• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Nove 9AFF reference

Autor 9A3ST, 30. Svibanj 2023, 14:43:35

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3ST

Od 1. lipnja 2023. na 9AFF listu Hrvatskih zaštićenih područja dodaje se petnaest novih referenci.
(jedan Geopark, jedno Natura 2000 područje i trinaest Značajnih krajobraza), tako da nova lista sadrži 122 zaštićena  područja prirode.

Lista je dostupna na:  http://9aff.9a1wff.eu/ProtectedAreas
Napravljena je i GOOGLE karta 9AFF referenci: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=10HkS9zUyMzb4dsXPrHkggedQWiYWYOA&usp=sharing

Molimo aktivatore da logove šalju na logs@9a1wff.eu

9A3ST

Proteklih je dana zabilježena velika aktivnost 9AFF aktivatora, ali nam je pristiglo i nekoliko upita od strane neinformiranih lovaca zašto se ne radi upload logova na server.
Odgovor je jednostavan, imamo novu web adresu za koju neki još ne znaju iako je bila objavljena:

http://9aff.9a1wff.eu

Redovito se radi upload svih pristiglih logova (najčešće u roku od nekoliko sati) i izdaju diplome u digitalnom obliku.
Evo i malo statistike:

- nova GOOGLE karta sa 9AFF referencama ima u nešto više od 10 dana 1600 pregleda
- od 01.06. do danas (u zadnjih deset dana) odrađeno je 25 aktivacija iz Zaštićenih područja prirode RH
- od početka godine kao chaseri (lovci) su upisane 82 9A osobne pozivne oznake, 9 9A Klubova, te 464 strane pozivne oznake, ukupno 555 unique calls sudjeluje u
  programu.

Znači, i dalje postoji veliki interes naših i stranih amatera za 9AFF i WWFF program što nas posebno veseli i daje nam poticaj za daljnji rad.

Na http://9aff.9a1wff.eu/ChaserAward možete provjeriti da li ste i vi osvojili jednu od prekrasnih chaser diploma iz 9AFF programa.

Na https://www.facebook.com/groups/419097821454176 možete vidjeti najave i aktivnosti 9AFF programa.

Moram napomenuti da program vode članovi radioamaterskog kluba "Hrvatska Flora Fauna" koristeći isključivo svoje slobodno vrijeme i znanje, svoja sredstva i vlastitu opremu.
Hvala svima onima koji spajajući ljubav prema prirodi, portabl radu i radioamaterizmu, sudjeluju u ovom programu.

9A9EE

Mene zanima kod proširivanja liste, koji kriteriji se koristili?
Jer, čini mi se da u 9A ima još Natura 2000 i Geopark, a nema ih unutar ovih 122 zasebno.

73, 44,

. .

9A3ST

9A9EE, drago mi je da sudjeluješ u 9AFF programu te ti čestitam na osvojenim chaser diplomama koje možeš skinuti na
http://9aff.9a1wff.eu/ChaserAward

A evo i odgovora na tvoje pitanje:
U RH ima 409 zaštićenih područja prirode svrstanih u 9 kategorija (Strogi rezervati, Nacionalni parkovi,
Posebni rezervati,Parkovi prirode, Značajni krajobrazi, Regionalni parkovi, Spomenici kulture, Park-šume,
Spomenici parkovne arhitekture).
Sa te liste zaštićenih područja se dodaju reference u 9AFF program.

Ovisno o kategoriji zaštite, zaštićeno područje proglašava Hrvatski sabor, Vlada Republike Hrvatske
ili predstavničko tijelo nadležne jedinice područne (regionalne) samouprave.

Na 9AFF listi su do sada bili svi Strogi rezervati, Nacionalni parkovi, Parkovi prirode i Posebni rezervati u koje
spadaju botanički, orintološki, šumski, palentološki, ihtiološki i slični rezervati.

Dodana su i jedina dva UNESCO Geoparka u RH. (Da, samo su dva službeno proglašena Geoparka)

Po odluci Izvršnog odbora RKHFF koji vodi 9AFF program iduća kategorija zaštićenih područja koja se
je počela dodavati na listu su Značajni krajobrazi RH.

Palagruža 9AFF-0109 je dio Geoparka Viški arhipelag, ali je kao područje važno za očuvanje ptica Pučinskih otoka,
vrsta i staništa te podmorja zbog svoje specifičnosti dodana kao zasebna referenca. Ista je dio Natura 2000 mreže
pa je to napomenuto.

Natura 2000 je je ekološka mreža Europske unije koju čine prirodni stanišni tipovi i staništa divljih vrsta od
interesa za Europsku uniju i pokriva 36,8 % kopnenog teritorija te 9,3 % mora RH.

9A9EE

Možda nisam do kraja bio jasan... iako vidim da ste tablicu malo doradili u odnosu na prije 15 dana.. pa sada stoji UNESCO Geopark za oba područja, dok prije bilo za jedno Geopark, a za drugo Natura 2000.
Jer, Natura 2000 u 9A ima puno više područja, koja ovdje nisu pobrojana, nego samo u POTA programu. OK, svejedno mi...

Iskreno, do sada (ove godine) sam znao samo za Geopark Papuk, na njihovom webu stoji da je UNESCO. A ti spominješ dva - vjerojatno ona koja su dodana na listu.

Znači pitanje (kako ja razmišljam):
Npr. ako su unutar 9AFF-0013 kasnije na listu dodana nova područja 85-92 ili koja točno već, kako to da unutar 9AFF-0014 nije područje Geoparka dobilo zasebnu referencu kada su u ovom koraku dodavani Geoparkovi?

Bez brige, program pratim barem od 2010., što kao aktivator što kao lovac... Diplome već imam neke. Negdje. Ali, više mi nisu toliko važne... sada ovo radnim skoro samo za gušt. A 9AFF posjećujem kao turist, nedavno bio u nekim primorskim...

73, 44!

. .

9A2MF

Pozdrav

Svi mi to radimo za gušt, to nam je hobi!
Ne želimo dodavati prevelik br referenci, po malo ćemo, koliko se može i odraditi! Sve to prati i rad na serveru, diplome, nije samo napisati brojeve.
A mi smo mjenjali server, i to je trajalo dugo, ne možemo sve sami!

Više referenci se nalazi unutar jedne veće, npr. kod Papuka Sekulinaćke planine, je li, ali one su mali površinom.
A PP Papuk je ista površina kao i Geopark Papuk, i tako nema potreba da bi to imalo posebnu referencu. Ili davati dvije u isti mah  :) :)  ? Ne bi išlo.

Dva Geoparka su, napisano je, s tim da je taj i još jedan novi! Viški arhipelag, UNESKO odobrio, to prihvaćamo!

73, 44

9A3SM

Citat: 9A2MF  u 20. Lipanj 2023, 00:21:31

A PP Papuk je ista površina kao i Geopark Papuk, i tako nema potreba da bi to imalo posebnu referencu. Ili davati dvije u isti mah  :) :)  ? Ne bi išlo.

73, 44

Standardna priča ODBIJANJA  iz doba prošlih vodstava ..
Nikako mi nije jasno ZAŠTO je nedozvoljeno sa jedne pozicije  davati 2 broja koja su legalna i postojeća ?
Npr. Medvednica je 9AFF-013 a unutar Medvednice je jos 8 brojeva ( 9AFF085-9AFF092 ) , znači ako sjedim na 9AFF 087, Bliznec - Šumarev grob zašto nije moguće davati 2 broja 9AFF-013+9AFF087 istovremeno ... sve je legalno i zakonito .. aktivacije se rade i floskula o malom broju veza je bez veze da je neznam tko iznese jer ako sam došao u aktivaciju sigurno neću naprabiti 44 veze i otići nego ću ostati, raditi i uživati u onom što radim ... davanje dvojnih brojeva imam u svom logu od strane Poljskih kolega pa dalje nisam istraživao ali mi je neshvatljiva teza " NE BI IŠLO " kao da nešto krademo ili nekoga zakidamo ili varamo ..
No, kako to u nas biva onaj tko je gazda nečega on odredjuje pravila pa se ili drži ili odustani .. ja ne mislim odustajati nego čisto pitam iz radoznalosti po ne znam koji puta ..
Srdačan pozdrav svima, VY 73 de Mato - 9A3SM

9A5RBJ

Ako je netko toliko lijen da hoce sa iste pozicije pozivati ISTOVREMENO za 2 refernce bolje da ide DVORCE (castells) activirati
tamo se ro dopusta
Ne vidim problem da se nakon sta ili dva sa iste pozicije poziva sa drugim brojem 9AFF. Tako sam ja radio sa Velebita i Plitvica

Po onom koliko sam ja razumio vi ili netko drugi bi da odradi 100 veza a da mu se racuna 200

Pa i da se smije nebi bilo lijepo

73'  Robi

9A3ST

9A3SM je napisao:
"Nikako mi nije jasno ZAŠTO je nedozvoljeno sa jedne pozicije  davati 2 broja koja su legalna i postojeća ? "

Mogao si se obratititi nekome tko zna (9a1wff@9a1wff.eu) pa bi ti bilo jasno.
Dakle, 9AFF program djeluje kao dio WWFF programa, te su pravila usklađena sa pravilima svjetskog FF programa.

Izvod iz WWFF pravila:
3.6 References contained within another reference area
There are some instances where a WWFF reference area is located within the
boundaries of another WWFF reference area. In these cases, activity is only
allowed under one WWFF reference area at a time.
In cases where the activating position is within a WWFF reference (e.g. a Nature
Reserve), located within a larger protected area (e.g. a National Park), the
reference of the inner area is to be announced.

Jasnije?

9A3SM

Citat: 9A5RBJ  u 21. Lipanj 2023, 20:08:40
Ako je netko toliko lijen da hoce sa iste pozicije pozivati ISTOVREMENO za 2 refernce bolje da ide DVORCE (castells) activirati
tamo se ro dopusta
Ne vidim problem da se nakon sta ili dva sa iste pozicije poziva sa drugim brojem 9AFF. Tako sam ja radio sa Velebita i Plitvica

Po onom koliko sam ja razumio vi ili netko drugi bi da odradi 100 veza a da mu se racuna 200

Pa i da se smije nebi bilo lijepo

73'  Robi

Pozdrav svima i naravno svima zahvaljujem jer ste me mnogo naučili što nisam znao i do sada ..
Ništa novo ( uz sitne promjene ) sada u 9AFF programu što nije bilo i davno prije od prijašnjeg vodstva .. klasični odgovori nekada i na granici arogancije no to mi nije problem jer sam se u životu  toga naslušao i sreća koliko me to mučilo uvijek sam imao oko 95kg žive vage .. hahaha

Naravno da ne želim potkopavati ili omalovažavati nikako program 9AFF ( koji podržavam, podržavao sam i radim i raditi ću i dalje )jer sam u njega " uložio mnogo svoje krvi" ( koju su mi popili komarci ) po mnogim šumama samo sam pitao odredjenu stvar i to je bila jedina namjera ..

Odgovor pojedinaca koji se odmah podignu na zadnje nove svojim znanjem ( 9A5RBJ ) me samo nasmiju jer šta reći čovjeku koji odmah u startu priča o nekakvoj ljenosti operatora koji je došao na lokaciju, sve postavio i počeo raditi ili reći o čovjeku koji čak NIJE DOBRO RAZUMIO jer uopće nigdje nisam spomenuo broj veza da ti komentira na upit .. kada Robi imadnes 57 aktivacija 9AFF i imadneš brojne ubode komaraca a ipak odradiš uvijek veći broj veza od traženog onda ću ti pokušati objasniti svoje pitanje i razumjeti ćeš ga do tada ti otvoreno kažem da nisi u pravu .. o broju mojih veza po aktivaciji traži upit od vodstva 9AFF neka ti ga daju da vidiš da nisam operator tipa 100 veza i bježi .. uvijek sam se trudio uraditi puno više osim ako nije u planu sa ekipom bilo još neko područje koje treba otići aktivirati .. znači ne samo meni onda si barem u 90% mojih aktivacija za ljenost okrivio 3 čovjeka .. nije korektno ako se prethodno nisi ( a za ovakve izjave BI TREBAO ) se informirati tko su ti ljudi ili tko je taj koji to pita ... o tebi i za tebe toliko ... želiš li više slobodno me možes kontaktirati da ti pojasnim i   da ja ne odredjujem tko si i kakav TI aktivator  onda ćemo se ispričati kao ljudi ..

Branko ... ista poanta priče sa odgovorima je bila i od pokojnog Emira ... da li smo se mi vezali na Ustav RH ili Bibliju pa da je to nepromjenjivo ? Da li to znači da SPFF program nije u sastavu WWFF pa onda mogu raditi kako sam rekao i da krše svetinju od napisane hrpe riječi ? Mislim da NE i da nije nepromjenjivo .. to što smo mi navikli poltronirati i prepisivati druga pravila da bismo sebi dali na važnosti mislim da nije nešto ALI I DALJE PODRŽAVAM 9AFF PROGRAM i raditi ću u skladu s njim i sve po pravilima .. ovo je samo bio upit na meni ali i mnogim drugima interesantnom primjeru koji drugi koriste a mi NE, a definitivno je nelogično i nije protuzakonito  ... Sretno svim aktivatorima ... 73 de Mato - 9A3SM

9A3ST

Od 04. svibnja 2024. na 9AFF listu Hrvatskih zaštićenih područja dodaje se osamnaest novih referenci.
Dodan je naš treći UNESCO Geopark Biokovo – Imotska jezera, te sedamnaest novih Značajnih krajobraza od kojih su dva unutar novoproglašenog Geoparka. Trenutna lista broji 140 zaštićena  područja prirode.

Lista je dostupna na:  http://9aff.9a1wff.eu/ProtectedAreas

Na GOOGLE karti nova su područja označena plavim markerom.
https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=10HkS9zUyMzb4dsXPrHkggedQWiYWYOA&usp=sharing

Upload novih referenci je napravljen i na https://wwff.co/ tako da sve veze aktivatorima i lovcima  vrijede i za wwff program diploma.

Od ove godine najuspješniji domaći i strani aktivatori osim godišnje diplome dobiti će i prigodnu nagradu u obliku kape ili majice.