• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

FT8 SuperFox

Autor 9A2JK, 07. Rujan 2024, 18:38:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Autori FT8, Joe Taylor K1JT i Steve Franke K9AN objavili su dokument
u kojemu objašnjavaju kako i zašto je SuperFox bolji od F/H.

Dokument možete preuzeti OVDJE.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4WY

Martine...
što god tamo u tom PDFu pisalo, super F/H je bolji samo za FOXa, a za HOUNDa je lošiji cca 15dBa.
SUPER FOX čuje isto, kao da ima obicni F/H  ali istovremeno radi vise stanica tj.vise $$$  :)
SUPER HOUND cuje losije 15dBa..ali koga briga,ima nas houndova puno, fox ionako radi sa max.slotova.
Martine, da se vratimo...vise stanica=vise $$$, kuzis?  ;D
zato se "izmisljaju" novi modovi, ne da nama bude bolje, nego radi $$$, kuzis Martine.... :)
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A2M

Definitivno SFH nije za stanice koje imaju loše žičane antene i puno šuma na svojoj lokaciji.
Puno DXPedicija ne bih nikada odradio da su koristile SFH.
Dakle ili mi treba jača usmjerena antena ili DXPediciji treba više snage i bolje antene.
SFH ima i manu da je jako osjetljiv na bilo kakav QRM u području na kojem emitira. Nekakav RTTY signal, nečije tjunanje ili nečije emitiranje za vrijeme njegovog TX-a i od prijema na HOUND strani nema ništa.

Još nešto što mislim da nije u redu, a vidim po raznim grupama da nisam jedini.
Za verifikacioni ključ treba pitati NCDXF i oni odlučuju da li će ga nekome dati ili neće.
Navodno da su nekima i odbili dati.
Mislim da će ovo s vremenom prerasti ne u dodjeljivanje, nego u prodaju ključeva.

Ali sve što se zabranjuje, nekome i zasmeta, naljuti ga pa tako i ovo.

I eto vraga, pojavili su se i hakirani ključevi  ;D

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2RZ

Pozdrav svima
Evo zašto je SUPERFOX bolji od starog F/H moda
Za razliku od prethodnog F/H moda, Hound može odašiljati bilo gdje unutar raspona navedenog od strane SuperFoxa u raspona od 200Hz do 5000Hz. SuperFox također može odašiljati do 9 slotova u usporedbi sa 6 u starom F/H modu.
Još je rano i mnogi ljudi ocjenjuju performanse SuperFoxa u usporedbi sa starim F/H modom, ali nisam siguran mogu li se izvući ikakvi zaključci.
U mom osobnom iskustvu, otkrio sam da SuperFox radi dobro i do sada sam radio sa više DXpedicija
73 de 9a2rz Zac

9A2M

Zac,

Zaključci se itekao već mogi izvući. 3 DXpedicije su već koristile SFH.
Imamo njihova iskustva, a imamo i iskustva lovaca. Puno više je protivnika nego pobornika.

Ja sam gore napisao svoje iskustvo. Dakle ja sam od onih mnogobrojnih stanica u svijetu koje imaju samo žičane antene, 100W i jako puno smetnji na svojoj lokaciji.
Ja ne radim FT8 zato što ga volim nego zato što sam prisiljen.

Nemam usmjerenu antenu, nemam 1KW. Ali sa FT8 i ovom skromnom opremom koju imam ispada kao da mi je K1JT to sve kupio sa svojim WSJT-X FT8 protokolom.

Ja volim najviše CW i SSB, ali trenutno nemam uvjete za bolju opremu.

Nisu ovo 80-te kada nije bilo toliko smetnji i kada sam iz svog YU2CHI kluba sa 100W i 3 el. tribanderom radio CW i SSB DXPedicije kao što ih radim danas na FT8.

I za 5 godina rada imao sam na klupski znak potvrdio sam oko 240 DXCC. Nisam bio punoljetan i nisam smio do 18-te godine imati radio stanicu kući.
Iako je klub već imao rađene i potvrđene te DXCC-e, mi smo ih radili za sebe kao mladi operatori. Natjecali smo se međusobno  tko će ih odraditi i potvrditi više. Slali poštom QSL-ke, dolare i IRC kupone...

Još nešto u vezi FT8. I same DXpedicije su svjesne koliko mali postotak veza sada rade na CW i SSB.
I normalno da se fokusiraju na FT8.

A tu je u igri i lova, što više odrađenih slotova = više doloresa.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Citat: 9A4WY  u 08. Rujan 2024, 14:21:57Martine...
što god tamo u tom PDFu pisalo, super F/H je bolji samo za FOXa, a za HOUNDa je lošiji cca 15dBa.
SUPER FOX čuje isto, kao da ima obicni F/H  ali istovremeno radi vise stanica tj.vise $$$  :)
SUPER HOUND cuje losije 15dBa..ali koga briga,ima nas houndova puno, fox ionako radi sa max.slotova.
Martine, da se vratimo...vise stanica=vise $$$, kuzis?  ;D
zato se "izmisljaju" novi modovi, ne da nama bude bolje, nego radi $$$, kuzis Martine.... :)

Ništa od gore napisanog nije točno, pogotovo nemaju smisla tvrdnje o novcima.

Pažljivo pročitaj PDF, napisao ga je dobitnik Nobelove nagrade za fiziku,
pa ćeš razumjeti na što se odnosi onih ''15 dB''.

SFH je u eksperimentalnoj fazi i sigurno će doći do promjena na bolje.

73
Martin 9A2JK

9A5CW

Ova rečenica sve govori!

Nakon što su se pileupovi prorijedili, a kako bi radili sa slabijim postajama,
operateri su se ponekad prebacivali na standardni Fox-and-Hound mod s jednim ili dva FT8 streama.

pusa bok

p.s. dotični novi mod ima još neke probleme koji nisu navedeni u ovoj datoteci
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A2M

Sve je jasno oko SFH samo neki ne žele priznati njegove mane.
Svaka čast K1JT i njegovoj nobelovoj nagradi ali to nema nikakve veze sa SFH.

Da li je on u NCDXF organizaciji? Jeste.
Da li NCDXF organizacija odlučuje kome će dati verifikacijski ključ za SFH? Odlučuje.
Čemu i s kojim pravom si oni mogu uzeti takav monopol?

Zadnji primjer je trenutno aktivna DXpedicija KH8T.

Zamolili su verifikacijski ključ od NCDXF - dobili odbijenicu jer ne ispunjavaju uvjete!

I rade običnim F/H načinom.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Hrvoje, tvoja objava je puna netočnosti, (provokacija ili je samo tako ispalo?), pa zato,
kak bi rekli naši saborniki ''ispravak netočnog navoda''.

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Joseph Hooton Taylor Jr. - Joe K1JT i Steve Franke K9AN
su napravili FT8, F/H i SFH. Doprinos su dali i drugi radioamateri, da ovdje ne nabrajam,
sve se vidi u izborniku WSJT-X programa. Njegova Nobelova nagrada za fiziku ima direktne
veze sa FT8 i drugim vrstama rada iz WSJT-X paketa.

K1JT & ekipa mogu uvjetovati korištenje WSJT-X kako god ih je volja. Oni su vlasnici softvera
i dali su ga radioamaterskoj zajednici potpuno besplatno i otvorenog koda. Naravno uz izvjesna
ograničenja, što sve piše u uvjetima korištenja.

U PDF-u ''SuperFox_Performance'', opisane su sve trenutne mane i prednosti SFH.
Izrijekom su napisali, u prvoj rečenici dokumenta, da je SFH u eksperimentalnoj fazi.

Umjesto neinformiranog pisanja o SFH, pročitaj dokument ''SuperFox_Performance''
i postavljaj konkretna pitanja, da svi skupa nešto naučimo. Internetski prevoditelji prilično
dobro prevode ovaj dokument na hrvatski.

K1JT nije član NCDXF. Član NCDXF-a može biti svatko od nas, vrlo jednostavno.
NCDXF ima monopol za dodjeljivanje SFH ključeva jer su tako odlučili vlasnici programa.
Njihov program, njihova odluka.

KE1B, jedan od članova izvršnog odbora NCDXF-a zadužen za dodjelu ključeva, javno se ispričao
KH8T ekipi što je donio pogrešnu odluku i naknadno dodijelio SFH ključ KH8T ekspediciji.

Malo o razlici F/H i SFH:

Ako DX-a primamo bolje od -15 dB onda je SFH bolji.
Ako DX-a primamo slabije od -15 dB onda je F/H bolji, ali samo ako F/H odašilja
***najviše sa dva*** signala.

Ili, pojednostavljeno i bez objašnjavanja – dobre/odlične propagacije SFH je bolji.
Slabe propagacije (to su one kad nema šansi za CW/SSB QSO), F/H je bolji, ali samo
sa jednim ili dva streama.

Trenutno jedan od većih problema  SFH (ne i jedini!) je verifikacija DX-a (jačina SuperFox
ključa). Bez brige, ekipa radi i na tome.

73
Martin 9A2JK

9A5N

Martine,

Naziv teme si izmislio!
Ne postoji FT8 SuperFox mod, nego SuperFox mod i FT8 mod.
Malo detaljnije čitaj što tvoj idol Joe piše.
Osim toga, nisi obrazložio po ćemu je tebi veza odrađena SuperFox modom "two way FT8 QSO".

Dokument "SuperFox Performance" je napisan na bazi simulacija. Rezultati iz prakse su drugačiji.

Zapravo, performance SuperFox moda su nebitne u odnosu na loše aspekte koji su se pojavili s tim modom.
K1JT ekipa nije dala radioamaterskoj zajednici opis SuperFox protokola i otvoreni kod.
Hrvoje je dobro ukazao i na aspekt "big brother"-a - NCDXF fundaciju (a bunch of grumpy "old men").
Bilo bi dobro da i IARU nešto kaže o SuperFox modu!

Najsmješniji dio u dodjeli SuperFox ključ je ovo:
"Since the key must be kept private, communication of the key can only be delivered by a voice telephone call, secure iMessage, secure Zoom video call, or PGP/GPG encrypted email."
Čista paranoja! Kao da je SuperFox key šifra za lansiranje nuklearne bojeve glave.
I to sve pod krinkom borbe protiv FT8 pirata, hi hi!
A što je sa SSB i CW piratima!?!?

Molim te, prenesi moj savjet K1JT ekipi da, umjesto krpanja SuperFox moda, hitno počnu raditi na UltraFox modu koji će umjesto prema 9 lovaca (malo je to), slati informacije prema, recimo 49 lovaca u cilkusu.
73 de Neno 8)

9A2M

Citat: 9A2JK  u 13. Rujan 2024, 12:35:06Hrvoje, tvoja objava je puna netočnosti, (provokacija ili je samo tako ispalo?), pa zato,
kak bi rekli naši saborniki ''ispravak netočnog navoda''.

Umjesto neinformiranog pisanja o SFH, pročitaj dokument ''SuperFox_Performance''
i postavljaj konkretna pitanja, da svi skupa nešto naučimo. Internetski prevoditelji prilično
dobro prevode ovaj dokument na hrvatski.

K1JT & ekipa mogu uvjetovati korištenje WSJT-X kako god ih je volja. Oni su vlasnici softvera
i dali su ga radioamaterskoj zajednici potpuno besplatno i otvorenog koda. Naravno uz izvjesna
ograničenja, što sve piše u uvjetima korištenja.

Martine, molim te da me ne vrijeđaš i ne pišeš mi da sam neinformiran.
I ne treba mi nikakav Google prevoditelj da bih preveo taj dokument koji spominješ.
O SFH na internetu, FB grupama i raznim drugim forumima i grupama na raznim platformama se vodi velika rasprava.
Ja to sve pratim, sudjelujem u diskusijama, i o tome pišem i ovdje.
Također pišem i iz svog osobnog iskustva.
Ali očito ti misliš da sve znaš i tko god napiše nešto kontra tvog mišljenja nije u pravu.

Što se tiče ovog drugog, evo ti citat iz jedne od tih grupa pa malo prouči "šta je pjesnik htio reći":

"Super Fox violating the GPLv3 license terms as well as potential violation of FCC part 97 because they are encoding the data in a way designed to obscure the key. It also have issues with a private foundation being the sole proprietor of keys."

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3TY

Da li su F/H i SF/H uopće legalni?
Koliko ja shvaćam u Hrvatskoj (barem lisice) nisu jer u Pravilniku o radioamaterskim komunikacijama u tablici vrsta emisije koje amaterske radijske postaje mogu upotrebljavati nema navedeno J7D (ssb, višekanalni data)
Dapače, nikakav višekanalni SSB nije dozvoljen. Samo višekanalni FM.
Da li netko zna u kojim je uopće IARU zemljama J7D dozvoljen?
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Citat: 9A2M  u 14. Rujan 2024, 06:01:58Što se tiče ovog drugog, evo ti citat iz jedne od tih grupa pa malo prouči "šta je pjesnik htio reći":

"Super Fox violating the GPLv3 license terms as well as potential violation of FCC part 97 because they are encoding the data in a way designed to obscure the key. It also have issues with a private foundation being the sole proprietor of keys."
Ova tvrdnja, čija god da je, pokazatelj je nerazumijevanja i neinformiranosti.

Evo jedan drugi citat kontra gornjega:
Don't confuse *authentication* with *encryption*. While they both use some of
the same techniques, WSJT (either in SuperFox mode or not) does not encrypt
any messages in violation of FCC regulations. We are talking about adding a
"key signature" that can be used to authenticate the sender of the message.

Obje ove tvrdnje nemaju baš nikakve veze s mogućnošću uspostave QSO-a s
DX-ekspedicijom. Podsjetnik: F/H i SFH su napravljene za rad s DX ekspedicijama.
Preciznije da omoguće što većem broju amatera napraviti QSO, posebno onima s
slabijim antenskim sustavima.

Kad je u pitanju pravo o korištenju WSJT-X softvera (FT8, SuperFox i ostale
vrste rada iz paketa), kome se ne sviđa može tražiti povrat novca i koristiti
neki drugi originalni softver. Ili napisati svoj.

73
Martin 9A2JK

9A4QV

Citat: 9A2JK  u 14. Rujan 2024, 10:01:33Obje ove tvrdnje nemaju baš nikakve veze s mogućnošću uspostave QSO-a s
DX-ekspedicijom. Podsjetnik: F/H i SFH su napravljene za rad s DX ekspedicijama.
Preciznije da omoguće što većem broju amatera napraviti QSO, posebno onima s
slabijim antenskim sustavima.

73
Martin 9A2JK

I sad se Martine vrati na onaj post koji je 9A4WY napisao koji bez rukavica govori isto što i ti.
Dakle veći broj veza znači veći broj doloresa i ciljano, iz bazena ljudi sa žicama sa malim snagama koji inače ne bi mogli odraditi takve ekspedicije što znači da oni te dolorese nikad ne bi vidjeli.
U narodu bi rekli, nije govno nego se pas posro'

QV

9A6C

U USA se sve vrti oko novca pa tako i ham radio.

Dok je prije 50-60 godina DXCC program bio propulzivan i poticajan, danas više nije, bar ne u tolikoj mjeri, jer u osnovi ima svoja ograničenja i broj zemalja realno gledano mogao bi se povećati smjenom nekih nedemokratskih režima ili ratom koji bi od jedne zemlje napravio dvije ili više. Ili možda vulkanskom erupcijom koja bi na površinu negdje daleko izbacila novi komad tvrdog tla.

Pa kad nema novih zemalja, ima novih vrsta rada (?) pa tako glede toga pristižu novi zahtjevi za nove diplome, nove naljepnice i tome slično.

Sve ostalo je pričam ti priču (napredak, nove komunikacije i tsl). Kakav je to napredak da ja blejim u ekran dok  se na njemu odvija CTC saobraćaj? Došli smo do stadija kao u vicu kad su astronautu (ime ne spominjem) rekli - ništa ne diraj i pazi da se baterija na laptopu puni.

Moje me arhaično razmišljanje dovelo do stadija u kojem je FT8 smrt za radioamaterizam, a umjetna inteligencija za čovječanstvo. Briše se granica stvarnog i nestvarnog, mogućeg i nemogućeg, a svemoguć je navodno samo jedan (možda i jedna, trebalo bi provjeriti). Čemu ćemo mi služiti za koju godinu, tko doživi pričat će.

Ne bih se čudio da ARRL u čast K1JT podigne spomenik od bračkog kamena u naravnoj veličini s pozlatom, a kako je krenulo može i od 24-karatnog zlata.

Svaka aluzija na biblijsko zlatno tele je posve (ne)namjerna. Kako tko voli.

Ceterum censeo, FT8 esse delendam (Katon stariji u mojoj slobodnoj interpretaciji).

GG

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti