• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

trival quad 4 el - s jednim kablom?

Autor 9A7SVB, 24. Travanj 2005, 20:42:42

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7SVB

pozdrav grupi!

Upravo sam nabavio navedeni quad i spremam ga se dignuti na 16m teleskopski stup...

so far so good....

Međutim, quad je predviđen za napajanje posebnim kablom za svaki band, što mene baš i ne veseli. Ja bih da je jedan, iz jednostavnih razloga:

a: manje kablova
b: kad idem direktno iz tx-a (icom 756pro2), mogu birati dvije antene, a ne želim se odreći windoma za donje bandove...
c: baš hoću!:twisted:

ima li tko kakvu ideju ili link?

nadam se. Srdačan pozdrav,

Bobo 9a7svb

Murphy je bio optimist!

VE3ZIK

Rele sa tri koaxa do kvada i jednim do uredjaja.
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A2KL

Obrati se Dakiju 9A2WJ. On ima tako uredjen QQ

73 de Leon 9A2KL
73's de Leon 9A9L

9A7SVB

Hvala na odgovorima...

POvratna informacija. Nakon mnogih pokušaja i podešavanja, napravio sam rješenje koje je i VE3ZIK predložio...

rg213 do booma, kutija s relejima za svaki band posebno, i rg213 1/4 lambda od releja do radijatora.

preklapanje u verziji 1 zakretnim prekidačem, a sada automatski sklopom vlastite izrade.

Sklop "čita" napon na "band" izlazu iz rtx-a (ic756pro2) i zavisno od napona uključuje odnosno isključuje relej...

Eto, radi....

Murphy je bio optimist!

VE3ZIK

73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A5CW

Konačno da pročitam nešto pametno na forumu :) 7SVB čestitke, gle vraga netko se sjetio koristiti band decoder za preklapanje antena... takvih je malo... zao mi je Kenwood usera da ne mogu napraviti isto...
73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A6XX

ja sam bio uvjeren da je taj 4l trivalov quad predviđen za jedan coax!?
jesi li imao puno problema s podešavanjem tog quada?!

tri coaxa rulez - imaš monobandere, tako ja koristim 2L Quad @ 9A7P - mozemo raditi na dva banda istovremeno uz band pass filtere, a jedan mali antenna switch rješava ostalo...

Hrle - 9A6XX

9A4QV

Ne razumijem zasto kewood useri ne mogu napraviti isto?
CW znas li ti nesto sto Google (preko 100 stranica) ne zna?

Uzivajte, cini mi se da je i Handbooku nekoliko puta obradjena ta tema.

9A5CW

Na vecini starijih Kenwood pocevsi recimo od ts440s moras napraviti vanjski band decoder... dok recimo yaesu i icom imaju to rijeseno vec u samom uredjaju... tj imas band data pin koji ti na odredjenom bandu daje odredjeni napon, i ona uzmes LM3914 ako se ne veram i na njegove izlaze spojis onoliko releja koliko zelis preklapat bandova, kod kenwooda je to vec slozenije, na ts850 da se modificairati band data output... ali to je vec duga prica... Kod mene stoji vec neko vrijeme projekt koji nikako da objavim band decoder sa RX band pass filterima za SO2R rad.
Tog sam napravio jer ts440s nemaju band data vec sam koristio mogucnosti razlicitih HF contest software-a... koji preko LPT-a i BCD-a rade istu stvar... Mozda to i jednog dana objavim... :)
73
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A4QV

9A5CW

O cemu ti pricas?
ja o band decoderima, ti o cat-evima i raznim radio control interface-ima via USB/COM...
band decoder sluzi za samo jednu svrhu, preklapanje antena, preklapanje bandova na pojacalu, tj. sa radio-controlom i dxclusterom radis potpuno automatizirano contest...
73'zzz

p.s. Smajo da nisi mozda o ovome pricao http://www.microham.com/band%20decoder.html
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:

9A4QV

Ma vidis vraga da si nasao, dovoljno je bilo samo kliknuti lijevo i odabrati sta ti treba, 265 USD i nema razbijas glavu,

:-)

9A5CW

tako ti je to kad zeleni padaju sa neba :) mislim na $$$ sve se more kupit od igle pa do broda... inace u kucnoj izradi kosta puno manje :)
73
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:

9A7SVB

Hvala na reakcijama, pohvalama i pitanjima.

Što se quada tiče, moram priznati da su me JAAKO uplašili baš glede podešavanja.

Uputstva su solidno pripremljena, svi dijelovi pašu skoro u mm, i pažljivo odmjeravajući, spajanje nije problem.

Što se pak napajanja tiče, prića je malo drugačija. Ovaj quad DEFINITIVNO nije predviđen za napajanje jednim kablom.

Citiram odgovor iz trivala:

...................................
From: Bobo
To: info@trivalantene.si
Sent: Tuesday, April 26, 2005 5:05 PM
Subject: AD-14-CQ/C

Dobar dan,

upravo sam iz druge ruke nabavio gotovo novu antenu ad-14-cq-c iz vašeg proizvodnog programa.  Buduci se spremam na montažu ovih dana, zanima me da li je moguće  sva tri radijatora spojiti SAMO JEDNIM kablom, bez releja. Ako postoji takva mogućnost, molim za  uputsvo.

Srdačan pozdrav, i hvala unaprijed.

Bobo, 9a7svb.

Dobar dan,

Kod antene AD-14-CQ/C te mogučnosti nema; barem mi to nismo pokušavali.

Pozdrav.

Miran Kozjek
TRIVAL ANTENE d.o.o.
Bakovnik 3, 1241 Kamnik
Slovenija
tel. +386 1 8314 396
fax. +386 1 8313 377
www.trivalantene.si
www.trival-antennas-masts.com

Nakon toga sam kopkao po cebik-ovim stranicama, pokušavao, ali sam već unaprijed znao da je stvar osuđena na propast, ukoliko želim sačuvati karakteristike zračenja.

Na kraju sam ipak popustio, i upotrijebio releje.

S relejima je vswr UVIJEK ISPOD 1:1.6...  Tvornički podatak je da je vswr manji od 1:2. :lol:  :lol:  :lol:

Tako da to i nije tako loše.

Što se band selektora tiče, to je lm 3914. Međutim nije mi sve bandove prepoznavao kako treba, tako da je bilo malo modifikacija glede referentnih napona. Iskreno, ideja nije sasvim moja. Našao sam nešto slično na internetu, i uz male modfikacije.....

ako nekoga zanima, mogu postati cijelu shemu uređaja, zajedno s cat controlerom za icom, te interfaceom za psk.

Pozdrav, Bobo, 9a7svb

Murphy je bio optimist!

T94DO

POZDRAV

Ono sto sam ja koristio dugi niz godina bio 2el.(trival) koji je napajan svaki band po jedan koaks + prilagodjenje koje se izracuna i nije bilo problema.Stim da sam dodao i 18mhz.Sve je radilo kako treba i bas se nesto nesjecam da je bilo onako kako je navedeno u popratnom materijalu(ipak se valja malo igrati).Poslije toga sam stavio 3el., ali ovaj put sa direktnim napajanjem i po onome sto mi je izracunato (T93M)sve bi se slozilo da sam skrati zicu koliko treba.
Neka moja zezanja sa jednim koaksom bas nesto nisu bila za pohvale koliko god se to isticalo estetski ili financiski.Meni su neke stvari znale da prolupaju iz nepoznatih razloga.Naravno nikakvih nus pojava nije bilo kad je stavljeno sve posebno.
Iskreno koliko god 4el.trival dobro radi , najbolja stvar su stapovi a sve ostalo uz malo igre moze se drasticno jeftinije posloziti.
ALIBOR - T94DO