Pozdrav svima, pošto sam obećao pisati o pametnim stvarima

, evo jedne zanimljive antene koju sam nedavno napravio za kolegu Hrvoja, 9A2M, a koristit će svima koga zanimaju radioamaterski sateliti ili repetitor na međunarodnoj svemirskoj postaji.
U pitanju je dualband antena (slika u privitku), DK7ZB dizajn, antena je dugačka 40etak centimetara (bez drške), gain joj malih 4,1dBd-a na 2m, i 5,4dBd-a na 70cm. Pravljena je da bude što lakša i kraća, a da radi bolje od samog vokca sa pendrek antenom, a ovo je definitivno veći gain, nego gain pendrek antene, hi. SWR joj je zadovoljavajuć i na 2m i na 70cm (oko 1,5:1), ali bi se i on mogao još malo poštelati.
Kabel koji sam iskoristio je RG-174 (opet zbog praktičnosti), ali ni netreba ništa bolje, jel se antena spaja na vokac koji je odmah u drugoj ruci, pa je kabal kratak. U kutiji kod feeda se nalazi RF choke, 7 namota RG-174 oko tanke plastične cijevi. Iza reflektora sam ostavio još jedno 80cm cijevi, da se lakše drži u ruci.
Isprobao sam ju sa Baofengom UV-5R, i pokazala se u redu (naravno puno bolje nego pendrek antena), prolazim kroz repetitor, no jedini problem je što UV-5R nema korekciju dopplera (2M-ov Radiodity ima), pa je zvuk dosta nerazumljiv sve dok se satelit ne pojavi ravno iznad nas.
73 de 9A5ISS , Ivan