• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Što se događa???

Autor 9a6c, 06. Siječanj 2014, 13:35:26

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Citat: 9A2JK  u 10. Siječanj 2014, 07:06:06
Licencirani radio amater je radio amater koji ima dozvolu za rad na amaterskoj stanici
određene kategorije, nevažno tko je vlasnik te opreme.
[/u]

?

(17) Nositelj dozvole mora prije početka rada prijaviti Agenciji podatke o lokaciji amaterske radijske postaje i tehničke podatke za svaku amatersku radijsku postaju koju upotrebljava, kao i svaku izmjenu podataka o postojećoj radijskoj postaji. Prijava se podnosi na obrascu koji je objavljen na internetskim stranicama Agencije.

(18) Nositelj dozvole mora prijaviti Agenciji svaku promjenu adrese stanovanja ili bilo koju drugu promjenu podataka iz dozvole, i to najkasnije u roku od dva tjedna od dana nastanka promjene. Uz prijavu promjene podataka iz dozvole obvezno se prilaže i dozvola.

Položeni ispit za odredjenu kategoriju nije isti što i radioamaterska licenca.

Sve dileme se mogu riješiti jednim upitom HAKOM-u, oni su jedini mjerodavni za tumačenje.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3TY

Prema važećem Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama članak 15. stavak 5 :
"Pozivna oznaka mora se odašiljati na početku i na kraju svake radijske komunikacije."
i ne navodi se izuzetak od pravila u slučaju natjecanja.

Stoga će protiv svih koji se ne budu držali pravilnika biti podnijeta žalba natjecateljskom povjerenstvu i prijava Hakomu uz odgovarajući tonski zapis kao dokazni materijal.
73 de Ivo, 9A3TY

9A3XV

Malo smo izvan teme, ali smatram da je ova podtema vrlo važan pa se nadam da nam neće zamjeriti.

Naime, tu postoji jedan problem. U zahtjevu za dozvolu HAKOM-u traže se podaci o radio postaji i antenama itd. To kolege koji nemaju osobnu radio postaju dovodi u problem jer neznaju što tu upisati. Ja osobno poznajem puno RA koji nemaju osobnu postaju, imaju osobni pozivni znak jer imaju položenu klasu pa su ga dobili od saveza, a isključivo rade s klupskih stanica. Oni su vrlo vrijedni samozatajni članovi naše zajednice i ponekad čine okosnicu svojih klubova. Ako pritom rade s klupskim znakom na koji je izdana dozvola tada su licencirani i sve je po zakonu, no ako rade na svoj znak na koji nije izdana dozvola tada su unlis - o tome nam je svojedobno HAKOM dala mišljenje i u to sam siguran, te je bio i određeni grejs period u kojem su se oni unlis mogli licencirati.

Ni sam ne znam da li takvi kolege koji nemaju vlastitu postaju smiju zatražiti izdavanje dozvole za svoj znak, a u zahtjev upisati tuđu radio postaju - npr. klupsku.

Da li netko možda zna odgovor na ovo pitanje? Mislim da bi taj odgovor pomogao
mnogim našim članovima i nečlanovima u reguliranju svojeg statusa.

Ako o tome ne postoji znanje ovdije molim Željka kao KV menađera da to službeno priupita HAKOM! Time bi rezriješili vječite rasprave na ovu temu ovdije.

(Inače tu postoji i trik - gotovo svatko može kupiti najjeftiniji vokac i na njega napraviti dozvolu na svoj zank i tako ga licencirati, a potom raditi s klupske licencirane postaje - mislim da je i tada sve po zakonu).

73xv
73 Sale, 9A3XV

9A4OE

Citat: 9a3xv  u 10. Siječanj 2014, 11:31:28
Ni sam ne znam da li takvi kolege koji nemaju vlastitu postaju smiju zatražiti izdavanje dozvole za svoj znak, a u zahtjev upisati tuđu radio postaju - npr. klupsku.

Ako HAKOM ne vodi evidenciju serijskih brojeva radiouređaja za koje je izdana dozvola za rad onda bi to bilo moguće, naravno ako se želi varati.
Drugo što proizlazi iz takvog razmišljanja, što ako dodje kontrola HAKOM-a (jučer bio u daruvarskom RK i doznao za slučaj kontrole kod jednog RA).

Ono što personalizira radioamatesku licencu tj. Radioamatersku dozvolu su:
ime i prezime na koji se veže OiB
pozivna oznaka koja se veže sa radioamaterskim razredom
Pošto se u novim Radioamaterskim dozvolama ne nevode radiouređaji (ali ih treba navesti u zahtjevu) za koje je izdana dozvola trebalo bi uputiti pitanje s čim se oni pesonaliziraju i dali, dali je to na radioamatersku dozvolu ili se mogu slobodno koristiti bez obzira na vlasnika.

Čini mi se da kad se pogleda članak 12. stavak 9. Pravilnika o ARK,

(9) Za sve amaterske radijske postaje iz članka 4. stavka 3. točaka 1. i 2., koje upotrebljava pojedini radioamater ili klub, izdaje se jedna dozvola, koja glasi na ime tog radioamatera ili kluba.

sve bi trebalo biti jasno Radioamaterska dozvola, licenca je personalizirana nije prenosiva
dalje

Članak 3.

(1) Radioamater može postaviti i upotrebljavati amatersku radijsku postaju uz uvjet da ima položen radioamaterski ispit (u daljnjem tekstu: ispit) i da mu je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (u daljnjem tekstu: Agencija) izdala propisanu dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi (u daljnjem tekstu: dozvola).

Pravilnik o ARK je na neki način nedorečen jer ne propisuje uvjete korištenja propisuje samo preduvjete za korištenje.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9a6c

Momci, rasprava je nadasve zanimljiva, ali totalno van teme koju sam pokrenuo, pa se nećete ljutiti ako ovu redalicu zaključim uz molbu moderatoru/uredniku da izdvoji posljdnje doprinose i otvorri novu temu gdje s emože nastaviti.

Nadam se da će svi sudionici sudjelovati u ZK i aktivno, a ne samo kao promatrači i tvorci tonskih zapisa.

Uz napomenu da postaje koje privremeno rade s alternativne lokacije u roku koji je vezan za sate,a ne dane i mjesece ne moraju prijaviti tu aktivnost, ako se ne varam, pa svi koji su mislili u portabl, pa makar i na balkon, mogu bez straha upogoniti svoju tehniku na sveopće zadovoljstvo širokih i zasebice pravovjernih i poštivanju odanih radioamaterskih masa i njihovih manjih dijelova.

Svima skupa puno uspjeha i veza, tonskih zapisa i primjedbi.

Fajrunt ;)