Autor Tema: Kako raditi CW veze a neznate telegrafiju!?  (Posjeta: 1282 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A5N

• Senior Member
  • IOCA Aktivator
    • 9A5N
Kako raditi CW veze a neznate telegrafiju!?
« u: 10. Rujan 2023, 01:02:18 »
Ima dosta amatera koji neznaju telegrafiju a željeli bi raditi CW veze da si odrade CW DXCC.
Održavanje CW veza u današnje vrijeme nije nikakav problem jer na raspolaganju imamo računala, software, DX cluster, CW dekodere i CW keyere za povezivanje računala sa stanicom.
CW je samo vrlo jednostavan digitalni mod i računalo s pravim software-om može dekodirati i 400 CW stanica istovremeno.

Da bi ste održali bilo kakvu CW vezu treba vam odredena oprema, software a poželjno je i minimalno znanja telegrafije.
Ono što vam sigurno ne treba, u poćetku, je CW taster ili ručica.

Da prvo krenem s potrebnom opremom i software-om:
1. PC ili laptop (audio kartica, USB portovi, serijski port i/ili Bluetooth)
2. Logging program koji u sebi ima CW dekoder, podršku za Winkey3 ili mogucnost konfiguriranja CW izlaza na nekoj od kontrolnih linija serijskog porta
3. Audio kabel za povezivanje radio stanice s audio karticom u PC-u/laptopu. Ako patite od galvanskog odvajanje ???, onda trebate i neki homemade intreface.
4. CAT kabel, obicno RS232C.
5: USB kabel ako stanica ima USB port za CAT i audio, čime se eliminira potreba za kabelima pod 3. i 4.
6. Wnkey3 keyer ili 9A5N QRQ Keyer ili neki drugi keyer koji podržava Winkey3 protokol ili intrface koji ce CW izlaz na serijskom portu pretvoriti u CW signal koji se može prikljuciti na stanicu
7. Pripadujuci kabeli za korišteni keyer ili interface-a
Dosta točaka s ovog popisa možete zamijeniti korištenjem microKEYER-a ili DXP-a od micoHAM-a ali to ima i svoju cijenu.
U principu, treba vam oprema i software koji koriste stanice u CW kontestima s time da njima ne treba CW dekoder jer znaju CW.

Oprema pod 1. i software pod 2. su obavezni a ostatak opreme treba odabrati prema vrsti radio stanice koju imate i vašim financijskim mogućnostima.
Najvjerojatnije većinu ostatka opreme imate od digitalnih modova i trebate samo Winkey kompatibilni keyer.
Recino, 9A5N QRQ Keyer koji se s računalom povezuje preko Bluetooth-a, košta 95 eura dok micro KEYER III košta 335 eura + poštarina.
Nikada nisam u potpunosti shvatio zašto ljudi kupuju micro KEYER.

Ako želite koristiti kontrolne linije serijskog porta za CW, potreban interface morate napraviti sami (jedan MOSFET koji stane u 6,3mm utikač).
Ova opcija je preporučljiva samo ako je serijski port ugrađen u PC ili laptop.
USB <> RS232 konverteri obićno nemaju kontrolne linije, pa treba isprobati koji radi i to bez bitnog vremenskog kašnjenja.
PTT ide preko CAT-a tako da za taj signal ne trebate interface, odnosno stanica će otići u predaju sama, ćim se zatvori CW ulaz (BK-IN).

Kad ste kompletirali opremu ostaje odabir software-a.
Uglavnom svi logging programi imaju Winkey3 podršku ali nemaju CW dekoder koji će vam u početku dati dodatnu sigurnost dok u potpunosti ne svladate primanje svog pozivnog znaka i i još nekih standardnih CW poruka "na uho".
Ja koristim MixW koji ima dobar CW dekoder ali ima i puno drugih programa.
Kada ste odabrali software ili ga već imate ali CW dio niste nikad koristili, konfigurirajte Winkey i kreirajte CW macro-e.
Od macro-a za poćetak trebate imati sve za kratu DX vezu i kontest vezu:
1. Svoj znak
2. 5NN TU
3. TU 73
4. 5NN (što se izmjenjuje u kontest) TU
5. (što se izmjenjuje u kontestu) - ako vam netko otkuca NR?
Macro-i se mogu kombinitati.
Recimo, kad odgovarate, možete korisiti samo macro 2. ali i kombinaciju macro 1. i onda 2.
Kasnije možete dodati macro-e za standardni QSO koje ćete kombinirati.
6. Znak stanice koju zovete DE svoj znak
7. RST koji šaljete NAME svoje ime QTH svoj grad K
8. TNX FOR QSO 73
9. PSE K
10. SK
itd. po želji

Sada sve isprobajte dali radi kako treba (oprema, CW dekoder i macro-i).
Stanica mora biti u CW modu a interni keyer mora biti isključen (streigh key) jer koristite vanjski keyer.
Side tone možete koristiti od stanice ili keyera, kako vam više odgovara. Možete raditi i bez side tona ali mi je to nekako bez veze.
Kada ste ustanovili da sve radi što se tiće predaje, malo se pograjte s CW dekoderom da vidite kako dekodira slabije CW signale i koliko je osjetljiv na QRM.

Iako se CW veza može napraviti bez ikakvog znanja telegrafije, bilo bi poželjno naučiti nešto malo telegrafije kako bi mogli raditi stanice koje CW dekoder neće uvijek moći dekodirati.
DX kao i kontest stanice obično kucaju većim brzinama, 30 do 35 WPM ali uvijek koriste PC pa je telegrafija vremenski potpuno pravilna, lako slušljiva i CW dekoder će ju lako dekodirati.
Zato kod vježbanja prijema karakterističnih poruka koristite te brzine i pamtite ih kao karakteristične melodije.
CW nisu točke i crte nego melodija. Svaki karakter/kratka poruka ima svoju karakterističnu melodiju i one se trebaju zapamtiti.

Što treba izvježbati primati?
1. svoj znak
2. 5NN
3. TU
4. ?
5. CQ
6. UP
Za konteste:
TEST i NR?
Sve ukupno vrlo vrlo malo karakterističnih melodija koje možete vrlo brzo zapamtiti!

"CW neznalice" skupljaju CW DXCC u CW kontestima i radeći DX expedicije.

Prva CW veza!
Za pocetak odaberite neku CW stanicu koju CW dekoder dobro dekodira da vam da dodatnu sigurnost a operator radi kratke veze (samo izmjenjuje raport).
To može biti neka stanica u kontestu ili jači DX.
DX je još bolji, jer vam odgovara s <vaš znak> i samo <5NN> a vi odgovarate samo <5NN TU> i čekate potvrdu <TU>.
Ali može uletiti i ? na dio vašeg pozivnog znak što morate prepoznati i ponovno poslati <vaš znak>.

To što neznate primiti redni broj što vam kontest stanica šalje nije bitno je vi zapravo niste u kontestu nego skupljate CW DXCC i nećete slati log.
Vaš redni broj ili što se već šalje ćete poslati a naućili ste primiti ? ako stanica ne primi vaš cijeli znak od prve i NR? ako traži da ponovno pošaljete što se već šalje.
CW dekoder vam je backup ako se malo zbunite.
Da izbjegnete upitnike, ne šaljite CW poruke brzinom preko 20 WPM a ako vam svejedno uleti ?, smanjite brzinu za 2-3 WPM.
Osim toga, ne možete ništa zabrljati, nećete biti u logu i to je sve!
Idealni su CW konesti gdje se izmijenjuje CQ ili ITU zona gdje van nitko neće slati NR?.

Kod lova na DX expedicije koje uvijek rade SPLIT, dobro će vam doći prepoznavanje poruke 5NN od stanice koja upravo radi vezu s DX-om.
Prateći 5NN poruke možete zaključiti kako DX radi (gdje otprilike sluša i kako mijenja prijemnu frekvenciju)  pa ćete znati gdje ga zvati.
Još ako imate stanicu s dva prijemnika i slušate DX i pile up simultano, svaki DX je vaš.

U svakom slučaju CW veza nije nikakav bauk koji se ne može relativno lagano savladati.
Nakon par mjeseci prakse, moći ćete raditi kratke CW veze bez problema i bez dekodera a uz CW dekoder, upuštati se i u standardne QSO-ove.
Iz DX clustera znate na kojoj frekvenciji radi vama interesantna CW stanica a svoj znak, 5NN i TU primati ćete bez problema bez obzira na brzinu.
Nećete moći zvati CQ ali ćete moći, uz pomoc DX clustera i/ili CW dekodera, odraditi sve što zove CQ.
Izbjegavajte veze sa stanicama koje kucaju tasterom ili bug-om (prepoznit ćete ih po lošem CW-u) jer mogu zbuniti i vas i CW dekoder.

Telegrafijom se veza sa slabim stanicama mogu puno lakše odraditi nego SSB-om.
Ja, kao "CW neznalica" koji se bavi CW hardware-om, imam više DXCC entiteta odradenih CW-om nego SSB-om i DIGI.
Prije pojave FT8, za neke DX-ove jedina mi je opcija bila CW.

Nadam se da sam nekima pomogao da se odluće probati raditi CW veze i shvate koliko je to jednostavno.
Možda  da će neke od vas to potakne da savladaju telegrafiju u prijemu i predaji u potpunosti i postati CW znalci.
Ako ćete trebati CW ručicu, ne gubite vrijeme i živce s mehaničkim ručicama, već se javite meni kao i za sva eventualna pitanja vezana uz ovaj post.
« Zadnja izmjena: 10. Rujan 2023, 01:15:08 od 9A5N »
73 de Neno 8)

Offline 9A3SM

• Master
Odg: Kako raditi CW veze a neznate telegrafiju!?
« Odgovori #1 u: 10. Rujan 2023, 16:49:10 »
Prijatelju moj, da se telegrafija uči ovako onda bi telegrafiju znao svatko .. bajkeee Nenooo
I samopromidžba .. sukob interesa ... ne uči mlade krivo
Grijati stolicu i vježbati .. to je učenje telegrafije a ne taster pod jastuk i ujutro si CW znalac

Mato

Offline 9A3TY

• Život posvećen forumu
  • Red pršuta, red sira ...
« Odgovori #2 u: 10. Rujan 2023, 16:56:38 »
Pohvale za trud autoru teksta ali ....
Već neko vrijeme pokušavam saznati ali nitko da mi to kaže - kakva je u konačnici vrijednost tako osvojene diplome ?
Ili kad ti netko drugi odradi novu zemlju? Ili preko (plaćene) remote big-gun postaje?
How low can you go ?
Nije ni čudo što ovaj prekrasni hobby propada.
73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A6WW

• Master in Training
« Odgovori #3 u: 10. Rujan 2023, 17:19:27 »
Osim bezobrazne reklame (postoje stranice kupim/prodam za komercijalne oglase), ovaj tekst je obična papazjanija svega i svačega, a i dosta neistina (npr. o mehaničkim ručicama). Uostalom, za cw  trebaju slušalice, taster i uho.

Automatiziranje cw u stilu ft8 jednostavno ne prolazi, jer se gubi svrha, a to je prijem slabog signala.

Očigledno prodavat cw opremu u doba kad cw nestaje ne ide, pa je treba reklamirat onima koji ne znaju cw. Prodaja frižidera Eskimima...

73 Zvonko

Offline 9A4AA

• Junior Member
  • **
« Odgovori #4 u: 10. Rujan 2023, 21:13:03 »
Lijepo i u redu.....
NAŽALOST "Ima dosta amatera koji neznaju telegrafiju a željeli bi raditi CW "...osobno ne znam ni jednog, a dobar dio "P" razreda pa čak i starijeg  datuma polaganja kojih čujem po repetitorima opet nažalost ne zna ni omov zakon niti uopće razumije o čemu se radi u ovom tekstu.
Samo-promidžba mi ne smeta, bolje da imamo info.....( općenito na forumu ne bih branio teme tipa prodajem auto i sl....zašto kao mala zajednica si ne pomoć međusobno, puna usta "mi pomažemo u raznim situacijama"...ratno stanje i sl. sad u mirno doba isčitavanje točke i zareza ima lli to veze s r.a.)  .no opet sve o čemu se piše može se raditi potpuno besplatno kako spajanjem na novije uređaje koji imaju sve potrebno u sebi, ili direktno na KEY na starom uređaju bez ikakvih dodataka.....radi kod mene preko 9 pin...itd...
Osobno imam KENPRO KP-200 tipkalo koje gotovo i ne koristim tj. pored tipkovnice je i to nepotrebno, u kontestima ionako sve ide iz PC memorije...

LP Marko....

Offline 9A2RZ

• Newbie
  • *
« Odgovori #5 u: 10. Rujan 2023, 21:25:59 »
Pozdrav svima
Osobno koristim 9A5N QRQ Keyer i odlično radi sa kombinacijom log4om i icom 7300 .
Za decode koristim program morse expert {android}
https://www.youtube.com/watch?v=mr15-_1l5nY
Postoji i cw robot autor S56A...
73 de 9a2rz Zac
« Zadnja izmjena: 10. Rujan 2023, 21:34:16 od 9A2RZ »

Offline 9A9EE

• Senior Member
« Odgovori #6 u: 10. Rujan 2023, 22:09:26 »
Zato kod vježbanja prijema karakterističnih poruka koristite te brzine i pamtite ih kao karakteristične melodije.
CW nisu točke i crte nego melodija. Svaki karakter/kratka poruka ima svoju karakterističnu melodiju i one se trebaju zapamtiti.
Ovo svakako treba naglasiti, a zapamtiti svatko tko uči ili želi naučiti CW.
Da su nama to rekli i uvježbavali tako na tečaju - gdje bi nam bio kraj. Ovako otišli sati i sati u vježbanju nečega što je u konačnici dovoljno za svaki QSO, ali za HST prebrojiti točke i crte koje postaju sve kraće zahtijeva sve izoštrenije uho i brži procesor u mozgu - koji su ipak ograničeni. Melodija je ključ!!!

Treba naučiti i telegrafiju, ali i sve pospajati i podesiti kako je opisano pa koristiti ono što u pojedinoj situaciji zgodnije (npr. 24 ili više sati skoro nitko ne radi bez računala, a ako radi ne može računati na ozbiljan plasman zbog drugih ograničenja koja si je sam zadao).

73,

. .

Offline 9A6WW

• Master in Training
« Odgovori #7 u: 10. Rujan 2023, 22:29:33 »
Citat:
Treba naučiti i telegrafiju,...

Telegrafija se ne uči, nego trenira. Kao i vožnja biciklom. To je  vještina a ne znanje.

I molim ne brkati cw contest alate s tom činjenicom. Computer je neophodan i bez njega nema plasmana, ali na prijemu je ipak uho iskusnog cw operatora.

No već smo polako out of topic, ja sam samo reagirao na oglas 9a5n.

73 Zvonko

Offline 9A5N

• Senior Member
  • IOCA Aktivator
    • 9A5N
« Odgovori #8 u: 11. Rujan 2023, 01:11:32 »
Uvijek su prvi!
Forumski masteri koji su posvetili život ovom forumu.
Jedva čekaju da se otvori nova tema koju će razvodniti svojim nepotrebnim bezveznim komentarima izvan teme.

Zvonko,
Tema nisu moji vrhunski inovativni proizvodi indirektno spomenuti u postu.
O njima se piše na za to predviđenom mjestu dostupnom svim amaterima svijeta https://www.eham.net/reviews/view-product?id=12554 .
Meni reklama na 9A forumu ne treba. Svi u 9A, koji su to htijeli i mogli si priuštiti, imaju moje proizvode.
Moje tržište je globalno!
I potpuno si u krivu, CW ne nestaje, barem ne globalno. Dapaće, imam sve više narudžbi upravo od CW početnika koji žele naućiti.
Traže vrhunsku opremu za CW koja im omogučava lakše učenje i vježbanje bez živciranja zastarjelom opremom.
21. stoljeće. SSD je zamijenio HD. Mehanika je prošlost. Lijepi eksponati za vitrinu.

Ivo,
Hobby ne propada!
Samo se povećavaju mogućnosti i mijenjaju načini radioamaterskih komunikacija sukladno napretku tehnike.
Oni koji ne žele pratiti napredak i dalje mogu uživati u hobiju na svoj naviknuti način.

Zac,
Naravno da ima CW robota. CW je trivijala za računalo!
DSP izvači i uhu nečujne CW signale iz šuma a CW dekoder dekodira sve na cijelom bandu simultano.
Robote koje su razvili contest timovi za vlastite potrebe nećeš naći na internetu.
Logično, skrivaju ih kao zmija noge.

Ali idemo nazad na temu a tema je kako pomoći i ohrabriti što više amatera koji neznaju telegrafiju da počnu raditi CW veze a onda nastaviti i dalje učiti.

Marko,
Ima ih, ima amatera koji bi pokušali CW veze ali neznaju kako i s čime.
Potrošeni CW znalci, umijesto da im pomognu, plaše ih i odbijaju dižući telegrafiju u nebesa.
"Grij stolicu i uči", hi hi hi.

Tehnike učenja i vježbanja telegrafije su se odavno promijenile i unaprijedile.
Korištenje vrhunske CW opreme i suvremenih audiovizulanih metoda učenja i vježbanja jedino moju privući mlade naviknute na korištenje mobitela, tableta, laptopa i ostalih elektroničkih gadget-e.
Kako se mladu osobu u 21. stoljeću može zainteresirati za telegrafju JNA pješakom i 555 "cvilidretom"? Nikako!
« Zadnja izmjena: 11. Rujan 2023, 16:00:33 od 9A5N »
73 de Neno 8)

Offline 9A3TY

• Život posvećen forumu
  • Red pršuta, red sira ...
« Odgovori #9 u: 11. Rujan 2023, 11:35:14 »
Neno, kakve veze sad ima sve ovo što si napisao sa temom "Kako raditi CW veze a neznate telegrafiju!?"
 ;D
73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A6WW

• Master in Training
« Odgovori #10 u: 11. Rujan 2023, 12:06:08 »
Citat:
Zvonko,
Tema nisu moji vrhunski inovativni proizvodi indirektno spomenuti u postu.
O njima se piše na za to predviđenom mjestu dostupnom svim amaterima svijeta https://www.eham.net/reviews/view-product?id=12554 .
Meni reklama na 9A forumu ne treba. Svi u 9A, koji su to htijeli i mogli si priuštiti, imaju moje proizvode.
Moje tržište je globalno!

Tvoja skromnost me oduševljava. Ja bih, da sam na tvojem mjestu, prepustio da epitet moj vrhunski inovativni proizvod upotrijebi neki tvoj korisnik... bez obzira kako visoko mišljenje o sebi imao.

He he "tema nisu moji vrhunski inovativni proizvodi..." govori sve o temi.

Ništa nemam protiv radioamatera-poduzetnika. Neke i izuzetno cijenim, srećem i na bandu. DB6NT na primjer.

Nema  cw rada bez znanja cw. O tome možemo diskultirati dalje, a ne o tvojim genijalnim proizvodima.

73 Zvonko

Offline 9A5N

• Senior Member
  • IOCA Aktivator
    • 9A5N
« Odgovori #11 u: 11. Rujan 2023, 23:21:13 »
Da potkrijepim činjenicu da se mogu raditi CW veze bez znanja telegrafije, imam potvrđen primjer iz prakse.
Sudjelova sam u Hrvatskom radioamaterskom kupu 2022. i osvojio diplomu za 6. mjesto (doduše posljednje) u kategoriji A1.
Odradio sam 25 CW veza od ukupno 71.
Baš sam htio probati kako će mi ići i za prvi put sam zadovoljan.
Da sam odabrao kategoriju B, sa 25 CW veza osvoji bih 3. mjesto (predzadnje), hi.

U 12. mjesecu je HR CW kontest u kojem ću nastojati učestvovati barem djelomično.
Kao CW neznalica ne očekujem spektakularan rezultat ali želim dokazati da se može.

Da budem potpuno iskren, prije 50 godina sam i ja znao telegrafiju. Bez nje se nije mogao položiti ispit.
Međutim, kad sam u klubu vidio kako se CW veze rade i da se sve svodi na kucanje kratica napisanih na papiru, odustao sam.
Uvijek isto. Kocaš pješakom 50-60. Sporo, dosadno. Nakon nekog vremena ruka ti otpada.
Ručice i home made cijevne elektronce imali su samo rijetki pojedinci.
"Crni srednji vijek".
Da sam onda imao ono što imam danas, priča bi najvjerojatnije bila drugačija.
73 de Neno 8)

Offline 9A4QV

• Život posvećen forumu
    • http://www.qsl.net/9a4qv
« Odgovori #12 u: 13. Rujan 2023, 12:31:41 »
Pozdrav,

Neno, pohvale na trudu i objavljenom "cheat sheetu" te uputama.
Mada većina hard core cw operatora ne podržava tvoju inicijativu ja dajem palac gore.

Ne vidim koji je problem onima koji znaju telegrafiju to što netko koristi pomoć pri radu da bi također radio telegrafiju?
Odgovori tipa, moralno ili ne , osvajanje diploma i svega ostaloga uz pomoć računala i hw za dekodiranje i kodiranje telegrafije mi je totalno bezveze iz razloga što ja ne skupljma salvete, značke i sve ostale sakupljače prašine na policama i zidovima. Tko će brisati prašinu sa tog kiča?

Uostalom, radioamaterizam i nije definiran pri ITU kao sakupljanje salveta nego kao nešto drugo a dio tog drugoga je upravo ovo što ti "propagiraš".

Da li ima još pozitivnih primjera iz prakse? Ja ću ti dati jedan jako dobar:
Stanica (operator) I6XCK ima reputaciju nekoga tko ima puno iskustva rada na 10GHz području. Čovjek desetke godina radi na tom bandu, i redovitno u kontestima i van njih je stvarno aktivan.
Veliko ograničenje mu je predstavlajo upravo nepoznavanje telegrafije gdje nije mogao do kraja iskoristiti prednosti rain scatter propagacije gdje se u 90% slučajeva koristi telegrafija jer SSB ide razumljivo samo u direct scatteru.
Čovjek koji je u mirovini, uvidio je da ako želi poboljšati broj ostvarenih veza, premostiti veće udaljenosti mora naučiti telegrafiju kako bi bio u trendu i kako bi uživao u vezama koje je čuo kako drugi rade a on samo sluša.

Odlučio je sam, naprije pomoći sw dekodirati telegrafiju, pa ručnim tasterom kucati, pa kucati računalom da bi danas, recimo 4 godine nakon tih prvih početaka u telegrafiji bio sposoban sasvim autonomono bez ikakve pomoći raditi telegrafiju brzinama 60 u minuti.
Čovjek je sam odabrao put kako naučiti telegrafiju. Da li je on jednostavniji ili ne , sporiji ili ne to je na svakome da odabere, ali na kraju čovjek u mirovini je naučio telegrafiju i uspješno je koristi na bandu i ostvaruje veze na radost korespodenata kojih na žalost na tom bandu i nema kao na kratkome valu.

Eto, primjer iz prakse koji baca pozitivno svjetlo na ovakve pristupe rada telegrafijom...

QV

Offline 9A2JK

• Global Moderator
  • ???
    • 9A2JK Amateur Radio Site
« Odgovori #13 u: 13. Rujan 2023, 13:48:10 »
Odlično napisano Adame.
Dva placa gore!  8) 8)

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A5N

• Senior Member
  • IOCA Aktivator
    • 9A5N
« Odgovori #14 u: 13. Rujan 2023, 23:33:48 »
Odlićno Adame!
Tako se diskutira, s primjerima.

Moj slučaj je slićan.
Nekad davno sam znao telegrafiju ali me nije privlačila kao oblik komunikacije i zaboravi sam ju nakon 30 godina nebavljenja radioamaterizmom.
Međutim, nakon povratka u hobby prije 18 godina i kada mi se prvi puta pojavi problem s DX ekspedicijom koju nisam mogao odraditi SSB, trebalo se vratiti na CW.
Krenuo sam učiti osnovno što mi treba za CW vezu s DX ekspedicijom.
DX ekspedicija završava za par dana i treba brzo reagirati.
Ne želim zvati nekoga tko zna CW da mi odradi vezu i biti ovistan u takvim situacijama.

Slušam CW muziku i čitam na ekranu što dekoder ispisuje.
Mozak poćinje povezivati "sliku i ton" i pamtiti melodije svakog pojedinog karaktera ispisnog na ekranu.
U jednom trenutku zatvorim oći i shvatim da mozak dekodira sam.

S obzirom da me CW, kao mod za komuniciranje i dalje ne zanima, ne učim dalje.
CW komuniciranje smatram jednodimenzionalnim. Komuniciraš ali u biti neznaš s kime.
Osoba s druge strane je potpuno neprepoznatljiva. Može biti bilo tko, čak i CW robot.
Kao kod svakog digi moda a CW je jednostavna digitalija.

Kod glasovne komunikacije dobivaš informacije o osobi s druge strane i drugi put kad ju čuješ, prepoznati ćeš ju.
Izmjena informacija je brža i obimnija ali treba znati engleski a razgovarati engleski je puno teže naučiti nego telegrafiju.

p.s.
Hvala Zvonko!
Nakon tvog posta o mojim genijalnim proizvodima, prema broju posjeta, izgleda da je cijeli forum posjetio moju web stranicu.
Međutim, 9A tržiše je u prodaji zastupljeno samo 1%.
Da moji proizvodi dolaze na tržište pod nekim američim brendom, prodaja u 9A bila bi sigurno veća.
« Zadnja izmjena: 14. Rujan 2023, 07:18:14 od 9A5N »
73 de Neno 8)