• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

9A0BBS

Autor 9A4OE, 14. Listopad 2006, 16:51:34

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Dali nam treba 9A0BBS?
Zasto se malo koristi?
Kako ocijenjujete kompletnu paketradio mrezu u 9A?
Sto mislite da bi trebalo uciniti da se stanje poboljsa?
Netko je povodom rezultata glasovanja o ucescu u "SRVKS" napisao da uzorak nije reprezentativan jer malo ljudi cita ove stranice, cita ih jako puno i dobro su informirani o cemu se sve ovdje pise. Na danasnji dan  je registriranih clanova na ovim stranicama 1064, ako zanemarimo strance oko 30 posto ostalo bi trebali biti 9A radioamateri tj. oko 700 clanova koji su korisnici ovog foruma to je moja procjena mozda je kriva.
Pozivam sto vise radioamatera da se ukljuce u raspravu pa se mozda nesto i pokrene.

73 Damir
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3LI

Citat:Dali nam treba 9A0BBS?

kako stvari izgledaju, ne treba !

Citat:Zasto se malo koristi?

Komplicirano pitanje, mozda zato jer:
ne znaju koristiti PC osim gotovih programa za "internet",
nemaju opremu za PR (preskupa), ne znaju je sami napraviti
ili im se ne isplati raditi itd itd itd itd .....

Citat:Kako ocijenjujete kompletnu paketradio mrezu u 9A?

Za onoliko korisnika koji koriste istu radi vrlo dobro !
:)

Citat:Sto mislite da bi trebalo uciniti da se stanje poboljsa?

Stanje se moze poboljsati samo ako netko zeli nesto napraviti,
puno filozofije ne pomaze.
Recimo da se u nekom radio-klubu nadje ljudi koje to zanima mislim
da nebi bio nikakav problem napraviti dig. mrezu, ovakvu ili onakvu.
A zadaca PR "managera" ili HRSa je po meni samo osiguravanje
papirologije za postavljanje nekog cvora na neku pozeljnu lokaciju.
Sve ostalo, oprema i odrzavenje bi trebalo biti na radio klubu i
ljudima koji se time zele baviti.

9A2RI

Pozdrav Damire
Pošto tražiš naša mišljenja da i ja kažem svoje. :oops:
Mi smo specifična vrsta operatora ,  volimo samo kritizirati i razno razna dobacivanja bez ikakvog značeja . Neznamo napisati nešto pametno ,  neku instriktivnu ili stručnu temu, ma zato smo svi pametni i puni znanja pa se tu na FORUM i pokažemo. :twisted:
Međutim na BBS može se čitati vrlo pametne i stručne poruke ali to ne od naših operatora nego od stranih operatora, :D  ali NAMA TO NE TREBA JER MI SMO PRE PAMETNI. Eto to je razlika između BBS i tai FORUM , a šta je nai interesantnije, di smo svi preko INTERNETA  :idea:  jer smo pre bogati i vilimo se pokazati kao takvi.
Eto kakvi smo mi operatori.
Ništa čudno šta naša paket mreža propada jer niko ne želi imati ikakve obaveze jer kažu šta će nam tai spori paket kad imamo vrlo brz i kvalitetan internet.
Ne zelim ići dalje , da ne zamutum previše situaciju
Pozdrav Tullio
9A2RI
Tullio
Poreč
JN65TF

9A4OE

Za sad dvojica.
Tulio je neke stvari dobro primjetio.
Ni na kraj pameti mi nije da svoj novac ulazem u nesto sto je drustveno. Mislim da zadaca HRS-a ili njenog predstavnika u vidu PR menagera nije samo papirologija....
Tko je vlasnik opreme sto se nalazi po cvoristima?
Zasto placamo clanarinu?
Neka se naprave prioriteti u obnavljanju i odrzavanju oreme, jedne godine repetitori druge digitalije itd.
Nadam se da ce se i PR menager izjasniti gdje su problemi po njemu.
Damir

9A3LI

Citat:Ni na kraj pameti mi nije da svoj novac ulazem u nesto sto je drustveno.
Da, znaci ja sam budala jer trosim svoje novce na gorivo, kablove,
vrijeme na izradu antena i popravak "drustvenih" (klupskih) uredjaja itd..
I ne samo ja vec nas nekoliko iz radio-kluba a sve da bi cvor donekle
radio i bio na koristi svima. (hm, sad pocinjem razmisljati da to nije
pametno, bude dionicko drustvo, ko kolko da tolko ima) :wink:
Citat:Tko je vlasnik opreme sto se nalazi po cvoristima?
Vlasnik cvora 9A0XKZ je radio klub Krizevci (ZTK, bolje reci).
Nesto opreme je moje, nesto od 9a6aln i 9a3es.
Citat:Zasto placamo clanarinu?
A sta bi ti za te novce, po tebi bi valjda clanarina morala biti najmanje
500Kn da bi se tim novcima placala ekipa sljakera, vozila, oprema,
onda bi mogli prigovarati na rad mreze i onih koji su placeni za to.
Citat:Nadam se da ce se i PR menager izjasniti gdje su problemi po njemu.
Ja se nadam da nece jer problem nije u njemu ili njegovom radu
(ili neradu, svejedno). Bas bi zelio vidjeti nekoga tko bi preuzeo
tu "titulu" PR-managera na sebe, ja osobno nikad !

9A3WP

Pozdrav svima. Odlučio sam se priključiti raspravi jer zaintrigirala me tema koja me već dulje vrijeme osobno zanima. Pa krenimo barem s komentarima:

Citat: 9A3LI
Citat: 9a4qv
...ne znam sta ljudi zaduzeni za paket misle...

Ko su ljudi zaduzeni za paket ?
Sto to znaci zaduzeni ?

Koliko ja znam Branko-9A3PM u više navrata se već javno izjasnio i zamolio da ako ima netko zainteresiran za preuzimanje Packet radija u Hrvata da se javi. Na ovim Web stranicama još uvijek piše "Digitalne komunikacije: Branko Plazanić, dipl.ing. 9A3PM", odnosilo se to na uređivanje časopisa, Weba ili nešto treće. Pretpostavljam i nadam se da će se po/u ovoj raspravi netko iz tijela upravljanja HRS-om pojaviti i iznijeti službeni stav HRS-a.

Dali nam treba 9A0BBS?
Zasto se malo koristi?

Nad ovim pitanjem sam se ozbiljno zamislio. Svojevremeno mi je čini mi se Tihomir-9A4GL ukazao na mogućnost da se BBS čita NNTP protokolom dakle na način kao što koristimo NEWS servere. Čini mi se da bi tako BBS ponovo mogao oživjeti.Kao razloge pozvao bih se na Tulijevo-9A2RI razmišljanje kojim navodi da se BBS-ima razmjenjuje mnoštvo zanimljivih informacija. Adam-9A4QV i ne znam tko je još spomenuo da je nekim ljudima pristup Packet radio mreži i/ili BBS-u problem, nevažno iz kojih razloga.
Ja također mislim da je na ljudima da si omoguće odnosno odaberu pristup koji im odgovara, a oni će to već nekako učiniti ako im se ponude zanimljivi servisi.
Za sada kao radioamaterske servise koliko znam imamo DX-cluster, BBS, APRS (?), Echolink... Istima možete pristupiti putem Interneta, ali zašto im ne biste pristupali putem radiostanice. I zašto to ne bi bili wlan uređaji koje ćemo registrirati pri HAT-u prema proizvođaču i serijskom broju, a njima možemo pridodati 1k2 & 9k6 kanale pomoću SB kartice i NB/WB FM uređaja. Dakle, sve prema željama, mogućnostima i potrebama. Ja mislim da interesa ima.

Kako ocijenjujete kompletnu paketradio mrezu u 9A?
Sto mislite da bi trebalo uciniti da se stanje poboljsa?

Pokušao sam je koristiti iz Samobora i sa Žumberka. Kako to nije radilo zadovoljavajuće na kraju smo se kao 9A1W sa Žumberka uz pomoć 9A4GL, 9A3PX i udruge ZNet spojili brzinom od 6-18Mbps na 2,3 GHz kanal 9A0XZB. Link radi više nego dobro već skoro godinu dana na udaljenosti od cca 37km, sastoji se od 90cm parabole s "kantena" iluminatorom, 5m LMR-195 RSMA/N kabela, 1 Celeron PC računala i Planet WL-8310 wlan kartice. Ovih dana dovršavamo pripreme za spuštanje mreže do klubskih prostorija u Gradu.
Želja mi je na gore navedenoj contest lokaciji na Žumberku u pogon staviti koji AX.25 kanal 1k2 i/ili 38k4, otvaraju se mogućnosti za Echolink, APRS, ATV i zapravo nema ograničenja osim dobre volje i slobodnog vremena. Kada sami nešto pokrenete u lokalu i pokažete zanimanje za nešto brzo će se otvoriti nove mogućnosti.

Citat: 9A4OE
Ni na kraj pameti mi nije da svoj novac ulazem u nesto sto je drustveno.
Tko je vlasnik opreme sto se nalazi po cvoristima?

Damire razumijem što želiš reći, ali prema Tvojem razmišljanju teško da ćeš i potaknuti da se dogode neki pomaci. Možda si pak nesvjesno postavio pravo pitanje u vezi vlasništva nad opremom. Osobno mislim da bi baš najbolji i najsigurniji put za radioamaterizam u Hrvata pa tako i za mrežu/e koje spominjemo bio kada bismo uređaje smještali u objekte pod vlasništvom radioklubova. Tako je to slučajno ispalo u slučaju 9A1W. Tada ćeš bez razmišljanja svoje materijalno uložiti u objekt koji ćeš ionako osobno i sa kolegama iz Tvojeg RK koristiti, pa makar samo za roštiljadu i sunčanje, hi. Pa makar u već postojećem objektu imao prostoriju koja je samo pod Tvojom kontrolom i kojoj imaš slobodan pristup. Još bolja je Darkova-9A3LI ideja o dioničkom društvu, ali ako se ne varam nema još zakonsku podlogu.

Također sumnjam, kao što Darko kaže, da bih se primio "managerskog" posla, ali lokalno želim napraviti sve što mi je u moći da složim i održim mrežu. To uključuje naravno postavljanje i održavanje bilo kojeg LINK-a koji će se u toj mreži nalaziti...

73 Goran, 9A3WP.
<<<
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A4OE

Da nije bilo pitanja o BBS nebi vidjeli sto je napravljeno na 9A0XKZ.
Oko trosenja vlastitih sredstava malo sam se krivo izrazio. Nisam mislio u tom smislu nego kupovati uredjaje i opremu i stavljati ih po brdima i sam kazes da je vecina opreme na 9A0XKZ klupska.
Sto se tice clanarine mozda da se drugacije rasporedi bilo bi nesto i za digipitere, kao sto sam prije napisao da se napravi lista prioriteta u obnavljanju. U zadnje vrijeme repetitori su dosta obnovljeni mozda je vrijeme za digitalije. 9A0XSE nije u funkciji jako dugo, ide zima, znaci do proljeca opet nista.

73 Damir

9A4GL

Citat: 9a4oe9A0XSE nije u funkciji jako dugo, ide zima, znaci do proljeca opet nista.

Bok,

ja bih volio da netko izanalizira:

* koliko košta održavanje tog čvora godišnje, koliko košta taj čvor, koliko košta zamjena kabela, stanice...
* koliko korisnika ima taj čvor godišnje
* koliko ima ljudi koji ga održava... (koliko imamo sysopova a koliko čvorova)
* koliko ljudi ima u državi koji su u stanju koristiti taj čvor
* koliko ljudi ima u cijeloj državi koji su u stanju održavati taj čvor (moje mišljenje niti jedan, ili možda ako skupiš 3 najbolja onda je 50% da će nešto ispetljati)

Da skratim, ne isplati se u to stavljati novce. To je tehnologija koju nitko više ne razumije a novima se naravno neda učiti jer postoje zanimljivije stvari na ovom svijetu. Možda treba krenuti u nekom drugom obliku, u drugoj tehnologiji. No dok se mi organiziramo i to će postati besmisleno. Neki pokušaji postoje, ali problemi opet nisu tehničke prirode.

Tihomir, 9a4gl
-----------
Sa budalama se ne raspravlja !!! Oni te prvo spuste na svoj nivo, a onda te dotuku iskustvom !
Tihomir Heidelberg, 9a4gl
email: _NOSPAM_9a4gl@hamradio.hr

9A2RI

Pozdrav iz Poreča
Kad več nemate namjere srediti  tai jadnik SENJ zasto onda ne sredite barem da ide kako treba KUM - ZAGREB tako barem mi iz istre bi mogli koristiti 9A0BBS ili pak imate sve namijere nas izolirati i naterati da koristino samo internet. Jesmo bogati ali ne baš toliko.
73 Tullio
9A2RI
Tullio
Poreč
JN65TF

9A3LI

Citat: 9a2riKad več nemate namjere srediti  tai jadnik SENJ

Bolje da si napisao "NEMAMO" jer da to nekome treba vec bi
nesto organizirao da se cvor sredi.
Najlakse je pozvati servisnu sluzbu i prijaviti kvar ako ta sluzba postoji.
A ako ne, sta onda ?
:?

9A4CD

9A0BBS je sigurno obilježio svoje mjesto u povijesti
i pripada 1990-tima a,
http://www.hamradio.hr
pripada trenutno budučnosti.

Shvačam i razumijem potrebu samo za DXC preko
PR mreže ali samo za DX-iranje,
za ozbiljna natjecanja ona je preko 1k2
strašno spora (odnosno nedovoljno brza).

Naravno, ovo je samo komentar a da se pokrene i napravi nešto
potreban je rad.

73's
Igor
9A4CD

9A4OE

9A4GL kaze:
"Da skratim, ne isplati se u to stavljati novce. To je tehnologija koju nitko više ne razumije a novima se naravno neda učiti jer postoje zanimljivije stvari na ovom svijetu. Možda treba krenuti u nekom drugom obliku, u drugoj tehnologiji. No dok se mi organiziramo i to će postati besmisleno. Neki pokušaji postoje, ali problemi opet nisu tehničke prirode."

Ovo sto je Tihomir napisao u potpunosti stoji, ali sad se postavlja pitanje kako modernizirati paket mrezu u 9A? Ako vodstvo HRS-a ne napravi neku strategiju i plan razvoja i zanavljanja paket mreze tko bi to trebao uciniti, netko mora dati smjernice i rukovoditi cijelom akcijom. Prema zakonu HRS jedini moze postavljati repetitore i digipitere.
Ono o 9A0XSE ne zelim uopce komentirati isto pitanje se moze postaviti za R7 i UHF repetitor ni tamo nema bas pretjerano korisnika a ipak rade. Mozda da 9A0XSE radi, mozda bi bilo i korisnika to vazi i za 9A0XRI.

73 Damir

9A3LI

Hehe !
Kad treba nekaj napraviti za opce dobro onda se drzimo zakona.
Kad radimo u kontestima onda zakoni bas i ne postoje !
:wink:

Ali samo ukratko, repetitor i jedan dobar PR cvor se ne moze nikako
usporediti.
Na zalost izgleda da to malo ljudi zna.

9A2RI

:mrgreen: Upravo sam pozelenio HI :oops:
Inače je sve ok šta kaže 9A3LI ali ta množina baš mi ne paše. Inače tu u Poreču imamo 9A0XPO koi je postavljem među prvih čvora digija u bivšoj , bio je i prvi brzi SV u današnjoi i uvijek je radio i ako tu u Poreču je malo degradiran ali uvije funcionira i zadovoljava naše potrebe. Za neke je sljepo crijevo, ali za nas znači puno, zašto znači puno jer smo ga mi postavili i uvijek ga držali u pogon. Zato smatram za SENJ, pošto ga je postavio HRS oni bi trebali voditi brigu o njemu, ili se  pobrinuti da nađu neki klub iz Senjske županije da ga prisvoji. A da HRS više se ne tuče u prsa govoreči kako oni održavaju sve 9A mreže i repetitore, i na tai način skupljaju poene, jer to nije baš tako, jako slabo oni vode brigu tome. Možda je to jedini način da netko preuzme brigu na SENJ. i nemamo  potrebe to staviti u množinu jer kako se kaže tu kod nas ( puno babica kilava su dica ).
I  šta kaže 9A3LI ko mu treba neka se malo i pobrine, možda će biti i jedini način da proradi.
Puno pozdrava iz Poreča  73 Tullio
9A2RI
Tullio
Poreč
JN65TF

S55M

Nemam pojma, dali treba ili ne ali meni je UFB na svakom takmičenju 230K IP-a preko AX.25, kada sam na brdu. I da smo na lokaciji 9A1P preko XPO-a mogu uči u internet sa tih 230K. Za dx cluster i još nešto malo drugoga, to je sasvim dovoljno. Istina je samo u tome: Ko hoče da koristi, neka se pobrine, da radi. Tulio to odlično radi za 9A0XPO! (a nekad, kad možemo mu i pomognemo ostali člani kluba-PRIZNAJEM PREMALO!).
Adi
Koper-Istra