• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

9A0CC

Autor 9A4QV, 02. Svibanj 2023, 21:54:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDZ

Vrlo rado bih posjetio predavanje ali me zanima na koju foru ako je vijest objavljena tek jučer i kako da se organiziram da danas stignem. Zašto se takve vijesti ovdje na forumu ne objavljuju tjedan, dva, mjesec unaprijed a ne dan prije????? >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(
Moj SDR prijemnik: http://9a6ndz.ddns.net:8073

9A2JK

Citat: 9A2M  u 06. Listopad 2023, 10:44:56
Polako Damire,

Ražanj se okreće a zec još trči po šumi  ;D

73 de 9A2M, Hrvoje
Za ''uhvatiti zeca'', ti Hrvoje i svatko drugi, može pomoći skromnom donacijom od 5 ili više eura.

Link za donacije je OVDJE.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A9EE

I tako... tempus fugit

Ove jeseni sam čak dvaput bio u ZG, od toga prvi put kada se o naslovnoj temi govorilo u Tehničkom muzeju, ali zbog toga što sam u isto vrijeme morao biti svega 1km dalje, tamo nisam zavirio...

Gledam večeras info: https://www.hamradio.hr/crocube-na-bit-con-konferenciji/ (objavljen 6. 12. 2023.) sa pozivom da se dođe poslušati.

Dvaput razmislite hoćete li dolaziti, jer sam nakon toga dobio info da su obavezne prijave (više od 300 ih je akreditirano). A prijave su već bile zaključene u ponedjeljak, pretpostavljam da je to onaj koji nosio datum 4. 12. 2023.

Pa eto... što i kako će biti, ipak ću uspjet saznati od onih koji su se na vrijeme prijavili.

73,

. .

9A4QV

No... dobro, valjda će netko od nadobudnih radioamatera uputiti konačno pitanja koja se tiču nas radioamatera ili će se obistiniti ona moja pretpostavka o Trojanskom konju i nije go.no nego se pas po.rao.
Dakle, dva mjeseca prije lansiranja, i još nisu objavljenje frekvencije koje bi radioamateri trebali koristiti.
Navedeno je kako će satelit imati digipiter!
Koja je uplink frekvencija?
Koja je downlink frekvencija?
Vrsta rada?
Modulacija?
Brzina?
Antene?
Izlazna snaga?
Osjetljivost prijamnika?
Link budget?

Navedeno je da će satelit imati i CW beacon!
Frekvencija?
Snaga?
Antena?
Link budget?
Sadržaj poruke beacona?

Na onom linku proizvođača RTX modula koji se planira koristiti nalazi se i link za datasheet, koji NARAVNO ne funkcionira!

Dva mjeseca prije lansiranja, sve mi to liči na neku lakrdiju....

QV

9A2EY

Kad neće nitko, moram ja, star i nejak:

Sukladno provedenoj koordinaciji, u kojoj su sudjelovali HRS, HAKOM, IARU i ITU (dokument u privitku), CroCube satelit će koristiti slijedeće frekvencije:

145,975 MHz: Uplink frekvencija koja će se koristiti isključivo za upravljanje satelita
                       sa zemaljske radijske postaje.
436,775 MHz: Downlink frekvencija na kojoj će se prema Zemlji slati telemetrijski
                       podaci, podaci o pokusu AstroTron 1000, SSDV slike. Na istoj
                       frekvenciji odašiljat će i radijski far. Digipitor će koristiti ovu frekvenciju
                       za komunikaciju u oba smjera.

Modulacijski postupak: GMSK (oznaka emisije 20K0F1DAN) i CW (radijski far)
Kodiranje: G3RUH, 9600 b/s
Protokol: AX25
Radijski far: Pozivna oznaka 9A0CC (odašilje se Morseovim kodom, CW)
Proizvođač radijskog uređaja: Murgas (podaci u privitku)
Izlazna snaga odašiljača na satelitu: 1 W
Antene na satelitu: dipol za 145 MHz i dipol za 436 MHz (titan traka)
Napajanje satelita: LiPo baterije (20 Wh)
Stabilizacija satelita: zavojnice s magnetskim zakretnim momentom (magnetorquer)
Pozicioniranje satelita: GNSS
Kamera: UCAM-III (4D Systems)
Lansiranje: Ožujak ili travanj 2024. godine raketom Falcon 9 tvrtke SpaceX, misija
                  Transponder-10 s uzletišta u Californiji, USA
Visina orbite: 510 km
Oblik orbite : SSO
Nagib orbite: 97,70
Ophodno vrijeme: 94 minute

Svatko tko želi vidjeti detaljan izračun kakvoće veze za komunikaciju ,,put gori" i ,,put doli" kako bi rekao Gogo (link budget), neka se javi (xslx fajlove ne mogu staviti u privitak, a sa zipanim fajlovima sam imao problema).

Željko, 9A2EY

9A2EY

Evo prilike za nevjerne Tome:
U utorak 12.12.2023. godine u 18.30 sati u RK Zagreb, Trg žrtava fašizma 14, možete poslušati i pogledati predavanje o tome kako je napravljen satelit CroCube.

73, Željko 9A2EY

9A7PJT

TNX  Zeljko za INFO i ne nisi jos ostarija ;) .
Znaci od Ozujka postajemo .. VeleSila  ::) !
Aj dobro ali jedino se cudin, s obzirom na ovoliku pompu oko njega, da ga Butkovic nece osobno lansirat  :D !

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A3XV

Željko,

hoće li biti snimljeno predavanje i objavljeno na Internetu?

Ima nas sigurno još koje zanima, a ne mogu doći.

Hvala unaprijed!

73
Sale, 9A3XV
73 Sale, 9A3XV

9A2EY

Pozdrav Saša,
Mislim da neće biti snimano ili izravno prenošeno. Boris, 9A2JY je danas nedostupan, a ne znam tko bi uskočio. Reprize predavanja će biti po želji i potrebi, a prva će već biti u siječnju u ZARS-u.
Stay tuned!

73 Željko 9A2EY

9A3XV

73 Sale, 9A3XV

9A4QV

Citat: 9A2EY  u 11. Prosinac 2023, 20:25:23
Kad neće nitko, moram ja, star i nejak:

Sukladno provedenoj koordinaciji, u kojoj su sudjelovali HRS, HAKOM, IARU i ITU (dokument u privitku), CroCube satelit će koristiti slijedeće frekvencije:

145,975 MHz: Uplink frekvencija koja će se koristiti isključivo za upravljanje satelita
                       sa zemaljske radijske postaje.
436,775 MHz: Downlink frekvencija na kojoj će se prema Zemlji slati telemetrijski
                       podaci, podaci o pokusu AstroTron 1000, SSDV slike. Na istoj
                       frekvenciji odašiljat će i radijski far. Digipitor će koristiti ovu frekvenciju
                       za komunikaciju u oba smjera.

Modulacijski postupak: GMSK (oznaka emisije 20K0F1DAN) i CW (radijski far)
Kodiranje: G3RUH, 9600 b/s
Protokol: AX25
Radijski far: Pozivna oznaka 9A0CC (odašilje se Morseovim kodom, CW)
Proizvođač radijskog uređaja: Murgas (podaci u privitku)
Izlazna snaga odašiljača na satelitu: 1 W
Antene na satelitu: dipol za 145 MHz i dipol za 436 MHz (titan traka)
Napajanje satelita: LiPo baterije (20 Wh)
Stabilizacija satelita: zavojnice s magnetskim zakretnim momentom (magnetorquer)
Pozicioniranje satelita: GNSS
Kamera: UCAM-III (4D Systems)
Lansiranje: Ožujak ili travanj 2024. godine raketom Falcon 9 tvrtke SpaceX, misija
                  Transponder-10 s uzletišta u Californiji, USA
Visina orbite: 510 km
Oblik orbite : SSO
Nagib orbite: 97,70
Ophodno vrijeme: 94 minute

Svatko tko želi vidjeti detaljan izračun kakvoće veze za komunikaciju ,,put gori" i ,,put doli" kako bi rekao Gogo (link budget), neka se javi (xslx fajlove ne mogu staviti u privitak, a sa zipanim fajlovima sam imao problema).

Željko, 9A2EY

Željko pozdrav,

Hvala za info...

Lp,

9A6WW

Pozdrav,

Znači ništa od obećanog ham transpondera? Telemetrija, beacon, i to je to?

73 Zvonko
P.S. Ima li negdje neki public url s dokumentacijom? Ili se sve informacije šire samo povjerljivim kanalima?

9A6WW

Ah pardon izvinjenje... previše nepažljivo i brzopleto čitam. Ima digipiter... ok ipak razočaran što nema FM ili linear.
73

9A4QV

Citat: 9A6WW  u 16. Prosinac 2023, 11:59:46
Ah pardon izvinjenje... previše nepažljivo i brzopleto čitam. Ima digipiter... ok ipak razočaran što nema FM ili linear.
73
Nedavno sam na jednoj platformi komentirao kako mi se čini da je prema objavljenom izgledu satelita premalo solarnih panela i kako mi je taj power budget upitan.
Naravno ako imaš digipiter onda on troši upola manje energije nego klasičan "bendpipe" transponder pa i to može biti razlog zašto digipiter.
Prema specifikacijama, radio koji koriste ima dva prijamnika i dva predajnika pa u tom smislu nema ograničenja.

Nekako sve više razmišljam da će zbog te potrošnje i malog broja panela satelit biti aktivan samo u dosegu 9A a u ostatku orbite vjerojatno puniti bateriju te će satelit biti neaktivan.
No, vidjeti ćemo (ili nećemo) uskoro.

QV

9A6WW

Ima li nekih novosti o Crocube? Nije li trebao biti jučer lansiran s Falcon-9?

73 Zvonko