• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Nova IOCA pravila

Autor 9A5AN, 28. Travanj 2009, 10:05:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A5AN

Poštovani Aktivatori i Lovci,

Na IOCA webu možete pročitati nova pravila IOCA programa!

73 de Neno  8)

9A6AA

III.  Aktivatori

d)  aktivator mora u roku od 60 dana nakon aktivacije dostaviti svoj dnevnik veza award
manageru ili od managera ovlaštenoj osobi.

n)  aktivator treba dostaviti dokaze o svojoj aktivnosti. Ako to ne uradi u toku od 60 dana
tada ta aktivacija ne vrijedi ni njemu ni lovcima.

--------------------------

Nije li ovo moglo biti objedinjeno u jednu točku?

9A6AA

"DX never sleeps..."

9A3KB

Mislim da je ovo bespotrebno:

h) ako je potrebno, aktivator prije aktivacije mora pribaviti sve potrebite dozvole za
pristup pojedinom otoku.

Ako mogu dokazati da sam bio na nekom otoku ne vidim razlog da se postavlja pitanje da li sam tamo bio sa nekom dozvolom ili ne.

73, Boro

9A7WA

Ako je dozvoljen pristup svakom otoku, onda je stvarno nepotrebno.

73        de        9A7WA

9A3KB

Čitam pa kako nešto vidim napravim osvrt. I ovo mi je zapelo za oko:

a) sve veze lovac mora napraviti iz istog entiteta rabeći osobnu ili klupsku pozivnu
oznaku.

Što to znači? Ako lovac ode na godišnji odmor tada od tamo ne može loviti?
Jesam li to dobro shvatio?

73, Boro

9A3KB

I ovo:

d) osim QSL kartica dozvoljeno je aktivatoru poslati izvod iz loga a u cilju
smanjenja troškova kako lovaca tako i aktivatora.

Jel' tu treba biti "menageru" umjesto aktivatoru?

73, Boro

9A7WA

Ma ne, nisi dobro shvatio, radiš recimo 9A2AA/p sa pedeset otoka, pa neš mu slati 50 karata,
   pošalješ mu izvod iz dnevnika, on provjeri, potvrdi i to se priznaje, a onda šalješ taj spisak manageru
   da ti prizna rad navednih otoka. To je to po mome.

73             de              9A7WA

9A3SM

Mirko u pravu si 100 % ... to znači čitati polako sa razumijevanjem ... Boki polagano pročitaj pravilnik par puta i vidjećeš da će ti sve biti jasnije .
Ukratko oko dozvole to se odnosilo na recimo Sv.Marko kod Krka jer meni je osobno čuvar otoka tražio dozvolu prvo od njegove firme koja se nalazi ispod Krčkog mosta, a poslije njegov šef traži poseban papir od saveza da se napiše da smo mi amateri koji radimo za diplomu Hrvatskih otoka itd itd ..

Za Emira.. upravo je tako i zamišljeno jer se u prvoj točci radi o dnevniku veza, a u drugoj o dokaznim materijalima pa smo zato razdvojili te dvije stvari ...

To je ukratko za sada ...
Mato

9A6AA

III.  Aktivatori
...

d)  aktivator mora u roku od 60 dana nakon aktivacije dostaviti svoj dnevnik veza award

Hm, valjda onih (najmanje) 50 a ne dnevnik veza...

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A7WA

Tko kaže da ne može biti 100 ili 300 veza, sve je čisto i jasno rečeno, rok 60 dana,
   a ne šest mjeseci, godina ili dvije i nema tu ništa nejasno, osim što neki žele da nije jasno, ali je čisto
   ko suza.

73          de            9A7WA

9A6AA

Citat: 9A3SM  u 28. Travanj 2009, 22:09:54
...
Za Emira.. upravo je tako i zamišljeno jer se u prvoj točci radi o dnevniku veza, a u drugoj o dokaznim materijalima pa smo zato razdvojili te dvije stvari ...
...

III.  Aktivatori

d)  aktivator mora u roku od 60 dana nakon aktivacije dostaviti svoj dnevnik veza award

n)  aktivator treba dostaviti dokaze o svojoj aktivnosti. Ako to ne uradi u toku od 60 dana
tada ta aktivacija ne vrijedi ni njemu ni lovcima.

Dakle,
- aktivacija ne vrijedi ako "aktivator ne dostavi dokaze o svojoj aktivnosti". Rok 60 dana.
- aktivacija ne vrijedi ako aktivator "ne dostavi svoj dnevnik veza". Rok 60 dana

Dakle, s obzirom da za priznavanje aktivacije ne vrijedi ili jedan ili drugi uvjet, već oni vrijede kumulativno, tada:
"Aktivacija ne vrijedi ako aktivator u roku 60 dana ne dostavi dokaze o svojoj aktivnosti" jer je dostavljanje "dnevnika veza" jedan od tih dokaza.

"U slučaju spora oko tumačenja ovog programa završnu rije ima UO HRS-a.

Što je to UO? Ako se misli na Izvršni odbor (a ne Upravni), onda je kratica IO.

c)  veze sa otocima za koje aktivacija nije dokazana i priznata ne vrijede.
(valjda "s otocima")

Zar može biti "dokazana" a "ne priznata", ili je dovoljno samo:
c)  ne vrijede veze s otocima za koje aktivacija nije priznata

a)  sve veze  lovac mora napraviti  iz istog entiteta rabeći osobnu ili klupsku pozivnu oznaku.

Nepotrebno naglašeno.

i)  aktivator mora odnijeti sa otoka sve što je donio i ostaviti otok u stanju kakvom ga je zatekao.

Glupost. Ja redovito ostavljam svjetioničarima nepotrošene zalihe hrane i goriva.

f)  aktivator mora na qsl karti tiskati CI-broj i naziv otoka, te eventualno IOTA referencu i ostale relevantne podatke kako želi.

Ako se nabraja sve što aktivator "mora", onda se u nastavku ne treba, da pače, nepotrebno je napisati "da eventualno može tiskati IOTA referencu". Ono "eventualno" određuje sam aktivator pa će on odrediti da li će tiskati IOTA, WLOTA, JOTA, ili DOTA referencu.

sa  pojedinog,
sa preslikom,
sa otoka,...

U hrvatskom jeziku treba "s pojedinog, s preslikom, s otoka,..."

9A6AA
"DX never sleeps..."

VE3ZIK

1. Sta ako neko na QSLki (kao ja recimo) odstampa EU-170 i ostavi mjesto za rucno napisato otok i CI broj?
2. S obzirom da sam sem Pasmana do sad radio sa Murtera, Krka i Zlarina, 8od 2004 naovamo)  koliki je rok da podnesem zahtjev za te aktivacije?
3. sta se smatra pod onim "entitet"... QTH? zupanija?
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A3KB

Upss.
Dobro, tako je. Tks Mirko.

Dozvola??
Otok Sv.Marko se može raditi i sa obale, a ne sa mosta. Ako npr. pada kiša i želiš raditi iz čuvareve kućice jasno je da moraš pitati jer kućica nije tvoja. To ne treba pisati u pravilniku.

Ja bih ipak izbacio taj dio iz pravilnika. Ovako zbunjuje. Zamislite stranog aktivatora. On će se zapitati: "Zar treba neka dozvola? Gdje treba dozvola? Tko daje dozvolu?"  

Iz mojeg iskustva, jedino gdje trebaju dozvole su otoci sa posebnim režimom kao što je nacionalni park Brijuni ili otoci koji su pod vojnom upravom jer tamo je i vodeni i obalni pojas u zaštićenoj ekološkoj ili vojnoj zoni ili kakvoj već jer mislim da i vojske tamo više nema. Ima li još takvih primjera - neznam.

Ako se ostavi taj članak predlažem da se navedu te iznimke i da se napravi kratko objašnjenje i uputa koga pitati za dozvolu što je prema mojem mišljenju osobito važno u pravilniku na nekom drugom jeziku.

Nemam ništa više za dodati a možda niti ovo nisam trebao. Želio sam pomoći i pojednostaviti i to je to.

Pozdrav svima. Boro

9A2Y

Do sad sam aktivirao 24 otoka u bilizini Hvara i jedan na Visu.Uglavnom svi su mi priznati.U HONOR ROLL-u stoji da je 9A2Y aktivirao 21 otok,a 9A4KF 18 otoka,pa sad sam ne znam koliko sam ih aktivirao?!, ali nije važno.Do svih otoka u mojoj blizni mogu doći za najviše sat vremena.Samo treba slobodnog vremena.A toga nemam.A kad ponovno nađem vremena za aktivaciju nekog od njih,ili par ovih koje nisam aktivirao,neću slati dokaze nikome da sam tamo bio.Ja imam svoj ham .Ne mogu radi sebe samog"falšo" radit.Nije to-TO.Tko me bude radio,dobit će od mene kolor QSL kartu iz "kućne radinosti",na kojoj ću biti ja i otok iz kojeg sam radio,i narvno vrijeme i datum vremena snimanja .U stvari nisam razumio.Da li treba dokazivati i ponovljenu aktivaciju istog otoka???,tj, svaku aktivaciju.
    9a2y

9A5ST

Milane čini mi se da treba dokazivat svaku aktivaciju,mada iz toga treba izuzet ljude koji su svojim stalnim QTH na otoku.
Tko će sad tebi i ostalim otočanima slat dokaze svakih 60 dana,što bi sad po pravilu tribali.
Da li se i to može definirat pravilnikom?
73 de 9A5ST
Zeky