• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HRS-Direktna clanarina DA ili NE

Autor 9A4QV, 14. Siječanj 2005, 23:09:05

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

OE1EMS

dragi pero hvala na odgovoru,

slicna se diskusija vodi i u OE gdje postoje takoreci 10 velikih klubova podjeljenih po repubikama u OE i koje okupljaju onda male klubove

direktno clanstvo u OEVSV nije moguce.......

1. mislim da je to greska...mislim na direktno clanstvo
2. ovakav sistem klubova zasnovan po regijama je pogresan
mislim da bi se klubovi trebali organizovati po aktivnostima
koje rade
3. izumiranje klubova ce dovesti radio amaterski pokret
na totalnu minimalu, sto ce znaciti da ce se snjim baviti samo oni koji
to vec znaju ili oni koji imaju mogucnosti da nesto nauce
veliki broj maldih koji ima i sad malo u nasem hobiju ce na taj nacin
biti iskljuceni iz istog.......
4. mnogobrojno clanstvo malih klubova u nekom savezu kao 9A
nije bas najbolje resenje ali punbo bolje od OE systema

iz svega toga moj bi zakljucak bio slijedeci
centralni klub za sve
mogucnost direktnog clanstva u istom
klubovi koji radio amatere organizuju po interesima
npr. contest club, CW klub, digi klub....itd
ovi klubovi imaju izvjesnu moc u ondosu na broj njihov clanova
svi mali klubovi na nivou gradova imaju mogucnost direktnog
clanstva kod centralnog kao i privatna lica ili clanstva preko
gore navedenih interesnih klubova
na ovaj nacin bi se sprijecilo da pojedinci kazu sta ja imam od ovog ili onog kluba......znaci ako se neko inetresuje za HF contesting onda moze biti clan 9A HF CC koji ce istom tom clanu dati potrebnu podrsku
stime mislim da ce direktno clanstvo kod centralnog kluba biti svedeno na minimum, ali ga netreba ukinuti

sto se tice tacke 1 i 2 u perinom odgovoru
ovo se vise manje odnosi na nesto drugo

iz obe tacke slijedi
1. radio amater moze biti svako
2. nije potreno biti clan HRS ili nekog treceg kluba
3. samo jedan klub (pa mije bitno kakav je ili nije) moze biti clan kod IARU u ovom slucaju HRS.......svi drugi se mogu prikljuciti HRS ukoliko
zele da uticu na rad HRS i njegovo predstavljenje kod IARU-a

e sad posto smo lijepo zajednicki ovo ustanovili
nije mi jasno zasto HRS forsira nekakvo drugo rijesenje
u BiH?????
istovremeno cijenim zalaganja HRS i Ron-a OE3REB(9A5JR)
i samim tim OEVSV na pokusavanju rijsenja ovog problema
ali ne na na ovaj nacin
znam da situacija kakva je trenutno u BiH nije nikako dobra ali nekoga
nagovarati i pokusati primorati na nesto sto sam nezeli napraviti
nemoze nikako biti dobro.......
da se pogresno nerazumijemo ja licno nemam nista protiv
oko osnivanja novog krovnog saveza u BiH, ali ne na ovaj nacin
primoravanja po svaku cijenu i razmatranju nekih drugih mogucnosti
nisam direktno u kontaktu sa vodstvom ARABiH ali mislim da vecina njih barem djelimicno djeli moje misljnje
zbog toga bih zamolio HRS vodstvo (ukoliko je to moguce) da malo
razmisle o citavoj ovaj situaciji i da pokusaju pomoci oko rijesenja ovog
problema kao radio amaterska  ne kao politacka organizacija
susret u HB je dobro prilika za to!

ja cu se zaloziti da se austrijancima objasni stvarna situacija u BiH
jer isti nemaju pojma osim Rona koji je djelomicno pod uticajem HRS-a
kako je i sam naveo

73 es best dx
oe1ems
braco

73 es best dx
oe1ems
braco

s56a

Centralni radioklub je valjda 9A1A :-)  ARABiH nema interesa za promene jer je clan IARU.  Slicni problemi direktnog clanstva se godinama resavaju u ZRS.  Srecom imamo iskusnog Sekretara koji zna pokupiti tu clanarinu.

73 de Mario, S56A

9A6KZH

9A3VV

Ovu sam temu načeo prije desetak godina dopisom tadašnjem predsjedniku HRS-a. Tada sam predložio i plaćanje članarine za više godina unaprijed (tko može), odnosno uvođenje doživotne članarine. Odgovor na prijedlog za izravno učlanjivanje u HRS (koje je nekoliko godina bilo moguće ali polulegalno) nikada nisam dobio, ali je moj prijedlog za članarinu pao na plodno tlo (HI).

Aktualni mi je predsjednik na forumu odgovorio na ponovljeni prijedlog i obrazložio zakonski osnov za sadašnje stanje. Sabor donosi zakon i basta. Hebemu miša pa i mi smo neki čimbenik u svemu ovome. Naime, u tom Saboru sjede naši zastupnici, mi smo ih izabrali, nama odgovaraju. Ili ja to sve skupa idealiziram, ha?

Moj je prijedlog na forumu bio, a sada ga ponavljam: u HRS-u oformiti klub (manje-više fiktivan, odnosno na papiru) u koji će se učlanjivati oni koji su siti klupskog rada ili jednostavno nemaju vremena za rad u klubu a htjeli bi se baviti ovim hobijem za svoju dušu.

Bori iz Pule bih odgovorio da sam ja, silom prilika, lani pristupio radio-klubu Arena-Pula, a nadam se kako nitko ozbiljan ne očekuje da ću ja trčkarati iz Umaga u Pulu e da bih bio aktivan u klubu, plaćao članarinu itd... To je ipak oko 200 km u oba smjera! Doći opet na godišnju skupštinu, birati ljude koje sam jednom u životu vidio (lani na skupštini), platiti članarinu i vratiti se u Umag? Je li to smisao članstva u klubu? Moji dojmovi iz kluba baš i nisu sjajni, ono što sam čuo i vidio nije me oduševilo i radije ne bih ponovno dolazio. Osjećao sam se kao na partijskom sastanku usred Doma garde u Topčideru. Brrrrr... Fala drugovi, fala! Meni dosta, a vi ako volite - izvolite!

Dakle, ponovno dajem glas ZA izravno učlanjivanje i plaćanje članarine HRS-u. Prihvatam opciju članstva u nekom manje-više fiktivnom klubu u sjedištu HRS-a, plaćanje članarine uplatnicom, bez ikakovih obveza za dolaske na sastanke, skupštine, klupske aktivnosti i slično. To zadovoljstvo prepuštam mladima u radio-klubovima. I ja sam se kao mlad naradio u radio-klubu.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6C

Ako sam dobro shvatio poantu, direktno plaćanje članarine imalo bi za smisao zaobilaženje neaktivnih ili nepostojećih klubova.

Zaista, obavezno članstvo u klubu u nekim slučajevima može biti posve nepraktično uslijed prevelikog QRB-a, a samim tim i posve formalizirano uslijed nemogućnosti osobnog sudjelovanja u klupskom radu.

Stvarati zbog nepostojećih klubova još jedan nepostojeći unutar HRS možda i nije pravo rješenje, osim u slučaju da to treba biti samo klub učlanjenih u klubove, a ne vjerujem da je to pravac razvoja našeg Saveza.

Danas smo zaista otišli daleko od onih mračnih vremena kad smo zahvaljujući čvrstom ideološkoj kontroli i partijskoj stezi pod parolom "u svakoj općini radio klub" to zaista i imali. Pa nije bilo problema s plaćanjem članarine (jer Veliki Brat te gleda...) i klupskom aktivnošću (poznati sindrom hrvatske šutnje...)...

POsve je razumno da netko tko ima 30 godina staža unutar organizacije nije baš pravo rješenje za svakodnevno pojavljivanje u klubu (osim ako nema problema kod kuće, a nije sklon alkoholu...). Ali klubove ipak vidim kao generatore i nosioce aktivnosti i mislim da ih ne bi trebalo posve eutanazirati, ali bi ih trebalo promijeniti.

Čitajući posljednji RADIO HRS zamijetio sam da je po  broju članova visoko plasiran moj bivši klub 9A1CBM, a istovremeno u tih 200 kvadratnih metara, od čega samo učionica ima 100 (!), nije se dogodio skoro nijedan novi operator ili održana radio veza?! I čemu onda taj klub služi, osim da se u njemu prikuplja članarina ili obavlja ono što je izjavio 9A7ZZ u sklopu ove teme.

Možda je sazrelo vrijeme da se u nekim klubovima provede stečaj ili uvede prinudna uprava? Jer klupski život je puno više od ispijanja piva utorkom pored upaljenog televizora čija se galama miješa s unakrsnim diskusijama okupljenih (uglavnom uvijek istih faca). Ili možda momci treniraju za CQWW SSB?  Ono, QRM fight? I u osnovi sasvim realno ugoržava opsatank kluba u tim prostorijama.

Možemo se opet vratiti na priču o internetu i mobilnoj telefoniji, ali ima jedan klub u Brdovcu do kojeg internet još nije stigao pa obučava neku djecu i živi se. A imaju i 2L DONIT kvad, sram ih bilo! Da pitamo njih?

Po mom sudu problem tehničkog plaćanja članarine može se riješiti uplatama preko pošte banke ili FINA, kako klubu, tako i HRS-u pa otpada 200 km vožnje i pogrešan naglasak drugih članova, ali ostavimo klubove da žive svoj život, kakav-takav, i da se pokušaju dignuti iz močvare u kojoj su sada (ne svi, jasno). I tako su svi zadovoljni: član ne putuje i odmara slušni aparat, klub broji članove i predsjednik se busa u prsa, HRS dobija svoje, a u RADIO HRS možemo po tko zna koji put pročitati kako je zaustavljen trend opadanja članova i kako je isti okrenut u drugom smjeru...

A možda je sazrelo vrijeme da se unutar HRS napravi inventura stanja unutar  organizacije, da se s općeg prijeđe na pojedinačno i pokuša osmisliti neka politika za reanimaciju, jer kako bez kluba u Lici imati tamo i radioamaterizam, osim ako 9A9AB opet ne odluči da je radio odatle kao što smo već jednom imali slučaj u KUP-u HRS?

Stvar postaje posve zahtjevna kad je u pitanju razvoj CERN (ex RMZO).

U nadi da vam nisam na nos izašao, slugavamsepokoran...

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A3KB

Damire,
upravo o tome i govorim.

Ti želiš plaćati članarinu direktno jer nemaš vremena ili ne želiš biti aktivan u nijednom klubu - svejedno.

Zašto "trošiš" 200km? Plati članarinu nekom klubu uplatnicom na pošti (ili Internetom npr. ZABA pa ne moraš niti iz kuće izlaziti) i nikad nikog iz kluba ne trebaš vidjeti. Govorim o bilo kojem klubu u HR. Ne trebaš biti član tebi najbližeg.

A kada se zakon promijeni imat ćeš i drugu varijantu pa uživaj!

73, Boro

OE1EMS

po mome svrha kluba u danasnje vrijeme je PORED okupljanja i obrazovanja mladih (cega ima veoma malo) je i komunikacija izmedju clanova
hocu reci nije potrebno da se svaki drugi dan cami u klubu uz
pivo, vino ili kaficu
bitno je da ljudi komuniciraju, razmijenjuju iskustva, pomazu jedan drugom sa savjetima, da se organizuju za takmicenja i slicne stvari
a mi kao radio amateri imamo gomilu mogucnosti za komunikaciju
a tek da ne spominjem internet i druge stvari......
a kad dodje vrijeme da se neke stvari sprovedu ljudio se mogu susresti.....a tad mislim da nije bas i neki problem odvesti se nekoliko kilometara tamo ili vamo.....

vjerovatno par fiktivnih klubova unutar HRS-a koji bi okupljali ljude po nekim interesima bi bilo najblje rijesenje stim da se nikako nebi trebalo
odreci klubova za sva vremena
bilo bi lijepo podsjetiti starije kako su dosli do ovog hobija?
ko im je drzo kurseve i ko ih je naucio prvim stvarima?
dali bi se ikad interesovali za ovaj hobi da nije bilo klubova?
e to su bila nekad vremena.......
ipak u 9A su meni poznata barem dva kluba koja jos uvijek okupljaju i obrazuju mlade operatore....vjerovatno ih ima vise.......

73 es best dx
oe1ems
braco

9A6XX

individualizacijom radioamaterizma se nece puno postići, tek lišiti pojedince odgovornosti koju smatram da svi mi imamo prema našem hobiju a to je naravno ulaganje truda da nam radioamaterizam prezivi. na kraju ce biti predsjednik saveza ili ta neka "vlast" kriva za poraz... kao sto to uvijek tako biva...

sustav je OK!

Hrle - 9A6XX

9A4KL

Moje odovor je DA.Ja sam za placanje clanarine direktno u HRS.
Za sada placamo clanarinu u klubovima koji postoje dok postoje.Nekima se iskljucuje struja pa ce voda i onda ga nema vise.Sta onda?Otici i uclaniti se u susjedni klub dok postoji i tako sve do Zagreba.
Bilo bi bolje da se razmisli o mogucnostima(kao sta je Gogo rekao) uvodjenja 'prinudne uprave'.
Klubove treba spasavati jucer,jer bez njih nema buducnosti u ovom hobiju

9A6AA

Citat: "9a6xx"individualizacijom radioamaterizma se nece puno postići, tek lišiti pojedince odgovornosti koju smatram da svi mi imamo prema našem hobiju a to je naravno ulaganje truda da nam radioamaterizam prezivi...

Hrle - 9A6XX
Slažem se Hrle s Tobom. I Braco je spomenuo neke stvari za koje smatram da su OK. Proteklih 37 godina (izuzev ratnih) rado sam odlazio u klub, a to još i sada činim. Ne zbog sjedenja uz pivo ili slično, već zbog upotpunjavanja onoga čime se bavimo, a to je osobni kontakt. (Gogo prijatelju: nemam problema kod kuće, a nisam sklon alkoholu...). Ne moram spominjati da je to prigoda da se razmijene iskustva, saznaju novosti, dogovore neki novi planovi... Tako smo radili davno u BQR-u a i sada u ADE-u. I mi imamo onih koji vrlo rijetko dolaze u klub, a njihovo se članstvo ispoljava samo plaćanjem članarine. Mislim da nisu ni svjesni koliko su zakinuti.
Time opovrgavamo stereotip, koji sam nekada davno čuo, o radioamaterima kao asocijalnim tipovima, koji se, bježeći od socijalnog kontakta, kriju iza mikrofona (tastera, i sl.).
Naravno, u klubovima gdje je aktivnost potpuno zamrla, usamljeni pojedinci osjećaju se - usamljeno. No, oni najbolje znaju zbog čega je do toga došlo, i najbolje će postaviti dijagnozu.
Kao što reče Boro, želite li biti član nekoga kluba nije potrebno da prelazite stotine kilometara do njega kako bi platili članarina. Mi imamo nekoliko članova iz OE i DL, koji žele biti i jesu naši članovi, a da nikada nisu bili u klubu.
Na kraju, i ovakvi razgovori bolje bi se vodili u klupskim prostorijama nego ovako preko Interneta, jer je u komunikologiji važna interakcija sugovornika.
Osjećaj pripadnosti nekome i nečemu važan je za čovjekovu vrstu.

9A6AA
"DX never sleeps..."

s56a

9A6AA> Time opovrgavamo stereotip, koji sam nekada davno čuo, o radioamaterima kao asocijalnim tipovima, koji se, bježeći od socijalnog kontakta, kriju iza mikrofona (tastera, i sl.).

Bojim se da u gornjem stereotipu ima puno istine!  Ukljucujuci i internet.

9A6AA> Osjećaj pripadnosti nekome i nečemu važan je za čovjekovu vrstu.

Puno je važniji za životinjske vrste jer im omogučava preživljavanje!

RK Pazin ima 50-ak članova, aktivnih radioamatera 5.  Moj S51SLO ima puno mladih pa smo nedavno instalirali TV RX, a prije toga ADSL.  Dva IC-7400 i AL-1200 su rijetko u upotrebi.  Stari radioamateri S57A, 8A i 9A nisu članovi ZRS.  Možda bi plačali direktnu članarinu za QSL servis.

Problem individualnih članova je evidentan desetinu godina ali mi uspiješno zatiskamo glavu u pijesak!  Na sopstvenu štetu...

73 de Mario, S56A, N1YU

P.S.  Očekivao sam promijenu Newbie statusa poslije 100 poruka :-)

9A6C

Da me se ne shvati krivo ,ja sam jako nesretan zbog stanja u klubovima onakvog kakvo je. Odrastao sam u klubu i sam sam ga gradio koliko sam znao i mogao pa mi stoga još teže pada.

Ono o čemu sam govorio gruba je skica stanja u 9A1CBM dok sam ja dolazio dole. Sve je tu, i TV, i pivo i galama, ali razgovor nije radioamaterski i kad se pojavi netko s kutijom ispod ruke i kaze: evo ja sam napravio primopredajnik za 2m (kao 9A3XR), onda ga ostatak ufuranih u doživljaj počne gledati kao upravo reinkarniranog zombija.

Trenutno u Splitu imate jedan takav  klub, i još jedan (9A1AKL) u kojem možete imati karte i slične aktivnosti obavljati. U svakom od njih postoji dežurni moderator stanja. Zajedno imaju 400 m2 prostora i mogli bi grad naopako okrenuti, ali! No, dakle, dakako!

Posebno ne mislim da ja "Pale sam na svijetu" bio sebi dovoljan i sretan zbog toga. Imao je sve i bio jako tužan pa čovjek po mom sudu kao socijalno biće ipak treba njegovati neke socijalne vještine pa čak i kao radioamater.

MOžda je bolje mišljenje izražavati ovako, budući da nema načina da jedan drugom upadnemo u riječ. U tome je čas foruma.

A osobno i ja vjerujem da veliki broj radioamatera ima problema s komunikacijom i znam više tipova koji su s mikrofonom u ruci nezaustavljivi vitezovi uvijek spremni da polože život za pravdu i istinu,  a kad ih čovjek sretne onda teško spajaju početak i kraj rečenice, a i to im polazi za rukom isključivo u okviru govorenja o radioamaterizmu.
Izvjesna doza autizma je ono što nas prati i liječimo je s mikrofonom u ruci.

Da ne bismo previše skretali s teme, možda je vrijeme da se diskusija vrati na pravi kolosijek.

Pitanje klubova je sigurno bolna točka opstanka HRS i u budućnosti će okupirati jako puno vremena i na forumu i van njega.

I da skratim, svoj doprinos aktivnostima različitih klubova pokušavam materijalizirati konkrento i bez dolazaka na zgubidanjenje kako bi svjetlo u klupskim prostorijama pokazalo da tu nekoga ima. Ima bezbroj načina na koji se to može, od izrade antena, posuđivanja opreme, čak i rada na stanici. Vrijedi i za 9A1CIG u kojem nisam bio dovoljno dobar da me pošaljuna Skupštinu HRS. I neke druge.

Da bi se bavili radioamaterizmom , ne treba utorkom piti pivo u klubu, dovoljno je raditi nešto konkretno.

Vaš odani,

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A4CD

Za uspostavu radio-veze su potrebne minimalno
dvije stanice. Koliko ja znam radio-amateri su ipak komunikativni
ljudi jer tko bi osim njih još tako pričao s "strancem" !?!

Jedino se brinem za nove (mlađe) članove koji će
imati problema da dođu u kontakt s našim klubovima jer je
to ipak najvažnije pitanje za opstanak našu udrugu.

A sada nešto za starije i iskusnije operatere:
novo vrijeme - nova pravila.

Mislim da se slika radio-klubova od prije 15 godina i više
mogu slobodno staviti u arhivu jer se ta vremena
više nikad neće vratiti. To naravno NE znači da je vrijeme
radio-klubova prošlo nego da se klubovi trebaju drugačije
formirati, njih više nikad neće biti u tom broju koliko ih je bilo
do 90-tih jer nije cilj kvantitet nego kvalitet.

U bijelom svijetu je poznati naziv "interesne grupe" što prevedeno
za naš hobi znači klub ljudi koji imaju interest
bilo prema HF-u odnosno VHF-u i višim frekvencijama a
može i oboje, zašto ne.

Neki sigurno misle da se ovdje radi o contest radu, to
nije nužno jer šta sa onima koji uopće nemaju antene
kod kuće (što zbog susjeda, što radi lokacije)
a ne žele se mučiti s nekakvim privremenim riješenjima.

Da bi se postavile "pristojne" antene potrebno je više od jednog
čovjeka svakako a i financije se lakše dijele na više ljudi.
Za nevjerne Tome - u ovakvom tipu nitko nije pošteđen
niti zakinut od zajedničke aktivnosti jer je cilj - "širenje valova".

Igor
9A4CD

9A6C

Igore, mislim da se u cijelosti slažemo.
Klub u svojoj biti i jest jedna interesna skupina ljudi koji se bave istim poslom i dijele svoje interese, s tim da im se u njemu pruža mogućnost da dijele i razvijaju više interesa odjednom.
Njihov interes je radioamaterizam u svoj svojoj posebnosti i raznolikosti.

A kako stvari stoje, ni pozivna oznaka nije prepreka da se unutar kluba upražnjavaju i pojedinačni interesi, bilda vlastiti ego i popunjava dxcc lista ili juriša na vrhunski plasman u kakvom natjecanju.

Ja se zapravo baš tako i ponašam: imam interesnu grupu s 9A4W na Braču za KV natjecanja, za UKV i KV imam 9A0R u Rijeci i 9A1CIG u Splitu, kod kuće nemam ništa osim 37 m žice, a kad mi je dosadno umjesto da upalim stanicu na 3675 kHz i slušam reprizu jučerašnjeg programa, ja lijepo odem na forum i onda prosipam mudrosti iz topline svog skromnog doma. Ponekad priupitam, rjeđe izjavim, nešto pametno, nešto naučim i nastojim pri svemu tome biti pristojan.

Nije li to lijepo od mene?

Ja mislim da je.

Baš sam zadovoljan samim sobom i svojim interesnim grupama.

I prava je sreća što mi nijedan pametan klub nije pod rukom, tko zna gdje bi mi kraj bio. Možda bih do sada postao barem član IO, a možda i predsjednik? Nečega, šta ja znam čega. Bilo čega.

Klub mi zapravo uopće nije napet. Predsjednik sam bio još 1981 godine, vodio 4-5 tečajeva, bio na UKV ekspedicijama sa 100W i 10 elemenata,
pokvario 2-3 TS510 i napravio jedan KV linearac kad sam bio mali (ali nije zato smetao...), od eminentnog YU amatera nabavio pojačalo sa 6xPL519 koje nikad nije proradio, ali sam ga zato utopio na brzinu još boljem od sebe i eto. Što čovjek od života više poželjeti može?

Ništa mi ne pada napamet.

Pa idem nešto raditi.

GG

s56a

Gogo, pa ti meni moraš biti zahvalan za taj QRO jer ti je otkrio neslućene mogučnosti prodaje na brzinu pa sada u lijepoj našoj uživaju čak u CN8 škrpini!  A Dalmatinska riba se dobro izvozi u Italiju i pored prgavih Slovenačkih carinika.  Ostane ti dosta vrimena za pisanje po forumima i kaficu sa 9A1A ops :-)

LP MMM S56A

P.S.  Nije baš o temi ali je bar kratko!