• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HRS-Direktna clanarina DA ili NE

Autor 9A4QV, 14. Siječanj 2005, 23:09:05

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Pozdrav,

Zanima me misljenje ostalih radioamatera glede placanja clanarine HRS-u. Naime misljenja sam da bi trebalo omoguciti onima koji to zele, direktno placanje savezu, pri tome zaobilazeci administrativne probleme i clanstva u klubovima. Takav bi nacin uvelike olaksao placanje pojedincima i vjerujem umanjio rasipanje clanstva. Ne zelim ulaziti u polemike i rasprave trenutnog modela, zanima me samo da li ima radiomatera koji razmisljaju na slican nacin.

Hvala
Adam, 9a4qv

9A5ZM

9A3NC

Da i ja sam za direktnu clanarinu, ali...

Bilo je to aktualno i prosle godine, cini mi se negdje ovdje na forumu.

Po statutu HRSa, njegove clanice su udgruge gradjana, a ne pojedinci, dakle ako se to nije promjenilo nista od toga....STOP....Mislim da sam usao u polemiku........

Dakle odgovor je DA za direktnu clanarinu.

73 de 5N/9A3NC  Fredi

9A3LI

Citat:Po statutu HRSa, njegove clanice su udgruge gradjana, a ne pojedinci, dakle ako se to nije promjenilo nista od toga....STOP....Mislim da sam usao u polemiku........

Pa statut se moze mjenjati, zar ne ?
Samo se dipise " i pojedinaca"  :)

Ja sam za !!

9A7BBD

Citat: "9a4qv"Pozdrav,

Zanima me misljenje ostalih radioamatera glede placanja clanarine HRS-u. Naime misljenja sam da bi trebalo omoguciti onima koji to zele, direktno placanje savezu, pri tome zaobilazeci administrativne probleme i clanstva u klubovima. Takav bi nacin uvelike olaksao placanje pojedincima i vjerujem umanjio rasipanje clanstva. Ne zelim ulaziti u polemike i rasprave trenutnog modela, zanima me samo da li ima radiomatera koji razmisljaju na slican nacin.

Hvala
Adam, 9a4qv

Adame ja sam apsolutno za .mislim da je to u redu ne znam da li je to ststutarno riješeno ali mislim da nije naćin da se na taj naćin uvjetuje članstvo u klubu.  Dakle definitvno ja sam za direktno plačanje članarine HRS-u.
9A7BBD igor.

9A2TK

9A2TK, Tom
Najte kaj zameriti !!!

9A3ST

Bila je i lani debata na tu temu.
link:
 http://www.hamradio.hr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=89

Bilo bi zanimljivo vidjeti na webu koliko je članarina i po kojem
modelu plaćeno za prošlu godinu.
Mislim da plaćanje direktno savezu ne bi trebao biti problem,
osim možda malo više posle za administarciju saveza.
Dakle, promjene statuta, ili ako to nije moguće, kao sto je netko lani predložio, osnovati radio-klub pri HRS-u, u koji bi se zainteresirani amateri formalno učlanili.

Moj odgovor DA

9A7WA

9A3KB

Ne kužim u čemu je stvar. Zbog čega izbjegavati klub?
Razloga može biti više:
1.posvađamo sa klubom i ne želimo ih više ni vidjeti. Rješenje? Uplatiš uplatnicom članarinu nekom drugom klubu u HR.

2.financijska stiska. Ne vjerujem da je 4,20kn mjesečno vrijedno izbjegavanja kluba. (članarina u RK Arena-Pula je 50kn godišnje za zaposlene, a za učenike i penzionere je znatno manja)

3.princip!!! E, za to nemam odgovora. Sto ljudi sto čudi.

4. ??? Možda nepovjerenje ili loše iskustvo...

NE direktno, uvijek ću plaćati preko kluba.

73, Boro

9A7ZZ

Zašto izbjegavati klub?
Postoji više razloga:
1. Opremu (SVE) veliki predsjednik otuđio domu svome da može davati 9+60 kamionđijama na 14310.
2.Klupski znak se nije pojavio u eteru najmanje 10 GODINA !!
3.Za članarinu se kupuje audio oprema da se mogu slušati domači PEVAČI.

Zar je to klub?Bolje nikako!

Dakle i moj odgovor je DA!

Pozdrav svima iz Splita!
73 iz Broda na Savi-Viktor

9A6A

Ne radi se o statutu HRS-a nego o Zakonu o udrugama koji kaže da su članovi nacionalnih organizacija udruge - klubovi. Zakon može mijenjati samo Sabor Republike Hrvatske, a ne HRS.
Osim toga kada bi tako napravili uništili bi klubove u mnogim mjestima, koji su dotirani za svoj rad od lokalne zajednice. Te novce bi dobili udruge koje imaju članove a ne raidoamateri. Pitanje je vrlo kompleksno. Što se tiče HRS-a bilo bi nam puno lakše da se članarina direktno uplačuje HRS-u, ali zakon se mora poštovati.

9a6a

9A4QV

Petre pozdrav,

Drzim da si u pravu, sve sto si naveo nije uopce upitno. Ponovio bih moju recenicu, svi oni koji zele, dakle oni koji zele uplacivati lokalnim klubovima radili bi to i nadalje kao i do sada, a ostali koji nemaju te mogucnosti (lokalne klubove), iz bilo kojih razloga, mogli bi biti clanovi npr. 9a0hrs i tome klubu platiti sve obveze.
Time bi bilo ispostovano slovo zakona i zadovoljeni svi apetiti.

Stvar je cisto tehnicke prirode, jednostavnije, brze i ucinkovitije ispunjavanje osnovnih obveza prema krovnoj organizaciji na zadovoljstvo svih nas.

Adam

9A2KL

A moze li mi netko reci u kojem to Zakonu pise da se mora biti clan kluba. I kojega kluba. Lokalnog??? Koji jew moj lokalni klub u Licko-Senjskoj zupaniji. I pitanje sta se dobiva sa placenom clanarinom u klubu???

73 de Leon
73's de Leon 9A9L

OE1EMS

ja bih postavio par pitanja koja se direktno netice ove teme ali imaju itekako veze sa clanarinom:

dali je moguce u 9A biti radio amater a da se nebude clan HRS?

pod biti radio amater smatram dobiti 9A pozivni znak?

dali je moguce pored HRS postoji jos jedan savez(klub)
npr. pod imenom savez radio amatera hrvatske ili slicno?

dali taj klub ukoliko okuplja izvjestan broj clanova recimo
isti ili veci nego HRS moze traziti clanstvo direktno u IARU?

dali clanovi tog kluba(saveza) mogu biti direktno clanovi kod istog
ili su i tu potrebni kubovi?

73 es best dx
oe1ems
braco

9A6A

Dragi Braco,

1. Prema Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama ne mora se biti član HRS-a da bi se mogla dobiti radio dozvola i pozivni znak, ali administrativni troškovi su pri tome veći nego ako si član HRS-a.

2. Prema statutu IARU u svakoj državi postoji  i priznaje se samo jedan nacionalni savez. Može se osnovati neki drugi ali neće biti priznat niti u Hrvatskoj niti u IARU. To može biti samo neki novi radio klub koji se može učlaniti u HRS.

3. Ova rasprava je korisna jer i ja smatram da bi direktnim članstvom puno više radioamatersa platilo članarinu HRS-a i time osigurali članstvo u IARU, QSL službu, časopis itd.

4. Stvar je klubova da privuku članstvo. Na žalost zbog lošeg rada nekih klubova i privatiziranja klubova i opreme, mnogim radioamterima klub služi samo za plačanje članarine HRS-a.

5. Na sljedećoj Skupštini HRS-a probati ćemo vidjeti mišljnje većine oko organizacije rada HRS-a, koje mora biti u skladu sa zakonom , ali i u skladu sa interesima i potrebama većine radioamatera u Hrvatskoj.

9a6a