• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Nova verzija transformatora za end fed antenu, 49:1

Autor 9A3IG, 23. Veljača 2022, 14:54:46

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3IG

Umjesto transformatora sa "upredanjem" 2+14 zavoja namotan je autotransformator od 28 zavoja sa izvodom za koaksijalni kabel na 4-tom zavoju od mase.
Namot je polovično dvoslojno isprepleten čime je smanjen rasipni induktivitet te i nema potrebe za "kompenzacijskim" kondenzatorom.
Tablica prikazuje najvišu snagu sa izbjegavanjem pretjeranog zagrijavanja jezgre, pri nižim frekvencijama.NA 3,5MHz sada je moguće opteretiti trafo sa 100W za razliku od 25W u prethodnoj verziji namota.Minutni porast temperature jezgre pri max snazi ?
U prethodnoj verziji došlo je do topljenja plastične kutije na mjestu dodira sa jezgrom.
NanoVNA prikazuje SWR krivulju antene na kraju 25 metara koaksijalnog kabela sa autotransformatorom omjera  49:1.

73 de 9a3ig

9A3IG

Minutni porast temperature jezgre pri 100W na 3650kHz:

Početna temperatura = 33 C
nakon 1. minute = 44 C
nakon 2. minute = 55 C
Minutni porast = 11-12 C.
Vremenska konstanta hlađenja = 6 minuta pri ambijentalnoj temperaturi 33 C.

Test autotrafo 4/28, Tamb=33 C:

dT=11 C
FT240 mass m=0.1 kg
FT heat cap c=800 J/kg*K
Q=c m dT=800*0.1*11=880 J
Vodljivost topline: Joules / (m h oC) =2.78 10-4  Watt / (m K)
QWh=880*2.778e-4=0.244 Wh

Pminuteloss=0.244/(1/60)=14,6678 W

73 de 9a3ig

9A2JK

Hvala na dodatnim i zanimljivim informacijama.
Ako dobro razumijem, ti tu end fed antenu s transformatorom
impedancije 49:1 koristiš 6 mjeseci ili dulje. Zanima me, (a
vjerujem da bi i drugima bilo korisno), kako si zadovoljan s
antenom? I naravno, dodatne informacije: duljina žice i tip
koaksijalnog kabela?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5VV

Ja sam sličan trafo radio za 6m, više radi testa. Odrađen Šveđanin sa 10tak wata i antenom u balkonu. Swr idealan. Nažalost, nisam provjeravao grijanje.

9A7AM

Da bi se povećala efikasnost ovakvog transformatora (smanjilo zagrijavanje) namotanog na jezgri 43 potrebno je ili koristiti više jezgri (zaljepljene jedna uz drugu) ili namotati više zavoja na strani TRX-a (a time i na strani antene kako bi se zadržao omjer transformacije impedancije).
Problem dodavanja više zavoja je u rasipnom induktivitetu i kapacitetu zbog čega je teško dobiti takav trafo koji će dobro raditi na gornjim bandovima.

Radi li ti ovaj trafo jednako dobro i na 10m? Koliko vidim na nanoVNA, skenirao si samo područje do 15MHz.

73, Zrinko, 9A7AM

9A3IG

Zahvaljujen na vašim informacijama, ukratko, antena radi doista na svim bandovima bez potrebe za tunerom.Međutim, jezgra pokazuje rast gubitaka iznad 10-15 MHz zbog imaginarnog permeabiliteta, gdje se jezgra počinje ponašati kao supresor.Na 80 metara jezgra se pri 100 W grije i nakon povećanja broja primarnih zavoja, vjerojatno treba smanjiti privedenu snagu ili mjenjati materijal i volumen.Sam dipol od 40 metara napajan na kraju (DL7AB) u praksi nije jednostavna antena. Na SWR spektrima vide se dodatne resonancije, kao da su dva načina rada antene i napojnog koaksijalnog kabela.Na slici je verzija istog transformatora sa omjerom, 49:1 i sa kompenzacijskim kondenzatorom u obliku 20 cm RG58 na ulazu. Dovoljan je kapacitet od samo 20 tak pikofarada. To govori o bitno manjem rasipnom induktivitetu ovakovog namota u odnosu na namot sa 14-2 zavoja raspolovljenog u dva dijela.

73 de 9a3ig
Izmjena 1.10.2023. namot sa 21 zavoja i 50pF.

9A7AM

Mislim da bi vrijedilo probati isti princip namatanja s dvije takve spojene jezgre. Gubitke ćeš značajno smanjiti, a moći ćeš i smanjiti broj zavoja.
Ja sam se dosta igrao s EFHW antenama i transformatorima. Probao sam razne varijante. Trenutna varijanta koju koristim je trafo sa tri spojene jezgre FT240-52 i omjerom namota 2:14.
Izmjerena efikasnost je na cijelom području od 80m - 10m oko 90%. Radim sa 100W i nisam primjetio bilo kakve znakove zagrijavanja jezgre. Koliko sam vidio, ekipa takav trafo koristi bez problema sa 1 kW CW.

73, Zrinko, 9A7AM

9A3IG

Bilo je pitanje kako radi ova antena, pa sam upitao wisper net. Na slikama su rezultati od sumraka do zore na 40 i 20 metara.Antena je konfigurirana sa prizemljenim transformatorom, uzemljenim sa žicom od 75cm i dva radijala od cca 10m. Antena ide okomito 4m te koso do apexa od 11m i spušta se na 6m u smjeru sjevero zapada, na uzlaznoj kosini terena.Koax do uređaja je 25m sa višestrukim prigušnicama. Uređaj je ft817 s 5W snage.

73 de 9a3ig

9A6DNO

Mozes li molim te detaljnije popisati kako si motao, malo me zbunio taj dvoslojni dio. Hvala
73 DE 9A6DNO

9A3IG

Hvala na upitu. Na qrz.com ima velika polemika na ovu temu. Ističe se nekoliko njih "internetskih apostola" sa argumentima utemeljenm na teoriji magnetizma.Moram priznati da sam morao uzeti nekoliko dana i ponoviti teoriju kao i pretvarati cgs mjerne jedinice u SI jedinice, jer "ameri" još uvjek nisu čuli za Teslu i druge.Evo nekoliko poveznica za razbribrigu:
https://www.kn5l.net/kn5lEfhwUnun/
https://squashpractice.com/2021/07/20/engineering-the-efhw-491-transformer-and-antenna/
https://owenduffy.net/blog/?p=15095
Zapravo se radi o "kriš-kraš" namatanju, meni poznatom iz starih radio prijamnika, naprimjer međufrekventni transformatori na 465 kHZ koristili su ovu metodu za smanjenje kapaciteta namota. I ne mora biti namot dvoslojni, gornji sloj može pasti između donjih zavoja, trik je u smjeru namatanja i kompaktnosti namota što u konačnici smanjuje rasipni induktivitet. Slike govore više od riječi. Samo još treba naći idealnu feritnu jezgru.

73 de 9a3ig

9A3IV

Onaj tko je pogledao youtube na linku koji sam postavio mozda ce izvuci iste zakljucke kao ja a mozda i ne

1- gubici su manji kad su navoji zgusnuti nego kad zavoji ima "prijelaz"

2- namatanje na visoj jezgri ( dvije jezgre ili fair-rite jezgri) smanjuje gubitke

3- za 80m trafo treba motati 21:3 a ne 14:2

Da, i molio bih te detaljniji opis namatanja ili jako uvecanu sliku namota.

Ja trenutno koristim 14:2 namotan na 2x 140-43 sa prijelazom, choke na 140-43 odmah uz trafo i 2 lamdba/4 radijala. To radi. Moze li bolje? Pa, pitam se ali neznam kako to izmjeriti

SVE ILI NIŠTA

9A3IG

Uputa za namatanje:
https://www.kn5l.net/kn5lEfhwUnun/photos/
Trebalo bi možda dodati visoko naponsku izolaciju između namota i povećati promjer žice na "primaru".

73 de 9a3ig

9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6DNO

Mislim da vecina nas koji posjedujemo NanoVNA zna kak se koristi za mjerenje SWR-a, no kako ga iskoristiti za mjerenje prijenosnog omjera baluna ili ununa? Ima li netko jednostavne upute bez puno teorije?