• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

KUP Jadrana - 2024.g.

Autor 9A8A, 12. Listopad 2024, 13:44:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4CW

Pozdrav,

molim moderatora da premjesti moj post u neku drugu temu.
Može i otvoriti novu, da ne razvodnimo Kup Jadrana.

Već sam malo umoran od pisanja istih stvari. Prije koju godinu se na ovom forumu povela
slična rasprava, pa sam pisao isto ovo...

Pozdrav društvu,
9A4cw, Dejan
9A1CRS contest team

9A2JK

Citat: 9A4CW  u 30. Listopad 2024, 10:08:45molim moderatora da premjesti moj post u neku drugu temu.
Može i otvoriti novu, da ne razvodnimo Kup Jadrana.

Dejane, nitko ti ne brani otvoriti novu temu.
Ako ne znaš kako, pitaj pa da i to riješimo (da drugi nauče).

Načelno imaš pravo, ako misliš da postoji mogućnost
skretanja rasprave. Ali, ovo je dobar primjer za raspravu
o tome koji operaterski razred smije raditi u kojoj kategoriji,
s kojim znakom itd... kad se radi u Kup-u Jadrana i/ili drugim
(posebno našim lokalnim) natjecanjima.

73
Martin 9A2JK
moderator
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4CW

Pozdrav,

naravno da znam otvoriti novu temu, mislim da sam to već jednom napravio.

Kao što sam napisao, moj post nije za temu Kup jadrana,
komentar se nije odnosio na to, tko smije raditi u kojoj kategoriji.

Komentirao sam tvoje pitanje:
Citat: 9A2JK  u 29. Listopad 2024, 13:42:19Smije li radioamater s položenim P razredom raditi s moje stanice i koristiti
moj znak 9A2JK? Naravno uz moje dopuštenje, a u skladu s propisima Pravilnika
za P razred?

Meni se čini da to nigdje nije zabranjeno tj. da je dopušteno.

Ili, ja (opet) griješim?

Mislim da je pitanje na tragu rasprave o pravilima Kup-a Jadrana.

73
Martin 9A2JK

Nijedan radioamater ne može raditi sa tvoje stanice a pogotovo ne može koristiti tvoj znak.
Zašto je to tako? Taj dio neću komentirati.
Odmah ću odgovoriti i na ostala pitanja.

Upit sam postavio prije 10-tak ili više godina.
Kao što sam napisao, do danas se po tome pitanju nije
ništa promijenilo kroz sve pravilnike, tokom svih ovih godina.

Pravilnik je pun rupa i nedorečenosti, od definicije portabl ili pokretne postaje,
do slučaja iz tvoga pitanja.
Između ostaloga, po pravilniku je nelegalno raditi na 9A4CW u kategoriji multi op.
Točnije, pravilnik ne poznaje i ne razlikuje amaterske kategorije u natjecanjima.
Ovo je sa jedne strane dobro i logično jer bi to bila "biblija" po broju stranica,
a sa druge strane ostavlja puno otvorenih pitanja i nedorečenosti.

Pozdrav društvu,
9A4cw, Dejan
9A1CRS contest team

9A6C

Citat: 9A6KX  u 22. Listopad 2024, 09:36:22Odlukom natjecateljske komisije, postaja 9A3MR je zbog rada na 3674 (pozivanja CQ na frekvenciji koja nije dozvoljena po pravilima natjecanja) u 2 periodu stavljena van plasmana u checklog.
Ostalim postajama u natjecanju su priznati bodovi za održane veze sa 9a3mr u svim periodima.

73
Mirko 9A6KX

Ok, znam da se zbog mojih postova nekome diže kosa na glavi, nekima rogovi rastu, ali ne mogu odoljeti :D

Jasno da je postaja 9A3MR prekršila pravila natjecanja ukoliko je veze održavala ispod 3675, ali prekršio sam ih i ja jednako efikasno ako sam mu se javio i održao vezu, a samo je on "dobio po nosu"?

Kako je povjerenstvo utvrdilo točnost frekvencije ne znam, nemam CAT pa sam sve veze i cw i ssb odradio na 3500 ako se pogleda moj log, Mutno se sjećam da sam mudro htio zasjesti na 3676 u nadi da ću imat malo mira u drugom periodu, a kad tamo negdje već 9A3MR i šta ću, javim se kolegi iz bivšeg kluba ::)
Još mutnije mi je u pameti da je to bilo cca pola KHz iznad 3675, a kako vidim u nekim dnevnicima postaja koje koriste CAT to je bilo 3675... e sad , je li radila gumica ili vfo laže, to ne znam, ali ispast će da je 9A3MR radio split pa su tako veze prežile povjerenstvo...

Da parafraziram - ako smo krali, svejedno je tko je vreću držao, a tko u nju ubacivao. A u ovom slučaju je sankcioniran samo jedan - po meni je trebalo skinuti veze svima koji su odrađeni ispod 3675. Je li relevantan SDR ili CAT, to ne znam, ali ipak.

Ne bi svijet propao da smo izgubili koju vezu ili množitelj, ali bi nešto naučili za drugi put. Ovako, bez obzira što su rezultati službeni, nije mi slatko.

GG

9A2JK

Molim, gdje to u Pravilniku piše da je nelegalno raditi na
9A2JK u kategoriji multi op.? Konkretno, bez ''pun rupa i
nedorečenosti''. Molim, bez ''Ne, ne i ne'', bez ''NE MOŽEŠ'',
nego argumentirano. Dakle, još jedanput pitam: Gdje to piše
u Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama da sa
moje stanice (uredno prijavljene!), sa mojom pozivnom oznakom
(za koju sam ja nositelj dozvole za korištenje radiofrekvencijskog
spektra u amaterskoj službi!) ne smije raditi drugi radioamater
(osoba s položenim radioamaterskim ispitom)?

Moje pitanje ima veze s Kupom Jadrana tj. s kategorijom
''više operatera''. Trebali bi to jednom razjasniti zauvijek,
ali argumentirano.

73
Martin 9A2JK

9A6C

Ne znam tko je spomenuo Pandorinu kutiju, ali ne bih rekao da će mnogo zla proisteći iz ove teme.
Kad malo pogledam članak 4 kojeg je Hrvoje ovdje priključio, ne vidim da igdje regulira rad s osobne postaje pa je i ne zabranjuje, ako sam dobro pročitao Pravilnik. Ako kao operator A razreda mogu nadgledati  operatora P razreda i pri tom mu dati više slobode nego mu daje sam P razred u klubu, ne vidim zašto bih u vlastitoj kući bio manje za to isto kvalificiran? Moj A razred vrijedi jednako u svakom slučaju.
Rekao bih da je zakonodavac prije imao na umu tu stvar regulirati zato što pristup klupskoj postaji ima više operatora (teoretski) čisto da se utvrdi možebitna odgovornost za kršenje propisa. Možda se stoga nije ni dodatno trudio da razrađuje sve moguće scenarije.

Kod svoje kuće ja sam gazda i u cijelosti odgovoran za sve što se događa u mom PPS.

Kamo sreće da su nam u klubovima takve gužve da treba bukirati svoj red za postajom, kao što je to bilo u mojoj mladosti. I jao onom tko bi se zapisao pa se ne bi pojavio...

Ono što bi svakako trebalo proizaći iz ove i drugih tema jest javna rasprava o izmjeni Pravila za natjecanja u organizaciji HRS pri čemu su dobrodošli argumenti sa svih strana, da nam se ne dogodi neko rješenje tipa DEUS EX MACHINA.

GG

9A2MI

Još mutnije mi je u pameti da je to bilo cca pola KHz iznad 3675, a kako vidim u nekim dnevnicima postaja koje koriste CAT to je bilo 3675... e sad , je li radila gumica ili vfo laže, to ne znam, ali ispast će da je 9A3MR radio split pa su tako veze prežile povjerenstvo...

https://www.hamradio.hr/hfrobot/hfcc_log.php?What=vloghtmoc&CID=2024-10-12&ID=9A3MR

Ovdje je vidljiv log 9a3mr, pa i freq.

73 de Miljenko 9a2mi

9A2M

Citat: 9A4CW  u 30. Listopad 2024, 11:44:36Pozdrav,

naravno da znam otvoriti novu temu, mislim da sam to već jednom napravio.

Kao što sam napisao, moj post nije za temu Kup jadrana,
komentar se nije odnosio na to, tko smije raditi u kojoj kategoriji.

Komentirao sam tvoje pitanje:
Citat: 9A2JK  u 29. Listopad 2024, 13:42:19Smije li radioamater s položenim P razredom raditi s moje stanice i koristiti
moj znak 9A2JK? Naravno uz moje dopuštenje, a u skladu s propisima Pravilnika
za P razred?

Meni se čini da to nigdje nije zabranjeno tj. da je dopušteno.

Ili, ja (opet) griješim?

Mislim da je pitanje na tragu rasprave o pravilima Kup-a Jadrana.

73
Martin 9A2JK

Nijedan radioamater ne može raditi sa tvoje stanice a pogotovo ne može koristiti tvoj znak.
Zašto je to tako? Taj dio neću komentirati.
Odmah ću odgovoriti i na ostala pitanja.

Upit sam postavio prije 10-tak ili više godina.
Kao što sam napisao, do danas se po tome pitanju nije
ništa promijenilo kroz sve pravilnike, tokom svih ovih godina.

Pravilnik je pun rupa i nedorečenosti, od definicije portabl ili pokretne postaje,
do slučaja iz tvoga pitanja.
Između ostaloga, po pravilniku je nelegalno raditi na 9A4CW u kategoriji multi op.
Točnije, pravilnik ne poznaje i ne razlikuje amaterske kategorije u natjecanjima.
Ovo je sa jedne strane dobro i logično jer bi to bila "biblija" po broju stranica,
a sa druge strane ostavlja puno otvorenih pitanja i nedorečenosti.

Pozdrav društvu,
9A4cw, Dejan

Dejane,

Pravilnike o amaterskim radijskim komunikacijama donosi HAKOM. Prije toga u prostorijama HAKOM-a održi se sastanak dvije strane. Na jednoj su predstavnici HAKOM-a a na drugoj predstavnici HRS-a.

Nakon toga HAKOM objavljuje Nacrt Pravilnika i otvara Javnu raspravu s rokom od 15 dana u kojoj mogu sudjelovati SVI građani Republike Hrvatske.

Tako je kod donošenja svih Zakona u našoj državi.

I tako je bilo i prilikom donošenja sadašnjeg važećeg Pravilnika iz 2022. godine.

Nakon završetka Javne rasprave HAKOM objavljuje odgovore na pitanja i prijedloge sudionika iste.

Neke prihvati, neke ne prihvati. Tada se šalje u Sabor RH, prolazi prvo i drugo čitanje i nakon toga objavljuje u Narodnim novinama.

Osmog dana od objave Pravilnik stupa na snagu.

E sada konkretno za važeći Pravilnik. Na pregovorima u HAKOM-u su bila gospoda Rolando Milin i Željko Ulip. Sve njihove prijedloge HAKOM je usvojio i stavio u nacrt novoga Pravilnika.

Otvorena je Javna rasprava u kojoj NITKO nije sudjelovao.

Da je održan ikakav sastanak u HAKOM-u i da je otvorena Javna rasprava nas ovdje na web-u HRS-a NITKO nije obavijestio.

Dakle sve je prošlo "ispod žita".

I sada imamo Pravilnik kakav imamo, a za njegove izmjene ćemo se morati strpiti još nekoliko godina.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A6C

Citat: 9A2MI  u 30. Listopad 2024, 18:27:25Još mutnije mi je u pameti da je to bilo cca pola KHz iznad 3675, a kako vidim u nekim dnevnicima postaja koje koriste CAT to je bilo 3675... e sad , je li radila gumica ili vfo laže, to ne znam, ali ispast će da je 9A3MR radio split pa su tako veze prežile povjerenstvo...

https://www.hamradio.hr/hfrobot/hfcc_log.php?What=vloghtmoc&CID=2024-10-12&ID=9A3MR

Iz dva pokušaja nisam uočio nijednu frekvenciju nižu od 3675 u ssb periodima, ali moje oči nisu mjerodavne.
Vidi li tko?

9A2JK

Citat: 9A2M  u 30. Listopad 2024, 19:58:22Na pregovorima u HAKOM-u su bila gospoda Rolando Milin i Željko Ulip. Sve njihove prijedloge HAKOM je usvojio i stavio u nacrt novoga Pravilnika.
A ti si bio tamo i svemu tome svjedočio? :o
Zašto nas onda nisi informirao na vrijeme?

Ali to više nije važno. Važno je da li ja, (9A2JK,
nisam klub!) po važećem Pravilniku mogu raditi
u kategoriji više operatera? Ako mogu, smiju li
članovi ekipe biti operateri P razreda i raditi
kao operateri na stanici u Kupu Jadrana?

73
Martin 9A2JK

9A2M

Citat: 9A2JK  u 30. Listopad 2024, 20:51:06
Citat: 9A2M  u 30. Listopad 2024, 19:58:22Na pregovorima u HAKOM-u su bila gospoda Rolando Milin i Željko Ulip. Sve njihove prijedloge HAKOM je usvojio i stavio u nacrt novoga Pravilnika.
A ti si bio tamo i svemu tome svjedočio? :o
Zašto nas onda nisi informirao na vrijeme?

Ali to više nije važno. Važno je da li ja, (9A2JK,
nisam klub!) po važećem Pravilniku mogu raditi
u kategoriji više operatera? Ako mogu, smiju li
članovi ekipe biti operateri P razreda i raditi
kao operateri na stanici u Kupu Jadrana?

73
Martin 9A2JK

Informacija tko je od strane HRS-a bio na sastanku javno je objavljena na stranicama HAKOM-a.
I što ja tebe imam informirati kada si ti to sve znao prije mene.

Pa ja sam za sve saznao tek nakon što je Pravilnik već objavljen u Narodnim novinama.

Da sam i znao ranije, ja nisam taj koji o tome treba obavijestiti članstvo HRS-a nego to trebaju napraviti neki drugi ljudi koji sjede u IO HRS-a.

Tvrdim i 100% sam uvjeren da ništa o tome na ovome web-u nije objavljeno NAMJERNO u cilju da se ne sazna prava istina.

Ovo što mene pitaš za kategorije ti ne mogu odgovoriti.

Za tumačenje Pravilnika i Zakona nadležni su pravnici.

Ako bih ti ja tumačio Pravilnik to bi bilo nadripisarstvo koje je zakonom zabranjeno i kažnjivo.

Isključujem se od daljnjeg pisanja u ovome topicu jer su na sva njegova pitanja odgovori već jako lijepo i opširno napisani od strane Mirka/9A6KX.

Sve ostalo je razvodnjavanje topica i mlaćenje prazne slame.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A4QV

Gledam statistiku, i prema dostupnim podacima, rekordno maleni broj prijaveljnih pozivnih oznaka od svih natjecanja tipa "hrkljuš" u zadnje 3 godine.
Broj prijavljenih pozivnih oznaka je ispod 2.5% od ukupnog broja radioamatera u Hrvatskoj (prema Googlu).

Zanimljivo bi bilo znati na osnovu čega je 9A3MR prebačen u check log a ima uredno prijavljene frekvencije predviđene za rad u natjecanju.

Ako je i radio "van banda" što je sa onima koje je odradio, zašto oni nisu u check logu?

9A6ARP

;D  ;D  ;D  ;D
Koji  ste vi likovi, gori ste od klinaca u dječjem vrtiću.
Koliko godina imate?
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A3TY

Citat: 9A4QV  u 30. Listopad 2024, 23:11:14Zanimljivo bi bilo znati na osnovu čega je 9A3MR prebačen u check log a ima uredno prijavljene frekvencije predviđene za rad u natjecanju.

Adame, pa barem tebi nije problem to ustanoviti. Zar nisi imao običaj snimati cijeli band tijekom natjecanja?
Hajde, nemoj nas držati u neizvjesnosti.  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A6KX

Citat: 9A6C  u 30. Listopad 2024, 20:15:09
Citat: 9A2MI  u 30. Listopad 2024, 18:27:25Još mutnije mi je u pameti da je to bilo cca pola KHz iznad 3675, a kako vidim u nekim dnevnicima postaja koje koriste CAT to je bilo 3675... e sad , je li radila gumica ili vfo laže, to ne znam, ali ispast će da je 9A3MR radio split pa su tako veze prežile povjerenstvo...

Iz dva pokušaja nisam uočio nijednu frekvenciju nižu od 3675 u ssb periodima, ali moje oči nisu mjerodavne.
Vidi li tko?

Slabo gledaš - vidi se ako pomno gledaš, pogledaj log o 9A3MA npr... Postaje bez CAT se ne vidi ništa jer uglavnom imaju 3500 upisano, N1MM zaokružuje freq na 3675, dok DxLog uredno prijavljuje 3674 (Alen koristi Krešin loger pa je to vidljivo)... 9A3MR log je generiran sa N1MM kako je vidljivo iz zaglavlja na robotu, tako da u njegovu logu nećeš naći taj podatak...

Da ne bi bilo zabune https://drive.google.com/file/d/1qjj_jzFX8PBC7CqsdpdI8Lqp8ULztAxa/view?usp=sharing

Citat: 9A4QV  u 30. Listopad 2024, 23:11:14Ako je i radio "van banda" što je sa onima koje je odradio, zašto oni nisu u check logu?

Iz dva razloga - prvi je taj da je on svojim postupkom druge doveo u zabludu - logično je shvatiti da kada vrtiš VFO i tražiš stanice u žaru natjecanja ne mogu svi operatori u svakom trenutku misliti na band plan, pogotovo kada čuješ nekog tko konstantno radi natjecanja, javiš mu se bez razmišljanja. (S druge strane prije nego netko pritisne F1 ili pozove CQ morao bi mućnuti glavom dali je freq u skladu s pravilima). Također nemoguće je odrediti tko ga je zvao na 3675 a tko "zero" beat, nisam slušao i snimao cijelo vrijeme.

Kod CQWW npr ako napraviš QSO na 14348 gdje si sa USB van banda (javiš se nekome), ne trpiš sankcije, ukoliko pozivaš CQ i logiraš vezu za vezom ide DQ. Da preduhitrim pitanja oko checklog / DQ odluke:
DQ kod nas nije bio moguć apropo tehničkog ustroja robota - jer se tada veze sa DQ postajom ne kontroliraju , a ima par postaja koje imaju krivo primljen broj od 9A3MR ili logirano 9A3MR a nisu u logu - time bi im se veze iako pogrešne - bodovale. (vidi slike)

Dalje vezano uz sve, u općim pravilima stoji:
Citat:Za sva dodatna tumačenja pravila svakog pojedinog natjecanja nadležno je natjecateljsko povjerenstvo.
Tako da je odluka donešena na način za koji smatramo da je krajnji rezultat prije svega - pošten tj da 9A3MR zbog kršenja pravila ne smije biti u poretku.

Također, akter koga provlačimo kroz postove nema nikakve primjedbe, njegov jedini komentar glasi "Jesam, ne znam stvarno što mi je bilo u tom momentu"...

Ukoliko netko stvarno smatra da to nije ispravno te da je 3MR trebao biti u poretku - ne znam što reći.

Citat: 9A4QV  u 30. Listopad 2024, 23:11:14Gledam statistiku, i prema dostupnim podacima, rekordno maleni broj prijaveljnih pozivnih oznaka od svih natjecanja tipa "hrkljuš" u zadnje 3 godine.
Dobro si primijetio - pokušati ćemo modernizirati natjecanja i učiniti ih atraktivnijima te privući veći broj sudionika

73 Mirko 9A6KX