• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

WRTC 2014

Autor 9A6R, 18. Listopad 2013, 13:16:28

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A6XX

Ono što je zanimljivo vidjeti iz profila je dobna struktura natjecatelja i mogući zaključak ogromne razlike u konceptima američkih i europskih contestera, ali i radioamatera općenito. Kod Europljana prevladavaju ljudi od 30-45 godina redom članovi raznih M/S, M/2 timova, a kod amerikanaca prevladavaju ljudi sa preko 50 godina - uglavnom vlasnici najvećih američkih contest lokacija i najčešće single operatori.

Prosjek godina europskih natjecatelja je 42, a američkih 52.
WRTC penzionera (65+) natjecatelja je 6 američkih (i čini udio od 18%), a kod europljana je jedan jedini (i čini udio od 1,6%).

U južnoj americi je još izraženija klupska M/S, M/2 priča, a samim time prosjek godina južnoameričkih natjecatelja je 32.

Iz čega se može zaključiti da je koncept udruživanja snaga i socijalizacije u Europi na osjetno višem nivou, a ako se nešto drastično ne promjeni iza ovih nekih poznatih američkih top operatora će kroz 10 godina ostati hrpa aluminija i opreme. Europljani svoje contest snage pomlađuju i malo je onih koji se mogu pohvaliti da su bili na WRTCu 1990.

Statistika se može tumačiti na više načina, ali dovoljno je preletiti te profile da se odmah stekne dojam koliko je američka radioamaterska zajednica stara. Već sada se možemo zapitati (a oni još ozbiljnije) što će se s njima događati u budućnosti.

73,
Hrle - 9A6XX

9a6c

Možda bi se BDP per capita mogao dovesti u korelaciju s prosjekom godina po kontinentima i zemljama ???

S druge strane US je izrazito mnogoljudna zemlja s odgovarajućom konkurencijom, ali i sustavom regrutacije novih kadrova i građevinskih propisima koji reguliraju izgradnju konkurentnih lokacija.

Kad pogledamo malo bolje, u odnosu na broj stanovnika i članova HRS (o BDP bolje da šutim ;D) imamo solidan broj dobrih lokacija, a i operatora, što se uostalom vidi i po našim plasmanima u posljednjih nekoliko godina u IARU HQ konkurenciji. Kad bi uspjeli pojačati interakciju i smanjiti isključivost, eliminirati animozitete, smanjiti ego i slično - siguran sam da bi bili još bolji.

Po mom skromnom sudu, broj 9A oznaka na ovogodišnjem WRTC izniman je i hvale vrijedan.

Bravo svima.

9A3XV

Na slijedećem linku biti će moguće pratiti trenutni plasman natjecatelja WRTC 2014 (Live Scoreboard):

http://sb.wrtc2014.org

Sada je vidljiva simulacija... Jedan naš tim je kod mene trenutno 4., a ex YU vodi u ukupnom plasmanu.. :).. vjerujem da bi potpisali taj poredak.. ;)

73xv
73 Sale, 9A3XV

9A5K

Haha... nije loša ova simulacija...  ::)

9A3XV

Jedino su Istrijani nešto nisko, ali sam siguran da će skočiti kad krene kontest.. ;)

73xv
73 Sale, 9A3XV

9A6XX

Sale, neki dan si spominjao dušebrižnike, mislim da su amerikanci naučili živjeti s tim, pa je organizacija razrađena na jako detaljnoj razini.

Osim svih mogućih uputstava, danas je došla uputa i kako jedemo, gdje pokupljamo hranu,... te zabrana konzumacije alkohola na natjecateljskim lokacijama. Prije toga je došla i uputa o zabrani pušenja.. ali evo, dozvolili su da si donesemo stolice koje nam odgovaraju :-)

73,
Hrle - 9A6XX

9A3XV

A što ćeš Hrle? Nisam znao za prohibiciju i zabranu pušenja - osobno smatram da je to pretjerano, ali tako je kako je - valjda za Amero uobičajeno. Neke WRTC 2014 materijale sam vidio - stvarno su do detalja razrađeni.

Tebi i našim dečkima GL!

Kad krečete - naš sudac vam je već na putu :)...?

73xv
73 Sale, 9A3XV

9A5K

Za sudački dio ekspedicije znamo da je već trebao otići...  ;)

Ostatak popularno nazvanih "izletnika" kreće u dva dijela koliko je meni poznato.

Team #1 - 9A1UN/9A6XX u utorak - 8.7.2014 - via Munich.
Team #2 - 9A1TT/9A5K u srijedu - 9.7.2014 - via London u društvu sa OE1EMS/E77DX.

Ako ne bude iznenađenja, svi zajedno se vidimo u srijedu navečer po njihovom vremenu u Bostonu.

73,
9A5K

9A2D

Boysi, 14 iz našeg kraja vam se gadno sprema, malo grmljavine sa vašeg istoka po cijele dane i noći, možda i dojade signali, oslušnite glas naroda. I mene će izgleda biti (naravno, HQ).  GL

73 de 9a2d

9A1UN

Ocemo bacit kladionicu na pobjednika??

Ja kazem: N6MJ/KL9A

9A4CD

Informacija (dojava) iz budućnosti !!!

http://sb.wrtc2014.org/index.php

73's
Igor
9A4CD

9A1IW

Citat: 9A4CD  u 03. Srpanj 2014, 12:34:48
Informacija (dojava) iz budućnosti !!!

http://sb.wrtc2014.org/index.php

Već se javlja poduzetnički duh  ;D
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A3XV

Bil netko potpisao ovu sliku?... ;)

73xv

p.s. ne znam se kladit jer ne poznajem dobro internacionalni odnos snaga - pogotovo barefoot ;) - eventualno na domačem terenu ;)... svakako bit će kom' opanci, kom' obojci, a svi na kraju bosi ...

inače dečki sretno svima još jednom!
73 Sale, 9A3XV

9A6XX

Tim 9A1UN/9A6XX je jučer obavio provjeru opreme

U stvaranju setupa su nam pomogli (možemo ih nazvati i naši stalni 9A1P inženjeri) S55M i S58A.
Veliki dio periferije (koja nam osigurava automatiku, te filteri i triplexer) je napravljen homemade od tog dvojca. Rezultati mjerenja su izvrsni, kako na papiru, tako i na anteni.

U USA nas čekaju 2x FT1000MP, za koje možemo zahvaliti Fredu, K1VR - uštedio nam je silne muke sa kilažom i strahom da će uređaji doći neoštećeni.
U backupu ćemo imati i TS590S, zlu ne trebalo.

Brojimo još sitno za polazak....

73,
Hrle - 9A6XX

9A5TO

Očekujem da ćete se pojavit na postolju uz CT1ILT/CT1BOH i W2SC/N2NL. Raspored će ovisiti o ždrijebu lokacije. Stoga, nemojte zaboravit zastavu  ;)
Sretno svima 9A's!

T.
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»