• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

KUP Jadrana - 2024.g.

Autor 9A8A, 12. Listopad 2024, 13:44:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3XV

Nisam baš potpuno koncentriran na temu, ali čini mi se da može biti npr. 9A0BB i operator P razreda radi kontest.. ili? Isto tako na jednoslovčanim klupsim kontest znakavima. Doduše uviđam da su oni automatski više operatora, ali mogu svi biti P.. Ili?

73
Sale, 9A3XV
73 Sale, 9A3XV

9A6C

Odgovor je  - ILI :D

Svatko može prijaviti što god želi, ali za to snosi i posljedice. Nije problem ako 9A0BB bude u P kategoriji ako za stanicom sjedi operator P razreda.

Ali da 9A4M bude među P razredom ili ti i ja...to baš i ne ide.

Kao u saobraćaju - pogriješiš, otrpiš sankciju i voziš dalje. Bolje i tako nego da završiš u nečijem izviješću i pod "arhiva - ovdje" ::)

GG

9A2JK

Smije li radioamater s položenim P razredom raditi s moje stanice i koristiti
moj znak 9A2JK? Naravno uz moje dopuštenje, a u skladu s propisima Pravilnika
za P razred?

Meni se čini da to nigdje nije zabranjeno tj. da je dopušteno.

Ili, ja (opet) griješim?

Mislim da je pitanje na tragu rasprave o pravilima Kup-a Jadrana.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6C

Operator P razreda može koristiti bilo čiju postaju i znak, ali uvijek u skladu s ograničenjima koje nosi P razred.

Ovo je topla voda, ali neka se najde.

Uostalom ima i klupskih postaja A razreda koje to dobiju u skladu s ispunjavanjem uvjeta i na njima mogu radi operatori P razreda, ali kao u prvom pasusu.

Uvijek je tako bilo.

9A2M

Citat: 9A6C  u 29. Listopad 2024, 17:37:28Operator P razreda može koristiti bilo čiju postaju i znak, ali uvijek u skladu s ograničenjima koje nosi P razred.

Ovo je topla voda, ali neka se najde.

Uostalom ima i klupskih postaja A razreda koje to dobiju u skladu s ispunjavanjem uvjeta i na njima mogu radi operatori P razreda, ali kao u prvom pasusu.

Uvijek je tako bilo.

E pa nije baš tako.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Ne komentiram kako se je tko prijavio na robotu za ovogodišnji Kup Jadrana.
Nisam sudjelovao pa zato nemam što komentirati.

Ova tema je pokrenuta s naglaskom na propozicije za Kup Jadrana.
Kako nisam sudjelovao ne znam ni kako izgleda zaglavlje cabrillo datoteke.
Bilo bi dobro kad bi to netko objavio pa da svi skupa komentiramo.

Za usporedbu ovo je cabrillo zaglavlje 9A-CW natjecanja iz 2020. g.

START-OF-LOG: 3.0
CALLSIGN: 9A2JK
CLUB: Croatian Contest Club 
CONTEST: 9A-CW
CATEGORY: SINGLE-OP 160M LOW CW
CATEGORY-ASSISTED: NON-ASSISTED
CLAIMED-SCORE: 8476
OPERATORS: 9A2JK
NAME: Martin
ADDRESS:
ADDRESS: Djurdjevac
ADDRESS: Croatia
EMAIL: 9a2jk@
CREATED-BY: N1MM Logger+ 1.0.8807.0

Primijetite dvije stavke: CALLSIGN i OPERATORS.

CALLSIGN je znak korišten u natjecanju.
Čemu služi stavka OPERATORS ?? ?? ??

73
Martin 9A2JK

9A2M

Sve je vrlo jednostavno ako se malo prouči format Cabrillo datoteke.

Polje OPERATORS u Cabrillo datoteci je namijenjeno za upisivanje pozivnih znakova operatora koji su radili pod pozivnim znakom koje si naveo u polju CALLSIGN.

Primjer: Sa tvoje stanice sam radio ja i 9A6C. U polje OPERATORS upisuješ naše pozivne znakove odvojene razmakom.

Također možeš staviti pozivni znak stanice domaćina stavljanjem znaka "@" ispred pozivnog znaka unutar popisa operatera.

Primjer: Ti si radio iz 9A2M QTH ali sa svojom pozivnom oznakom.

Tada u polje CALLSIGN upisuješ 9A2JK a u polje OPERATORS upisuješ 9A2JK @9A2M

Naravno, postoji mogućnost za razne kombinacije unutar ovoga napisanog gore.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Aha, znači može ovako:

Ja skupim ekipu za rad u natjecanju sa mojim znakom, 9A2JK,
u kategoriji više operatera, velika snaga.

Većina, kao i ja, su operateri A razreda, ali imamo dvojicu koji su P razreda.
Mi sa A razredom radimo s velikom snagom i na svim frekvencijama koje
propozicije natjecanja dozvoljavaju, a ova dvojica operatera P razreda rade
snagom od najviše 100 W i samo na frekvencijama za P razred.

U cabrillo, pod OPERATORS, nabrojimo znakove svih koji su radili u natjecanju.

Stvarno jednostavno, ali  ... zar to ne znači da 9A2JK može raditi u Kup-u Jadrana
i prijaviti P razred ?

73
Martin 9A2JK

9A2M

Ti nisi klupska nego osobna postaja. Samim time a po Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama čiji sam članak okačio u postu iznad NE MOŽEŠ vršiti supervising operatora P kategorije.

Dakle ti operatori mogu raditi samo u okvirima koje im dozvoljava njihov P razred.

Ali glupo je o ovome teorizirati.

Jednostavno prijaviš A kategoriju, njih navedeš kao operatore i gotovo.

Pod operatori ne znači da su oni radili na stanicama (iako stvarno jesu).
Mogli su biti samo logističari kod postavljanja antena i ostale opreme, brinuti se za pripremu hrane, itd...

Pogledaj malo UKV robota i ono što ekipe prijavljuju pod operatori i sve će ti biti jasno.

Kamo sreće da imamo što više ekipa i natjecatelja u kontestima.
To je najbitnije a ovo o čemu raspravljamo je trla baba lan.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A4CW

Citat: 9A2JK  u 29. Listopad 2024, 13:42:19Smije li radioamater s položenim P razredom raditi s moje stanice i koristiti
moj znak 9A2JK? Naravno uz moje dopuštenje, a u skladu s propisima Pravilnika
za P razred?

Meni se čini da to nigdje nije zabranjeno tj. da je dopušteno.

Ili, ja (opet) griješim?

Mislim da je pitanje na tragu rasprave o pravilima Kup-a Jadrana.

73
Martin 9A2JK

Pozdrav,

ovo je sada druga tema ali ću ponoviti ono što sam napisao već puno puta samo nitko ne sluša,
najmanje oni koji su zaduženi za komunikaciju sa HAKOM-om ili kako se sada već zovu. (promjene ime 3x godišnje)

Ne, ne i ne.

Ne samo amater sa položenim "P" razredom, nitko ne može raditi sa tvoje stanice.
Ako je to uz tvoje odobrenje onda i ti radiš protiv zakona i pravilnika.

Ovo sam pitanje postavio službeno gospodi iz ministarstva i dobio ovakav odgovor.

Gospoda iz saveza su se odmah nakon 6-7 godina od izlaska pravilnika sjetila toga pa su ih uputili na mene da ne pišu stalno jedno te isto.
Poslao sam im taj odgovor sa još desetak budalaština a oni ostali u šokirani odgovorima.
Do danas nisu promijenili ništa.

Pozdrav društvu.

9A4cw, Dejan

9A1CRS contest team

9A2M

Citat: 9A4CW  u 29. Listopad 2024, 23:37:10Pozdrav,

ovo je sada druga tema ali ću ponoviti ono što sam napisao već puno puta samo nitko ne sluša,
najmanje oni koji su zaduženi za komunikaciju sa HAKOM-om ili kako se sada već zovu. (promjene ime 3x godišnje)

Ne, ne i ne.

Ne samo amater sa položenim "P" razredom, nitko ne može raditi sa tvoje stanice.
Ako je to uz tvoje odobrenje onda i ti radiš protiv zakona i pravilnika.

Ovo sam pitanje postavio službeno gospodi iz ministarstva i dobio ovakav odgovor.

Gospoda iz saveza su se odmah nakon 6-7 godina od izlaska pravilnika sjetila toga pa su ih uputili na mene da ne pišu stalno jedno te isto.
Poslao sam im taj odgovor sa još desetak budalaština a oni ostali u šokirani odgovorima.
Do danas nisu promijenili ništa.

Pozdrav društvu.

9A4cw, Dejan

Dejane,

Tvoj post je nejasan s puno aspekata. Pa te molim da pojasnš sljedeće:

1. Koje si godine službeno postavio to pitanje Ministarstvu?

2. Koje godine i nakon izlaska kojeg Pravilnika (godina njegove objave) su gospoda iz HRS-a uputila gospodu iz Ministarstva da te kontaktiraju?

3. Imena osoba iz HRS-a koje su ih uputili na tebe?

4. Koje si im ti to dao odgovore i čime su ostali šokirani?

5. Tko nije ništa promijenio? Misliš li na najnoviji Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama iz 2022?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A6C

Hrvoje,

Je, preskočio sam nadzor operatora A razreda pomoću kojeg operator P razreda postaje skoro pa operator A razreda, hi.

Ali poanta je u onom MOŽE.

Malo smo otklizali s Kupa Jadrana...

9A6KX

Objavljeni su službeni rezultati Kupa Jadrana i Super Kupa - vijest s poveznicama je na naslovnici weba.

Drago mi je da se otvorila pandorina kutija cijelog niza detalja koje treba doraditi u pravilima - isto će svakako biti "ispeglano" u pravilima za domaća natjecanja počevši od zimskog kupa 2025.

73 Mirko 9a6kx

9A2M

Citat: 9A6C  u 30. Listopad 2024, 06:22:13Hrvoje,

Je, preskočio sam nadzor operatora A razreda pomoću kojeg operator P razreda postaje skoro pa operator A razreda, hi.

Ali poanta je u onom MOŽE.

Malo smo otklizali s Kupa Jadrana...

Gogo nisi preskočio ništa osim što si pod MOŽE naveo i klupske i osobne stanice.
Klupske = MOŽE
Osobne  = NE MOŽE

Btw, kad sam ja 1984. položio C klasu i mogao raditi samo iz kluba sa ograničenjima bandova, služio sam se forom da radim veze na za mene nedopuštenim bandovima ali u log sam upisivao ime operatora koji je u klubu imao B klasu  ;D. Kakav vražji supervising, bio sam željan raditi. Tada sam imao 12 godina i nisam imao vremena čekati da napunim 18 da bih položio B kategoriju, dobio svoj pozivni znak i radio od kuće.

Danas je sve drugačije ali mladih u 9A nigdje na bandu   :(

S teme smo skliznuli tek kad to moderator napiše  ;D

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3TY

Citat: 9A6KX  u 30. Listopad 2024, 07:29:32Objavljeni su službeni rezultati Kupa Jadrana i Super Kupa - vijest s poveznicama je na naslovnici weba.

Citat :

Ukoliko u Vašem pregledniku ne radi link "Diploma print" pokušajte staviti miša preko diplome, zatim desnom tipkom na mišu pozovite izbornik i odaberite nešto tipa "Print Picture...".
Ne zaboravite postaviti printer u A4 Orientation Landscape. Za Windows: Print -> General -> Preferences -> Basics -> Landscape.

Konačno sam shvatio da ne živim u paralelnom svijetu nego u onom zakrenutom za 90 stupnjeva.
Zaista, diploma izgleda puno ljepše kad izađe razbijena na dvije stranice.
Hvala !!!

Službena pravila natjecanja :
Zvučni zapisi natjecanja u .wav ili .mp3 obliku mogu se poslati na adresu kup.jadrana@hamradio.hr najkasnije do isteka roka za žalbe na neslužbene rezultate.

KV manager (objavom na neslužbenom forumu !!!) :
Objavljeni su neslužbeni rezultati Kupa Jadrana. Kreće rok za upućivanje primjedbi od 7 dana, na e-mail adresu hf-9a@hamradio.hr. Molimo potrkijepiti prigovore audio i video snimkama.

My two cents for peglanje :-)

73 de Ivo, 9A3TY