• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Inzvaredna skupština HRS-a

Autor 9A4OE, 12. Rujan 2012, 16:13:03

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Bilo bi dobro predociti zapisnik sa posljednjeg sastanka IO HRS-a, gdje je odluceno o odrzavanju vanredne izborne skupstine HRS-a.

Da sve bude transparentno azurirati popis RK sa brojem placenih clanskih doprinosa za 2012
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A8A

Citat: 9a4oe  u 12. Rujan 2012, 16:13:03
Bilo bi dobro predociti zapisnik sa posljednjeg sastanka IO HRS-a, gdje je odluceno o odrzavanju vanredne izborne skupstine HRS-a.

Pozdrav !

Gdje si procitao da je to "vanredna skupstina" ????

73
Mark

9A5K

Citat: 9a4oe  u 12. Rujan 2012, 16:13:03
Da sve bude transparentno azurirati popis RK sa brojem placenih clanskih doprinosa za 2012

Koliko je meni poznato, u zadnjih 14 godina koliko sam zastupnik u Skupštini, broj zastupnika pojedinog kluba se
utvrđuje temeljem broja članskih doprinosa u godini koja prethodi Skupštini, tako da broj plaćenih članskih doprinosa
u 2012. nema veze s time, a osim toga je riječ i o brojevima koji se tijekom godine mijenjaju, pa bi samo utvrđivanje broja zastupnika pojedinog kluba pred samu Skupštinu bilo problematično, a pogotovo u slučajevima kada je Skupština početkom godine.

Također, koliko je meni poznato, Skupština je izborna, a ne izvanredna, kako i piše, odnosno kako je i definirano u članku 27. Statuta.

73,
Krešo - 9A5K

9A9L

Tijela upravljanja HRS-a:
mandat: 2009 - 2013

Kako je razvidno iz navednog REDOVNA izborna skupstina bi trebala biti tek dogodine. Zna se dobro po Zakonu sta je REDOVNA i sta je VANREDNA IZBORNA SKUPSTINA.  I naravno kako i zasto se saziva.

Mozda sam ja u krivu ali ....
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9a6c

Citat: 9A9L  u 12. Rujan 2012, 19:25:27

Kako je razvidno iz navednog REDOVNA izborna skupstina bi trebala biti tek dogodine. Zna se dobro po Zakonu sta je REDOVNA i sta je VANREDNA IZBORNA SKUPSTINA.  I naravno kako i zasto se saziva.

Mozda sam ja u krivu ali ....

Leone, voliš pametovati, ali izgleda ne voliš čitati pa sam malo skratio da ti bude lakše:

Članak 27.

Skupština može biti redovita, izborna i izvanredna.

Ovo je inače iz Statuta HRS koji visi ovdje na webu i svima je dostupan. Ako te zanima, u nastavku istog članka možeš pročitati tko i kako saziva Izvanrednu skupštinu, ali ti si valjda već odlučio kako to treba ići, jer ZNA SE...

Kad čujem to "ZNA SE" blago se naježim, jer u pravilu baš se tada najmanje zna...

Sad lipo očale na vrh nosa pa redak po redak...

Statut HRS inače i ne predviđa Vanrednu skupštinu pa tako ista i ne može biti sazvana.

GL

9A9L

Pametnica moja sa kanocalama ....a

ovo je jos uvijek 2012. godina....
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A4OE

Citat: 9A5K  u 12. Rujan 2012, 16:40:09
Koliko je meni poznato, u zadnjih 14 godina koliko sam zastupnik u Skupštini, broj zastupnika pojedinog kluba se
utvrđuje temeljem broja članskih doprinosa u godini koja prethodi Skupštini, tako da broj plaćenih članskih doprinosa
u 2012. nema veze s time
,

To bi se moglo nazvati proizvoljno tumacenje Statuta HRS-a, jer to nigdje u Statutu  ne pise.

Članak 25.

Gornje pravo odnosi se na broj članova za koje je izmirena članarina prema Hrvatskom radioamaterskom savezu sukladno Pravilniku o članarini i članskom doprinosu.

a osim toga je riječ i o brojevima koji se tijekom godine mijenjaju, pa bi samo utvrđivanje broja zastupnika pojedinog kluba pred samu Skupštinu bilo problematično, a pogotovo u slučajevima kada je Skupština početkom godine.

Da rijec je o brojkama na osnovu kojih se utvrdjuje broj zastupnika. Jedan placeni clanski doprinos vise ili manje moze donijeti jednog zastupnika ili oduzeti, u ovom slucaju ne radi se o zasijedanju skupstine na pocetku godine nego na kraju godine.

Također, koliko je meni poznato, Skupština je izborna, a ne izvanredna, kako i piše, odnosno kako je i definirano u članku 27. Statuta.
73,
Krešo - 9A5K

Da, Skupstina je izborna ali prije isteka cetverogodisnjeg mandata.
Kako pise, kako ste napisali, jer jos uvijek su nepoznati razlozi sazivanja "Izborne Skupstine" prije isteka cetverogodisnjeg mandata.

Članak 27.

Skupština redovito zasjeda najmanje jednom u tijeku godine, a izborno zasjedanje održava se svake četvrte godine.

Poslovnik Skupstine

Članak 21.
Zasjedanje Skupštine može biti:
1. izborno odnosno konstitutivno
2. redovito
3. izvanredno.

Izborno i redovito zasjedanje održava se u skladu s dinamikom utvrđenoj člankom 27.,
stavkom 2. Statuta Saveza, izvanredno po sili zakona, po odluci Izvršnog odbora ili
kada to u pisanom obliku zatraži najmanje jedna trećina članica Saveza ili mjerodavno
državno tijelo.
Smatra se da je zahtjev za izvanredno zasjedanje Skupštine postavljen ako su
podnositelji zahtjeva naveli razlog neodložnog sazivanja Skupštine i predložili dnevni
red zasjedanja.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5K

Citat: 9a4oe  u 12. Rujan 2012, 20:55:34

To bi se moglo nazvati proizvoljno tumacenje Statuta HRS-a, jer to nigdje u Statutu  ne pise.

Da rijec je o brojkama na osnovu kojih se utvrdjuje broj zastupnika. Jedan placeni clanski doprinos vise ili manje moze donijeti jednog zastupnika ili oduzeti, u ovom slucaju ne radi se o zasijedanju skupstine na pocetku godine nego na kraju godine.

Da, samo kad bi to bilo tako, koliko bi Skupština brojala zastupnika da se održi npr. 5. siječnja 2013. godine, ako se gleda broj članova/članskih doprinosa
u tekućoj godini?

Kažem kako to izgleda na svakoj Skupštini do sada, a siguran sam da to negdje mora i pisati.

Citat: 9a4oe  u 12. Rujan 2012, 20:55:34

Da, Skupstina je izborna ali prije isteka cetverogodisnjeg mandata.
Kako pise, kako ste napisali, jer jos uvijek su nepoznati razlozi sazivanja "Izborne Skupstine" prije isteka cetverogodisnjeg mandata.

Članak 27.

Skupština redovito zasjeda najmanje jednom u tijeku godine, a izborno zasjedanje održava se svake četvrte godine.

Poslovnik Skupstine

Članak 21.
Zasjedanje Skupštine može biti:
1. izborno odnosno konstitutivno
2. redovito
3. izvanredno.

Dakle, ili je 1. ili je 2. ili je 3. Govorim o tome da kombinacija neke od njih nije predviđena Statutom, Poslovnikom ili nekim trećim dokumentom.
Zato su npr. u Kraljevici 2009. godine morale biti održane dvije Skupštine, jedna iza druge, od kojih je prva bila redovita, a druga izborna.

73,
9A5K

9A9L

Sve se vrti oko zdjele sa vrucom kasom....pitanje koje visi u zraku glasi:

Zbog cega se saziva Izborna Skupstina iako mandat vladajucima jos uvijek traje???
Tko je sazvao IZVANREDNU IZBORNU SKUPSTINU i temeljem koje dokumentacije??
Valjda bi za IZVANREDNU IZBORNU SKUPSTINU  trevali postojati neki razlozi tipa OSTAVKE  ili neki drugi razlozi ovisno o tome tko trazi sazivanje. Nije bas nesto normalno da IZBORNA SKUPSTINA bude u terminu prije isteka mandata. A ZNA SE koji su razlozi takvog sazivanja.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6AA

Citat: 9A5K  u 12. Rujan 2012, 21:17:52
...
Zato su npr. u Kraljevici 2009. godine morale biti održane dvije Skupštine, jedna iza druge, od kojih je prva bila redovita, a druga izborna...

Redovita je bila održana jer se prema Statutu ona MORALA održati (barem jednom godišnje).
Izborna je održana (nakon nje) je joj je došlo vrijeme. Bio joj je red. Bila je izborna godina. Kao što je i 2013.

Dakle, nema sumnje, da je ova skupština izvanredna (izvan reda).
A znamo i zbog čega.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A5K

Citat: 9A6AA  u 12. Rujan 2012, 21:41:48
Redovita je bila održana jer se prema Statutu ona MORALA održati (barem jednom godišnje).
Izborna je održana (nakon nje) je joj je došlo vrijeme. Bio joj je red. Bila je izborna godina. Kao što je i 2013.

Ne, nije bila izborna godina.
Izborna Skupština 2009. godine održana je iz sasvim drugih razloga, prvenstveno zbog promjene Statuta u jesen 2008. godine, uslijed
čega je došlo i do promjene broja članova pojedinih tijela upravljanja, odnosno nestanka jednog od tih tijela.

73,
9A5K

9A6AA

U stvari, ne treba se ni iscrpljivati u dokazivanju je li skupština izvanredna ili nije.

Činjenica je da je izborna.

Važno je da se dosadašnja ekipa dobro spremi i položi račune za dosadašnji rad.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A7ZZ

Dajte ljudi,pa kakvo dokazivanje.Statut je jasan.Ovo ne može biti izborna skupština jer je zadnja bila 2009 u travnju.
Ovo može biti samo izvanredna skupština na kojoj će na dnevnom redu biti da je (su) taj i taj podnio ostavku na funkciju (ako je tako,naravno,ja ništa ne prejudiciram) te će zbog toga delegati odlučiti  odmah i o održavanju izvanredne izborne skupštine na kojoj će se rješavati to što bi se trebalo!?

Treba samo pročitati Statut i sve je jasno.To želi li ga netko "zaobići" i na mala vrata progurati nešto druga je stvar.Je li to moguće,treća je stvar.

Ako nemože drugačije onda pošteno.Za ovo ste svi čuli,zar ne? ;)
73 iz Broda na Savi-Viktor

9a6c

Citat: 9A6AA  u 12. Rujan 2012, 22:00:09
U stvari, ne treba se ni iscrpljivati u dokazivanju je li skupština izvanredna ili nije.

Činjenica je da je izborna.

Važno je da se dosadašnja ekipa dobro spremi i položi račune za dosadašnji rad.

9A6AA

Upravo tako - skupština je izborna.

Predsjednik i IO će spremiti izvještaj o radu, a potencijalni kandidati svoje programe koje bi članstvo i delegati trebali dobiti na uvid neko razumno vrijeme prije početka rada same skupštine.

Možda za promjenu osvane i neki iz Dalmacije ;)

GL svima

9A9L

Nisam nigdje vidio da je HRS dobio Glasno Govornika. Jel to neka nova funkcija iz sredstava članarina?? No čini mi se da bi bilo pametno da rukovodeći u HRS ipak kontaktiraju svojeg pravnika sa kojim ponovo suradjuju a da se nebi dogodilo da se Skupština mora ponavljati i da se troškovi uredno poduplaju.
Sve uredno pise u Zakonu, Statutu i i ponekim Pravilnicima.  Nažalost na nekim primjerima vidimo kako se pozna Zakon i pravila igre. Očiti primjer slucaj Severinac.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM