• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Tko je prvi hrvatski radioamater?

Autor 9a6c, 19. Travanj 2005, 19:17:37

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a6c

Listajući Spomenicu 1924-1999 u izdanju Saveza radio-amatera Jugoslavije godine 2000 pronašao sam zanimljiv podatak da su prvi radioa-amateri na području ondašnje Kraljevine Jugoslavije, a time i Hrvatske bili braća Šime i Mladen Torbarina, rodom iz Dubrovnika.
Za potonjeg je navedeno da se sredinom 80-tih godina pojavio u radio-klubu Zagreb i položio ispit za radioamaterskog operatora pred komisijom kojom je rukovodio Edo Perše.

Sjećam se imena Vohalskog, Petere i nekih drugi koji su se provlačili kroz napise u RADIO HRS-u prigodom obljetnica, ali ovaj me podatak zaintrigirao, jer pomiče začetke radioamaterizma u hrvatskoj čak do 1924 godine.

Baš me zanima je li Mladen Torbarina još uvijek živ i što bi nam mogao reći o svojim mladim danima? Brat mu Šime navodno više nije živ.

GG

9A6AA

Na stranici: http://hamradio.hr/9a1ade/pages/history_cro.htm mogu se naći potankosti o osnivanju radiokluba Zagreb, koji je osnovan te 1924. godine, tako da nema potrebe za pomicanje datuma začetka radioamaterizma u Hrvatskoj. Prvi predsjednik toga radiokluba bio je prof. dr. Oton Kučera, no, na žalost, nema podatka tko je bio prvi radioamater (operator). Tamo se može pročitati i ovo:
"Prihvaćena Pravila Radiokluba Zagreb odobrio je veliki župan zagrebačke oblasti 15. travnja 1924. Prvi broj glasila Radiokluba izašao je 19. travnja 1924, a uređivao ga je prof. dr. Svetozar Varićak. Radiošport izlazio je 1924. i 1925. godine i donosio mnoštvo zanimljivih članaka, kao što su: Što se čuje u Zagrebu, Kako kupiti svoj prijamnik, Uvjeti za dobivanje dozvole za nabavku radioaparata, Osnove radiotehnike - uvod u radiotelefoniju, Radiovijesti itd..."

9A6AA
"DX never sleeps..."