• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

E51CIK

Autor 9A2JK, 14. Travanj 2023, 13:54:10

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Propagacije na gornjim opsezima su sve bolje i bolje.
Upravo je rađen E51CIK na 21 MHz s samo 10W. Primljeni raport -08 !!!

E51CIK i E51WEG rade s S. Cook do 28. travnja 2023.

73 ES BEST DX
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2M

Ja sam ga uspio jučer odraditi na 20m sa 100W i vertikalkom. Na 15m i 10m ga vijam i danas i jučer, signal mu je izuzetno jak, čak 3S jedinice, ali je toliko distorziran zbog prolaska kroz aurora zonu da ga mnogi jednostavno ne mogu odraditi zbog teškog dekodiranja. Short path je 351 stupanj, znači točno preko sjevernog pola i kroz aurora zonu a udaljenost 17343km.

DXpedicija T30UN - Western Kiribati je također počela sa radom prije 3 dana i odradio sam ih bez problema na 20, 15 i 10m. Ali oni su na 30 stupnjeva od sjevernog pola i ne prolaze kroz aurora zonu.

Uvjeti na gornjim opsezima su zadnjih mjeseci UFB. Danas je broj sunčevih pjega 154, SFI je 160, Kp =2, A=6. Znači idealno, ali aurora je prisutna i u ovakvim mirnim geomagnetskim uvjetima.

U privitku su dvije fotografije. Prva je Short path od 17343km između moje kuće i E51CIK a na drugoj je crvena linija koja pokazuje put između moje kuće i E51CIK gdje se jasno vidi auroralni pojas kroz koji signal prolazi.

BTW, iako na svojoj stranici E51CIK i E51WEG tvrde da koriste F/H, to nije istina. Čuo sam i tebe Martine a i mnoge druge kako ga rade u običnom modu.

I još nešto, zamolio bih naše stanice (neću im ovdje navoditi pozivne oznake) koje koriste WSJT-Z da s vremena na vrijeme bace oko na program kada pozivaju DXpedicije a ne da ga ostave i odu od uređaja. Dešava se da program sam počne pozivati ostale stanice koje zovu ekspediciju u periodu kada ekspedicija emitira i onda je to problem jer stvaraju QRM.
Ima puno i stranih stanica koje ne paze na ovo i onda se pojavljuju policajci na frekvenciji, DQRM, uvredljivi spotovi na DXC...

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Citat: 9A2M  u 14. Travanj 2023, 16:27:16
BTW, iako na svojoj stranici E51CIK i E51WEG tvrde da koriste F/H, to nije istina. Čuo sam i tebe Martine a i mnoge druge kako ga rade u običnom modu.
Točno. To nije F/H tj. DXpedition vrsta rada. Najvjerojatnije rade s MSHV programom, a MSHV ima nekakav ''modificirani'' F/H.  ::)
Uglavnom ako E51CIK i E51WEG pozivaš u običnom FT8 modu, onda mu i odgovaraš na frekvenciji na kojoj si pozivao (i time 
riskiraš da kod njega imaš veći QRM). Ako ga pozivaš u F/H modu, onda mu odgovaraš na njegovoj frekvenciji, gdje ne bi 
trebalo biti QRM-a (kad bi svi radili u F/H modu). Ja koristim sve tehnike u traženju ''crne rupe'' tj. mjesta na vodopadu gdje 
očekujem da bi me mogao čuti.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2M

MSHV ima mogućnost multi stream TX-a. RX mu je od 0 do 3000Hz. Ako je tvorac MSHV-a (LZ2HV) ovo napisao na DXC, onda nema sumnje  ;D

73 de 9A2M, Hrvoje