• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

9A DX CONTEST

Autor 9A6KX, 12. Rujan 2023, 08:30:18

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6KX

Citat: 9A2M  u 13. Rujan 2023, 03:50:54
A gdje je bio objavljen taj javni poziv za upražnjeno mjesto za KV povjerenstvo?
Na naslovnici: https://www.hamradio.hr/natjecaj-za-voditelja-i-clanove-kv-radnog-tijela/

Citat: 9A2M  u 13. Rujan 2023, 03:50:54
Meni je neshvatljivo da zapisnika sa trećeg sastanka još uvijek nema na stranicama HRS-a. Pa od zadnje objave (Zapisnik o zasjedanju IO broj II iz 2023.) prošlo je 3 mjeseca! Gdje je zapisnik sa tog trećeg sastanka? Da li je uopće održan? Da li su tajnica i njena pomoćnica još na godišnjem odmoru pa ga nema tko objaviti? Ili netko ne želi da se zapisnik objavi? I kako to da ti Mirko znaš za odluke sa tog zasjedanja a javnost ne zna?
Tu ti ne bi znao pomoći, znam samo da su me na poslanu prijavu za članove povjerenstva pozitivno povratno obavijestili, a isto tako i kada smo poslali prijedlog propozicija da je IO elek.glasovanjem usvojio nove propozicije.

Citat: 9A8A  u 13. Rujan 2023, 08:07:21
Pozdrav !

Da ne odgovaram po redu i ne izvalcim recenice iz konteksta ja cu opcenito..
Mislim da je vecina diskutanta u pravu, a narocito oni sto brane 9ACW.
Zasto?
Pa, moje je misljenje da se ne moze preko noci nesto ukinuti, pregaziti sa necim novim i to sve zbog pogodovanja ne znam kome? Da li "mladima"?
Za pocetak se mogla uvesti kategorija "mladi", pa mozda i promijeniti mnozitelje... "mladi" nam idu na QRQ natjecanja, zasto nebi imali i svoju kategoriju, po meni je to sasvim OK.
No, ovakva promjena izazvati ce (opet po mojemu) sasvim suprotan efekt?
Vecina natjecatelja u 9ACW kontestu zna za kontest i u prosincu ce na kalendaru pogledati i vidjeti da toga vise nema?
Tada ce mnogi tek procitati propozicije 9ADX kontesta, pa ce onda traziti pogodan program,kategoriju..itd..itd..a na kraju ce (valjda) neki i odustati jer vise nema njima omiljene kategorije?
Sa svime tima hocu kazati da je to sve krenulo prenaglo, svega 4-5 mjeseci prije natjecanja.
Opet, po mojemu, tome je trebalo pristupiti na nacin da se barem godinu dana unaprijed najavljuju promjene, malo po malo da se zadrze stari natjecatelji i pridobe novi?
Mi bi svi trebali shvatiti da 9ACW nije nikakav "velesvjetski kontest" (a niti ce 9ADX ikada biti), vec je to skromno natjecanje za razbibrigu i veselje..hi
Inace, 9ADX je dobro zamisljen, cak ima i zanimljivih novotarija, s tim da bi (mozda) trebalo uvesti i kategoriju nizi-visi bandovi jer nemaju bas svi mjesta za te sve antene?
Da, i na kraju jos mi uvijek nije jasno kakvi su to "tehnicki problemi" da propozicija nema na nama materinjem jeziku?

73
Mark
Koliko pratim strana natjecanja promjene se dogode/objave pred contest... Ne vidim što je tu naglo, a što se tiče samog natjecanja nadajmo se za dobrobit svih da će promijenjenje propozicije podignuti aktivnost - vidjeti ćemo to na kraju u Prosincu po broju logova u usporedbi s prijašnjim godinama...

73 Mirko

9A3OS

Čestitam mladom KV povjerenstvu na hrabrom iskoraku da se osvježe propozicije našeg jedinog internacionalnog kontesta na način da ga učine više atraktivnim za sudjelovanje.

Propozcije takmičenja su jako zanimljive s novitetima kojih nema u propozicijama ni jednog drugog kontesta kroz kontest sezonu, i siguran sam da budu to i mnogi drugi prepoznali te se odlučili za sudjelovanje u kontestu.

73
Sam, 9A3OS

9A4M

Pozdrav svima,

unatoč tome što sam oduvijek ljubitelj CW & QRQ, a k tome godinama podupirem ovo naše jedino međunarodno KV natjecanje (kao sponzor nagrade u pojedinim kategorijama i kao vjerni natjecatelj gotovo svih dosadašnjih 9A CW C), smatram da je osvježenje i promjene koje su unesene u novi 9A DX contest korak naprijed.
Koliko razumijem, natjecanje ostaje u istom, izvrsnom terminu i 24h formatu, WW je tipa i ove promjene mogu samo donijeti više dinamike, sudionika i u konačnici zaustaviti negativan trend koji je Mirko spomenuo.
A zapravo nitko tko zna CW nije ništa izgubio. Neki su pak dobili priliku i to ne samo 9a community nego i šire.

Da ne ponavljam izrečeno o RDX, osobno sam godinama sudjelovao u IOTA contestu koji je također mixed mode i uvijek je bilo dinamično i zanimljivo.
Sada konačno moderniziramo pravila, dodajemo važnost hrvatskim postajama kroz veće bodovanje DX/9A i dodavanjem 9A množitelja (reg. pločice). Super!

Nadalje, iako držim da su pravila legitimno donesena, ne vidim problem da se neke sitne izmjene i sada ubace ako netko ima konkretan prijedlog, a pogotovo za godine koje slijede.
Važno je zadržati isti termin koji je postao tradicija, a sve ostalo valja usklađivati s vremenom i činjenicama koje su evidentne i tu navedene (pad broja sudionika i općenita cw degradacija).

Prema tome, palac gore za iskorake i čujemo se u 9A DX CONTESTU pred Božić  :D

73
Mate 9A4M 

9A3TR

Za razliku od mog kolege iz ekipe ne pozdravljam promjenu propozicija,smatram da je 9ACW contest bio jedinstven i unikatan  za ljubitelje telegrafijei i u razgovoru sa monogim operatorima,
zbog toga su mnogi uzimali ućešće u njemu.Ali kako kaže predsjednik povjerenstva Mirko dečki su dobili mandat za promjene (čitaj tko maže taj i vozi) i poštivali su proceduru. Da ne duljim moj stav je sličan onom Saletovom 3XV.

73,Vinko
9A3TR

P..Stvarno nebi bilo loše objaviti propozicije na materinjem jeziku mislim da je to još uvijek Hrvatski jezik možda i time povećamo aktivnost ;).

9A2M

Maloprije sam detaljno pregledao propozicije i mislim da ste od starog 9A CW kontesta trebali ostaviti kategoriju:

Single Operator, One Band, CW, Low Power

A ubaciti:

Single Operator, One Band, Mixed, Low Power
Single Operator, One Band, SSB, Low Power

Postoji kategorija:

Single Operator, Two Bands, Mixed, High Power

Ali opet ni tu nema Low Power.

Ja kao i mnogi drugi nemamo linearna pojačala a niti antene za više opsega. Pogotovo mladi operateri ali oni imaju posebnu novouvedenu kategoriju YOUTH.

Znači preostaje mi jedino neka od QRP opcija? Da smanjim uređaj sa 100W na 5W?!? Smijurija, hahaha. No way.

Ne vidim sebe u novim propozicijama i neću raditi ovaj kontest.

GL svima koji hoće!

73 de 9A2M, Hrvoje

9A6KX

Citat: 9A3TR  u 13. Rujan 2023, 10:31:43
P..Stvarno nebi bilo loše objaviti propozicije na materinjem jeziku mislim da je to još uvijek Hrvatski jezik možda i time povećamo aktivnost ;).
Evo zasada dok pripremamo reprezentativniji dio na webu za 9A DX natjecanje, link na pravila je dodan na postojećem linku - pravila se mogu preuzeti ovdje (u PDF-u):
https://www.hamradio.hr/wp-content/uploads/2023/09/9A_DX_prevod_na_hrvatski.pdf
(ukoliko uočite greške slobodno javite mailom ili ovdje, da se isprave tipfeleri)

Citat: 9A2M  u 13. Rujan 2023, 20:20:06
Maloprije sam detaljno pregledao propozicije i mislim da ste od starog 9A CW kontesta trebali ostaviti kategoriju:

Single Operator, One Band, CW, Low Power

A ubaciti:

Single Operator, One Band, Mixed, Low Power
Single Operator, One Band, SSB, Low Power

Postoji kategorija:

Single Operator, Two Bands, Mixed, High Power

Ali opet ni tu nema Low Power.

Ja kao i mnogi drugi nemamo linearna pojačala a niti antene za više opsega. Pogotovo mladi operateri ali oni imaju posebnu novouvedenu kategoriju YOUTH.

Ukoliko si odlučio ne raditi ne mogu te ni ja ni nitko razuvjeriti. Šteta, treba što više aktivnih 9A operatora u natjecanju ako želimo da imamo uspješno natjecanje... Pogotovo CW operatora fali.
Kategorije single band - ima ih 6 za 9A postaje i 6 za strane. U slučaju da imamo separaciju po modovima CW/SSB/Mixed i zatim po snazi HP / LP - došli bi do 36 kategorija za 9A i isto toliko za strane postaje. Tu smo se ugledali smo na praksu drugih.

Napisao je netko tu na forumu, da ne tražim mogu parafrazirati "Kada kažem da sam pobjedio u kontestu pitaju me djeca koliko nas je bilo u kategoriji, 7 ili 8?" - koji je smisao natjecanja i di je duh nadmetanja s ostalima ako imamo 101 kategoriju di ćemo pronaći kutak gdje možemo biti prvi?

Znači preostaje mi jedino neka od QRP opcija? Da smanjim uređaj sa 100W na 5W?!? Smijurija, hahaha. No way.
Žao mi je što tako misliš, QRP nije smijurija, pogledaj malo rezultate od 9A2EY i YU1LM, mnogi to ne mogu ostvariti pri normalnim uvjetima, tako da je ova rečenica na rubu uvrede vrsnim QRP operatorima, ali shvaćam da to pišeš u žaru rasprave, nadam se da se neće nitko ljutiti...

Ne vidim sebe u novim propozicijama i neću raditi ovaj kontest.
Opet - šteta. Ja sebi ne vidim dobar plasman u puno natjecanja, i ja muku mučim sa 160 i 80m antenama, svejedno za gušt odradim par stotina veza u natjecanju, i sretan sam kad čujem prijatelje i poznate znakove na opsegu da im udjelim poene...

P.S. - Jedino mi se od svega ovoga čini i raduje da je nakon dugog vremena na ovom forumu neka normalna i konkretna tema uzela maha i sama sebi kreirala iole ozbiljnu raspravu...

73 Mirko 6kx

9A5CW

Može li netko napraviti statistiku koliko je 9A postaja radilo proteklih godina LP i koliko HP?

73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A2NO

Ma, bez obzira sviđalo mi se nešto ili ne, ako Wintest odradi promjene u programu, evi nas 9A1CFR / 9A2NO

73 GL Dino

9A6KX

Citat: 9A2NO  u 14. Rujan 2023, 08:22:29
Ma, bez obzira sviđalo mi se nešto ili ne, ako Wintest odradi promjene u programu, evi nas 9A1CFR / 9A2NO
73 GL Dino

Kada smo kontaktirali DXLog i N1MM jako smo brzo dobili pozitivne odgovore i vjerujemo da će se sve urediti na vrijeme. Kontaktirali smo i Win-Test naravno (i ja ga osobno koristim) nismo dobili još nikakav odgovor. Svakako pozdravljam odluku o sudjelovanju, nadajmo se da će francuzi uspjeti na vrijeme reagirati, ima još tri mjeseca!

Od ostalog software-a mogu još priupitati Paola da sredi QAR Test, od drugoga ne znam što ljudi koriste i što je aktualno, bilo bi dobro da na vrijeme ljudi kažu što koriste pa gdje god je moguće da se definicije natjecanja ažuriraju.

73 Mirko

9A2NO

Bok,
Mirko pošalji nova pravila WA7BNM, contest calendar, ako već nisi.

73 Dino

9A6KX

Citat: 9A2NO  u 15. Rujan 2023, 07:43:25
Bok,
Mirko pošalji nova pravila WA7BNM, contest calendar, ako već nisi.

73 Dino

https://www.contestcalendar.com/contestdetails.php?ref=206

73 Mirko 6kx

9A9EE

Nisam nikada imao 5 iz engleskog, a iz hrvatskog je to bilo samo iznimno  :-[

Vidim da su prevedena i objavljena pravila https://www.hamradio.hr/wp-content/uploads/2023/09/9A_DX_prevod_na_hrvatski.pdf pa sam ih tek sada detaljnije pročitao i pokušao posložiti u glavi.

Uz one sitne nedostatke koje neću spominjati, (iz matematike sam bio solidan) bode me u oči računanje vremena (prije sam previdio u originalu, a vidim i tamo krivo...):
Ako se natjecanje održava do 13:59 sati (po UTC) u nedjelju,
kako onda natjecatelji koji žele biti pobjednici pojedinih kategorija natjecanja, moraju svoj dnevnik poslati na 9A HF robot u roku jednog (1) sata po završetku natjecanja (15:59 UTC u nedjelju) – samo postaje koje su poslale log u spomenutom roku mogu biti proglašene za pobjednike kategorija u koje prijavljuju rezultat.
Ukoliko prvoplasirana postaja nije poslala svoj elektronički dnevnik natjecanja prije spomenutog roka od jednog (1) sata, tada se prva slijedeća postaja koja je poslala log u spomenutom roku proglašava pobjednikom kategorije.

Zatim, gdje možemo provjeriti za pojedinu adresu ili geografski položaj (npr. netko se javlja iz 9AFF, SOTA...) kojoj registarskoj oznaci automobila pripada?
Da su stavljene županije (county) nedvojbeno bi se znalo pomoću GPS gdje je tko, a i stranci bi mogli na digitalnim kartama imati osjećaj otkuda se netko javlja iz 9A.

Možda (samo ja) ne razumijem, zato pišem...
Pristigli logovi sa kontaktima na samo jednom frekventnom opsegu bit će automatski klasificirani u kategoriju Jedan operator jedan opseg, a zaprimljeni logovi koji sadrže kontakte na samo dva opsega će biti klasificirani u kategoriju Jedan operator dva opsega.
Nije li to nužan uvjet da netko radi (ima antene na barem tri opsega) kako bi konkurirao za kategorije (01 - 07).?

A onda malo niže, još nezgodniji slučaj:
Zaprimljeni logovi europskih postaja (uključujući 9A postaje) koji sadrže kontakte na samo dva opsega od kojih jedan od opsega nije 160,80 ili 40m biti će klasificirani u kategoriju Jedan operator, svi opsezi, miješano, velika snaga (A01 ili B01).
Netko recimo ima doma samo 40m i 20m, možda samo SSB, 100W ili čak 5W, a gornja odredba ga prebacuje u kategoriju 01!

Pretpostavljam da niste tako mislili, ali napisana pravila tako usmjeruju.

Pojmovi AWARDS, LOGs, single operator se mogu uspješno prevesti.

I za kraj, fiziku me nije učio redoviti pratitelj foruma, ali ipak sam usvojio standardne mjerne jedinici SI sustava:
metar se izražava sa "m"
dok u pravilima stoji M, kojega netko stavlja označavajući milijun, ili još češće mega 106

73,

. .

9A6KX

Citat: 9A9EE  u 17. Rujan 2023, 20:47:29
Uz one sitne nedostatke koje neću spominjati, (iz matematike sam bio solidan) bode me u oči računanje vremena (prije sam previdio u originalu, a vidim i tamo krivo...):
Ako se natjecanje održava do 13:59 sati (po UTC) u nedjelju,
kako onda natjecatelji koji žele biti pobjednici pojedinih kategorija natjecanja, moraju svoj dnevnik poslati na 9A HF robot u roku jednog (1) sata po završetku natjecanja (15:59 UTC u nedjelju) – samo postaje koje su poslale log u spomenutom roku mogu biti proglašene za pobjednike kategorija u koje prijavljuju rezultat.
Ukoliko prvoplasirana postaja nije poslala svoj elektronički dnevnik natjecanja prije spomenutog roka od jednog (1) sata, tada se prva slijedeća postaja koja je poslala log u spomenutom roku proglašava pobjednikom kategorije.

Ovo je greška - ispravno bi bilo do 14:59 UTC poslati log. Ispraviti ćemo u pravililma.
Zatim, gdje možemo provjeriti za pojedinu adresu ili geografski položaj (npr. netko se javlja iz 9AFF, SOTA...) kojoj registarskoj oznaci automobila pripada?
Da su stavljene županije (county) nedvojbeno bi se znalo pomoću GPS gdje je tko, a i stranci bi mogli na digitalnim kartama imati osjećaj otkuda se netko javlja iz 9A.
Registarske oznake su stavljene upravo zato jer ih ima više od županija, kako bi što veći broj 9A postaja bio u mogućnosti da bude multiplier - zmamo da se vj neće sve aktivirati kao ni županije, ali to ne ovisi o nama... Ali nadam se da ćemo imazi KZ i KC (Križevci i Koprivnica), ili barem IM i ST (Imotski i Split) , možda takva podjela jednom urodi i kakvim portablima/ekspedicijama ??

Provjeriti možeš na ovoj poveznici na wikipediji koja područja su pod kojom registarskom oznakom (data je tablica):
https://hr.wikipedia.org/wiki/Registracijske_oznake_za_cestovna_vozila_u_Hrvatskoj

Ukoliko si na SOTA ili 9AFF u kontestu, prije svega ja ću te nagraditi osobno za entuzijazam čevapima i pivom prilikom prvog susreta !  :)
Valjda znaš po karti na području koje općine/grada se nalazi , a ako baš ne možeš povezati vjerojatno znaš kuda ćeš pa možeš pitati za pojašnjenje pred contest, ili u toku samog contesta.

Možda (samo ja) ne razumijem, zato pišem...
Pristigli logovi sa kontaktima na samo jednom frekventnom opsegu bit će automatski klasificirani u kategoriju Jedan operator jedan opseg, a zaprimljeni logovi koji sadrže kontakte na samo dva opsega će biti klasificirani u kategoriju Jedan operator dva opsega.
Nije li to nužan uvjet da netko radi (ima antene na barem tri opsega) kako bi konkurirao za kategorije (01 - 07).?
Nije - možeš imati antene i raditi samo 20 i 15m npr, tada ideš u kategoriju SO All Bands.

Pojmovi AWARDS, LOGs, single operator se mogu uspješno prevesti.

I za kraj, fiziku me nije učio redoviti pratitelj foruma, ali ipak sam usvojio standardne mjerne jedinici SI sustava:
metar se izražava sa "m"
dok u pravilima stoji M, kojega netko stavlja označavajući milijun, ili još češće mega 106
Mogu, ali mene su učili da je važniji sadržaj onoga što govorim nego kako govorim, pa mi se omakne greška, pravila su za informaciju svih u originalu pisana na engleskom jeziku da bi bila potom prevedena na hrvatski, pa je moguće više grešaka na hrv jeziku.

A za M ili m, kada ispred toga piše 160, 80, ... 10, svaki ham zna o čemu se radi, ali ajde hvala na oštrovidnosti za ovakve stvari - ispraviti ćemo.

Važnije nam je bilo na vrijeme informirati članstvo i dati u javnost kako bi se pokrenuo tok događaja koji znači prilagodba i testiranje log software-a i mogućnost reklame po internetu i uživo, zato je objavljena engleska verzija u startu.

73 Mirko

9A6KX

Napravljene su promjene u pravilima kako na hrv i eng jeziku prema sugestijama od Toma 9EE - ukoliko ne vidite promjene pokušajte sa Ctrl + F5 osvježiti da vam nije ostalo nešto u cache memoriji.

Ukoliko uočite neke greške slobodno nas upozorite, hvala

73 Mirko 6kx

9A9EE

Hvala na pojašnjenjima (nadam se da nije koristilo samo meni)... no evo još malo pa time završavam u ovoj temi...

Citat: 9A6KX  u 17. Rujan 2023, 22:24:30
Provjeriti možeš na ovoj poveznici na wikipediji koja područja su pod kojom registarskom oznakom (data je tablica):
https://hr.wikipedia.org/wiki/Registracijske_oznake_za_cestovna_vozila_u_Hrvatskoj
Za snaći se je dovoljna, ali ipak ne potpuna...

Navest ću samo dva primjera na koje može već netko sada odgovoriti... da ne mora prije natjecanja ili u samom natjecanju...
Recimo, netko dođe u ŠRC Kukavica (poznato mjesto za ARG-aše). Treba li davati BJ ili DA. Sugerirat ću da općina Veliki Grđevac se ne nalazi na popisu...
Netko je danas u berbi grožđa, možda najbolje graševine u 9A. Želi se i u natjecanju vratiti  te javiti uz dobru kapljicu iz Grada Kutjeva, ili malo iznad sa obronaka Krndije, Papuka... treba li ispravno davati PZ, SL ili NA?

Hipotetska pitanja, ali ako nešto nije dovoljno jasno onda može sve biti ispravno ili sve biti krivo...

U logu se nalaze MIX veze rađene sa 100W na 15m i 10m u koju kategoriju robot/pravila svrstava?
U logu se nalaze SSB veze rađene sa 100W na 15m i 40m u koju kategoriju robot/pravila svrstava?
U logu se nalaze CW veze rađene sa 5W na 40m i 80m u koju kategoriju robot/pravila svrstava?

Ako sam dobro shvatio u istoj kategoriji će biti oni koji rade samo jedan opseg. Da ne preračunavamo bodove po opsezima, nego samo uzmemo konačan broj bodova iz 2022. poredak u A08 bi sada bio:
9A8A, 9A9A, 9A3SMS, 9A5D, 9A6A... Ili?

73,

. .