Ajoj, vidim puno je vode uzburkala promjena pravila, pa ću malo replicirati / pojasniti, redom kako dođe, ne nužno kronološki...
Nadam se da ce do godine uvesti i FT8 vrstu rada
Bitna je kvantiteta ne kvaliteta 
73
Pa u kontestima je bitan kvantitet postaja iz kojih se stvara masa korespondenata sa kojima se rade QSO-i - u prijevodu što više postaja to više veza... Za ilustraciju - to se vidi u raznim natjecanjima kao pad rate-ova i total QSO otkad je izbilo ovo sranje u Ukrajini i nema UA i UR postaja
Za FT8 znam da bi volio da si tu jak, ali za to preporučam scc WW-DIGI

Slažem s s Markom i Tomom ... jedan contest manje u našem kalendaru
73 Dino
Ja sam mislio da si prestao raditi 9A CW i prije promjene pravila , nema te zadnjih par godina u plasmanima - iskreno ne razumijem što fali CW only kategoriji ili nekom single band entry-ju ?
Jeli kad radiš Russian DX SOSB 20M ne smeta CW/SSB , a ovdje smeta da bi mogao raditi?
Uh, i mi se pretvorili u sivilo ala YODXC, LZDXC, SPDXC..itd..šteta, 9ACW je bio dobar telegrafski kontest ali ja sam ocito zastario i zaostao
73
Mark
Mark - zar misliš ako se aktivira veći broj 9A postaja gdje je zbog županija i naglašenog bodovanja sa 9A skoro svatko dvaput po bandu multiplier (cw i ssb) i poveća broj sudionika - da će kontest biti sivilo ?
Vrtimo se ukrug - kao što sam se osvrnuo na Patrika - mixed mode otvara vrata mnogima (osim Nene

) koji ne znaju CW a žele sudjelovati da se jave - raste broj veza, ako ti raste rate raste i zabava valjda, više zabave popularniji kontest?
Sa SPDX ne možeš ni uspoređivati jer to nije everyone-works-everyone, a LZ i YO će s vremenom padati sve niže ako se ne moderniziraju, u YO DX opada broj logova iz godine u godinu, LZ DX nisam pronašao podatak...
Značajniji podatak je onaj od YU DX - koji je do 2016. god. bio CW only, da bi od 2017. god postao mixed mode - ne mogu ovdje dijeliti brojke pošto sam ih dobio u povjerenju (koga baš zanima e-mail kontakti su na SRS stranicama), ali vidljivo je da je za cca 100% porastao broj zaprimljenih logova od 2017. naprijed - i to je naša realnost - sve je manje CW operatora, u 9A od <25 ja ih znam na prste ruke nabrojati 6-7 , a operatora 20-ak, i ako na mladima svijet ostaje, onda sam nekog mišljenja da idemo u pravom smjeru...
Ugl prosjek godina KV povjerenstva iznosi 25 zarez nešto sitno (18,21,37), ja im kvarim prosjek, i ja sam mišljenja da te mlade treba poslušati i da kopernikanske promjene koje žele mogu samo donijeti dugoročno uspjeh...
A ti nisi ni zastario ni zaostao, nego si stari mačak koji će znati naći kategoriju gdje ćeš ako te je volja biti iznova prvi, bez obzira na svu mladost koja se možebitno šepuri i puše za vrat...
9acw natjecanje je stvarno super.Mnogo stanica sudjeluje .
Mnogo dnevnika stigne.Jedno odlično natjecanje.I mi sad uvodimo ssb.
Zašto?.Da bi možda više stanica radilo.Napravite novo natjecanje u nekom
drugom terminu i nazovi te ga 9a dx contest.
Mislio sam otvoriti temu baš o ovoj izmjeni ali eto može
I ovdje.
73 Toma 9a4w
Podaci su dostupni na KV robotu - 2020 god - 1163 logova, 2021 g - 1033 logova, 2022 - 965 logova... trend je silazni, daleko od stare slave - vidim 9a4w i 9a0br skor da je to bio neki ekspriment 2022. godine pa ćemo uzeti top rezultate -
9A7T 1st SOAB HP 2022 total 1039 QSO , Multi single 9A7V 1825 QSO - prosjek 43 , odnosno 76 veza po satu (tih 76 sa run i mult izgleda još gore nego single op, sve se nadam da nisu koristili i inband radio...) - što je tu dvaput narečena riječ "mnogo" trebala opisati ?
Pozdrav svima,
a jel nas koji se stvarno ovdje takmičimo već godinama netko nešto pitao? Pogotovo nas koji smo ozbiljno in i radimo MS godinama. Čuo sam od nekoga da se spremaju promjene, ali trebala je biti javna rasprava. Nisam sklon kritici, ali ovo je prošlo previše ispod radara.
Protiv sam ubacivanja SSB, ali dozvoljavam da je to jednom dijelu članova trebalo kao mogućnost, i prihvatio bi. No, nas koji smo ovdje godinama ozbiljno u MS sad pravila tjeraju da radimo i SSB. To znači ozbiljne ANT za 160 i 80 za CW i SSB istovremeno. Ako niste znali to je ozbiljan zahtjev kod ozbiljnog kontestinga, a bodovno su forsani baš ti bandovi što je samo po sebi ok. Ako ste već išli mijenjati zašto niste uveli i kategoriju MS po modovima? Nekako me ovo motivira na 100W, dipol i tuner mode.
Slažem se s Markom i Tomom, trebalo je drukčije. Ajde da vidimo koliko će to nove aktivnosti donijeti? Daj Bože da sam u krivu.
Novi sustav množitelja pozdravljam, no i tu će vrijeme pokazati koliko će županije biti aktivne.
73
Sale, 9A3XV
E moj Saša
Vraćamo se na Russian DX i ostale konteste di nikome nije problem mixed mode kada se radi o antenama 180 i 80 m ? A i piše u prvoj rečenici "To increase competitiveness and performance levels of 9A amateur radio operators" - da bi povećao kompetitivnost moraš riješiti problem CW i SSB na low bands

Nego da pojasnim ovaj bitniji dio - KV povjerenstvo je radno tijelo izabrano od strane IO koje je sačinilo prijedlog i dalo IO na razmatranje, a oni su to prihvatili glasovanjem. Kao što UKV povjerenstvo ne pokreće javne rasprave oko repetitorske mreže i pravila UKV natjecanja, analogno i ovdje - ukoliko misliš da bi KV povjerenstvo tako trebalo postupati prije izrade prijedloga IO HRS-a onda mi je žao što se nisi javio na javni poziv za upražnjeno mjesto jer bi ja rađe davao prijedloge na forumu sada

Pozdrav,
9A4W/Toma je prije nekoliko dana ovdje na forumu postavio pitanje 9A6KX/Mirku: "Tko je u našem KV povjerenstvu?"
Mirko je odgovorio Tomi da su u novom povjerenstvu: 9A6KX, 9A2ZI i 9A3LET.
Znači ova trojka je i donijela nova pravila za 9A DX contest.
Pod dokumentima je zadnji Zapisnik IO od 10.06.2023. gdje piše da je staro KV povjerenstvo dalo ostavku i da se treba osnovati novo.
Zanima me ako je sastanak IO održan, zašto ga još nema na HRS stranicama nego sve informacije moramo ili pitati ili neslužbeno saznavati?
73 de 9A2M, Hrvoje
Vidiš krivo si zaključio - jesmo sastavili pravila ali ih nismo "donijeli" nego ih je donio IO HRS-a.
Kako to funkcionira - i meni su nedavno objansnili i kasnije sam vidio po zapisnicima - oni elektronski glasaju o nečemu, npr o izboru novog KV povjerenstva, pravila i sl. a onda pri sastanku uživo ratificiraju te odluke. To se vidi po zapisniku broj II iz 2023.
Za kraj - zaista nam je žao ako smo nekom povrijedili emocije uvođenjem SSB-ja u kontest.
Nije bila namjera devalvirati poznavanje CW-a ili sl. konotacije - i dalje vjerujem/o da je vrhunski oprater i kontester samo onaj tko je jednako vrhunski i u foniji i telegrafiji.
Sve je rađeno u najboljim namjerama da kao zajednica 9A amatera imamo reprezentativno međunarodno natjecanje sa što više sudionika i da nam svima bude što zabavnije , da radimo što više veza (a i da mi budemo prioritetniji stranim postajama i zbog bodova i kao množitelji).
Mislimo da pravila u modernom duhu idu tome na ruku, da ćemo uz malo marketinga na društvenim mrežama te uživo među kontesterima (posebice s iz regije) poprilično povećati broj sudionika u natjecanju već u prvoj godini novih pravila.
Nadajmo se da smo bili u pravu, tj kako bi Sale rekao "Daj Bože da sam u krivu".
Ponaprijed molimo 9A postaje da se jave u što većem broju u kakvom god aranžmanu (band, mode, vremenski period sudjelovanja)...
Svatko , pogotovo multi-op postaje, kome je iz nekog razloga mrsko sudjelovanje uvijek može ugostiti nekog mladog operatora bez opreme iz okolice - tu postoji poseban YOUTH overlay (za 9A i DX postaje) i mladima će sigurno biti zanimljivo...
73 Mirko