• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Expedicija Albania 2005

Autor 9A4QV, 24. Prosinac 2005, 22:16:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Ako me sijecanje ne vara, u startu pompozno najavljena expedicija Albania 2005 od strane 9A je trebala biti dovrsena posto se blizi kraj 2005. godine. Kakvi su rezultati, oce ili izaci koji clanak o expediciji u nasem casopisu? Kakva su iskustva, vjerovatno se stivo cuva za neki naredni broj HRS Radio, mozda ove, mozda slijedece godine, uostalom kome vrijeme nesto znaci.
Vjerovatno je expedicija bila zanimljiva, tajnovita, procitao bih novosti o njoj ali je forum zakljucan na tu temu jos 2004. godine (Samo za ucesnike expedicije).  :roll:

Naravno, uz blagoslovljen Bozic i sretnu novu godinu,

Do neke slijedece expedicije

9A4QV

9A6R

Sve cemo ti ispricati kad primimo tvoje QSL-ke.
Lipi pozdrav
9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A4QV

Pozdrav,

Da ne bi ostalo nezabiljezeno, moj međuspremnik kako se to danas kaže još dobro funkcionira:

--------------------------------------

Reny, 25.May 2005

"Samo ti plovi,na niti jednu kartu koju sam ti poslao via buro za tvoje 50 MHz/mm aktivnosti nisi mi odgovorio.
Samo mi nemoj kazati da nijednu nisi primio!
Radio sam te iz nekoliko "morskih"lokatora koji se takodjer racunaju.
Hvala i 73 de 9A6R Renny Split Hrvatska

P.S.Mozda i nemas karticu a ja te napao Laughing"

9A4QV, 25.May 2005

"Reny pozdrav,

QSL, kartic nisam dobio, mozda je stigla samo jedna, kazem jedna.
Reny, to nije problem, upravo sam danas poslao direktno par qsl kartica, preferiram direktno jer sam tako siguran da ce je osoba dobiti i da mu to nesto znaci, ja ih osobno ne skupljam.
Evo danas je otislo via dirrect mail G4DEZ za qso na 70mhz i IK1UWL za eme na 2m.
Posalji mi izvatke iz dnevnika na mail i to cu ti poslati direktno kad se vratim doma pocetkom sedmog mjeseca.

Za ostale,

Casopis stigao, hvala, FW hvala za mail, adresa za eme contest nasao, Pokuplje adresu jos nemam.

Adam"
------------------------

Poslije toga nisam od tebe dobio odgovora osim cini mi se neku opasku u jednom drugom postu na koju nisam htio odgovarati jer bi rasprava otisla u sasvim drugom smjeru.

9A4QV

9A3JB

Poštovani prijatelji

kao QSL manager želio bih iznijeti neka svoja zapažanja koja bi mogla biti od koristi!

Adam lijepo reče " ja QSL karte ne skupljam " !

A što je sa nama koji ih skupljamo!

Pogledah na QSL.com - nema podataka

Buck master - sve i svašta o 4QV - ali nigdje podatka o tome da ne šalje QSL karte , odnosno da ih traži direktno!

Ovo nemojmo shvatiti kao nešto negativno ili ne daj Bože prozivku!

Jednostavno:

- ako netko ne želi ili mu ništa ne znače QSL karte - neka to i javno obznani ( prilikom samog QSO ili na mjestima s adresom  - pa ćemo znati da ne vrijedi slati QSL - ke u prazno,

- ako njemu ta karta ništa ne znači - ima nas jako puno kojima previše znači - kao što Reni reče - morski lokatori - pa bi bio red i osnovno pravilo fer pleja da bez obzira na sebe - čim  se završi putovanje , contest ili bilo koja druga aktivnost - POSLATI SVE KARTE SVIMA , JER IH MNOGI I TE KAKO ŽELJNO OČEKUJU!
Danas bar to nije problem jer je tisak tako jeftin a usluge našeg QSL biroa ( s obzirom na mizernu članarinu ) su skoro besplatne ( što u drugim zemljama nije slučaj ) ,

- mene osobno contesti ne zanimaju previše , no radim ih isključivo radi QSL karata - pa pozivam sve one koji ih rade iz gušta , da poštuju i naš gušt!

Ja uredno sve karte za 4QV šaljem u matični klub ( jest da tamo baš ne vlada prevelika želja da se karte i vračaju u QSL biro ) , pa prema tome su sve primljene ( a ima ih dosta ) za tebe i tamo!

Unatoč silnoj elektronizaciji i ne znam čemu sve ne - stara dobra QSL karta jest i ostat će nešto što svakom pravom radiozaljubljeniku nema cijenu!

Svima želim Čestit i blagoslovljen Božić i Novu 2006. uz puno primljenih QSL karata!

Mike , 9A3JB

9A4QV

Mike pozdrav,

Ma nema problema, nista osobno ne vidim u tvome postu.

QSL.net i Buckmaster i po meni sve te nebuloze ne bi trebalo uopce posjecivati. Jasno se vidi cemu to sluzi, da bi se pobrala lova a sta unutra pise to su takve nebuloze, skaniran je WEB i tako slozena baza podataka i to jos bez pristanka onoga koji se nalazi u bazi podataka, cisto remecenje privatnosti. Npr. 9a5cw je inace iz Novog Zelanda po Buckmasteru, 9a3nf je iz lokatora jn83.... Sad se njima pridruzio i DL8EBW koji abjuza svugdje i jos trazi lovu za to. Covjek skanira dx cluster i chateve i onda za to lovu trazi.
Osobno ne volim biti neki broj ni u cijoj bazi podataka.

Inace na buck masteru postoji aktivnost QSLing koja je kod tebe jasno prikazana a kod mene nije, sto znaci da se ne bavim time.

Ja QSL kartice ne trazim uopce, a kamoli direktno, ali svim onima koji je posalju direktno i potrose novac za to, uvijek odgovorim upravo direktno.

Cijena QSL kartice, one koje ja saljem direktno kostaju 2kn po komadu, bez postarine, znaci nije problem u lovi.

Sta se tice slanja kartica, koliko vidim to nije nigdje naznaceno pod svim regulativama i pravilnicima, potrebno je samo voditi log i to imati pohranjeno godinu dana.

Da li to fer ili hamspirit (uzvratiti qsl karticu), mislim da bi se prije trebalo upitati da li je npr veza na 50mhz uradjena sa 10w prema hamspiritu.

Hvala, za poslane qsl kartice, istina, to sam i platio kroz clanarinu mada koristim samo polovicu mogucnosti qsl ureda (one way), Hi.

Iskreno receno, divim ti se, kako uspijevas odrzavati qsl ured u pogonu, za to stvarno treba zivaca i volje, tj. biti jednostavno zaljubljenik u taj nas hobi.

Sve najbolje za blagdane.

9a4qv

9A6XX

9A4QV dobiva QSLke na RK Pazin i te su mu redovito sortirane na stranu i kad prodje u Pazin on si to pokupi.

RK Pazin ne uzvraća QSLke jer je to, iako neki smatraju mali trošak, itekako veliki trošak. Jeftino štampanje QSLki dođe koliko? 17 lipa po komadu? Pomnožite to sa 10,000 QSO koje u prosjeku godišnje uradimo (kroz zadnjih nekoliko godina) sa klupskim znakom/vima i dobit ćete cifru od 1,700 kn bez da se ijedna etiketa zaljepila, a nisu ni etikete mačji kašalj + sati i sati potrebni da se to sve skupa sredi. Iz tog razloga ja sam našao sponzora (LZ1JZ - reklama  :lol: ) koji je QSLke poslao KU5B te ako baš nekome treba polje iz kojeg radi 9A7P ili 9A6XX moj manager to uredno obavi. Možda nekim klubovima 2000-3000 kn ne znači ništa no mi ćemo ih rađe potrošiti na neki projekt koji će pomoći danjem opstanku našeg kluba - QSLke u tom djelu nažalost ne pomažu.

Meni itekako nervira da za svaku ekspediciju treba slati dolare i to svi prihvaćaju zdravo za gotovo, a oko nekih redovitih netraženih DXCC/loc stvaraju halabuku.

Mi zbog QSLki ne namjeravamo odustati od rada, a 9A6R i 9A3JB i ostali žestoki ljubitelji QSLki (kojih sigruno nema više od 1% u našim logovima) ne moraju uzvraćati naše pozive, bitno da je alternativa i za takve s naše strane osigurana - ovo se odnosi na sve QSLke RK Pazin (9A1CEI, 9A1CHP i 9A7P), te moje osobne.

73,
Hrle - 9A6XX

VE3ZIK

Pozdrav Hrle.

To da li ima 1% ljubitelja QSL karata ili vise... Cini mi se da je vise :). Takodje, mladi operatori koji tek stasaju na KV dobro se obraduju svakoj QSL karti koju dobiju preko biroa. Tako je bilo i s tobom i sa mnom kada smo pocinjali. Ja sam protivnik e-qsl u bilo kom pogledu (LotW, EQSL.cc)...
Ta od 17 lipa je za onu u boji, a obicna se moze i jeftinije odstampati :).
Recimo, ja sam za svoju 9A/VE3ZIK aktivnost poslao preko biroa ono sto mi se cinilo interesantno, a odgovorio sam 100% preko biroa ili direct (mahom JA's na 30m).
Planiram da dulji period koristim ovaj pozivni znak pa bih eto volio skupiti DXCC. Inace sam poslao svim ex YU STN QSL karte preko biroa unaprijed. Nema nista ljepse nego kad stigne fina gomila karata iz QSL biroa pa te obraduje neki rijedak DXCC...
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A2KL

Staro dobro pravilo kaze: QSO NIJE KOMPLETAN DOK VEZA NIJE PISMENO POTVRDJENA. A ako su neki zaboravili QSL KARTA je PISMENA POTVRDA VEZE.  Dobri stari HAM-ŠŠŠŠŠPIRIT.
73's de Leon 9A9L

9A6A

Da podsjetim starije ali  i nove operatore da se svaki QSO sastaoji od razmjene pozivne oznake, primljenog i predanog raporta i slanja QSL karte.
Budući da je HRS predstavio cijeli niz prekrasnih diploma, i da će uskoro krenuti i nova prigodna diploma za 150 g rođenja Nikole Tesle, pozivam sve hrvatske radio amatere da šalju svoje QSL karte. Diplome se mogu osvojiti samo sa QSL katrama, pa nema opravdanja da se QSL karte ne šalju. Osim toga HRS je po prvi puta organizirao i povoljno tiskanje QSL karata (tiskano je ukupno 118 000 komada), pa nitko ne može imati opravdanja da ne može nabaviti svoje QSL karte. Druga je stvar ispisivanje QSL karata. Tu znam da postoje problemi naročito kod onih radio amatera koji rade u natjecanjima i naprave nekoliko tisuća QSO-a u samo jednom natjecanju.  Nakon toga je stvarno teško danima ispisivati QSL-ke. S tim problemom se i sam često susrećem. Ali i tu postoji rješenje, da se tiskaju naljepnice i na taj način strojno obrade tisuće QSL karata.
ZBOG TOGA POZIVAM SVE HRVATSKE RADIO AMATERE DA ŠALJU SVOJE QSL KARTE!!!  

9a6a

9A3JB

Dragi moj Hrle

od Vašeg  neprekidnog rada u contestima - male koristi za širenje našeg hobija - jer dok čovjek stasa u dobrog operatora  - trebaju godine !

Do tada treba POTVRDITI  ( čitaj poslati QSL karte drugima ) preko nekoliko nečega  - a za to trebaju oni ( po tebi nepotrebno) koji uredno štampaju i odašilju QSL karte!

Nije li najveći i daleko najučinkovitiji način da se nekome objasni tko i što smo preko QSL karte!?

To što ti napraviš neku vezu u tamo nekom takmičenju svakako ima svoju vrijednost i cijenu , no za daleko manji broj onih koji vole radio amaterizam od onih koji vole biti kompletni radioamateri i uvrstiti svoj TROFEJ  u zbirku - QSL karta  ( ja ih imam preko  50  000  komada - i  ni jednu ne bih bacio )!

Ne podcjenjuj one kojih ima daleko više od Vas koji ne smatrate potrebnim poslati QSL karte!

Na žalost RK Pazin prednjači u ne slanju karata i svakako nije primjer drugima u tom segmentu!

Stalno kukanje oko novca  je bespredmetno , jer , potrošite ( i potrošimo  - kavice i ostalo ) puno više oko same organizacije  " u prazno " nego što bi bilo ovo drugo.

Nisu potrebne naljepnice , jer nisi se rodio  s računoalom , već olovka i bilo kakova QSL karta - te nešto malo volje!

Te nakon natjecanja ispisane i poslane kartice će učiniti u Svijetu daleko više radosti onima koji ih dobiju nego napravljenje veze , jer onih kojima te karte trebaju za NEŠTO  ima daleko više od ozbiljnih natjecatelja.
O dobivanju novih radioamatera  i predstavljanju Hrvatske  - neću ni govoriti!

Ima klubova unas koji su to riješili i uredno vraćaju svoje contest kartice (  CCY   na primjer preko 9A7W , KDE  preko mene itd  itd... - znači može se i bez američanskih menađera i bugarskih sponzora!

Ponavljam , ja visoko cijenom svaki trud - a njega za odraditi bilo koje natjecanje  treba jako puno i uvijek ću to podržavati!

Ti imaš u Klubu dosta troslovnih trojki. Kada će oni nešto u svom napredovanju učiniti ako ne budu dobivali QSL karte !Pokušaj shvatiti da je kartica dokument o nečemu što se još uvijek smatra DOKAZOM  nečega!

No , ne treba se prepirati oko zajedničke ljubavi već samo malo voditi računa i o drugima i zato svima želim još bolje rezultate  s Novom godinom !

Mike

9A5K

Citat: "9a3jb"
Nisu potrebne naljepnice , jer nisi se rodio  s računoalom , već olovka i bilo kakova QSL karta - te nešto malo volje!

...

Ti imaš u Klubu dosta troslovnih trojki. Kada će oni nešto u svom napredovanju učiniti ako ne budu dobivali QSL karte !Pokušaj shvatiti da je kartica dokument o nečemu što se još uvijek smatra DOKAZOM  nečega!

Svašta je tu sad gore napisano, no, da se ne upuštam u prevelike rasprave,
činjenica je da veliki dio operatora više u contestima, a dobar dio niti izvan contesta
više ne koristi olovku i papir... osim eventualno za pisanje QSL-ki, no i
tu postoje
razne alternative (npr. ispis naljepnica, ispis izravno na karticu i sl.)...
A isto tako, nije QSL karta JEDINA koja se smatra DOKAZOM nečega...
I ne mislim pod ovime na EQSL.cc koji se isto tako priznaje za neke od diploma,
već mislim na DXCC program. ARRL uredno priznaje za DXCC program diploma
vlastiti sustav nazvan Logbook of the world (skraćeno LOTW). Za one koji ne znaju
više informacija može se pronaći na http://www.arrl.org/lotw .
Od 9A operatora, primjetio sam do sada samo trojicu, tj. osim mene registrirani
korisnici su 9A2JK i 9A2TK... Možda ima još 9A operatora, no, ove sam primjetio kroz
moj dnevnik rada.
Isto tako, slažem se da je QSL kartica nešto opipljivo, i nešto što veseli, no, bilo je to i pismo,
čestitka, razglednica i slično ranije... Danas to po malo zamjenjuju drugi oblici komuniciranja..
Eto, npr. 27+ milijuna SMS-ova za Božićne blagdane..pa se pitam...:-)

I usput..bilo je i vrijeme da se HRS napokon prisjetio Nikole Tesle, barem
na njegov 150 rođendan...
A i nadam se da neće pasti u zaborav nakon toga...
A ja ću i dalje biti ponosan što sam član kluba koji nosi ime Nikole Tesle i koji će iduće godine
uz njegov 150-ti rođendan proslaviti i točno 50 godina postojanja.

73,
Krešo - 9A5K

9A6R

Molim lijepo da mi se tkz.operatori tipa 4QV,6XX i sl.koji ne salju QSL kartice ubuduce ne javljanju.
S stovanjem
9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A6XX

dobro, možda je ocjena o 1% premala ali ja sam govorio o žestokim ljubiteljima QSLki koji su spremni na radikalne poteze  :lol: ostalima je druženje i uživanje u vezama ispred držanja QSLke u ruci. ja sam sa dobrim djelom svojih redovitih korespondenata i osobno stisnuo ruku čime je moje viđenje radioamaterizma u tom pogledu daleko ispred gledanja nečije slike na QSLki.

potvrda veze je prema ham-spiritu ali nije i obavezna kako se ovdje navodi, isto tako QSLke nisu jedini način da se osvoji neka diploma. nemojte me shvatiti kao nekog ko mrzi QSLke ali ne vidim u njima značajan doprinos na kojega je bilo ko iz mojega kluba spreman uložiti sate i sate i sate i sate - super kada bi me neko uvjerio u suprotno ali 3JB mi nije dao ne znam kakve argumente jer...

ako QSLke čine tako puno za promociju hrvatske onda me zanima zašto se iz naše TZ nisu pokazali jako spremnima sponzorirati iste, a s njima smo u jako dobrim odnosima. brojka od 10,000 radioamatera nije ih previše impresionirala. danas je i smiješno govoriti o QSLkama u tom smislu kada se možda polovina turističkih aranžmana obavi putem interneta koji je daleko jače marketinško oružje. mislim da u tom smislu naš doprinos nije zakinut ne slanjem QSLki - da ne govorimo koliko smo uložili truda u promociju kroz medije!

mozda su naši troslovčani različiti od drugih, s kojima možda ti radiš, ali naše kutije QSLki nisu ih uspjele ničime impresionirati. tu i tamo neka QSLka gola teta ih nasmije - kad im takvu uguram pod nos, ali da je učinak QSLke taj da će to njima pomoći da napreduju i privuče ih hobiju u najmanju ruku smiješan. u našem klubu čini mi se da je jedino 9A5CW strastveno vezan za QSLke, vjerojatno jer su mu trebale za dvoslovčani, a on pak nikako da ih dobije na pravu adresu...  8)

kukanje o novcima je realna pojava. ja nisam o 9A1KDE čuo apsolutno ništa u posljednjih nekoliko godina, jedino što se 9A1AA tu i tamo javi u contestu kao 9A3B. po meni je zaključiti da vam vjerojatno novci ne služe za ništa doli za QSLke i članarinu HRSu da ne zaboravim  :lol:

kad smo kod kavice, danas ujutro smo se na jutarnjoj kavi dogovorili o novom projektu koji počinjemo u 2006. a biti će uskoro objavljen na našem site-u, a i ovdje negdje u forumu.

9A6R, ne znam da li smo uradili više od 1 veze dosada, a i teško da ćemo se susresti na istim radiovalovima...

i 9A5K argumenti su snažni... a ne govore u prilog 3JB argumentima..

73,
Hrle - 9A6XX

9A4QV

Pozdrav,

9A6A
"Da podsjetim starije ali i nove operatore da se svaki QSO sastaoji od razmjene pozivne oznake, primljenog i predanog raporta i slanja QSL karte. "

Pero, sa ovim se ne bih slozio, razmjena pozivne oznake, primljenog i predajnog raporta da, ali slanja qsl karte, to nigdje ne pise.

Istina, kako kaze 'Jakobovic: "Kao dokaz odrzane veze od prvih se dana ustalio obicaj da se postom izmijene posebne karte, tzv. QSL karte."

U nasem pravilniku stoji odredba, cini mi se clan 22. o obvezi vođenja dnevnika-loga i to je sve. Vidim da su Amerikanci otisli jos i dalje i sada FCC  ne zahtjeva niti vođenje dnevnika. (Ali gdje smo mi od Amerike)

Dakle kao dokument o odrzanoj vezi sluzi nam dnevnik rada, a dokaz o odrzanoj vezi bila bi qsl karta, po Metzgerovom Radio prirucniku.

Ako meni ti dokazi ne trebaju onda ih ja i ne trazim, ne bavim se ja radiamaterizmom zbog qsl kartica, "kartuline" mogu skupljati i na drugi nacin ako mi je to hobi. Meni ne treba dokaz svojem duhovnom zadovoljstvu odrzane veze.

Uostalom zapitajte se, da li ste logirali sve veze preko repetitora i da li ste poslali sve qsl karte za odrzane veze preko repetitora. Zasto bi taj nacin rada bio manje zanimljiv od recimo rada na KV.
Vjerovatno smatrate da to nije toliko bitno, tim istim principom nije ni meni bitno poslati qsl karticu za vezu odrzanu u kontestu jer smatram to "obicnom" vezom.

Kriteriji su razliciti i ja to cijenim, zato ja nikome ne savjetujem "Ne saljite qsl-ke" niti "Saljite qsk-ke".

HAM spirit - što je to? Necu ulaziti u tu tematiku jer takvih "majstora" kao sto smo mi nema u svijetu, jos se nije rodio netko ko ce nas Balkance "dignuti".

Necemo se nabacivati prljavim rubljem,
Vrijeme je blagdana, uzivajmo....

9A4QV

9A2KL

Neki su ocito ostali Balkanci.... a neki ipak malo pšozitivnije razmisljaju.
73's de Leon 9A9L