokaza.  Tadeja znam osobno  i znam da to nije nikakav kavanski primjer - kada je on dobio znak nije ti trebala nikakva veza da dobiješ 9A1TA.

Isto tako i što se komisija za polaganje tiče (za A klasu ne znam). pa covjece polaganje za P klasu moze organizirat skoro kad oce i ko hoce, a cak i za A klasu danas te više ništa ne koči. polozis klasu neke druge zemlje i na temelju toga ti u HRSu tu klasu moraju priznati (barem što se tiče licenci koje odgovaraju CEPT nivou). ja sam tako napravio jer u to doba se A klasa mogla polagati jednom ili nijednom godišnje.

u SiCG će iduće godine vjerojatno biti polaganje za USA licence pa ko ima zelju moze se najavit. ispiti za USA su cak i zahtjevniji od ovih nasih danas - a treba znati i CW i podosta toga da bi se zaradila 9A A klasa. no ako netko misli da je politički izigran evo mu prilike.

dosta je bilo, kreće se na Ćićariju u snijeg - nećemo uzeti RTX da nebi morali pisati QSLke... :lol:

Svima ugodan doček i još bolja 2006.!

Hrle - 9A6XX

9A2JG

Ispravak netočnih navoda : Nikada nisam rekao a još manje napisao da je Tadej (kojega ja također smatram prijateljem) dobio znak za kafanskim stolom, nego nešto drugo, a to je da je nedopustivo da se strancu daje 9A1. I Tadej zna moje mišljenje, bogamu pa zato prijatelji i postoje da im možeš sve reći iskreno.
Kod komisija sam komentirao odobreni sastav istih, i mislio sam na Dalmaciju, a zašto se Ti javljaš i po tom pitanju, to vjerovatno samo ti znaš.
I dvije o forumima. Ovakav, prizemni način govora, kakav sam vidio tu, pa čovječe to je razlog zašto se neko nije javio dvije godine ovdje. Jedino što se slažem, jest pretpostavka da ovo čita veći broj ljudi nego časopis.
Pravila komuniciranja nisu napisana, ali se podrazumijevaju. Kome to nije jasno ipak mora (iz uljudnosti) skrenuti pažnju sugovorniku da su izmijenjena pravila igre i ponašanja, da bi verbalna utakmica bila fair.

U pauzi skijanja napiši mi QSL kartu za vezu od 18.12.2004. a koju sam ti poslao dva puta preko jedinoga nam biroa. Inače 9A1UN za koga si vršio odvjetničke usluge je vjerovatno dobio mojih 9 QSL karata u zadnje tri godine, pa neka ti da praznih, pa kad pišeš svoje , napiši i za njega.

Želim Ti ugodno skijanje, i puno zdravlja u 2006.g.
Koki  
.

9A6XX

QSLki nemam kod sebe, sve su kod mog managera.

to je inače bilo 9A CW natjecanje - mogli smo raditi na 3.5 ili 7 vjerujem, ne sjecam se da sam ti istu obecao, ni da si istu zatrazio, ni da sam istu primio.

ovaj, ja sam ti dao nekoliko ideja da premostiš ta polagačka sr***, ako već postoje. a nisi spominjao nikakve dalmatince u postu o optuzivanju - nit ja znam da si ti dalmatinac. ja sam isto tako bio clan komisija pa sam se nasao prozvanim. bolje onda drugi put ne piši ništa ili optuzi konkretno...

ovo sa znakovima je stvarno malo pretjerano, ja sad nebi mogao biti XX vjerojatno jer je netko pred ko zna kolko godina imao mozda YT2XX ili nesto slicno. smiješno.

inače mislim da se (kad smo već kod rekla kazala) načelno dogovorilo da se znakovi tipa YU2 neće koristiti u narednih 10 godina, a tih je 10 godina već prošlo, sad polako YU imaju sve više novih znakova. Imaš YZ3xxx i takvih znakova ko u priči već i to za svakodnevnu uporabu.

Isti takav je bio dogovor između Rusa i ostalih bivsih zemalja SSSRa, sad polako i rusi uvode nove kombinacije.

To nisam 100% siguran, mozda netko zna više o tome.

evo, obećajem, ovo je zadnji post u 2005.

73,
Hrle - 9A6XX