• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

WRTC 2014

Autor 9A6R, 18. Listopad 2013, 13:16:28

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A1UN

Izolacija se odnosila na signal između portova na 6x2.

F2 rx = IPO ON ili OFF? tuned ili flat?? s-metar upitno kalibriran??

s9+10 je figurativno, ovdje se radi o contestingu a ne o cjepidlačenju.
Drži se topica.

9A4QV

Citat: 9a1un  u 21. Srpanj 2014, 18:41:38
Izolacija se odnosila na signal između portova na 6x2.

F2 rx = IPO ON ili OFF? tuned ili flat?? s-metar upitno kalibriran??

s9+10 je figurativno, ovdje se radi o contestingu a ne o cjepidlačenju.
Drži se topica.

Ne radi se o nikakvom cjepidlacenju nego o 37dB razlike koja proizlazi izmedju dviju vrijednosti koje si naveo. Bez obzira na IPO, tuned/flat ili nekalibriran S-metar to su ogromne razlike zato sam to i naglasio.

A ako je tema setup koji si koristio na wrtc onda se ja drzim te teme. Naime Pavlica te upitao kakav ste setup koristili jer bi mozda netko napravilo slicno, stoga ne bih htio da mi se danas sutra pojavi sa slicnim setupom i baci mi to na stol i kaze ajde izmjerimo to i dobijemo 37dB razlike i onda vec vidjena prica, pa kako toliko razlike a "oni" su mi rekli da to radi bolje....

Dakle, matematike radi i onih koji misle slagati neki 2 radio setup..

QV

9A1UN

QV,

Koja je razlika na FT1000mp na 28MHz ako:

1. IPO OFF, TUNED
2. IPO ON, FLAT

Da ne tražiš previše oko 30db.

Ostalih 7db mogu prepisati:
1. Odokativnom mjerenju na s-metru (jedna S jedinica)
2. Ostale komponente u lancu
3. kalibracija s-metra  S9=x uV na posuđenom

73 UN

9A4WY

Davore...čestitke na rezultatu!
iz mog iskustva razlika IPO OFF+tuned preamp ili IPO ON+flat preamp je vise od 30dB...
isto tako S-metar bi trebao biti  puno točniji u usporedbi sa recimo IC-756 PRO III.
naravno da je normalno da cujes 2nd harm. kao 59+10 na drugom uređaju jer emitiras 50dbm -60dbm =-10dbm 2nd har. ili 224uV/50R ili još
dvostruko ako nije FIELD model...to moraš čuti na kilometre  ;D.

prema mojim mjerenjma jednom davno, dobivao sam točno S9 sa -73dBm ulaza na svim bandovima (Adame probaj to kod svojeg uređaja... iznenadit ćeš se jako sa dobivenim mjerenjima  ;) )
na FT-1000MP MkV skoro pa da mozes S-metar gledati kao mjerni instrument  ;)
naravno ako nisu "majstori" čeprkali po njemu.

Adame ovo što pišeš da je nekima signal na više frekvencija...pretpostavljam da si pratio RBN, hoću reći da na RBN-u ćeš dobiti svašta i svugdje, a pogotovo kad radiš sa malo više dBm-a   :D
prati malo RBN u velikim kontestima...vidjet ćeš o čemu govorim
(po tebi je 80% signala u eteru iz FT-jaca  ;D...nije, nego su problem neki RB skimmeri, uglavnom uvijek isti ).

daj čestitaj ljudima na uloženom trudu i okreni malo ploču  ;)

vidimo se u subotu na lokaciji...(9A3R/p, EU-110, MOLP, IOTA contest)

73,Kiko....IN3/9A4WY
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A5TO

SRI ako se malo udaljim od posljednjih nekoliko desetaka postova, ali tek sam večeras malo detaljnije prolazio WRTC portal pa mi je između ostalog za oko upao i CW skills competition te rezultat koji dokazuje da ukupni pobjednici nisu lajbeki jer su obojica i ovdje bila u top 5:
Rank    Callsign    Score    Characters
1 K5GN   60        304
2 K5ZD   57        274
3 N6MJ   56        275
4 VE3DZ   55        263
5 KL9A      54          268

Dva pitanja/molbe:
Kako to da se niste okušali (barem si ti Hrle bio UFB na tim stvarima)?
Koji program su koristilo za to natjecanje, može li ga se dobiti?

73,

T.
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»

9A4QV

Citat: 9a4wy  u 21. Srpanj 2014, 21:20:30
prema mojim mjerenjma jednom davno, dobivao sam točno S9 sa -73dBm ulaza na svim bandovima (Adame probaj to kod svojeg uređaja... iznenadit ćeš se jako sa dobivenim mjerenjima  ;) )

73,Kiko....IN3/9A4WY

Alo, pa sta me sad hocete praviti ludoga  ;D
Pa sta nismo na tom mjerenju imali tvoj uredjaj i moj jedan pored drugog i mjerili to na Marconijev signal generator ? Sta se toga ne sjecas. Sve smo to izmjerili i IPO i pojacanje FLAT i pojacanje TUNED na nizim bandovima i TUNED na visim bandovima jer naravno to nije isto, unutra su posebna pretpojacala za TUNED donje i posebno za tuned gornje bandove.
Mislim, meni su mjerenja dobro poznata i razlika na flat i tuned na 28Mhz nije preko 10dB a gain od flat nije veca od 15dB, tako da ukupna razlika IPO on / tuned ne prelazi 25dB.

Ja sam mjerenja na svom rigu poslije jos napravio i na drugom instrumentu, pa ne mjerim na unimer 3, mjerim na R&S....

Ali ako i to nije dovoljno, evo pogledajte nezavisnog kandidata:
https://www.youtube.com/watch?v=ZCayWUZPuB8

Pa sad jedino ako S unit nije vise 6db nego 8-9dB a po potrebi i vise .....

9A4WY

što se tiče ovog youtube-a...to ti je isto kao da ja dam link na ovo:

http://www.eham.net/articles/898

nigdje mjernih instrumenata... ::)

73,Kiko..........IN3/9A4WY
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A6XX

Dojmovi su se polako slegli, a izašao je i foto video album WRTC 2014
https://www.youtube.com/watch?v=aI9oWqwHK6E

Slika govori više od 1000 riječi, a ovdje je 25 minuta zanimljivih slika :-)
Vidi se koliko je truda i energije uloženo u ovakav projekt.

U red zanimljivosti može se navesti činjenica da je proračun projekta bio 750.000USD, što spada u rang najskupljih radioamaterskih projekata (ako ne i najskuplji dosad). A osim samog WRTC-a sigurno je odlično da je 65 klubova za 1500USD kupilo korištene komplete (antene, stup, šator, hondin agregat od 2kw) za field day i RACES potrebe.

Cijeli je projekt financiran kroz privatne donacije uz mogućnost odbijanja poreza sukladno visini donacije za neke donacije (to bi bio društveni udio u projektu).

Cijeli hrvatskim tim je bio tamo o vlastitom trošku, uz tehničku pomoć prijatelja, 0 kn ikakvih donacija (osim ako se na Skupštini HRSa 2026. ne pokaže drugačije  ::) ).

Evo i vrlo zanimljive analize site-ova najbolje i najlošije plasiranih.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/69915136/wrtc2014.pdf

Za one koji nisu još pristupali ovakvoj analizi svojih lokacija ili razmatraju buduće potencijalne lokacije sigurno poučna prezentacija, a rezultati mogu biti izuzetno različiti i na udaljenostima od svega par kilometara!

Tim 9A1UN/9A6XX se u načelu ne može žaliti, s obzirom da smo po broju veza #12. Iako nam je prosjek veza po EU nešto manji, i iako smo bili u šumi na terenu koji nije bio ravan, i iako nitko iz naše regije 9 nije ušao u top 10, lokacija s koje smo radili vjerojatno spada u bolji prosjek.

Relativno ujednačeni rezultati govore da je level playing field i konkurencija bio sigurno na visokoj razini, vidi se koliko 1-2% rezultata znači, dok su i u najzahtjevnijim kategorijama CQWW-a strateške i ine greške od 2-3% zanemarive, a već top 10 zaostaje i po 30% u M/S, ili 40-50% u SOAB HP.

Čak i s ovakvom organizacijom stavlja se pritisak na nove organizatore WRTC 2018 da level playing field bude još bolji.
Organizatori WRTC 2018 su za sada nepoznati, iako postoji velika inicijativa u DL.

Ja se osobno nadam da će sačekati barem da prođu CQWW jer većini treba odmor, odnosno vrijeme da se pripremi za novu 4-godišnju rundu :-)

73,
Hrle - 9A6XX

9A5TO

Zanimljive fotke i analiza.

Lokacija je lokacija  :D
Od normalnog života gdje ako želiš imati dobit, sladoled moraš prodavati na gradskom trgu, ili barem na uglu dviju prometnih ulica i sl. tako i do poznatih natjecateljskih lokacija D4C i sl.
Iste osobe, na drugim mjestima ne fukcioniraju uvijek UFB... a pitanje koliko je do njih bilo i prije...

Ako se baš želi u 99.999 osigurati iste uvijete za WRTC natjecatelje, onda ih treba staviti u HZ npr. Arapsku pustinju i to na mjesta gdje je skoro sve ravno i dovoljno udaljeno od mora.
Također treba biti svjestan da je mnogo vrhunskih operatora ostalo doma, jer ne mogu si priuštiti odlazak na već spomenutu lokaciju ili drugi atraktivan DXCC. A znaju i voziti pileup i S/P i MPTL raditi...

T.

P.S. Najbolja košarka se nikad nije igrala na olimpijadama, svjetskim ili europski prvenstvima. Čak niti u NBA. Nego na ulici, po kvartovima kako ZD, ST tako i u USA.
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»

9A6R

Dobro si to podvukao.Bez novaca ništa.KK Split je trostruki prvak EU a sad samo što se ne ugasi zbog nedostatka novca.Tako je inače u životu pa i u RA.Kako će netko pokazati što zna i može ako nema sponzora i sredstava da pođe tamo ili se plasira na natjecanje,kako već.A da bi se plasirao opet trebaju fin.sredstva,uređaji,antene,lokacija itd.Treba pored znanja i umijeća ispuniti sve ovo napisano.
Gdje svrdlo ne prolazi,lova bez problema probija.Tako je oduvijek bilo i biti će.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A1UN

Vezano na Renijev post, mi uvijek tražimo opertaore za M/S. Nudimo smještaj, hranu i top stanicu žalosno je da u 9A sposobne operaotre za
ozbiljan rad možeš nabrojit na prste jedne ruke. Od tih par, vecina su vec bezecirana po nekoliko contesta unaprijed.

73 UN

9A6R

Davore očito nisi shvatio srž problema.Ima nas koji radimo 6 pa i svih 7 dana u tjednu i po 12 sati dnevno!
Ovo malo slobodnog vremena što mi ostane ev.uradim dio contesta ili koji DX(ako ga uspijem čuti).Za pola sata ovo gasim i na posao.Tako i sutra a ako zatreba i u nedjelju(nadam se ne). ::)
Ne radi se o sposobnosti i nesposobnosti već o novcu i nedostatku slobodnog vremena.Ni na IOTU sa matičnim klubom nisam otišao radi QRL-a.Tako ti je to Davore.Znači da ponovimo.Bez novaca i slobodnog vremena nema rada na bandovima.Koja Amerika i ostali kontinenti ???Ako ti imaš neki izvor gdje se može zagrabiti dva mašura dolara po 100 daj kaži i meni.Odoh odmah za VK. ;)
Idem na posao.ADIO

73,9A6R

9A4DC

Reni što se nas tiče BIO SI S NAMA!
Bitna je dobra volja, a "papati se mora". I platit HEP-u porez.HI!
73 TO ALL
DE )A&V TEAM

9A6R

Hvala Damire.Odklizali smo sa teme.Momcima sretno i 2018 a ja ću sa 817 i baterijom na Mosor pa polako....

GL

73,9A6R

9A1UN

Ne pada ni meni lova s neba, srecom posao mi je sezonskog karaktera tako da se po zimi ima nesto vremena...
Ostalo je dobra volja moje zene i uze familije koja me razumije i dozvoljava mi da dio slobodnog vremena upucam u hobi. Na sto im
i ovim putem zahvaljujem

73 UN