• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

9A0CC

Autor 9A4QV, 02. Svibanj 2023, 21:54:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3AL

9A6WW

Pogledao."Kockica savršeni radi", zaključno. Znači, daljnja pitanja suvišna...

73 Zvonko

9A2M

Konačno smo doznali istinu čemu ustvari služi CroCube satelit

https://www.youtube.com/watch?v=uQ6Ka6SmZ_g

9A6WW

Evo ovo se zove radioamaterski satelit.

HADES-R pocket cube 5 x 5 x 7.5 cm je novi satelit koji radi već par dana. I radi savršeno, FM repetitor s vrlo jakim signalom u koje je jednostavno ući s malom snagom, odlična kvaliteta tona. Malen, jeftin, i što je najbitnije, služi radioamaterima!

Tko želi, može još danas isprobati.

https://www.nanosats.eu/sat/hades-r

https://db.satnogs.org/satellite/EIPI-1482-6978-9759-4787

73 Zvonko

9A2M

Na CroCube radi samo digipiter. I vidio sam da ga je koristila nekoliko puta samo jedna DL stanica.

Ne znam zašto nitko drugi, pa i od naših radioamatera nije probao?

Ovo što pišeš o novom satelitu je OK, ali takvi nelinearni FM transponderi su džungla kao i onaj na ISS-u.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A6WW

Hrvoje,

Da li znaš da je netko preko tog 9a0cc digipitera napravio vezu, uključivši i tu DL stanicu koju spominješ? Ja ne, ali bi volio znati (i čestitati) ako jeste. Preko HADES-R je u 2 dana napravljeno na stotine (a možda i hiljade) veza.

Volio bi da mi objasniš pojam koji učestalo koristiš, "nelinearni FM transponderi" gdje vlada džungla.

I zašto si toliko zapeo za taj ISS, na kojem istina ima i amatera koji imaju veliku snagu a nemaju adekvatne vještine pa čak i pristojnost. Da, pojam "jungle" sam i ja ponekad koristio da opišem neprimjereno ponašanje kojeg tu ima. Problem s ISS je da je ima vrlo jak signal (ISS nema problema s resursima) i da ga svatko čuje pa bio i gluh i onda ga napada s stotinama wata ili kilovatima.

Ali ima tu i drugih FM satelita, nisu svi korisnici bezveznjaci. Da, osobno više volim "linearne" ssb/cw, ima i tih novih u zadnje vrijeme (kao npr. MESAT-1) i sve ih radioamateri koriste.

Koliko si veza napravio preko satelita da ih tako suvereno ocjenjuješ? Ja te lično nisam nikada čuo na ni jednom satelitu, FM ili SSB ili digi, a prilično sam aktivan.

Svrha mojeg posta o HADES-R je bila da upozorim na jedan lijepi novi radioamaterski satelit koji odlično služi svrsi, pa ko voli neka proba. A usput i da napomenem pod 9A0CC topic da je radioamaterski satelit onaj koji koriste radioamateri. O da, Martin 9a2jk je bio spomenuo da je radioamateri i slušaju osim što rade dvostrani QSO. Slažem se, radioamateri slušaju i dekodiraju slike s meteoroloških i drugih komercijalnih satelita (čak i špijunskih), ali to još uvijek ne čini te satelite radioamaterskim, zar ne?

73 Zvonko

9A2M

Bok Zvonko,

Dovoljno je pogledati na SatNOGS mrežu gdje se sve bilježi. Da sada ne bih ovdje stavljao screenshotove jer to možeš i sam provjeriti na SATNogs napisati ću ti sljedeće: Peti dan od lansiranja CroCube stanica DL7NDR je prvi puta "okinula" digipiter porukom: Hello Crocube, welcome!. Nakon toga mu je poslala još 43 poruke tipa: CQ, hello, Test, itd. Ali nitko nije odgovorio. Znači sve je ostalo kao jednosmjerna komunikacija. Zadnji puta ga je "okinuo" prije 17 dana.

Ovo za džunglu si odgovorio umjesto mene. I sve što si napisao za ISS ja potpisujem jer radeći preko tog repetiora doživio razne frustracije i nakon održanih 30-tak veza više ga nikada nisam ni poslušao.

Pod linerani sam se možda krivo izrazio jer na FM-u je to nemoguće. Mislio sam naravno na CW i SSB transpondere.

Kao što si i sam napisao, prednost manjih satelita sa malom snagom je upravo da ih ne mogu čuti i okidati samo TOP opremljene stanice a na njima vjerojatno rade i operatori sa više hamspirita?

Što se tiče mog rada preko satelita, u periodu od 1987 do 1990 sam bio aktivan preko serije ruskih RS satelita i preko OSCARA 10. Napravio sam na stotine veza iz kluba 9A1CHI. Onda je počeo rat, klub je srušen do temelja, ja sam obukao uniformu i život mi je 6 godina bio izvan svake radioamaterske aktivnosti. Bilo i neponovilo se. Kasnije sam se vratio u radioamaterizam, ali sam našao zadovoljstvo u nekim njegovim drugim sferama i nisam se više pojavljivao na satelitima.

O CroCube: Iako u IARU dokumentu piše: "The CroCube satellite is designed for HAM radio activities. Main purpose is to provide services for radio amateurs in Croatia and worldwide, and also for students of technical universities to get hands-on experience with satellite communication and get radioamateur licences. One of the project goals is to popularize HAM activities across the common population, students and children in Croatia. CroCube will provide these HAM services: - AX.25 telemetry - CW beacon - Digipeater - Anniversary/special occasions AX.25 & CW messages for community engagement - Experimental SSDV transmissions - SATNOGS integration, decoder, dashboard Proposing a UHF downlink using 9k6 G3RUH GFSK with AX25 telemetry."

Od lansiranja je prošlo 2 mjeseca. Vidimo da ovo što gore piše u stvarnosti nije tako. Osim CW beacona i telemetrije. Zašto nitko osim (ne mislim na 9A radioamatere) nego na radioamatere iz cijelog svijeta, osim navedenog DL7NDR nije "okinuo" digipiter?

Iako se u ovom dokumentu spominje i SSDV koju primaju bez problema naši radioamateri sa radioamaterskih balona na moje brojne upute nadležnima za CroCube dobio sam uvijek jedan te isti odgovor: "Radioamateri ne mogu primati slike nego samo koristiti digipiter".

U čemu je fora ne znam, nemam opremu za SSDV i ove slike koje nam serviraju ne znam na koji način su primljene.

Za sada je zaključak da je CroCube sve samo NE satelit koji služi radioamaterima. On samo koristi radioamaterske frekvencije da ne bi morao plaćati komercijalne.

Kada netko od svjetskih i 9A radioamatera održi prvu dvosmjernu vezu preko digipitera ili ga samo osim DL7NDR jednosmjerno "okine" ja ću promijeniti svoje mišljenje.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A6WW

Ispada prvi 9A radioamaterski satelit još uvijek očekujemo.

73 Zvonko