• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

9A0CC

Autor 9A4QV, 02. Svibanj 2023, 21:54:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3MR

Adame, tvoje pitanje sam vidio tek jutros.
Svakome poduhvatu se može naći mana a naročito tuđem.
Možda će se sredstva namaknuti možda neće. To nije naš problem. Pomažemo udruzi koliko možemo a tako ćemo i nastaviti.
Iskreno se nadam da će uspjeti u nakani da lansiraju prvi 9A satelit.

73, Rolando 9A3MR

9A2M

Citat: 9A3MR  u 26. Rujan 2023, 12:20:57

Pozivna oznaka 9A0CC je izdana u dogovoru sa HAKOM-om a HAKOM je izdao dozvolu na način koji smatrao da treba.

73, Rolando 9A3MR

Tko je iz HRS-a osoba koja je ovo dogovarala s HAKOM-om?

Rolando, postoji Pravilnik za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka  koji je donio IO HRS-a a koji si potpisao ti kao predsjednik.
Odmah u prvom članku spominju se radioklubovi a ne bilo kakve Udruge.

PRAVILNIK ZA DODJELU PRIJEDLOGA POZIVNIH OZNAKA

Članak 1.

Ovim pravilnikom određuju se kriteriji i postupak za prijedlog dodjele pozivnih oznaka za
radioklubove i radioamatere s položenim ispitom za A ili P razred, kao i za strane državljane
koji zatraže hrvatsku pozivnu oznaku.

Ovakav načiin dodjele Prijedloga pozivne oznake je u koliziji sa ovim Pravilnikom.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Citat: 9A4AA  u 26. Rujan 2023, 10:10:59

Općenito slabo smo informirani, kad ja osobno kao prosječni r.a. nešto moram tražit, ispitivat umjesto da informacija dopre do mene i onog kog to ne zanima..... ali....

Vijest ''CroCube – prvi hrvatski satelit'' obavljena je na ovoj web stranici još 6. prosinca 2022. 
godine. Dan je link na YouTube snimku podcasta s Željkom Ulipom 9A2EY. Tu su i poveznice na 
CroCube kanale gdje se mogu naći sve potrebne informacije o prvom hrvatskom satelitu.

CroCube je velika stvar za promociju hrvatskih radioamatera i Hrvatske, što su prepoznali u HAKOM-u 
i na čemu im (mi, hrvatski radioamateri posebno) trebamo biti zahvalni.

''Profesionalnim kritičarima'' predlažem da sami naprave satelit, umjesto neumjesnih kritika i 
širenja neprovjerenih i netočnih informacija.

Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4OE

Citat: 9A2M  u 26. Rujan 2023, 15:47:32
Citat: 9A3MR  u 26. Rujan 2023, 12:20:57

Pozivna oznaka 9A0CC je izdana u dogovoru sa HAKOM-om a HAKOM je izdao dozvolu na način koji smatrao da treba.

73, Rolando 9A3MR

Rolando, postoji Pravilnik za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka  koji je donio IO HRS-a a koji si potpisao ti kao predsjednik.
Odmah u prvom članku spominju se radioklubovi a ne bilo kakve Udruge.

PRAVILNIK ZA DODJELU PRIJEDLOGA POZIVNIH OZNAKA

Članak 1.

Ovim pravilnikom određuju se kriteriji i postupak za prijedlog dodjele pozivnih oznaka za
radioklubove i radioamatere s položenim ispitom za A ili P razred, kao i za strane državljane
koji zatraže hrvatsku pozivnu oznaku.

Ovakav načiin dodjele Prijedloga pozivne oznake je u koliziji sa ovim Pravilnikom.

73 de 9A2M, Hrvoje

Samo što je "Pravilniko o dodijeli pozivnih oznaka" u koliziji sa "višom instancom" odnosno "Pravilnikom o amaterskim radijskim komunikacijama" koji kaže da je radioklub: udruga građana registrirana sukladno propisima RH. Sukladno tome nije udruga radioamatera.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2M

Istina, pisao sam već o tome.

Poslao sam i mail u HAKOM i dobio pismeno rješenje u kojem među ostalim piše: "da oni nisu svojim podzakonskim propisima regulirali na koji način će HRS donositi odluke o prijedlogu pozivnih oznaka.odnosno nisu propisali da HRS ima obvezu donijeti pravilnik kojim će se regulirati način odlučivanja o prijedlogu pozivnih oznaka niti je propisano da HAKOM ocjenjuje zakonitost ili daje suglasnost na pravilnik"

Dali su mi i pravni lijek, a to je da se na Rješenje mogu žaliti Upravnom sudu u mjestu svog prebivališta.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3MR

Citat:Tko je iz HRS-a osoba koja je ovo dogovarala s HAKOM-om?

Udruga je sama kontaktirala HAKOM, izložila svoj program a HAKOM je to prihvatio te postao financijski sponzor a čak je i organizirao konferenciju na kojoj je promovira rad udruge i animiraju sudionici da daju financijski doprinos što se vidi na snimci konferencije koju je priložio 9A4OE.

Odgovorni operator za 9A0CC je Željko Ulip 9A2EY a oni koji će raditi na zemaljskim postajama također će biti radioamateri.
Ponavljam, radi se edukativnom neprofitnom projektu koji će, ako uspije lansiranje, biti veliki poticaj za radioamaterizam u 9A.

73, Rolando 9A3MR

9A2M

Rolando hvala na odgovoru,

Ali ipak mislim da se o ovome trebalo nešto napisati puno ranije.

Ja nisam čekao dugo odgovor, ali mi je žao Adama koji ga je čekao 5 mjeseci  ;D

73 de 9A2M, Hrvoje

9A4OE

Citat: 9A3MR  u 26. Rujan 2023, 17:27:19

Odgovorni operator za 9A0CC je Željko Ulip 9A2EY a oni koji će raditi na zemaljskim postajama također će biti radioamateri.
73, Rolando 9A3MR

To jasno kaže i prezenterica na konferenciji HAKOM-a G dan, da među njima ima i radioamatera.

9A2JK

Citat: 9A2M  u 26. Rujan 2023, 17:58:40
Rolando hvala na odgovoru,

Ali ipak mislim da se o ovome trebalo nešto napisati puno ranije.
Hrvoje, o ovome se pisalo još prošle godine.

Vijest ''CroCube – prvi hrvatski satelit'' obavljena je na ovoj web stranici još 6. prosinca 2022. 
godine. Dan je link na YouTube snimku podcasta s Željkom Ulipom 9A2EY. Tu su i poveznice na 
CroCube kanale gdje se mogu naći sve potrebne informacije o prvom hrvatskom satelitu.

Martin 9A2JK

9A2M

OK Martine, previdio sam tu vijest na naslovnici i sada sam pogledao podcast na YouTube gdje 9A2EY spominje pozivnu oznaku 9A0CC.

Ali nije mi jasno zašto nitko nije odgovorio Adamu/9A4QV pet mjeseci.

Ako se radi o tako velikoj stvari za hrvatski radioamaterizam, onda je valjda netko nešto znao i mogao je napisati odgovor u ovoj temi.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A9EE

9A4QV

9A2JK

Najnovije vijesti pogledajte OVDJE

73
Martin 9A2JK

9A4OE

Mene, vjerujem i mnoge druge bi više zanimalo, program za dekodiranje podatak, TLE podaci za praćenje satelita, frekvencija na kojoj će se moći dekodirati signal sa satelita.

9A2M

Polako Damire,

Ražanj se okreće a zec još trči po šumi  ;D

73 de 9A2M, Hrvoje