• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

9A0BBS

Autor 9A4OE, 14. Listopad 2006, 16:51:34

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3LI

Citat: 9a2riPozdrav iz ISTRE
Darko (3LI) ti uvijek nas izobidjes, :evil:     SV-UCKA i SV-POREC odnosno cijela istra i kvarner ovisimo samo preko Slovenije, Znaci mi tu ne pripadamo 9A mrezi :?:
73 Tullio

Ne znam zašto je to tako ali samo sam htio naglasiti da kvar
može biti i u sloveniji a ne kod nas.
A tu odmah svi napadaju.
8)

9A6R

Ne treba nam paket,ne treba nam BBS,sve je to zastarjelo,sporo,nije IN kako kaže mladi kolega iz Istre a vidi čuda pune 3 stranice napisane još malo i 4 ćemo otvoriti.Pa ako to nikoga ne zanima i nikome ne treba zašto toliko stranica napisasmo ?Brzi odgovor molim-odmah !
S štovanjem
9A6R Renny Split, Splitsko-Dalmatinska županija
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A4DB

Prvo malo demagogije:

Citat: 9A6AGospodo diskutanti,

Ostali digipiteri ili rade ili su na popravku. Ali da li to kome treba je drugo pitanje. Na Labinštici je podignut čvor koji radi super, ali ima 2 ili 3 korisnika. I za ostale 2m ulaze je slično. Tamo gdje ima interesa i ljudi koji se time bave i održavaju tamo sustavi rade super. Šibenik je najbolji primjer. HRS daje logističku podršku, nabavlja opremu i plaća troškove onih koji to rade. Glupe aluzije na nekakvo nenamjensko trošenje sredstava i "svi znamo na kakve smo grane spali" služe samo za liječenje vlasitih kompleksa zbog nesudjelovanja u bitnom napretku HRS-a u kojem članstvo i svi pokazatelji aktivnosti konačno u zadnjih tri godine rastu. O međunarodnom ugledu da i ne govorimo, jer se više ne moramo stidjeti onog što se dešavalo i čime su neki kompromitirali HRS  u ne tako davnoj prošlosti.

Pa onda malo konkretno:
Citat: 9A6A
Budući da postoji veliki interes za digitalnu paket mrežu u Hrvatskoj, uskoro će biti sazvan sastanak u HRS-u svih zainteresirnih i svih SYS-opova. Svoje primjedbe i prijedloge rješenja pripremite za sastanak. I tako su manageri dužni uskoro dostaviti planove za sljedeću godinu na osnovu kojih se radi financijski plan za 2007. Ako treba možemo povećati financijska sredstva za paket mrežu ali samo na bazi realne procjene potreba i korisnosti za hrvatske radioamatere. Na žalost obično je manji problem u novcima a puno veći u ljudima. Baš me zanima odaziv na taj sastanak.

Ali sve skupa prekasno cca 3 godine......

Bas me zanima slijedeca (izborna) skupstina, zadnji put je slogan bio
WEB za svakog RA kroz paket, ako je to ova mala crvena
kutija na kojoj pise Vodafone a servis se zove Carnet Mobile
onda nismo ni lose prosli...

9A6XX

yes Renny, ali pola od toga je prepucavanje s tobom i čekanje da se tebe spoji.

meni je ova tema zapela za oči kad je 9A8A nešto napisao, a pošto on jako rijetko piše to sam morao pročitati, kad ono tema: Brazil...

neka se svi bave čime se žele baviti, isprobavati paket, skupljati QSLke, ali za ulaz u druge sfere su potrebni argumenti koje ti nemaš.

nitko od nas nije protiv PR, dapače...

73,
Hrle - 9A6XX

9A6R

Sječam se i nekih tvojih postova prije godinu,godinu i pol.Nemoj me tjeratI da ih nađem u arhivi,molim te.Pa ćeš vidjeti moje argumente.
73 i uživaj
9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9a6c

Hrle, nemoj samo da Renko Kirigin ispuni svoju prijetnju pa ti gurne pod nos svoje argumente...

Iako mi se čini da bi to bilo prvi put da se takva prijetnja ostvari, jer su uglavnom prijašnje nekakve nesuglasice i neslaganja završavala tezom o nedostatku vremena i volje za objašnjavanjem kad bi priča skrenula na klizav kolosijek.

Nisam ni ljubitelj ni korisnik paketnog radija, kao ni ostalih digitalnih komunikacija, ali kao i uvijek poštujem svačije pravo na različitost.

Premda, člini mi se da bi u ovom slučaju, budući da se radi i popriličnom iznosu potrebnom za temeljitu konstrukciju mreže, bilo upitno izvršiti analizu postojeće i prometa koji se preko  nje odvija, jasno, to neće biti moguće na mjestima gdje mreža ne funkcionra, ali na drugim mjestima je moguće.

Da se ne bi dogodilo da sve skupa odradimo za 30 zagriženih, usput i glasnih, korisnika. Da nam se ne dogodi da u eri wireless komunikacija, GPRS-a i sličnih novotarija - karikiram, jasno - ulažemo u amplitudnu modulaciju.

Ilustracije radi, iako ne radim preko repetitora, osim kad nešto prčkam s antenama, podržavao sam kompletiranje mreže na šnašem području i sad iz Splita okidam lokalni R0(na kojem još nikad nisam  nikog čuo),R5 gdje sam lani odradio nekoliko veza, a ove godine nijednu, te R2 gdje mi se redovito javi 9A2GF, a povremeno čujem 9A6R i 9A2JG i malo koga još, ako ne računam 9A4M koji je čak sa sjevera potegao da samnom uradi vezu na R2...

Da stvar bude bolja, velik broj sugovornika sam čuo i i u simpleksu s prilično jadnim antenama (samo takve i pravim, hi).

Znam da se iz Dubrovnika ne može napraviti simpleks veza sa Zagrebom, osim čudom, ali zagovornik sam direktnih komunikacija. Ovako, serviranjem puteva gospodnjih pod nos operatorima destimuliramo konstruktorski rad i jačamo moral korisnika duobandera s pimpek antenama.

Veza koju sam rane 80-te održao s Yu2RGB (Josip Obrljan iz ZG) CW na 144 MHz ima za mene veću težinu od obilaska svijeta ptem paketnog radija i repetitora.

Ali to je samo moje mišljenje.

Mislim da je Pero u pravu s prijedlogom sastanka u vezi paketnog radija, a neko mi se čini da će do tada splasnuti tenzije, jake riječi i da će prisutnih biti manje nego se misli.

CW forever!

GG

9A5ADH

Citat: 9a6c
...s pimpek antenama.
:mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen: :lol:  :lol:  :lol:

9A3LI

Citat: 9a6rStrpljivo čekam,nitko da me konektira.Sve radi SUPER fine!
73 9a6r

Pa radi ! :)
I gle, zaista, jucer te bilo na PRu.

*** Connected to CFM (24.10.06 11:31:44)
CFM:9A1CFM>
*** Poziva (SPLIT) 9A0XFE 9A3LI-1 na kanalu 2
*** Veza uspostavljena na kanalu 2 ***
FERSV:9A0XFE>
*** Poziva (SPLIT) 9A0XSI 9A3LI-2 na kanalu 5
*** Veza uspostavljena na kanalu 5 ***
Linux SuperVozelj
SIB:9A0XSI>
*** Poziva SPLIT 9A3LI-3 na kanalu 3
*** Veza uspostavljena na kanalu 3 ***
SIB:9A0XSI> Connected to SPLIT
SPLIT:9A0XST>
06-10-23 21:35:50  3:495 9A6R 9A0XST-2 14941/7676206
05-09-03 12:16:43  2:2 (9A0XSI) 9A6R-3 9A0XST 109/3574
SPLIT:9A0XST>

:roll:

9A3LI

Citat: 9a2riPozdrav iz ISTRE
Darko (3LI) ti uvijek nas izobidjes, :evil:     SV-UCKA i SV-POREC odnosno cijela istra i kvarner ovisimo samo preko Slovenije

Trenutno dostupni samo preko austrije i slovenije!  ;)

SLAV:S55YSL> Connected to 9A0XPO
*** Povezava vzpostavljena na kanalu 2 ***
ÉÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ»
ş SuperVozelj Brzi-Link << POREC >>  JN65SF 20 m  ş
ČÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍĽ
POREC:9A0XPO>
*** 1 korisnika POREC:9A0XPO *** 999 slobodnih blokova memorije ***
7:2 (S55YSL) 9A3LI-11 9A0XPO 2/170 <1!0> Upravlja POREC:9A0XPO
*** Odzivi (minute,milisekunde) ***
7! SLAV-7  (5,5601)
1! UCKA-1  (5,2908)

9A3LI-11>*** Slusani (minute,broj) ***
1: 9A0XRI-1  (1,14305)
7: S55YSL-2  (3,13955)
2: IQ6PS-6  (28,2832)
2: IR4AD  (2919,1249)
2: NOCALL  (7503,1)
2: IK4QJF  (17379,13)
2: IK4MTK  (17664,11)
1: Z{ELh=-13  (50405,1)
2: IW0QO-2  (59593,6)
2: I4BNW  (73110,7)
2: IK4ADE  (75102,3228)
2: I3SBB  (111124,1)
ÉÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ»
ş SuperVozelj Brzi-Link << POREC >>  JN65SF 20 m  ş
ČÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍĽ
*** Datum i sat (UTC): 06-10-24 12:24:30  POREC:9A0XPO>
*** Veza prekinuta ***

9A3WP

Sumnjam da ne postoji interes za okupljanjem SYS-opa i onih koji bi to željeli postati, ali sigurno je i da je vrijeme Packet radija kakvog poznajemo od kraja 80-tih i s početka 90-tih godina prošlog stoljeća prošlo. Ako ništa drugo onda je to danas sigurno preskupo i nestabilno !

Taj se komentar odnosi svakako na predsjednikov poziv za konkretnim prijedlozima i primjedbama, a ja bih dodao projektima i troškovnicima. Koliko znam još od Marinovih-9A3TW planova postoje razni konkretni planovi, ideje i troškovnici koje sad treba modificirati jer tehnologija se mijenja brzinom otprilike kao što se mobiteli smanjuju i integriraju s raznim uređajima i protokolima.

Kad smo već kod protokola Darko-9A3LI je već odgovorio Štefu-9A7PSS, ali ja ću samo dodati da mrežom ne putuju samo AX.25 okviri (frame-ovi) kojima je on gore putovao mrežom nego su razni protokoli (i mreže)isprepleteni na razne načine. No, o tome ćemo valjda na susretu SysOpa.

Slažem se s predsjednikom da nije problem u novcima koliko u ljudima. Ipak važno je znati koliko novaca moramo uložiti da bi mreža proradila i koliko je potrebno za redovno održavanje. Što se ljudi tiče, po meni koliko će pojedina regija "dati" ozbiljnih ljudi toliko će i paketa putovati eterom te regije. Centralizacija u bilo kojem smislu sigurno neće dati rezultata, a nitko neće biti toliki entuzijast (=toliko lud) da preuzme takvu odgovornost.

S molbom za sudjelovanjem predbilježite me za sastanak uz zamolbu da isti ujedno bude obrazovne prirode. Pritom mislim da unaprijed treba definirati u kojem smjeru će se tehnološki krenuti (za što mislim da je samo po sebi već jasno), ali isto tako mislim da bi ljudima koji će doći na sastanak ekipa koja se u trenutku već bavi tim tehnologijama trebala prenijeti stečena iskustva, možda podijeliti kakve CD-e i slično...

Kad bolje razmislim nama zapravo nedostaje edukacija i iskreni susreti !

73 de 9A3WP.
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A6A

S obzirom na zainteresirnost mnogih radioamatera, i s obzirom da je naša paket mreža već odavno zastarjela, početkom prosinca (9. 12. ?) u HRS-u će se održati sastanak svih zainteresiranih za digitalne komunikaicja i svih dosadašnjih SYS-opova.
Na sastanak ćemo pozvati i zainteresirane članove pojednih wireless mreža. Detalje oko organizacje i termina objaviti ćemo naknadno kada dogovorimo korištenje dvorane.
Na sastanku ćemo prvo razmijeniti iskustva svih koji se brinu za sadašnju mrežu, te ćemo pokušati pronaći najbolji sustav koji će nas svih zadovoljiti. Ja već dvije godine pokušavam od stručnjaka za radioamaterske digitalne komunikaicje dobiti realan projekt modernizacije sa prijedlogom najpovoljnije tehnologije, ali do danas to nisam dobio. Postojeći sustav ćemo krpati, ali moramo znati kuda i kako dalje. O tome će onda ovisiti visina predviđenih sredstava, ali i zadužiti pojedine ljude za realizciju tih projekata.

9a6a

9A7PSS

Citat: 9a3wp
Kad smo već kod protokola Darko-9A3LI je već odgovorio Štefu-9A7PSS, ali ja ću samo dodati da mrežom ne putuju samo AX.25 okviri (frame-ovi) kojima je on gore putovao mrežom nego su razni protokoli (i mreže)isprepleteni na razne načine. No, o tome ćemo valjda na susretu SysOpa.

73 de 9A3WP.
Mi ovdje razgovaramo o packet mrezi tj. radioamaterskoj mrezi i protokolu ax.25.  :wink:  :wink:
Mene osobno smeta kad se na nekom digiju vidi ime sysop a taj ne odrzava digi.

9A3LI

Citat: 9a7pssMene osobno smeta kad se na nekom digiju vidi ime sysop a taj ne odrzava digi.

A jaka stvar.
Meni to više izgleda kao info tko ga je postavio i eventualno zna nešto više
o tome a ne da ga on MORA održavati.
Nekadašnji entuzijazam je dobro splasnuo i pitanje je kako ga
vratiti na nivo od prije 10 i više godina.

9A4OE

57 replika, 1933 citanja nije lose za nesto sto nikog ne interesira i radi se o zastarijeloj tehnologiji kako neki kazu.
Petre nove  tehnologije da, ali treba iskoristiti postojece, slovenska mreza bazira se na istim SV i postajama i tamo radi besprijekorno.
Neke stvari su malo jasnije i krenule su neke incijative.
Povod za post sa pocetka je bio zasto se u vjezbi SRVKS nisu koristile digitalne komunikacije nego samo SSB i FM. Po meni cilj svake vjezbe je da se isprobaju razni scenariji koji se mogu dogoditi barem smo mi tako radili u sluzbi gdje sam bio zaposlen.
Da se vratim na temu ispred sebe imam casopis "Radio HRS" iz 2005 mjesec ozujak, stranica 36, tekst "Muke po paket radiju u 9a" autor Branko Plazinic citiram:
"...Slijedeci imperativ za postojanje i odrzavanje paketradio mreze je uspostavljanje i odrzavanje komunikacijske mreze u kriznim situacijama. Svima je poznato da su radioamateri vrlo bitni u takovim situacijama jer su neovisni o klasicnim komercijalnim sredstvima i mogu efikasno prenijeti informaciju. Paket radio mreza dobro projektirana i s neovisnim sustavom napajanja moze osigurati digitalni prijrnos podataka u situacijama s katastrofalnim posljedicama kada dolazi do prekida elektricne mreze, svjetlovodda, Interneta, mobilnih i klasicnih telefona- svih profesionalnih oblika komunikacija." zavrsen citat.
Bez obzira na broj korisnika pojedinog cvora sto neki stalno isticu iz ovog gore navedenog paket radio mreza nam treba. Kad bi ona funkcionirala kako treba bilo bi i vise korisnika. Ako?

73 Damir
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3KB

Kada sam se prvi put spojio na Učku već sam godimana koristio Internet. PR mi je bio interesantan samo zbog DX clustera. Nabavio sam i napravio sve potrebno i kratko vrijeme uživao konektirajući se preko Senja na DXC. Kažem kratko vrijeme jer Senj je dugo mrtav a za ući na Učku treba linearac. Neki dan sam svu PR opremu sklonio sa stola jer mi zauzima mjesto a ne koristi se. Sve prednosti su na strani ADSL-a ne zato što je on za pristup DXC puno bolji nego zato jer radi.

3wp kaže da je nije problem u novcu već u ljudima. Tvrdim suprotno: Ima dosta naših članova koji znaju ali su odustali jer moraju trošiti svoj novac i brdo vremena. Oprema je uglavnom na teže pristupnim lokacijama pa se zbog oštrih vremenskih prilika i statičkih pražnjenja zna dogoditi da se pokvari ubrzo nakon popravka. I onda slijedi novi trošak a kritike pljušte sa svih strana.

Nije problem samo u staroj opremi. Hoću reći da će se isto dogoditi i sa novom opremom jer i nju će trebati održavati. I zato treba na ovom sastanku koji se planira definirati između ostalog i ovo što sam ja postavio u obliku pitanja:

1. Postoji li procedura za intervenciju - popravak?
2. Otvara li se neki radni nalog? Putni nalog?
3. Kako se isplačuju troškovi osobama koje su voljne održavati opremu?
4. Prema kojim normativima?
5. Koliko brzo?

:)
73, Boro 9A3KB