• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Remote IOTA aktivacije

Autor 9A2M, 22. Travanj 2023, 00:22:30

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2M

Neno/9A5N, preporučujem ti da pogledaš ovu najnoviju epizodu na YT kanalu od Nikole/VK9DX.

Konkretno minutaža 00:12 -00:35.

https://www.youtube.com/watch?v=t4aPV9QlGPs

73 de 9A2M, Hrvoje

9A5N

IOTA kao ni IOCA trenutno ne priznaju remote aktivacije.
Što ne znaći da sutra neće.

Od kad se IOTA program RSGB-a pretvorio u IOTA Ltd. (IOTA d.o.o.), IOTA kao takva me više uopće ne zanima.
Prema tome, što IOTA Ltd., odnosno mala grupa ljudi koji na bivšem IOTA programu zarađuje, priznaje ili ne priznaje me također uopće ne zanima.

S obzirom na napredak tehnike, remote rad s otočkih DXCC entiteta postaje stvarnost.
Pri tome ne mislim samo na digi već na sve modove rada jer remote oprema to omogućuje.
Dali će IOTA Ltd. te veze priznati ili ne, to je njihov problem.
Međutim, kad "zamirišu pare", pravila će se brzo promijeniti.

Ne treba zaboraviti da se remote oprema na nekom otoku, bez obzira kako je na njega došla, mora instalirati i pustiti u pogon a za to se netko mora iskrcati na otok.
Dali će netko biti kraj oprema na otoku i raditi s otoka ili raditi s jahte 5, 10, 100 m od obale, po mom mišljenju, nije bitno za samo priznavanje.

Kada se javi prvi IOCA aktivator sa željom da radi remote s Hrvatskih otoka, IO HRS-a će zahtijev razmotriti i odlučiti o eventualnoj promijeni pravila.
Ako će to rezultirati povećanjem aktivnosti s Hrvatskih otoka , ja, kao IOCA menadžer, mogu odmah izjaviti da sam ZA remote rad.
73 de Neno 8)

9A3IV

Evo, rekao si, dokazao svu nelogicnost remote rada. Dao si izvrstan argument da se remote rad zabrani.

Ti ces se iskrcati na otok, postaviti opremu a ja cu iz tople sobe u Zagrebu, Varazdinu, bilo gdje biti aktivator. Pa, ja necu biti. Ali puno ce ih biti
SVE ILI NIŠTA

9A3IV

Nadao sam se nekakvoj raspravi ali nista od toga. Pitanje je jednostavno. 5N postavi postaju na otok i omoguci remote rad. Ako se ja iz Zagreba javim preko te postaje da li sam aktivator?

Ako jesam, sve se zna. Ako nisam, opet se sve zna.

Nema opasnosti da bi se ja javio remote. Kad se javljam gumbicima na postaji upravljam rukom. I ne radim ft8 i ostala digitalna sranja. Ne koristim eqsl, lotw, digitalne diplome, elektronicki log. Slobodno me nazovite dinosaurom, necu se ljutiti. To je moje shvacanje hobija i dio hobija koji me zanima. Uopce me ne opterecuje koji su trendovi u radio amaterizmu.

Remote rad ne
FT8 ne
DMR ne
Eqsl ne
Lotw ne
SVE ILI NIŠTA

9A5CW

Evo primjera kako se radi remote :
https://www.qrz.com/db/AA7JV?aliasFrom=FO/AA7JV

73

p.s. QSY sam pogledao kratko u par navrata, jednostavno nemam vremena gledati 1:45 svaku epizodu...
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A5N

Citat:Remote rad ne
FT8 ne
DMR ne
Eqsl ne
Lotw ne
I sad bi ti htio raspravu!?!?!?
Citat:Uopce me ne opterecuje koji su trendovi u radio amaterizmu.
Zašto se onda javljaš na takve teme!?!?

Citat:Evo primjera kako se radi remote :
https://www.qrz.com/db/AA7JV?aliasFrom=FO/AA7JV
Super!
Dovezli opremu na otok, postavili antene, pospajali, upalili, isprobali, slikali se i vratili se na brod raditi veze.
Minimalni utjecaj na okoliš bez šatora, hrpe jela i pića, smeća, pišanja i sranja po otoku.

Amfibija je odlićna ali nije pogodna za iskrcavanje na večinu naših otoka.

73 de Neno 8)

9A3IV

Kad se stvari izvuku iz konteksta jako je jednostavno izvuci zakljucak koji hoces

Ne zanimaju me trendovi u radioamaterizmu. Ne slijedim ih. Ne koristim nista digitalno. Ali to se odnosi samo na mene. Ne i na ostale. Znaci, rasprava. Da se cuju obadvije strane. Ili tri ili cetiri, koliko god ih ima

Ne zanimaju me trendovi. Ali me zanima radioamaterizam i sto se u njemu desava. I imam misljenje o tome. A ono je da je, ide preko amaterske radio stanice ali ovo sto se danas desava nije radio amaterizam.

Eto, svatko moze rec svoje misljenje. Ja sam svoje rekao
SVE ILI NIŠTA

9A2JK

Citat: 9A3IV  u 25. Travanj 2023, 21:36:50
Ali me zanima radioamaterizam i sto se u njemu desava. I imam misljenje o tome. A ono je da je, ide preko amaterske radio stanice ali ovo sto se danas desava nije radio amaterizam.

Znači, ako dobro razumijem, ti tvrdiš da u remote radu radio veza ne ide preko amaterske radio stanice?

Ili, da preformuliram pitanje, ti tvrdiš da u remote radu, radio val iz TX-a i njegove antene ne putuje do RX-a i njegove antene?

Kako je onda uopće moguća radio veza npr. između FO/AA7JV i 9A2JK ?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6NDZ

Citat: 9A3IV  u 24. Travanj 2023, 20:34:51
Nadao sam se nekakvoj raspravi ali nista od toga. Pitanje je jednostavno. 5N postavi postaju na otok i omoguci remote rad. Ako se ja iz Zagreba javim preko te postaje da li sam aktivator?

Ako jesam, sve se zna. Ako nisam, opet se sve zna.

Nema opasnosti da bi se ja javio remote. Kad se javljam gumbicima na postaji upravljam rukom. I ne radim ft8 i ostala digitalna sranja. Ne koristim eqsl, lotw, digitalne diplome, elektronicki log. Slobodno me nazovite dinosaurom, necu se ljutiti. To je moje shvacanje hobija i dio hobija koji me zanima. Uopce me ne opterecuje koji su trendovi u radio amaterizmu.

Remote rad ne
FT8 ne
DMR ne
Eqsl ne
Lotw ne

Ajde da se i ja priključim onda malo raspravi ;D
Ovakvih mišljenja ima (nažalost) i svatko na njega ima pravo i svatko se s njim može složiti i ne mora. Radioamaterizam je jako jako jako širok pojam i nije radioamaterizam samo uzeti mikrofon u ruke i napraviti vezu. Kao relativno mlađa osoba od svih Vas na forumu (37god - 20god radioamater) imam svoje mišljenje, a to je da ovakvim uskim pogledom radioamaterizam se neće održati na ovom svijetu. 9A3IV svakako cijenim tvoje mišljenje i imaš potpuno pravo na njega, ali se nikako ne mogu složiti s tobom. Voljeti hobi i ne širiti znanje o hobiju kojeg voliš i koji je sastavni dio tvog života kao što je i mog meni nema nikakvog smisla. CW je umjetnost radioamaterizma i nikako ne bih rekao da je SRANJE kao što si ti rekao za digitaliju iako CW i SSB ne radim i ne smijemo zaboraviti da onaj tko ne radi CW ili SSB nije manji ili lošiji radioamater od onoga koji ga radi. Mi smo svi jedna velika skupina zaljubljenika u tehniku ali reći da ja koji radim FT8 odnosno SRANJE po tvom je totalno nekulturno i odbija mlade kojih i ovako ima jako malo. Ako želiš pravilno raditi FT8 i održati vezu u nekom pileup-u onda treba zagrijati stolicu i prvo se naučiti koristiti FT8 SW-om. Zašto svi misle da je FT8 klikni i PC će odraditi vezu za tebe kad to nije baš tako. Ja upravo radim sva ova SRANJA koja ti ne radiš i koja si nabrojao i po tome ja ispadam POSRAN ;D Nemoj se naljutiti na mene ali jednostavno po mom mišljenju nije u redu tako nešto reći. Remote rad neke IOTA aktivacije podržavam ali samo na način da je postaja na određenoj lokaciji instalirana, a operator da radi s obližnjeg broda ili neke npr. suhe podloge ukoliko je određena lokacija zaštićena, dovodi u opasnost operatora i slično. Mislim da nitko ne bude postavio opremu negdje na neko područje i tebi, meni ili bilo kome drugome dao da se s nje javi i onda isti taj netko tko je opremu postavio da je ode rastaviti za par sati. Ako nam današnja tehnologija omogućava da se na neki način uvede nešto novo i na kraju dovede možda jednog mlađeg radioamatera u godini na bilo koji opseg zašto ne!!! Ne koristiti u današnje vrijeme LOTW ili neki drugi servis kada QSL karte nažalost izumiru odnosno poprilično puno radioamatera uopće nema qsl kartu niti ih šalje je za mlađu populaciju radioamatera besmisleno. Kako ću ja potvrditi vezu sa nekom zemljom ako taj netko s kim sam vezu radio ne želi poslati qsl već sve radi elektronski iako sam ja spreman poslati u kuverti 5-10 eura da mi qsl vrati??? Poslao sam 5000 svojih QSL karti, vratilo mi se možda 500-700 i odustao sam od slanja. Od tih 500-700 imam potvrđeno cca možda 50 zemalja dok na LOTW imam potvrđeno (nisam sada gledao ali oko 180-200). Ako koristiš mobilni telefon spremiti vezu u log je jednako kao što si nečiji broj spremio u svoj imenik na telefonu osim ako je memorija u glavi nekoliko terabajta pa se svi brojevi pamte. Eto toliko od mene i neka mi nitko ne zamjeri ako sam nešto pogrešno rekao i malo odlutao sa teme ali jednostavno se na ovakve postove osjećam prozvanim jer ispadam POSRAN jer ne radim CW ili SSB. 73 de 9a6ndz
Moj SDR prijemnik: http://9a6ndz.ddns.net:8073

9A3IV

Pocelo je pocelo. Mozda forum zivne. Zar se stvarno u 9A nista ne desava tako da nema postova na forumu?

Hm, raditi ft8 nije stiskanje f1, f2, f3, f4. Treba sjesti i nauciti program. I sto onda radis? Umjesto da stisces f1, f2, f3, f4 u krivo vrijeme stisces ih u pravo

Najbolja stvar koja mi se desila je kad sam zbog nekih stvari ( ne mojeg smetanja, nije ga bilo) morao skinuti antene sa zgrade. Kupio sam ft818 i poceo ici u portabl. Otvorilo mi se novo polje. Ne radim digitalije. Nisam zablokiran na 3kHz po opsegu. Kupim ft8967pms za 12 000 eura i onda ga koristim na 14074. I ne micem se od tud. Tko zeli neka izvoli.

QSL? Pa, prestao sam brojiti koliko zemalja imam ili nemam. Samo papir. Uopce me ne zanima ekektronika.

Jedan nas poznati radio amater kad sam bio na predavanju o d-star prije nego sto se i culo o dmr (pratim sto se desava, ali sve je to dosadno) je rekao kako ce sad mladi navaliti. Moci ce preko stanice pricati sa cijelim svijetom. I sto se desilo? Desio se tik tok

Kad iz HRS "oduzmemo" mlađe od 40 ne ostane ni za nogometnu momcad. Radio amaterizam ce uginuti sam po sebi. Najvise zbog toga sto vise nije radio amaterizam nego informatika

Samo pisite, ako treba biti cu jos provokativniji. Mozda forum ozivi. Pa cu se ja moc prestati javljati
SVE ILI NIŠTA

9A6NDZ

Citat: 9A3IV  u 26. Travanj 2023, 15:33:15
Pocelo je pocelo. Mozda forum zivne. Zar se stvarno u 9A nista ne desava tako da nema postova na forumu?

Hm, raditi ft8 nije stiskanje f1, f2, f3, f4. Treba sjesti i nauciti program. I sto onda radis? Umjesto da stisces f1, f2, f3, f4 u krivo vrijeme stisces ih u pravo

Najbolja stvar koja mi se desila je kad sam zbog nekih stvari ( ne mojeg smetanja, nije ga bilo) morao skinuti antene sa zgrade. Kupio sam ft818 i poceo ici u portabl. Otvorilo mi se novo polje. Ne radim digitalije. Nisam zablokiran na 3kHz po opsegu. Kupim ft8967pms za 12 000 eura i onda ga koristim na 14074. I ne micem se od tud. Tko zeli neka izvoli.

QSL? Pa, prestao sam brojiti koliko zemalja imam ili nemam. Samo papir. Uopce me ne zanima ekektronika.

Jedan nas poznati radio amater kad sam bio na predavanju o d-star prije nego sto se i culo o dmr (pratim sto se desava, ali sve je to dosadno) je rekao kako ce sad mladi navaliti. Moci ce preko stanice pricati sa cijelim svijetom. I sto se desilo? Desio se tik tok

Kad iz HRS "oduzmemo" mlađe od 40 ne ostane ni za nogometnu momcad. Radio amaterizam ce uginuti sam po sebi. Najvise zbog toga sto vise nije radio amaterizam nego informatika

Samo pisite, ako treba biti cu jos provokativniji. Mozda forum ozivi. Pa cu se ja moc prestati javljati
Eto živnulo je, bravo za nas hehe. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. 73 de 9a6ndz
Moj SDR prijemnik: http://9a6ndz.ddns.net:8073

9A5N

Da se vratimo na temu remote rada s nekoliko primjera.
Citat:Kad se javljam gumbicima na postaji upravljam rukom.

Imam, za primjer, TS-480. Kod te stanice "gumbići" se mogu odvojiti od ostatka stanice.
1.
Antena mi je na krovu a PPS 4 kata niže.
Da ne vučem koaksijalac kroz 4 etaže, instalirao sam ostatak stanice na tavanu i kupio dva "black box-a" koji će mi omogućiti da preko svog kućnog WiFi-a bežićno povežem "gumbiće", mikrofon i taster s ostatkom stanice.
Znaći, na tavanu je primopredajni dio spojen s antenom i jedan black box a na stolu u PPS-u su drugi black box, "gumbići", mikrofon i taster.
Može se raditi SSB i CW, digitalije nas ne  zanimaju. Gumbićima upravljam rukom.
Dali ja radim remote?
2.
Na godišnjem sam odmoru i obilazim brodom naše otoke i aktiviram.
a)
Pristajem uz jedan manji otok koji ima mul za koji vežem brod.
Na otoku postavlam antenu, primopredajni dio, black box, WiFi mikro link i akumulator.
Otok je pokriven samo travom, nema milimetra hlada i odlučujem gumbiće, mikrofon i taster ostaviti na brodu jer ću raditi iz hlada kabine.
Dali sada radim remot?
b)
Odlazim brodom do drugog otoka, nema mula, more je plitko uz obalu i sidrim se 10 metara od obale.
Gumenjakom prebacujem prije navednu opremu na otok, postavljam antenu, spajam uređaje i akumulator.
Vraćam se na brod i opet radim iz kabine.
Dali sada radim remote?

73 de Neno 8)

9A3IV

Odgovor je jako jednostavan i lak ali stvarno kompliciran

Odvojis prednju plocu od uređaja sa 2m kabela da ga lakse montiras u auto. Onda uzmes 5m kabela da imas manje gubitke u koaksu. Nakon toga da nebi vukao kabele stavis wifi. Onda stavis antenu i uređaj na susjedovu kucu jer je on na vrhu brda a ti u podnozju. Onda se spojis internetom jer wifi prekida a susjed ti dao utp kabel iz svog rutera. Nakon toga kupis vikendicu 37 km od stana i spajas se internetom. Pa, kako ti baka ima kucu na otoku instaliras svu tu skalameriju u njenoj kuci i radis iz Slavonije preko interneta. Odes onda u Ameriku ali i dalje radis is bakine kuce

Gdje pocinje remote a sto jos nije remote mora odgovoriti svatko za sebe

Moje misljenje: sa svim tim digitalijama, remote, e ovo e ono, lotw e diplome izgubio se srz radio amaterizma. Je, sve na kraju ide preko radio stanice i antene do nekakvog prijemnika. Pa se zato proglasava radio amaterizmom. Ali nije

Zadnjih 20 godina slusam kako ce digitalizacija i informatizacija privuci mlade. I nakon 20 godina se zalimo da mladih nema. Meni je jasno da se nesto radi krivo. 20 godina se pokusava jednim te istim receptom a ocito je da recept ne radi. Bilo bi vrijeme promijeniti recept ne tvrdoglavo inzistirati na onom sto ne radi

Ja sam nasao svoj djelic. Ne zanima me digitalno. Radim veze koliko ja hocu, kad  hocu i koliko hocu. Saljem samo papirnate qsl i primam samo papir. Saljem log samo ako se prima i papir. Ne trazim diplome, ne brojim odrađene i potvrđene zemlje. Oslobodio sam se svega sto me tiskalo odkad sam prvi put sjeo za ts510 i contest25 sa kristalom. Ono sto je ostalo je cisto zadovoljstvo. I uzivam u radioamaterizmu

SVE ILI NIŠTA

9A7AM

Po mojem mišljenju remote povezivanje koje koristi privatni wifi link koji je odvojen od interneta je u potpunosti prihvatljivo. Tim više ako se radi o vlastitoj opremi o kojoj operator sam brine i održava je.
Što se tiče raznih aktivacija, tu nije samo pitanje opreme nego je bit same aktivacije i fizička prisutnost i rad s konkretne lokacije. Aktivacije same po sebi trebaju biti jedna vrsta izazova za amatere (koje to zanima).
Po pitanju remote rada preko interneta, tko voli nek izvoli... Meni se osobno to ne sviđa. Radioamaterizam vidim kao hobi koji mi omogućava komunikaciju bez korištenja javne telekomunikacijske infrastrukture.

73, Zrinko. 9A7AM

9A5N

Citat:Odes onda u Ameriku ali i dalje radis is bakine kuce
Eto vidiš!
Napredak tehnike ti je omogućio da budeš 9A3IV i kad ne sijediš ispred radio stanice.

Citat:Je, sve na kraju ide preko radio stanice i antene do nekakvog prijemnika. Pa se zato proglasava radio amaterizmom. Ali nije
Za tebe nije, za neke druge je. Dopusti slobodu mišljenja.

Citat:I nakon 20 godina se zalimo da mladih nema.
Lov na mlade je isto kao i pecanje. Zabaciš i čekaš da nešto zagrize. Nema garancije ulova.
Nažalost, ribe sve manje grizu. Neda im se plivati za dobrim zalogajem, hrane se mrvicama sumljive kvalitete s interneta.

Koliko je vas radio amatera uspjelo upecati svoje djece i/ili unuka u hobby?
Mladih koji maju sve servirano pred nosom uz osobnog instruktora raspoloživog 24/7.
Samo trebaju nešto malo naućiti, sjesti pred radio stanicu i zaplivati za dobrim zalogajem.

Citat:I uzivam u radioamaterizmu
Super!
I upravo zato izbaci iz avatara ovaj ružni prekriženi FT8 i stavi lijepog nasmijanog smajlića!
Pokaži svima da uzivaš na svoj način i ne kritiziraš druge koji uživaju na nešto drukći način!
73 de Neno 8)