• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

9L5A

Autor 9A6WW, 05. Prosinac 2024, 09:13:54

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6WW

Pozdrav,

Ako nekome fali Sierra Leone u nekom slotu, evo prilike, aktivni na svim bandovima: https://9l5a.wordpress.com/band-plan/

Posebno mi se sviđa njihov stav:

... Apart from that, the days follow one another with more than 10,000 QSOs per day with an almost perfect balance between CW, SSB and FT8. It looks so surprising compared to other expeditions that some criticize us for doing too much CW and SSB; this is a shame! We had announced for a long time that we would prioritize "human" modes, otherwise we would not have planned 15 operators. It would for sure be much easier to leave 6 stations running in FT8 and enjoy long nights of sleep, the beach and 31° water, we would already have exceeded 100,000 QSOs. But this is not the vision we have of radio in general and especially an expedition. Given the size of the pileups, there is obviously (and fortunately) a large majority who must think like us.

Odnosno, u prevodu:

... Osim toga, iz dana u dan imamo više od 10.000 QSO-a dnevno uz gotovo savršenu ravnotežu između CW, SSB i FT8. Izgleda toliko iznenađujuće u usporedbi s drugim ekspedicijama da nas neki kritiziraju da radimo previše CW i SSB; šteta! Dugo smo najavljivali da ćemo dati prioritet "ljudskim" modovima, inače ne bismo planirali 15 operatera. Sigurno bi bilo puno lakše ostaviti 6 postaja da rade u FT8 i uživati u dugim noćima sna, plaži i vodi od 31°, već bismo premašili 100.000 QSO-a. Ali to nije vizija koju imamo o hamradio općenito, a posebno o ekspediciji. S obzirom na veličinu pileup, očito postoji (na sreću) velika većina koja razmišlja poput nas.

Lijep 73
Zvonko

9A2JK

9L5A satistika, do danas 05.12.2024. u 0900 UTC ih malo demantira,
ali ohrabruje podatak o broju CW/SSB QSO-a.
Valjda ima ''malo veze'' i sa Sunčevom aktivnošću ... ;)

73 ES BEST DX
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

Nisam shvatio u čemu ih to statistika demantira.

Da rade više od 10K QSO dnevno? Počeli su s radom 29.11., a u 7 dana odradili 84K veza. Da su našli skoro perfektan balans između ft8 (27.4K), cw (26.7K) i ssb (22.7K)? Jel misliš na to što ima petnaestak posto manje ssb veza nego cw ili ft8?

73 Zvonko

9A3LI

Ne mogu da odolim ..
Nema 9L5A na APRS karti, znači da nisu tamo !!
 ;D  ;D

9A2M

Citat: 9A6WW  u 05. Prosinac 2024, 11:20:04Nisam shvatio u čemu ih to statistika demantira.

Da rade više od 10K QSO dnevno? Počeli su s radom 29.11., a u 7 dana odradili 84K veza. Da su našli skoro perfektan balans između ft8 (27.4K), cw (26.7K) i ssb (22.7K)? Jel misliš na to što ima petnaestak posto manje ssb veza nego cw ili ft8?

73 Zvonko

Šta se ti Zvonko čudiš? Pa Martin će predočiti činjenični dokaz crno na bijelo kao ovaj screenshot, na kojemu se vidi da je sve ono što si ti napisao istina. Ali on mora biti u pravu iako nije u pravu i mora svakom loncu biti poklopac.

Valjda si to do sada već skužio.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

9L5A su u nešto više od 8 dana napravili preko 106 tisuća QSO-a.
Od toga najviše FT8, a najmanje CW/SSB tj. najmanje kako oni kažu, sa
citiram: '' ''human'' modes ''. Žele li time istaknuti da je FT8 vrsta rada
u kojoj ne sudjeluje operater, ''human'', ne znam? To treba njih pitati.
I, još k tome, tvrde: ''očito postoji (na sreću) velika većina koja razmišlja
poput nas.''

Njihova statistika o broju QSO-a ih malo demantira. Očito ne postoji velika
većina koja radi CW/SSB. Npr. 9A2M nije napravio niti jednu CW/SSB
vezu, ali je zato napravio 5 FT8 QSO-a.

Njihova statistika pokazuje da se, zbog odličnih propagacija, CW i SSB
aktivnost puno povećala u odnosu na aktivnost u doba izrazito loših
propagacija kada se pojavio FT8.

Pogledajmo statistiku na donjim opsezima, gdje su sada propagacije
jako loše – većina QSO-a je napravljena FT8.

9L je na 77. mjestu najtraženijih DXCC entiteta. Rade dobro. Napravite
QSO sad ''kad ide'' na što više opsega i vrsta emisije. Tko zna što će,
u ovom nesigurnom svijetu, biti sutra.

73 ES BEST DX
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

Dečki iz F6KOP očigledno nemaju pojma što je ft8. Šteta što su se propustili konzultirati s tobom prije ovako ishitrenih izjava pa da se ne blamiraju.

Iako, malo me čudi zašto iz posta u post imaš potrebu ponavljati mantru o lošim propagacijama, kad se eto, pojavio ft8 (kao spasitelj radioamaterstva). Loše zvuči za zagovor ft8, gotovo kao opravdanje ili isprika...

GL with FT8
Zvonko

9A2NO

Nemam pojma što im znači ova statistika...

RTTY = FT8 = FT4 = DATA = ARRL DIGITAL MODE = DIGI DXCC
Statistika bez veze, samo da pokažu da rade "čušpajz" iliti sve i svašta.

LP

9A2M

Citat: 9A2JK  u 07. Prosinac 2024, 07:31:40Npr. 9A2M nije napravio niti jednu CW/SSB
vezu, ali je zato napravio 5 FT8 QSO-a.

Ja sa 100W i multiband Windom žicom na 9m AGL nemam šanse da ih odradim SSB ili CW. Isto kao i trenutno aktivne DXPedicije TL8ES i VU4A i mnoge druge koje sam odradio unazad 2 godine i došao do 287 potvrđenih DXCC-a. Za samo 2 godine!

Na CW imam 156 a na SSB 138 potvrđenih DXCC.

Bilo bi mi puno draže da imam više na "human modovima" ali nemam mogućnosti za postavljanje boljih antena i kupnju PA.

Isto ovih dana je aktivan V73WE, on ima samo 100W i žičane antene. Danima sam ga vijao na 40m i 30m i prekjučer sam ga uspio odraditi na oba banda. Prozori prema Pacifiku su otvoreni svega pola sata svaki dan, moraš pratiti propagacije i probiti se kroz stanice koje rade sa kilovatima i velikim antenama. Meni je to ATNO DXCC a oni vijaju DX CHALLENGE AWARD za koji većina nikada ni ne pošalje aplikaciju nego se samo hvale na FB i ostalim društvenim mrežama. Bljak!

Ja ne radim FT8 zato što ga volim nego zato što mi je to jedini način da odradim nove DXCC.
Svi koji misle da je to lako, evo im moj setup a oni meni neka daju svoj sa npr. jednom TH6DX i 1KW.
Pa da vidimo tko će napraviti više.

Na CW-u je sa dobrim setupom lako otkucati TU 599 i gotovo. A na FT8 treba puuuunoooo lukavstva, poznavanja propagacija i ostaloga da veza prođe.

73 de 9A2M, Hrvoje