• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

9A0CC

Autor 9A4QV, 02. Svibanj 2023, 21:54:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Pozdrav,

Ima li kakvih informacija kome je i na koji način izdana pozivna oznaka 9A0CC ?

Lp,

9A6KX

Izgleda nikome .
Kada si logiran na naslovnici imaš pod menijem Servisi - HRS eUsluge na dnu desno ovu provjeru izdanih pozivnih oznaka koja bi trebala biti točna...

73 kx

9A9EE

Nedavno HAKOM izdao ARC za 9A0CC
DRUŠTVO ZA EDUKACIJU VAN OKVIRA

Čini se da znaju p(r)ovući novce...

73,

. .

9A2M

Hahaha, pa tko su ovi?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A6NDZ

Nema dalje, motaj kablove gasi internet ;D ;D ;D ;D Jedino me još može iznenaditi da društvo za zaštitu životinja i azili za pse dobiju pozivne oznake pa budu kao raketari se razgovarali. ;D
Moj SDR prijemnik: http://9a6ndz.ddns.net:8073

9A7PJT

Ludilo
mozemo  onda ocekivati da se i ovi pojave... jako brzo   :P !

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A6NDZ

Ajde da pojasnimo stvar. Riješ je o CroCube satelitu koji se priprema https://crocube.hr/uzivo/radioamateri/   i nemam apsolutno ništa protiv i drago mi je da se ovakav projekt započeo i nadam se da će se realizirati ali mi nije drago što po ovome svaka udruga i koja ima i koja nema veze sa radioamaterizmom može dobiti svoju pozivnu oznaku. Da pojasnim svoje mišljenje: da je neki klub koji radi na projektu zatražio pozivnu oznaku ako ga uopće ima ne bih imao ništa protiv ali ta oznaka glasi na tko zna koga i traje 10 godina i to mi se ne sviđa niti mi ima smisla. Svaka čast ekipi koja radi na projektu i želim im svu sreću da projekt uspije. Ovo je samo moje mišljenje.

9A3LI

Citat: 9A6NDZ  u 25. Rujan 2023, 23:43:19
Da pojasnim svoje mišljenje: da je neki klub koji radi na projektu zatražio pozivnu oznaku ako ga uopće ima ne bih imao ništa protiv ali ta oznaka glasi na tko zna koga i traje 10 godina i to mi se ne sviđa niti mi ima smisla. Svaka čast ekipi koja radi na projektu i želim im svu sreću da projekt uspije. Ovo je samo moje mišljenje.

Da li se udruga građana koja se voli bavti radijo tehnikom, prijamom i odašiljanjem radio "signala" mora zvati "radio klub" ili "radio-amateri" ?
Ako mora, zašto ?
Ako su gore navedeni "kroacija-kocka" zadovoljili sve uvjete za dobivanje pozivne oznake, zašto je ne bi dobili ?
Pa nije "9A" vlasništvo, nazovimo tako, HRSa  ::)

9A6NDZ

Ma sve to stoji, ja samo kažeš svoje mišljenje kod kojeg ostajem. Svatko ima na njega pravo.

9A5ALC

Znakovi DP0ISS, OR4ISS, IR0ISS, RS0ISS ne glase niti na fizičku osobu, niti na "radio klub".

9A2M

Citat: 9A5ALC  u 26. Rujan 2023, 01:55:13
Znakovi DP0ISS, OR4ISS, IR0ISS, RS0ISS ne glase niti na fizičku osobu, niti na "radio klub".

To su pozivne oznake koje su legalno izdane za rad sa Međunarodne svemirske postaje. Pogledaj na QRZ.com

Razumio bih da Hrvatska ima svoj prvi Cube Sat i da mu je dodijeljena pozivna oznaka 9A0CC.

Ali on je dodijeljen Udruzi DRUŠTVO ZA EDUKACIJU VAN OKVIRA.

Pojedinac ili Udruga mora od stručne službe HRS-a zatražiti Prijedlog pozivne oznake.

Među svim podacima koji su tamo upisani stoji i razred radioamaterskog operatora.

Volio bih vidjeti taj Prijedlog pozivne oznake na osnovu koje je HAKOM dodijelio dozvolu.

Tek nakon toga možemo dalje diskutirati, sve ostalo su pusta nagađanja.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A4OE

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4AA

Nisam odslušao cijelo predavanje s Yubita, no da se zaključit da će satelit nosit r.a. repetitor s pozivnom oznakom 9A0CC. Ako je tako ...odlično!
Da je komunikacija za neke profi službe pretpostavljam da bi struktura pozivnog znaka s 9A bila drugačija npr. kao kod brodova, aviona....Nisam upućen previše kako ide s telemetrijom i ostalim dozvolama niti moram biti....
Pa to "nama"... "DRUŠTVO ZA EDUKACIJU VAN OKVIRA" radi uslugu da ni neznamo ili samo pojedinci znaju??  Ili će cijelo društvo u međuvremenu dobit "P" razred u sjeni negdje...da mogu to koristit.....
Općenito slabo smo informirani, kad ja osobno kao prosječni r.a. nešto moram tražit, ispitivat umjesto da informacija dopre do mene i onog kog to ne zanima..... ali....
LP Marko.....

9A3MR

Pozdrav svima,

HRS je od početka uključen u program Cro Cube satelita i pruža 100 postotnu podršku. Isto tako HRS sudjeluje u kreiranju
radiokomunikacijske platforme satelita na savjetodavnom nivou.
Pozivna oznaka 9A0CC je izdana u dogovoru sa HAKOM-om a HAKOM je izdao dozvolu na način koji smatrao da treba.
Sve ovo je učinjeno u sklopu priprema za lansiranje a nadam se da se slažete da se ne radi o uobičajenom projektu.

Lansirani satelit bi trebao imati sljedeće radioamaterske funkcionalnosti:

-    AX.25 telemetry
-    CW beacon
-    Digipeater
-    Anniversary/special occasions AX.25 & CW messages for community engagement
-    Experimental SSDV transmissions
-    SATNOGS integration, decoder, dashboard

Koristiti ce frekvencije iz slijedecih pojaseva:
435-438MHz: Downlink from satellite to ground station. Telemetry and payload data.
144-146MHz: Uplink from ground station to satellite. Commands only.

Emisije:
UHF down beacon AX.25 GFSK G3RUH 9600Bd
UHF down telemetry AX.25 GFSK G3RUH 9600Bd
VHF command uplink AX.25 GFSK G3RUH 9600Bd

Opremljen je radiom Murgas - https://www.spacemanic.com/murgas-uhf-vhf-transceiver/

Molim da se ove informacije uzmu sa rezervom jer se radi projektu koji još u razvoju, HRS ne sudjeluje financijski u njemu te nema utjecaj na dinamiku ni na realizaciju.
Kada dogovorimo sa udrugom koja nosi projekt koji su modeli zajedničke suradnje tada ćemo moći pružiti članstvu informacije, do tada, molim za strpljenje.

73, Rolando 9A3MR

9A4QV

Citat: 9A3MR  u 26. Rujan 2023, 12:20:57
Pozdrav svima,

HRS je od početka uključen u program Cro Cube satelita i pruža 100 postotnu podršku. Isto tako HRS sudjeluje u kreiranju
radiokomunikacijske platforme satelita na savjetodavnom nivou.

Ja uputio upit 2. svibnja i dobio odgovor danas 26.rujna, response time skoro 5 mjeseci...
Slažem se, ne radi se o uobičajenom projektu, radi se o staroj uzrečici nije go.no nego se pas posro...

Ako se malo zagrebe pod površinu, izlaze podaci da je navedena udruga za kopanje ruda i gubljenje vremena osigurala ni 50% financijskih sredstava za ostvarivanje cilja, a lansiranje je predviđeno za veljaču 2024!
Samim time postaje upitno, što će radioamateri imati od svega navedenoga, tj.koje radioamaterske funkcije će imati sam satelit.
Već je uvriježena praksa (figa u džepu) da se za ne-radioamaterske djelatnosti koristi radioamaterski spektar jer je skupo platiti licencirani spektar namijenjen za svemirske djelatnosti pa je tako i u ovom slučaju.

Daleko od toga da pozivnih oznaka nema i da se ne gubi ništa sa time što je 9A0CC dodijeljen za tu djelatnost, ali ono "brate" odgovor kako ga je napisao Rolando smrdi ko Jakuševac u posljednje vrijeme....

QV

...... 5 mjeseci za odgovor.... svašta...