• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Nova IOCA pravila

Autor 9A5AN, 28. Travanj 2009, 10:05:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7YY

Citat: 9A7YY  u 31. Srpanj 2008, 10:07:22

Pravila će se po završetku ovogodišnje sezone promijeniti.
Promjene neće biti samo kozmetičke prirode.
Neke su stvari dobre, neke loše a neke vrlo važne stvari se uopće nisu spominale u pravilima pa se nadam da ćemo uz vaše primjedbe i prijedloge
donijeti pravilnik koji će postati IOCA "ustav".

Ovim putem pozivam svih vas koji imate što reći da pošaljete vaše prijedloge bilo na moj mail branko.9a7yy at gmail.com bilo ovdje na forum.

Citiram svoj post od 31.07.2008. kojim sam vas pozvao da pošaljete svoje prijedloge. Još jednom hvala svima onima koji su poslali svoje prijedloge i pomogli da napravimo novi pravilnik. Od oponenata na žalost niti jedan.

Da li je pravilnik mogao biti "bolji"? Vjerojatno da.
Sad je takav kakav je, svakako bolji i precizniji nego što smo ga do sada imali. Pravilnik nije zatvorena knjiga, poboljšanja su uvijek moguća.

9A7WA

Pravilnik je manje više isti kakav je bio uz neka sitna poboljšanja, ali dobra, pogotovo ona
  na dostavu održanih najmanje 50 veza ili više manageru u roku od 60 dana, što je po meni sasvim
  dovoljno, jer tko želi otići i aktivirati neki otok  onda mu je sasvim dosta to vrijeme da pošalje log i
  dokaze o aktivaciji.Imali smo u praksi primjer kad to nije napravljeno a veze napravljene i nisu bile
  priznate i to nije dobro, uslijedilo je tek naknadno priznanje. Ovaj pravilnik je dobar, dakako da može
  biti vjerovatno i bolji , a ne valja samo onima koji se osjećaju poniženi u IOCA i uvrijeđeni i vjerujte
  mi ima i takovih.

73               de                 9A7WA

9A6AA

Citat: 9A7YY  u 29. Travanj 2009, 09:56:00
Citiram svoj post od 31.07.2008. kojim sam vas pozvao da pošaljete svoje prijedloge. Još jednom hvala svima onima koji su poslali svoje prijedloge i pomogli da napravimo novi pravilnik. Od oponenata na žalost niti jedan.

Da li je pravilnik mogao biti "bolji"? Vjerojatno da.
Sad je takav kakav je, svakako bolji i precizniji nego što smo ga do sada imali. Pravilnik nije zatvorena knjiga, poboljšanja su uvijek moguća.

Branko,

Jedno je dati ponudu da se pošalju prijedlozi a drugo je dati primjedbe na "gotov" pravilnik.

Inače, engleski naziv diplome, o kojoj je ovdje riječ, je The Islands Of Croatia Award, a ne "Awards", jer je riječ o JEDNOJ diplomi. Druga je stvar što ona ima pojedine stupnjeve, odnosno priznanja (koja su po meni, nepotrebno nazvana "nagradama"). Naravno da čovjek može promijeniti i svoje ime a kako ne bi mogao promijeniti ime diplome. Pretpostavljam da je to učinjeno uz suglasnost Izvršnog odbora HRS-a.

Koji je hrvatski naziv ove diplome? Možda "Nagrade hrvatskih otoka"? Ako je to tako, onda ispada da je hrvatski naziv DIPLOME nastao iz engleskog...

Ima toga još, no kako si rekao "mogli su se poslati primjedbe i prijedlozi", pa da sada ne uzbuđujem duhove, poglavito onih koji nemaju veze s IOCA programom.

Mogli ste barem objavljeni uradak, nazivan IOCA PROGRAM (http://ioca.hamradio.hr/images/pdf/ioca_pravila.pdf), a koji predstavlja IOCA pravila, dati na uvid kakvom lektoru, jer ovako on vrvi od neobičnih jezičnih i stilskih figura.

73

9A6AA

p.s.:
Stiže svinjska gripa, ja bježim na Palagružu, a vi kako znate...
"DX never sleeps..."

9A5CW

Jedno onako laicko pitanje, a tema ide ovako:
idem ja na neki otok, napravim 500qso, potvrdim QSO-e karticom, ne zanima me nikakva IOCA vec sam radio iz gusta sa tog otoka i davao IOTA broj/ime otoka (nikakav IOCA broj nisam davao jer ga neznam ili ga ne zelim znati).
Naravno od tih 500qso odradio sam podosta "IOCA" lovaca,  da li ce njima biti priznata moja "IOTCA" aktivacija otoka?
Na qslki ne pise IOCA CI-118 nego samo IOTA broj... qslka u prilogu...

73 i NHF, Pa3k nekad davno bio na EU-110 ;)

73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A7WA

Pa kako će ti priznati ako nisi dostavio manageru na vrijeme log i dokaz o aktivaciji nekog
   otoka, ako si radio iz gušta  to je ok, rekao si broj ne znaš, prema tome nisi ga ni davao, ali jesi IOTA
   i štampao qsl karte i potvrdio.Dakle još jednom ako si pažljivo čitao pravila, pod ovim uvjetima koje
   si napisao IOCA aktivacija ti se ne priznaje, a sve ostalo je ok i normalno.
                    Problem je jedino u tome što ti se nećeš potruditi oko aktivacije ( mislim papirnato ) i
   omogućiti lovcima neki otok, govorimo fiktivno dakako.

9A5CW

Citat: 9A7WA  u 29. Travanj 2009, 11:10:25

Pa kako će ti priznati ako nisi dostavio manageru na vrijeme log i dokaz o aktivaciji nekog
   otoka, ako si radio iz gušta  to je ok, rekao si broj ne znaš, prema tome nisi ga ni davao, ali jesi IOTA
   i štampao qsl karte i potvrdio.Dakle još jednom ako si pažljivo čitao pravila, pod ovim uvjetima koje
   si napisao IOCA aktivacija ti se ne priznaje, a sve ostalo je ok i normalno.
                    Problem je jedino u tome što ti se nećeš potruditi oko aktivacije ( mislim papirnato ) i
   omogućiti lovcima neki otok, govorimo fiktivno dakako.

Ukratko, ako ne posaljem svoj IOTA log IOCA manageru, moje QSLke ne vrijede ni pisljivog boba IOCA "lovcima".

Sad pitanje, jel trebaju jos nekome QSLke ili je dosta poslati log IOCA manageru? Jel to dokaz, aktivacije ili ?

Di smo sad?

73
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A7WA

E na to će ti odgovoriti  IOCA manager  Mato kad se pojavi ovdje.

73              de                9A7WA

9A9L

Koliko se ja sjecam iz prijasnjih pravila, trebalo je dostaviti slike i ostale papazjanije manageru ali kad se prvi put aktivirao neki otok. Nekako bi glupo bilo da se za sve veze mora slati dnevnik manageru....to bi bilo da Mati saljes dnrevnik za IOCA diplomu, u Englesku za IOTA diplomu, za CQ magazin za WPX i na kraju Bill-u za dxcc. Svasta.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6AA

Citat: 9A5CW  u 29. Travanj 2009, 11:23:31

Ukratko, ako ne posaljem svoj IOTA log IOCA manageru, moje QSLke ne vrijede ni pisljivog boba IOCA "lovcima".

Sad pitanje, jel trebaju jos nekome QSLke ili je dosta poslati log IOCA manageru? Jel to dokaz, aktivacije ili ?

Di smo sad?

73

Na žalost, upravo tako su zamislili "Nagrade hrvatskih otoka" ekipa koja ih sada vodi.

Ako, npr., Hans, PB2T, predsjednik IARU-a R1, opet dođe kod mene na Lošinj, i opet održi nekoliko stotina veza (ne čuje se često 9A/PB2T), njegove uredno poslane QSL-ke neće vrijediti za IOCA diplomu, jer nije poslao dokaze o aktivaciji.

Slanje tih dokaza do sada je bilo obvezno samo za lovce, tj one koji žele da im se taj otok pribroji u njihov popis aktiviranih otoka. Sada je pak drugačije.

Tebi, Patrik, vjerojatno nije zanimljvo skupljanje IOCA otoka, no IOTA rad jeste. Kao i mnogim drugima. Isto tako, dečima iz Slovenije rezervirao sam smještaj na Palagruži tijekom IOTA natjecanja. Nisam siguran da će oni išta slati IOCA menadžeru, već ih samo zanima natjecanje, pa njihove QSL-ke neće vrijediti za IOCA program... Sva sreća što smo mi prije njih pa oni neće biti baš tako zanimljivi našim lovcima.

Ipak, nespretno je napisano da "treba slati log". Treba poslati popis najmanje 50 veza. Naravno, ne pada mi na pamet slati menadžeru log s (planiranih) održanih 7000 veza s Palagruže.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A7WA

Pa baš je dobra ova rasprava, treba naći kompromis i najbolje rješenje sa kojim bi svi
  bili zadovoljni i sve funkcioniralo kako treba i onda neće biti nikakovih problema, radi se o našoj
  diplomi i mi određujemo uvjete, dok se za IOTU nikako ne bi složio, jer tamo neki drugi određuju
 regule.

73                de                 9A7WA

9A9L

Citat: 9A7WA  u 29. Travanj 2009, 11:59:09

Pa baš je dobra ova rasprava, treba naći kompromis i najbolje rješenje sa kojim bi svi
  bili zadovoljni i sve funkcioniralo kako treba i onda neće biti nikakovih problema, radi se o našoj
  diplomi i mi određujemo uvjete, dok se za IOTU nikako ne bi složio, jer tamo neki drugi određuju
 regule.

73                de                 9A7WA

Lako je odrediti uvjete ali je tesko odrediti uvjete koji bi bili prihvatljivi za sve koje onteresira ta diploma. Na nasim otocima u sezoni radi po nekoliko desetaka operatora iz raznih zemalja. I sada bi svi oni trebali slati svoje popise veza da bi se tebi priznala neka IOCA. Glupo i nepotrebno. Ili ga neces raditi jer znas da nece slati log manageru ili si u startu siguran da ti njegova karta moze sluziti samo za IOTA diplomu a za IOCA je mozes baciti u smece. Vjerojatno nama nije u interesu da prodamo sto vise diploma pa trazimo i dlake u jajetu.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A7WA

Baš me zanima kako je to u IOTA, možem li ja doći na neki otok, nije bitno koji, glavno da je u
  IOTA programu, nikome ne reći ništa, npraviti određen broj veza i da se onda te veze priznaju za IOTA
  diplomu, ako to tako može onda im skidam kapu.

73             de               9A7WA

9A5CW

OK, hvala svima za info. Procitao sam pravilnik i mogu reci da je kratak i jasan ;)
Po meni ima da odradis barem 300 qso pa u barku pa na drugi otok, ovo je glupost min. 50 veza, tek je poceo pile-up a ti vec bjezis do slijedece hridi
da bi imao jos jedan otok u svojoj kolekciji. Znam da nije sve to tako jednostavno kako izgleda ali ako se radi neka to bude kako treba.

Slazem se sa Emirom ... vecina stranaca nikad nece poslati svoj log/listu stanica... pa ce lovac izgubiti IOCA vrijednu vezu.

73'sz , my 50cents

p.s. jel Aniko salje svoj LOG ? ;)
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:

9A6AA

Citat: 9A9L  u 29. Travanj 2009, 12:13:50
Lako je odrediti uvjete ali je tesko odrediti uvjete koji bi bili prihvatljivi za sve koje onteresira ta diploma. Na nasim otocima u sezoni radi po nekoliko desetaka operatora iz raznih zemalja. I sada bi svi oni trebali slati svoje popise veza da bi se tebi priznala neka IOCA. Glupo i nepotrebno. Ili ga neces raditi jer znas da nece slati log manageru ili si u startu siguran da ti njegova karta moze sluziti samo za IOTA diplomu a za IOCA je mozes baciti u smece. Vjerojatno nama nije u interesu da prodamo sto vise diploma pa trazimo i dlake u jajetu.

... i još mu QSL-ku pošalješ direktno a dobiješ karticu koja ti ne vrijedi.

Ewald, 9A5ID, koji ni ne skuplja QSL-ke, već na otoke ide iz čistog gušta, reče mi jučer da njega ne zanima nikakvo slanje dokaza o aktivaciji...

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A9L

Pa3K-olo,
Neznam dali si ikada isao aktivirati koji otok ali uzasno je tesko odraditi 51 vezu ako radis sa baterijama i nekom zicanom antenom. I jos uz sve to ako radis prijepodne a nisi najavio odlazak bar tjedan dana ranije. Ja sam odradjivao po jedan otok dnevno i tako 3 dana zaredom i bas je bio problem odraditi 51 vezu. Cak sam se i "okupao" u 3. mjesecu. I sada valjda ljudima te veze ne vrijede jer nisam poslao log manageru a uredno sam sve potvrdio. Cak i direktno....!! Bljak.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM