• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

9A0CC

Autor 9A4QV, 02. Svibanj 2023, 21:54:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2EY

S obzirom da se još uvijek radi nadzor i reprogramiranje pojedinih modula, promjena načina rada satelita (DIGI TLM, CW TLM, Digipitor, Slika) još nije regularna. Dosta se eksperimentira sa slikom, pa to dominantno određuje ritam rada.
O tome kako pristupiti slušanju i dekodiranju podataka sa CroCube satelita, može se pročitati u izvrsnom članku kojeg je napisao iskusni satelitski komunikator Luci, 9A1Z. Slijedite web adresu https://www.advega.hr/casopis i preuzmite časopis VEGA HORIZONTI - Br. 8 / Siječanj-Veljača 2025. U novom broju časopisa može se pročitati i razgovor glavnog urednika s Danielom Jović o nizu detalja vezanih za CroCube projekt.

73, Željko 9A2EY

9A2NO

Bok, Željko, odličan časopis.
Volim pročitati članke o astronomiji i ovaj super...

73 Dino

9A2M

Citat: 9A2EY  u 16. Siječanj 2025, 10:52:55S obzirom da se još uvijek radi nadzor i reprogramiranje pojedinih modula, promjena načina rada satelita (DIGI TLM, CW TLM, Digipitor, Slika) još nije regularna. Dosta se eksperimentira sa slikom, pa to dominantno određuje ritam rada.
O tome kako pristupiti slušanju i dekodiranju podataka sa CroCube satelita, može se pročitati u izvrsnom članku kojeg je napisao iskusni satelitski komunikator Luci, 9A1Z. Slijedite web adresu https://www.advega.hr/casopis i preuzmite časopis VEGA HORIZONTI - Br. 8 / Siječanj-Veljača 2025. U novom broju časopisa može se pročitati i razgovor glavnog urednika s Danielom Jović o nizu detalja vezanih za CroCube projekt.

73, Željko 9A2EY

Pozdrav Željko,

Hvala ti na informacijama koje si napisao. Mene kao i Branka/9A3ST isto interesira pitanje koje je postavio u postu iznad tvoga.

Citiram taj dio iz Brankovog posta;

"Mene zanima gdje se nalazi "ground station" DRUŠTVA ZA EDUKACIJU VAN OKVIRA, što imaju od opreme i
tko "upravlja" satelitom. Na službenim web stranicama i njihovoj aplikaciji nema nikakvih informacija o tome."

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2M

Planiram objaviti na svom YT kanalu video sa uputama kako podesiti SDR-RTL i Orbitron za automatsko praćenje Doppler efekta ali nikako da uhvatim slobodnog vremena. Također ću objasniti i kako podesiti UZ7HO modem za primanje telemetrije. Sada sam postavio "sirov" materijal pa pogledajte kako to kod mene izgleda. Signala sa CroCube u ovom videu nema iako je prelet bio direktno iznad mene jer sam koristio 3el. malu yagicu iz ruke koja je preslaba za prijem. Video se nalazi ovdje:

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2M

Mala nadopuna gornjeg posta.

Da se ne bi patili sa traženjem i ručnim unosom Keplerovih podataka, možete ih automatski downloadati sa web mjesta koje se nalazi u privitku.

Podaci za naš CroCube nalaze se u datoteci tle-new.txt.

Radite update podataka redovno svakih nekoliko dana jer sam imao slučaj da se za tri dana vrijeme preleta CroCube promijenilo za čak 5 minuta !!!

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3AL

Projekt 9A0CC je vrhunac. Do sada je sve 5+. Imamo putanju, podatke, znakove, opservatore itd. Po pitanju radioamaterizma to bi bilo to. Međutim, nekako čekamo i prvi snimak hrvatskog teritorija iz hrvatskog satelita. Ne kaže se bez razloga da jedna fotografija vrijedi više nego sto riječi. To je ono što bi isti dan objavile sve naše novine i sve televizije. Okrutna je činjenica da telemetrije nisu ni blizu atraktivne kao fotografije.

73, Ognjen 9A3AL

9A6WW

Citat:Projekt 9A0CC je vrhunac. Do sada je sve 5+. Imamo putanju, podatke, znakove, opservatore itd. Po pitanju radioamaterizma to bi bilo to.

Po pitanju radioamaterizma ja čekam da se netko pohvali da je napravio vezu (QSO).

73
Zvonko

9A6NDZ

Citat: 9A3AL  u 30. Siječanj 2025, 01:47:55Projekt 9A0CC je vrhunac. Do sada je sve 5+. Imamo putanju, podatke, znakove, opservatore itd. Po pitanju radioamaterizma to bi bilo to. Međutim, nekako čekamo i prvi snimak hrvatskog teritorija iz hrvatskog satelita. Ne kaže se bez razloga da jedna fotografija vrijedi više nego sto riječi. To je ono što bi isti dan objavile sve naše novine i sve televizije. Okrutna je činjenica da telemetrije nisu ni blizu atraktivne kao fotografije.

73, Ognjen 9A3AL
Bit će i toga
Moj SDR prijemnik: http://9a6ndz.ddns.net:8073

9A6WW

Danijela Jović piše:

Primary goal of the mission is to capture images of the Earth and hopefully create first image of Croatia from space on a proprietary spacecraft

Znači naša slika na našem satelitu... OK, može, zvuči dobro, nadam se da će javnost nešto od toga i vidjeti, pa i radioamateri. Svako ima svoje ciljeve... Mene ipak više interesira ovo što sam spomenuo u prethodnom postu, pa se nadam de će se uskoro neko moći pohvaliti sa crocube qso.

Uporaba radioamaterskih frekvencija je sigurno prilično smanjila troškove projekta, pa se opravdano nadam da će se i tu nešto i vratiti radioamaterima. Faza ham satelita kad je svrha i uspjeh bio čuti beacon je završila davnih šezdesetih godina.

73 Zvonko

9A2JK

I slušanje je radioamaterizam.

73
Martin 9A2JK (ex SWL)
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2M

CroCube downlink je u UHF amaterskom radio pojasu i relativno jednostavnim proračunima ERP-a sa satelita i jedne solidne prijemne antene na zemlji može se dobiti rezultat da je potrebno čak 6 satelitskih prolaza za preuzimanje slike od 2MP.

Što se tiče rada preko CroCube repetitora, bolje bi bilo uključiti APRS (kao na bivšem GreenCube) nego FM jer bi imali zoološki vrt kao na FM repetitoru od ISS-a. Uz to CroCube radi sa 1W, a ISS sa 15W. Znači za FM repetitorski rad bi trebao UFB setup na zemlji.

Ili možda treća opcija, emitiranje SSTV slika?

Glavno pitanje je tko uopće odlučuje o načinu rada kojim će CroCube raditi?

Ovdje je postavljeno i par pitanja gdje je ground station ali nismo dobili odgovor.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2EY

Stižu prve slike s CroCube satelita! Još uvijek traje faza ugađanja i baby care procedure, pa budite još malo strpljivi s ostalim servisima koje će nuditi CroCube.
Malo detalja na linku:
https://www.facebook.com/ayumi.watanabe25/posts/pfbid02rhSzLy44pMQX6bT1UZKNMJX8n59w2KbfFsiXrTNPajHphzNruUEKhBqf9URHSpiol?from_close_friend=1

73, Željko 9A2EY

9A7PJT

Citat: 9A2M  u 30. Siječanj 2025, 16:36:54Glavno pitanje je tko uopće odlučuje o načinu rada kojim će CroCube raditi?

Ovdje je postavljeno i par pitanja gdje je ground station ali nismo dobili odgovor.

73 de 9A2M, Hrvoje

A da nije  spijunski sat. :o
Jer  ambiciozan  nam je ovaj nas ministar  obrane  ::)

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A2M

Slike su predobre!

Tko ih je primio, kada, odakle, kojom opremom, koji mod slike, koji softver?

73 de 9A2M, Hrvoje