Autor Tema: Prijenosna 2m/70cm DK7ZB antena  (Posjeta: 778 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A5ISS

• Newbie
  • *
Prijenosna 2m/70cm DK7ZB antena
« u: 15. Rujan 2022, 02:09:02 »
Pozdrav svima, pošto sam obećao pisati o pametnim stvarima  ;), evo jedne zanimljive antene koju sam nedavno napravio za kolegu Hrvoja, 9A2M, a koristit će svima koga zanimaju radioamaterski sateliti ili repetitor na međunarodnoj svemirskoj postaji.

U pitanju je dualband antena (slika u privitku), DK7ZB dizajn, antena je dugačka 40etak centimetara (bez drške), gain joj malih 4,1dBd-a na 2m, i 5,4dBd-a na 70cm. Pravljena je da bude što lakša i kraća, a da radi bolje od samog vokca sa pendrek antenom, a ovo je definitivno veći gain, nego gain pendrek antene, hi. SWR joj je zadovoljavajuć i na 2m i na 70cm (oko 1,5:1), ali bi se i on mogao još malo poštelati.

Kabel koji sam iskoristio je RG-174 (opet zbog praktičnosti), ali ni netreba ništa bolje, jel se antena spaja na vokac koji je odmah u drugoj ruci, pa je kabal kratak. U kutiji kod feeda se nalazi RF choke, 7 namota RG-174 oko tanke plastične cijevi. Iza reflektora sam ostavio još jedno 80cm cijevi, da se lakše drži u ruci.

Isprobao sam ju sa Baofengom UV-5R, i pokazala se u redu (naravno puno bolje nego pendrek antena), prolazim kroz repetitor, no jedini problem je što UV-5R nema korekciju dopplera (2M-ov Radiodity ima), pa je zvuk dosta nerazumljiv sve dok se satelit ne pojavi ravno iznad nas.

73 de 9A5ISS , Ivan

Offline 9A5VV

• Newbie
  • *
Odg: Prijenosna 2m/70cm DK7ZB antena
« Odgovori #1 u: 15. Rujan 2022, 09:01:08 »

Isprobao sam ju sa Baofengom UV-5R, i pokazala se u redu (naravno puno bolje nego pendrek antena), prolazim kroz repetitor, no jedini problem je što UV-5R nema korekciju dopplera (2M-ov Radiodity ima), pa je zvuk dosta nerazumljiv sve dok se satelit ne pojavi ravno iznad nas.

Pozdrav,

korekcija frekvencije u prijemu zbog Dopplerovog efekta se jednostavno riješi tako da se u memoriju uređaja osim osnovne frekvencije satelita, dodaju po dvije frekvencije sa razmakom od po 5khz u plusu i u minusu. Dakle, ukupno pet frekvencija za satelit koji ima fm repetitor.

Offline 9A5ISS

• Newbie
  • *
« Odgovori #2 u: 15. Rujan 2022, 14:23:37 »
Pozdrav Ivane, hvala na odgovoru, morat ću to probati, ali malo je nezgrapno prebacivati frekvenciju prijema (na 70cm) i predaje (2m) , i još mijenjati frekvenciju zbog dopplerovog  pomaka ipak. Onaj Radiodity je super za to, sve sam radi, pa i prikazuje poziciju satelita na ekranu.

73 de 9A5ISS , Ivan

Offline 9A3ARQ

• Newbie
  • *
« Odgovori #3 u: 03. Listopad 2022, 18:44:16 »

Pozdrav,

korekcija frekvencije u prijemu zbog Dopplerovog efekta se jednostavno riješi tako da se u memoriju uređaja osim osnovne frekvencije satelita, dodaju po dvije frekvencije sa razmakom od po 5khz u plusu i u minusu. Dakle, ukupno pet frekvencija za satelit koji ima fm repetitor.

Pozdrav, da li bi mogao da mi daš točne dimenzije ili kakav link sa youtuba? Volio bih napraviti takvu antenu jer sam nedavno napravio za 2m od bakrenih žica i kao što kažeš bolja je od pendrek :)