• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Što je zapravo Portabl rad?

Autor 9A2UJ, 05. Rujan 2008, 06:04:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A4QV

Citat: 9a1un  u 05. Rujan 2008, 20:45:11
Adame to što ti ne voliš I4XCC nije tema rasprave. Njegova aktivnost je 99% iz JN63gv sto je njegova kuca. No nema veze da se vratim na temu.

Ja na Tican nista ne prenosim vec su stupovi betonirani i struja je na lokaciji. Radim sa adrese koja je u klupskoj dozvoli. Znaci fix lokacija, nije portabl. Jedino sta prenosim iz Poreca je mojh >110kg. Da li bi po tebi ja trebao koristiti 9A1P, 9A1P/P, 9A1UN/P, 9A1UN ili mozda 9A4QV ako si prisutan i uz tvoju dozvolu?

73 Davor 9A1UN

Davore, pa nisam ja advokat spomenutog I4XCC/4 već ti. Nemam ja šta njega voliti ili ne. Ti si taj koji se "pecaš" na njega i samo sam ti htio skrenuti pažnju da iznosiš krive informacije. Ako je čovjek radio /4 onda je to evidentirano, pa i na webu. Ne vidim u čemu je problem. Zato ne treba eksplicite (u tvome prvome postu) tvrditi da čovjek radi samo sa kućne lokacije.

Davore, govorimo o prenosivom radio uređaju, ne govorimo o antenama, stupivima etc. Daj mi onda objasni kad se javljaš od kuće sa obale i tvoje kućne adrese onda si 9A1UN a kad se javljaš sa Tićna onda si opet 9A1UN. A daj mi reci, i ona lokacija u Cvitanima vam je takodjer u dozvoli koja glasi na radio klub?

lijep pozdrav
QV

n1yu

9A4GL: Naime, ako radim veze zabezveze lijepo je znati qth, spol, prevozno sredstvo, uređaj, antenu, vrijeme, boju kose (ako je ima) i dr, no ako je natjecanje, daj bodove i bježi, osim ako nisi došao u natjecanje smetati.

Tiho, kada jednom ukinete nepotrebne radio dozvole i izdate licencu radioamateru, onda su svi gornji detalji irelevantni.  U KV natjecanju je jedino vazno, da je sva oprema unutar 500 m kruga.  IARU HQ pristup je omiljen SO sport na Balkanu, a ne izostaju ni interkontinentalni prijAmnici! 

9A2JK

Poptuno je nevažno što je važno u nekom radioamaterskom natjecanju.
Relevantan je jedino zakon pojedine države i iz toga zakona
proizašli pravilnici. Mi, članovi HRS-a, (na žalost ili sreću)
ne možemo mijenjati pravilnike ni zakone, ali možemo ukazivati
na nedostatke postojećih pravilnika i zakona te predlagati promjene.

U našem časopisu i na ovim stranicam još u svibnju 2008.,
objavljena je informacija o inicijativi HRS-a glede promjene
Pravilnika i poziv za upućivanje konkretnih prijedloga za promjenu.

Svaka čast našoj tajnici i predsjedniku, ali oni definitivno nisu
nadležni za tumačenja zakona i Pravilnika o amaterskim radijskim
komunikacijama.

Po mojem mišljenju, ovaj forum je jako dobro mjesto za raspravu
o konkretnim prijedlozima, razmjenu mišljenja i sl. Međutim, na kraju
prijedloge treba poslati na adresu Hrvatskog Radioamaterskog Saveza.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2JG

Vratio sam se iz jematve (berbe grožđa) , pa najte kaj zameriti.
Pismeni ljudi čitaju, oni koji misle da su pametni, pametuju.
Sve aktivnosti iz istog grada, naselja, sela ili geografske oznake, koja je navedena u dozvoli je fiksni rad.
Svaki rad izvan toga je portabl rad, bez obzira da li stanica teži 3,5 , ili 16 kg, da li je portabl napajanje ili iz gradske mreže, da li je naša "portabl" antena, ili smo se prikopčali na delta loop prijatelja za 80 m, kod koga smo u posjeti.
Svojedobno, a očigledno i sada, diskusija se vodi oko činjenice da li treba (ili je i obavezno) davati / portabl , ili ne.
Osobno sam duboko uvjeren da je dobro, pošteno i korisno za potencijalnog korespodenta davati poz. oznaku/p , ma što zakon i pravilnik govorili o tome.
Slažem se da tajnica , IO i predsjednik nisu tu da tumače zakone i pravilnike, ali da je ovo dobro mjesto da se iznjedre novi prijedlozi, koji bi možda pretvorili u mora se.

73, Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A2QP

Ma decki kaj se lomite svaka lokacija koja je van one koja pise na dozvoli za rad je portabl /P (neovisno dali je to vokac ,prenosiva ili stacionarna stanica )da smo jasni .A ona pravila CPG-a da portabl stanica NESMIJE imati napajanje iz mreze to je za to takmicenje interno pravilo(znaci da mora stanica u portablu biti samo napajana iz baterija ili generatora struje) dok stanice u vozilu MORAJU koristiti oznaku /M
Evo mislim da sam pojasnio malo jer taj subotnji contest je malo zbunio sve...
Joe 9A2QP
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

n1yu

Nekada davno su Englezi imali /A za fiksnu stanicu na vikendici za razliku od /P privremene lokacije.  CEPT ima pravilo za S5/9A8MM/P ali se cesto pojednostavljuje bez ovog zadnjeg ukrasa.  Praktican zivot i zakoni u tehnici se cesto razilaze.  Usvajanjem EU zakona otpasce i vase radio dozvole.  Ionake je nemate za mobilni telefon...

9A3IV

Ovdje je istaknuto mišljenje kako tajnica i predsjednik nisu nadležni za tumačenje zakona. Pa ljudi moji, što je s vama? Predsjednik mora poznavati zakone inače će griješti u svome radu. Tajnica, kao profesionalac mora imati sve u malom prstu. Kome ću se ja kao član HRS-a obratiti kada mi nešto nije jasno? Nazvat ću tajnicu. Ona MORA znati odgovor na moje pitanje. Ako nezna, mora znati koga će pitati. Meni će reći : čujemo se za tri dana i imat ćete odgovor. Tajnica naročito, a i predsjednik moraju znati odgovor. Ako neznaju, moraju znati gdje će otići pitati da im se istumači zakon. I nakon toga će dati odgovor. Pa zato i imamo stručnu službu HRS-a da im se obratimo. Ako neće dati odgovor onda ih netreba. Znači, POZIVAM I TRAŽIM opet od tajnice i/ili predjednika da naprave što god znaju i kako znaju ali da daju službeni odgovor. Imamo ih zato da rješavaju pitanja i probleme a ne da su sami sebi svrha.
Damir
SVE ILI NIŠTA

9A8DU

Portabl,je jednostavnio portabl,izdvojeno,lako ,pogodno za prenositi,tako da danas već imamo portabl klima uređaje,ja recimo moju susjedu zovem portabl,sad je vidim ,malo kasnije ona je kod trećeg komšije,prema tome ona je portabl komšinka kako to vele moji slavonci,ili prenosiva komšinica,kako bi rekli mi na jeziku ljepe naše,"prenosiva","pokretna".73 ja van se svima divim kako bi reka legenda od foruma u Rvata Koki.Drago 9a8du(Osijek nikada neće biti OCEK)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A4GL

Citat: 9A3IV  u 07. Rujan 2008, 13:57:07Znači, POZIVAM I TRAŽIM opet od tajnice i/ili predjednika da naprave što god znaju i kako znaju ali da daju službeni odgovor. Imamo ih zato da rješavaju pitanja i probleme a ne da su sami sebi svrha.
Damir

A-Hoj,

pritužbu/pitanje može uputiti klub (član HRS-a), a ne pojedinac, ako se ne varam. No sigurno tu ima neki bolji poznavatelj statuta HRS-a, pa nek se javi.

73 de Tihomir, 9a4gl

-----------
Sa budalama se ne raspravlja !!! Oni te prvo spuste na svoj nivo, a onda te dotuku iskustvom !
Tihomir Heidelberg, 9a4gl
email: _NOSPAM_9a4gl@hamradio.hr

9A2JK

HRS bi svakako trebao biti i servis članovima.
Međutim, mislim da predsjednik ni tajnica ne mogu
tumačiti zakon i pravilnike. Oni bi mogli tumačiti
samo pravilnike koje je donio HRS.

To bi isto bilo kao kad bi predsjednik
Hrvatskog autokluba tumačio Zakon o prijevozu
u cestovnom prometu.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3IV

Pa dobro ljudi moji, pročitajte što sam napisao. Uopće me ne zanima kako će tajnica i predsjednik doći do informacije, hoće li im netko to protumačiti ili će to napraviti sami. Uopće me nije briga. Zanima me samo da dobijem informaciju. A mislim da su predsjednik i tajnica zaduženi za to. Kome se inače obratiti ako ne njima? Tko drugi može nešto reći? Ako oni nemogu sve rasprave su bespotrebne .A ako mogu, onda neka daju informaciju koja stoji.
Ova tema, najviše zbog mene, više ne odgovara naslovu. Ali, ako se riješi pitanje tih nekoliko redova u pravilniku, onda znamo kome se treba obratiti za odgovore u vezi bilo koje teme koja nas muči. A ja i dalje mislim kako tajnica i predsjednik moraju znati informaciju, koja je za mene onda službena i točka. A kako će oni doći do nje, uopće me ne zanima. To je njihov posao i neću im se petljati u njega. Pa valjda ga znaju raditi ako su na tim funkcijama?
Damir
SVE ILI NIŠTA

9A5K

Pozdrav svima.

Da bi netko dobio službeni odgovor, pretpostavljam da je logično očekivati da ga i službenim putem zatraži.
Za takve namjene postoji Stručna služba HRS-a, gdje je mjesto za postaviti ovakva pitanja, a oni ako ne znaju
odgovor, znaju od koga trebaju zatražiti tumačenje, te u kojom roku su obvezni dostaviti odgovor.

A s obzirom na NESLUŽBENI upit na forumu, eto i mog NESLUŽBENOG mišljenja.

Što se tiče navedenog, u Pravilniku je definirano kada se treba koristiti dodatak "/P", sukladno onome što piše u članku 15. Pravilnika.
Ono što nije jasno i precizno definirano, a oko čega se očito lome koplja, je  što je to prenosiva postaja? 
Usput nisam imao prilike do sada niti jednom čuti da netko radi sukladno stavku 4. navedenog članka,
isto kao što sam imao priliku čuti mnogo puta izdane znakove koji nisu baš sukladni sa stavkom 1. istog članka, kao što sam i uvjeren
da ne znam da je baš netko slao obavijest Agenciji da ide na put izvan 9A i da će koristiti RA postaju u nekom vremenskom
periodu na toj i toj lokaciji u npr. Njemačkoj, sukladno CEPT licenci.

S obzirom da je u izradi prijedlog novog Pravilnika, koji bi trebao stupiti na snagu do kraja ove godine, iskreno
se nadam da će se ovakve nedorečenosti i/ili nelogičnosti u njemu izbjeći.

A do tada svakome na dušu da li radite s prenosivom postajom ili ne, te da li sukladno tome trebate odašiljati "/P" ili ne
i ne zaboravimo da sama postaja nije sve što uključuje definiciju RA postaje (između ostalog, članak 12. Pravilnika).

Svi prijedlozi za izmjenu ili dopunu zakonske regulative su apsolutno dobrodošli i valja ih uputiti u pismenom
obliku u Stručnu službu HRS-a.

73,
Krešo - 9A5K

9A5ANB

Ja nisam bas siguran da znam sta je portabl postaja jer sam isto tako cuo nekoliko razlicitih tumacenja portabl rada. Htio bi navesti jedno koje jos ovdje nije spomenuto.
Pa tako netko kaze: Portabl postaja je vokac ili stanica u torbi koju nosis na ramenu ili ledjima i mozes komunicirati u pokretu. Ukoliko se oprema (antene, postaja, kablovi) donese na neku lokaciju i na toj lokaciji zabije antena i usidri, onda je ta postaja fiksirana. I kao takava se moze tretirati kao fiksna.

Meni to bas ne drzi vodu, ali....
Sta mislite o toj definiciji portabla?

Mic, 9a5anb

9A7YY

Citat: 9a5anb  u 08. Rujan 2008, 15:14:17

Meni to bas ne drzi vodu, ali....
Sta mislite o toj definiciji portabla?

Ništa.

BTW tema je započeta oko pozivne oznake operatora a ne o postajama.

Kako pravilnik nije baš najjasniji po tom pitanju smatram da je potrebno pridodati svojoj pozivnoj oznaci /P,  ukoliko operator ne radi sa svoje stalne lokacije.
Ako zbog ničega drugoga onda zbog ham spirita, kojeg je svakog dana sve manje i hlapi poput pravog špirita.

9A4CD

Portabl (/P) bi se trebao koristiti uz pozivnu oznaku
koja emitira s kopna kada se razlikuje od lokacije ili adrese
koja je navedena za tu pozivnu oznaku u RA dozvoli.

73's
Igor
9A4CD