• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Inzvaredna skupština HRS-a

Autor 9A4OE, 12. Rujan 2012, 16:13:03

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Citat: 9a4qv  u 30. Rujan 2012, 20:38:31
Ne razumijem, na osnovu čega bi ti odredio broj zastupnika ?

P.S.
Plati pa se rugaj
QV

Samo kazem da bi trebalo negdje jasno pisati.
Broj 116 na posljednjoj Skupstini demantira takovu matematiku.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9a6c

Mene još uvijek zanima što bi trebalo stajati iza manipulacija krucijalnim podacima za funkcioniranje i boljitak HRS...

Koji su to motivi?

Slava?
Novac?
Privilegije?
Moć?

Može li se iz svega iščitati i nešto drugo osim navedenog...?

Pitanje i jest i nije retoričko, a inspiracija je svaklodnevna i proizlazi iz neumornih forumskih doprinosa s različitih strana...

NHF

PS - zanima me je li itko pokušao dobiti odgovor na svoje dileme od samog HRS, umjesto na forumu? Osim što nije neizvedivo, obrazloženje izgleda nevjerojatno logično...

9A4OE

Kako god, moglo bi biti interesantno posto je referentan podatak za skupstinu(e) 2012. 116

"Temeljem popunjenih evidencijskih listića, Verifikacijsko povjerenstvo
je konstatiralo da je od ukupnog broja, od 89 članica Saveza,
nazočno 38, od toga: zastupnika (34) i zamjenika zastupnika (11).
Temeljem utvrđenog broja nazočnih zastupnika (34) i zamjenika
zastupnika (11), od ukupnog broja, od 116 zastupnika u Skupštini
Hrvatskoga radioamaterskog saveza, zaključeno je da je ispunjen
uvjet iz članka 30. Statuta Hrvatskoga radioamaterskog saveza te da
se zasjedanje Skupštine Hrvatskoga radioamaterskog saveza može
održati i donositi pravovaljane odluke. "

9a6c

Damire, nemoj sad "kako god".

Zašto ne provjeriš na relevantnom mjestu taj referentan podatak, možda ne bi blo potrebe za ovakvom prepiskom koja zasigurno zbunjuje dio forumaša, a ponekog može navesti na pomisao da se tu igra neka čudna i svakakva igra bez granica (iako jo uvijek s nejasnim motivima u pozadini)?

Iznenadio bi se, pitaš pa ti kažu i sve jasno. Ali ako očekuješ da će se sad netko javljati poslije ovog slijeda misli, rekao bih da se varaš.

U svakom pravnom poretku kao temelj figurira presumpcija nevinosti, ali to valjda ne vrijedi i za HRS ;D

9A4OE

Zakonodavstvo nije bas sklono usmenom tumacenju necega ako je to napisano drugacije, mozda negdje i pise ali u vazecem Statutu ne.
Zasto bi bio problem dodati tih par rijeci?
Ogromna je razlika izmedju 116 i 124, kako kazu podatci o placenom clanskom doprinosu, to kad se prenese na 66.6% je 77 naspram 82.

Kad bi se sve radilo po "Statutu" i "Poslovniku Skupstine HRS-a", posto se radi o "izbornoj" Skupstini, prema clanku 29. Poslovnika Skupstine, izbornom zasijedanju bi predhodile skupstine RK i izbor novih clanova (delegata) Skupstine, posto je izborna skupstina ujedno i konstutivna.

POSLOVNIK
o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada
Skupštine Hrvatskoga radioamaterskog saveza

2. Izborno odnosno konstitutivno zasjedanje Skupštine

Članak 29.
Izborno odnosno konstitutivno zasjedanje Skupštine održava se, osim ako razlozi
propisani zakonom i predviđeni Statutom drugačije ne nalože, jednom u četiri godine, nakon provedenih izbora za zastupnike i predstavnike članica u Skupštini.
Zasjedanje saziva predsjednik Saveza po odluci Izvršnog odbora Skupštine ranijeg
saziva.
Na konstitutivno zasjedanje pozivaju se novoizabrani članovi zastupnici Saveza.

Na izborno zasjedanje pozivaju se kao gosti bez prava odlučivanja predstavnici
zakonodavne, izvršne vlasti Republike Hrvatske, Predstavnici Hrvatske zajednice
tehničke kulture, predstavnici nacionalnih saveza tehničke kulture, koji nisu članovi
Skupštine, predsjednici radnih tijela Skupštine ranijeg saziva, počasni predsjednici,
počasni, pridruženi i podupirući članovi Saveza, a mogu se pozvati i druge osobe o
čemu odlučuje predsjednik Saveza.

Članak 30.
Izborno odnosno konstitutivno zasjedanje može se održati ako je nazočna dvotrećinska većina novoizabranih članova zastupnika članica Saveza.

Ako se u tijeku zasjedanja zbog odlaska broj nazočnih članova Skupštine smanji ispod potrebne većine utvrđene (čl. 30. stavak 5. Statuta Saveza), zasjedanje se odgađa za trideset (30) dana.

Ako se nakon drugog saziva izbornog zasjedanja Skupštine ne odazovu u skladu sa stavkom 1. ovog članka, primjenjuje se članak  30., stavak 1. i 2. Statuta.

clanak 25. poslovnika nesto nije u suglasju sa clankom 24. poslovnika

9A4QV

Citat: 9a4oe  u 01. Listopad 2012, 21:55:40
Kad bi se sve radilo po "Statutu" i "Poslovniku Skupstine HRS-a", posto se radi o "izbornoj" Skupstini, prema clanku 29. Poslovnika Skupstine, izbornom zasijedanju bi predhodile skupstine RK i izbor novih clanova (delegata) Skupstine, posto je izborna skupstina ujedno i konstutivna.

Nisu li mozda na tragu toga poslani svim klubovima formulari za prijavu novih delegata i njihovih ovlaštenih zamjenika?
Mi smo u klubu takav obrazac dobili, ispunili i vratili na adresu Saveza.

QV

9a6c

Damire,

postotni račun ti je odličan, ali ja bi svejedno pokušao utažiti znatiželju na pravom mjestu ;

Inače i copy-paste članaka su super.

GG

PS - ne radi se o usmenom tumačenju postojećih Poslovnika i Statuta...

9A3TY

Citat: 9a6c  u 02. Listopad 2012, 06:52:14
ja bi svejedno pokušao utažiti znatiželju na pravom mjestu ;

Ako se ne varam pravo mjesto je samo Skupština jer je ona jedina mjerodavna za davanje tumačenja (ili se varam? uvjerite me u suprotno nekim copy-paste iz službenog dokumenta)

Interesantno je da je normalno da građanin RH čim navrši 18 godina ima pravo glasa i ne mora čekati sljedeću godinu da bi ostvari to pravo a novi članice HRS to pravo nemaju.
Također je interesantno da nitko nije poslao "copy-paste" dijela u kojem se spominje da se pravo ostvaruje na temelju plaćenih članarina u prethodnoj godini.

Interesantno je kako pojedinci stalno upućuju na kontakt prema savezu e-mailom ili pismeno i brinu se o razumijevanju i pravilnom tumačenju i postupanju i gube hrpu vremena na prepiske na forumu a nikome od tih dušebrižnika nije palo na pamet da sami prepišu pitanje i pošalju ga HRSu i odgovor objave ovdje na forumu. Kad im je već toliko stalo .....
Pa da konačno dobijemo informiranost, transparentnost i bla bla. A ne da sve završi kao i moj upit u svezi s isplaćenim bonusima .... pod tepih.
73 de Ivo, 9A3TY

9A4OE

Citat: 9a4qv  u 01. Listopad 2012, 22:20:32
Citat: 9a4oe  u 01. Listopad 2012, 21:55:40

Nisu li mozda na tragu toga poslani svim klubovima formulari za prijavu novih delegata i njihovih ovlaštenih zamjenika?
Mi smo u klubu takav obrazac dobili, ispunili i vratili na adresu Saveza.

QV

Napisao sam da bi skupstini saveza predhodile skupstine klubova.

Sam kazes da ste ga ispunili, dakle niste proveli izbore za zastupnika i predstavnika clanice u Skupstini kako kaze Statut.

Adame razlog slanja ti formulara:

Sukladno članku 25. Statuta Hrvatskog radioamaterskog saveza svaka članica Saveza imenuje zastupnika (zastupnike) i zamjenika zastupnika (zamjenike zastupnika) u Skupštinu Saveza. Kako ne bi bilo upitno pravo sudjelovanja zastupnika pojedinih članica (radio klubova) u radu Skupštine i kako  bi na vrijeme dobili sve potrebne materijale za Izbornu skupštinu, molimo sve radio klubove, koji to do danas nisu učinili, da ovjerene vjerodajnice za zastupnika(e)  i zamjenika(e) dostave u Stručnu službu HRS-a najkasnije do 25. rujna 2012. godine. Svi oni koji nisu sigurni da li su poslali vjerodajnice ili žele provjeriti da li su iste stigle mogu to učini u Stručnoj službi HRS-a, putem telefona ili elektroničke pošte.

9A4QV

Damire, podatke smo ispunili na osnovi zapisnika sa zadnje klupske (izborne) skupštine te su dostavljeni Savezu.
Ti članovi jesu izabrani na na klupskoj skupštini sukladno statutu kluba, tako da ne vidim sta se tu kosi sa statutom.

Uostalom, statut Saveza ne može nikako biti "stariji" od statuta udruge, jer nismo mi radili udrugu preko Saveza nego direktno registrirali udrugu, kao što su i sve druge. Da li će nam Savez u tome slučaju omogućiti glasovanje ili ne, to je na njemu da odluči, ali on se kao takav u niti jednom slučaju ne može miješati i utjecati na statut kluba - udruge.

QV

9A2JK

Kandidati ?
Programi ?

Dva tjedna do skupštine, a nitko ne spominje kandidate.
Kako ću savjetovati svoga delegata za koga glasati?

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9a6c

Citat: 9A2JK  u 03. Listopad 2012, 13:07:36
Kandidati ?
Programi ?

73
Martin 9A2JK

Ako se ne varam, rok je bio 30.09, ali kako se kandidature mogu slati i poštom valjda zato treba sačekati još malo. Iako  bi ja to glatko izbacio, jer ako danas nisi u stanju sve to poslat e mailom, nisi brate ni za predsjednika HRS...

Ajde, još malo, biće :D

Bilo bi zanimljivo kad bi bilo biše kandidatura da se malo sučele programi i ljudi zainteresiraju, ali vjerojatno nije baš osobiti interes za ovu funkciju.

QRX

9A6XX

A tresla se brda.

Čitao sam na jednom javnom forumu da je Denis Vincek, 9A3Z odustao od kandidature zbog ilegalnosti skupštine, pa ga ovim putem pozivam da ilegalnost prijavi nadležnim institucijama. Ja sam legalist u duši, pa se zalažem za to da se svakako utvrdi bilo kakva pravna nepravilnost. Ili to, ili ta ista osoba koja sebe voli nazivati akademskim građaninom sa dvije diplome ima problem sa izmišljanjem (blaže rečeno)?

73,
Hrle - 9A6XX

9A4OE

Citat: 9a6c  u 03. Listopad 2012, 14:24:10
Bilo bi zanimljivo kad bi bilo biše kandidatura

QRX

U dopisu se govori u množini!

Bit ce zanimljivo vidjeti program i obrazlozenje ponovne  kandidature s obzirom da je pokrenuo izbore prije isteka cetverogodisnjeg mandata (tj. sestogodisnjeg od 2007), ili je netko izvrsio pritisak na njega da to ucini.

9A3TY

Citat: 9A6XX  u 03. Listopad 2012, 14:48:04
Čitao sam na jednom javnom forumu da je Denis Vincek, 9A3Z odustao od kandidature zbog ilegalnosti skupštine, pa ga ovim putem pozivam da ilegalnost prijavi nadležnim institucijama. Ja sam legalist u duši, pa se zalažem za to da se svakako utvrdi bilo kakva pravna nepravilnost.

Ako si takav legalist tko ti brani da sam ispitaš legalnost ili prijaviš nadležnim službama?

Citat: 9A6XX  u 03. Listopad 2012, 14:48:04
Ili to, ili ta ista osoba koja sebe voli nazivati akademskim građaninom sa dvije diplome ima problem sa izmišljanjem (blaže rečeno)?

Hrle, Hrle, jesu li te majka i otac učili tako vrijeđati ljude? Ako si legalista i ako se čovjek lažno u javnosti predstavlja akademskim građaninom tvoja je građanska dužnost to prijaviti nadležnim institucijama. U protivnom osnovna pravila ponašanja nalažu da pripaziš što govoriš.

Ovo je postala lakrdija. Godinama se smijemo izborima u raznoraznim tijelima od dna do vrha države gdje imamo samo jednog kandidata a sad to imamo i u HRSu. Ja predlažem da se uvede pravilo po kojem se izbori ne mogu održati ukoliko nema barem dva kandidata.

A i gdje je ta primjena novih tehnologija koja će omogućiti da i mi siromašni klubovi koji sebi ne možemo priuštiti troškove puta u Zagreb konačno možemo sudjelovati u odlučivanju? Do kada će HRS nekima biti majka a drugima maćeha?

73 de Ivo, 9A3TY