• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Multiband FD-4 Windom antena

Autor 9A5YY, 31. Ožujak 2004, 14:46:50

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5YY

Napravio bih multiband Windom antenu. Ona je dugačka pola valne duljune L. Npr. za 80m L je  41m. Napajanje je na L/3 odnosno 2L/3. Tu je smješten balun 1:6. Je li netko možda stavljao napajanje na neko drugo mjesto jer sam na internetu našao i drugačije omjere. Ova bi antena trebala dobro raditi na 80,40,20,15,10 i 2 m s prihvatljivim SWR-om. Ima li netko iskustva s ovom antenom i na kojim je sve bandovima antena dobro radila?

73

Neven, 9A5YY

9A2GA

73 Nevene,

Ja imam dotičnu antenu ali kupljenu kao tvorničku. SWR na svim bandovima ispod 1.3 osim na 21MHz gdje se kreće oko 1.5!

Ja imam antenu na cca. 6m od zemlje i pokazala se jako dobrom na nižim bandovima. Bez dobrih propagacija na 14,21 i 28 MHz nije baš nešto ali je bolje od inverted V koju sam prije koristio.

Prvi glas da je OK na 2m - nisam isprobavao.

U planu imam dignuti istu na visinu od 10m iznad zemlje.

Savjet:

Antena je dugačka i jako mijenja "dužinu" zbog temperature ljeto-zima.

Moja je napravljena od nekakve legure u obliku sajle ali svejedno radi oko 10-20 cm. Ne zateži previše  ili "olabavi" pred početak zime.

73 de Boris 9A2GA
9A2GA is a member of 9A1WFF

9A5YY

Na http://www.packetradio.com/windom.htm piše da radi na 2m.
Je li tvoja antena napajana na 1/3 odnosno 2/3 i da li imaš balun 1:6?
Ja sam je planirao antenu napraviti od Cu žice. Ne bi bilo loše napraviti je od malo boljeg materijala od Cu!

73

Neven, 9A5YY

9A2GA

Ja nisam pruočavao napajanje budući da je balun zaliven u plastiku. Opaska za montažu je bila da kraći kraj (1/3) ide po mogućnosti bliže predajniku zaradi kraćeg kabela. Mislim da bi balun morao biti 1:6 jer dipol koliko se sjećam ima 300 ohm imp. Neka me ispravi netko tko zna točno!

Ja sam antenu kupio u Pordenone-u prije par godina. Ako se ne varam cca. 40 eura.
Inače taj tip antena nudi i :

http://www.radiosystem.it/iper1/index.asp?cat_id=740&cat=04)%20REPARTO%20OM~%20ANTENNE~c)%20Filari%20HF

Nije reklama nego da si pogledaš.

Mislim da obična Cu žica je premekana (preslaba) i rastezat će se jako! Drugi savjet je da je izolirana jer Cu jako brzo oksidira. Kad uzmeš sve to u račun mislim da ti se isplati kupiti gotovu antenu.

Ja sam bio napravio doma Inverted V za 10,15,20 m (znači puno kraća antena) i svejedno sam imao dosta problema. Bila je napravljena od 2.5mm2 električarske žice sa izolacijom i RG58 kabelom za balun (1/4 lambda), a najveći problem je bilo objesiti istu na pristojnu visinu. Nakon tog iskustva i računice oko troškova izrade sam odlučio kupiti Windom tvorničku.

73 de Boris 9A2GA

www.hamradio.hr/9a2ga

9A5YY

Boris, antena je gotova. Najviše sam vremena izgubio dok sam ju podigao na cca 8m. Dok je antena bila na cca 4.5 m SWR je bio previsok za 3.5 i 7 MHz te antena nije radila uredu. Nalazi se između oraha i jabuke. Na sredini je drugi orah pa se neće jako rastezati. Dakle, leži na tri točke. Žica je Cu crna izolirana 2.5mm2.  Balun je Eco 1:6. Izmjerio sam SWR na svim bandovima. Ispalo je bolje od očekivanja. SWR je dobar na većini bandova. Kraća žica je dugačka 13.80m, a duža 27.70m. Sve u svemu zadovoljan. Cijena cca 260 kn. Nadam se da se neće puno rastezati ljeto-zima.

73 de Neven, 9A5YY

9A4DB

Odlicno decki...
Ja sam istu napravio prije cca mjesec
koristeci SMB telefonsku zicu te za divno
cudo dobio i dobar SWR na 15 m, moj
jedini problem je bio na 40m gdje je
1:2 sve ostalo je 1:1,5 ili bolje ukljucujuci
i WARC (osim 30 m gdje je 1:2,5)
Balun sam sam napravio koristeci toroidne
jezgre od Iskre iz pricuve, kutiju od zenine
Becutan kreme, ali pravi izbor je
2 X Amidon T200 koji se moze nabaviti u ZG.
(vazno je ako netko hoce tjerati 300-500 W).
Napajanje je na 1/3 visina 6-8 m.
Omjer je cca 1:8 pa imam namjeru kada
se vrijeme malo smiri pokusati i 1:7, 1:6.
Ugodno pentranje & 73 zeli vam
Djani

9A5ARM

Stavio sam oglas na forumu kupnja/prodaja vezano uz nabavku baluna 1:6 za izradu FD4. Pošto ovdje traje interesantna rasprava ostavio bih i ovdje oglas za kupnju baluna ili cijele antene ili eventualnu zamjenu za nešto. Ako ništa drugo onda bar gdje se u ZG mogu nabaviti feritni torusi pa da napravim balun. Pozdrav svima.
Mario 9a5arm

9A2GA

Ej dečki!

A da osnujemo klub "FD-4 fun club" !!

Ja sam u međuvremenu nabavio dodatni stup od 7m tako da za vrijeme godišnjeg odmora u kolovozu dižem antenu na 13m od zemlje (da nadvisim orahe! - izgleda da još neki imaju problema sa orasima! HI!).

73 de Boris 9A2GA

9A5AEI

Mislim da original antene FD-4 koje su se recimo koristile na WRTC u Sloveniji imaju balun 1:4... pa mi je malo cudno... naravno ovisi od duzini onog manje kraka... SWR je svugdje dobar osim na 21... antena je dosta losa i VF struje su poprilicno jake... bolji je InV multy band!
73'Zzzzz Pa3k

s56a

9A4DB> 2 X Amidon T200 koji se moze nabaviti u ZG.

Ta crvena jezgra imaju u=10 što je premalo za popravku karakteristika baluna na nižim frekvencijama.  Potreban je VF feritni materijal tipa Siemens K1 sa u>=125.  Nažalost se taj više ne može dobiti ni kod Iskra-Feriti u LJ jer svi prave komponente samo za PC i prekidačke usmernike.

Ja sam Windom transformatore u razmjeru 50:200 Oma gradio sa Ethernet koaksijalnim kablom od 91 Oma.  Morao sam zamijeniti DL Hari 1:6 balun koji je bio navodno napravljen za 1 kW ali sa TV jezgrom.  Počeo se topiti več prilikom upotrebe 100 W na CW.  Razmjera 1:4 je dovoljna kod nižih antena.  Moguče je napajanje i na 1/5 od kraja koje daje bolje rezultate na 21 MHz sa Windom antenom duljine 41 m.

Problem kod Windom antene sa nesimetričnim napajanjem su VF struje ka zemlji koje se pokušavaju asimetrično vratiti preko oklopa koaksijalnog napojnog kabla (common mode currents).  To se spečeva strujnim prigušnicama koje moraju imati jako veliku impedansu za Windom.  Ovaj problem se puno lakše rešava kod simetrično napajanih dipola gdje VF prigušnica (strujni balun 1:1) mora imati impedansu iznad 500 Oma.

Horizontalna antena za DX rad na KV mora biti postavljena na visinu od   najmanje 40% valovne dužine!  Naravno svaka antena zrači VF energiju ukoliko nije baš položena na zemlji.  A psihološki efekti postavljene nove antene nadoknađuje sve ostale nedostatke :-)

73 de Mario, S56A