• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HST 2021.

Autor 9A9EE, 14. Rujan 2021, 17:38:23

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A9EE

Gledajući ostvarene rezultate analogijom se može zaključiti kako je zahvaljujući Pierre de Coubertinovoj zvijezdi vodilji Moussambani doplivao do cilja na OI, tako je kroz mala vrata ostvaren svaki bod na HST-u.
Smatram da se moglo (i trebalo) više, no okolnosti su takve kakve jesu.
Isto tako, stjecajem okolnosti bez treninga se u kategoriji H mogla osvojiti bronca, ali to je d(r)uga priča...

73, NHF,

. .

9A4NA

Bravo 9A9EE!
Vrhunski post!
Vrijedan čitanja!
Bravo!
I sada čekamo komentar sa Brača...
Pa dokle ljudi...
Žalosno...
enter ili delete..
ovaj put enter
next time not even open
73
9a4na

9A9EE

U čemu vidiš prblm?

Klasično primanje 20 30 40 (sa izuzetkom 90 brojeva iz seniorske kategorije) smo nekada SVI polaznici tečaja u OŠ nadmašivali...
Naglašavam, prije završetka tečaja.

A ovdje je kakti reprezentativnost 9A, nakon mjeseci, godina poznavanja CW, a nadam se barem kojeg tjedna priprema...
Kucanje slično tako... ali tada s pješakom...
MR/RUFZ tada nije bilo, a kad su se pojavili i otkrili ih te se s njima igrali, skoro sve ove rezultate bismo zatvorenih očiju ili mamurni ili biraj neki drugi otežavajući način prešli...

E sad, je li trema pred sucima, konkurencijom ili nešto drugo utjecalo na ovo ne znam.

Ali smijem komentirati, koliko god se činilo da je to samo kritiziranje slabih ostvarenih rezultata.
Da se može više, pokazuju oni iz istih kategorija... Nisu samo naši mladi pa da im treba tepati ili pisati recitale ili što drugo...

:-*

. .

9A3SM

Tome, molim te link na kojem se mogu pronaći rezultati da pogledam ..
Dok ne vidim rezultate neću o brojkama iako je Tom u pravu oko prijema CW u dobra stara vremena .. sada su druga vremena i taj "svijet" je ostzavljen na samostalnom usavršavanju ili uz jako mali broj onih koji žele podučavati CW dodatno ..

Što se mene tiče mislim da dečkima treba svakako zahvaliti da su se pojavili kao ekipa 9A, treba im pomoći i dati podršku za budući rad i tu sada dolaze dobronamjerni savjeti oko unaprijeđenja njihovih sposobnosti i uz malo treninga barem na tjednoj bazi može se ( ako se hoće ) napredovati ..

Da li svi naši sportaši iz Hrvatske diljem svijeta po raznim disciplinama donose svaki puta medalja ... NE .. da li dobiju podršku i priliku za novi pokušaj .. DA .. mislim da mi trebamo podržati naše mladiće i biti sretni da se mlad čovjek u današnja vremena uhvati u koštac sa kraljicom umjetnosti TELEGRAFIJOM ili ti ga CW vrstom rada ..

Malo nešto i sam znam oko tih točkica i crta pa onda mogu i razumjeti ako je bilo i treme radi ovoga ili onoga da nije sve po željama svih nas .. zar nije za vjerovati da bi svaki od njih želio medalju više od bilo koga ... BRAVO EKIPO, nastavite dalje .. mladi ste i ako želite nastaviti dnevni trening ili na tjednoj bazi može unaprijediti trenutno stanje .. ipak za nezaboraviti za ozbiljnije rezultate se traži i daleko veći angažman na svakodnevnoj bazi.

VY 73 de Mato - 9A3SM

9A3XV

Pozdrav svima!

Rezultati su tu: http://hst2021.me/images/hst_2021_results.pdf

Mladićima svaka podrška i čestitke na nastupu! Ne dajte se omesti!

Za ilustraciju dušobrižnicima ja sam jedva položio C klasu (u stvari su me pustili), a vidi dokle sam dogurao (jes da moji najdraži frendovi kažu da ni dan danas ne znam telegrafiju  :P). Ponosan sam i na frendove i na sebe. Zafrkancija je ljepši dio našeg hobija i života. Djevojke i mladići telegrafija će vam na bandu dati jako, jako puno uživanja. Isplati se. Samo naprijed.

73
Sale, 9A3XV
73 Sale, 9A3XV

9A9EE

Citat: 9A3SM  u 17. Rujan 2021, 05:43:20
Tome, molim te link na kojem se mogu pronaći rezultati da pogledam ..
Dok ne vidim rezultate neću o brojkama iako je Tom u pravu oko prijema CW u dobra stara vremena .. sada su druga vremena i taj "svijet" je ostzavljen na samostalnom usavršavanju ili uz jako mali broj onih koji žele podučavati CW dodatno ..

Što se mene tiče mislim da dečkima treba svakako zahvaliti da su se pojavili kao ekipa 9A, treba im pomoći i dati podršku za budući rad i tu sada dolaze dobronamjerni savjeti oko unaprijeđenja njihovih sposobnosti i uz malo treninga barem na tjednoj bazi može se ( ako se hoće ) napredovati ..

Da li svi naši sportaši iz Hrvatske diljem svijeta po raznim disciplinama donose svaki puta medalja ... NE .. da li dobiju podršku i priliku za novi pokušaj .. DA .. mislim da mi trebamo podržati naše mladiće i biti sretni da se mlad čovjek u današnja vremena uhvati u koštac sa kraljicom umjetnosti TELEGRAFIJOM ili ti ga CW vrstom rada ..

Malo nešto i sam znam oko tih točkica i crta pa onda mogu i razumjeti ako je bilo i treme radi ovoga ili onoga da nije sve po željama svih nas .. zar nije za vjerovati da bi svaki od njih želio medalju više od bilo koga ... BRAVO EKIPO, nastavite dalje .. mladi ste i ako želite nastaviti dnevni trening ili na tjednoj bazi može unaprijediti trenutno stanje .. ipak za nezaboraviti za ozbiljnije rezultate se traži i daleko veći angažman na svakodnevnoj bazi.

VY 73 de Mato - 9A3SM
Link na rezultate si dobio, detaljniji uvid: http://www.rufzxp.net/hst/index.html pa na pojedine poveznice.
Slažem se 95% sa tvojim stavom.

Citat: 9A3XV  u 17. Rujan 2021, 09:45:57
Pozdrav svima!

Rezultati su tu: http://hst2021.me/images/hst_2021_results.pdf

Mladićima svaka podrška i čestitke na nastupu! Ne dajte se omesti!

Za ilustraciju dušobrižnicima ja sam jedva položio C klasu (u stvari su me pustili), a vidi dokle sam dogurao (jes da moji najdraži frendovi kažu da ni dan danas ne znam telegrafiju  :P). Ponosan sam i na frendove i na sebe. Zafrkancija je ljepši dio našeg hobija i života. Djevojke i mladići telegrafija će vam na bandu dati jako, jako puno uživanja. Isplati se. Samo naprijed.

73
Sale, 9A3XV
Slažem se sa većim dijelom napisanog.

Ipak, treba razlikovati emocije od golih činjenica:
Unutar pravila kaže APPENDIX
A3. STARTING SPEED FOR RECEIVING TEST

The speed for reception and transmission will be measured in REAL marks. The initial speed for reception is 80 marks (letters, figures, mixed) per minute (50 marks for A and B categories).

Dakle, uspoređujući rezultate imamo iznimku ili kršenje pravila. Da ne idem dalje, ovo je samo za ilustraciju...

Treba krenuti od samog naziva i njezine definicije: HST.

Kvalificiranje na OI uglavnom zahtjeva prelazak postavljenih normi.
Sudjelovanje u određenom rangu nogometnih klubova zahtijeva zadovoljenje minimalnih uvjeta od terena, stadiona itd.
Pridruživanje određenim CW klubovima uglavnom pretpostavlja neke uvjete, osobito ako u sebi imaju "H" na prvom, drugom ili trećem mjestu.

Ovdje ispalo u stilu, ajmo opet nekog poslati ili mladi kod nas još uče CW...
Mogu nam inicijatori ovoga prodavat maglu oko načina kvalifikacija, poziva, odabira itd., mogu šutjeti o rezultatima, mogu emocije pomiješane s ponosom sve neistomišljenike automatski smatrati neprijateljima i HRS-a i mladih i CW,
ali ne mogu nam zabraniti komentare barem u nečemu što pomalo kužimo.  :P

73,

. .

9A3SM

Hvala Tome, hvala Sale ..

Naravno da nije poanta da li se netko sa mojim mišljenjem slaže 100% nego da svatko može reći svoje mišljenje .. i dalje stojim na stajalištu da je bolje im pomoći da idu nego da svake godine kažemo nema nikoga a telegrafisti ispadaju sa trake a nema ih na bandu ( rekao bi to jedan naš radio amater )
Uočene greške koje se mogu ispraviti treba proslijediti prema kako to sada zovu POVJERENIKU ZA QRQ pa bi bilo dobro da on sazove ove dečke i s njima napravi rezime postignutih rezultata .. dogovore se za nastavak i poboljšanje rezultata i idemo dalje ..

Tome i tvoj mišljenje uvažavam jer znam da i ti znaš nešto oko crtica i točkica .. hahahah .. Sale takodje ...  hahaha

Bravo dečki, podrška još jednom i samo naprijed visoko dignute glave ... nikada od mene nećete čuti prozivanje poimenično ovog ili onog ali imamo natjecatelja koji idu redovno na natjecanje u odredjenim disciplinama i vraćaju se sa zadnjim mjestima i opet ispočetka .. trud, krv,  znoj, rad i zalaganje donosi rezultate i zadnje mjesto je neki plasman i nije za osudjivanje ...

VY 73 de Mato - 9A3SM

9A2JK

Nitko ne brani komentare. Budući da je tako onda ću i ja malo komentirati.
Prvo, pohvala našoj ekipi. Važno je sudjelovati.

Vidim tu neka meni jako dobro poznata imena koji nisu postigli vrhunske
rezultate, a ja jako dobro znam da su nekada bili vrhunski telegrafisti.
Život nosi svoje pa su došli na natjecanje, a (vjerojatno) godinama nisu radili CW.
Je li zbog toga njihov rezultat manje vrijedan? Ne, nije! Znali su da ''nisu u formi'',
ali su se ipak prijavili za natjecanje (vjerojatno im se ukazala prilika za sudjelovanje,
pa zašto ne bi).

Kad već uspoređujemo i s nogometom, što reći za nogometne klubove u
najvećim svjetskim ligama koji nikad u 100 godina neće na tablici biti iznad 10. mjesta,
a ipak se natječu? Klubovi to unaprijed znaju i natječu se.

Zato još jednom, pohvala našoj ekipi. Važno je sudjelovati!

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4W

Čestitke mladima.Biće bolje drugi put.
A kako drugi put.Na osnovu kojeg kriterija se odlazi
Na qrq natjecanje? I predstavlja 9a.Prije toga treba
organizirati prvenstvo Hrvatske u svim kategorijama
Ko je najbolji predstavlja zemlju,valjda tako ide.
Onda će se stvoriti konkurencija i imaćemo još bolji rezultat.
73Toma 9a4w

9A2M

A gdje su ostale kategorije iz 9A? Ne vidim na rang listi niti jedog našeg predstavnika. Da li su bile nekakve kvalifikacije?
Imamo samo vijest nakon već održanog natjecanja.
I da li je ovo bilo financirano od strane HRS-a ili privatno?

Čestitke našim mladim dečkima!

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Citat: 9A2M  u 18. Rujan 2021, 06:22:55

Imamo samo vijest nakon već održanog natjecanja.

Nije baš da nema ništa...
https://www.hamradio.hr/hst-se-vraca-na-mala-vrata/

73
Martin 9A2JK

9A2M

Pa to je samo vijest da odlaze i tko odlazi.
Ali zanimaju me ostala pitanja koja sam postavio.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3BCW

Citat: 9A9EE  u 14. Rujan 2021, 17:38:23
Gledajući ostvarene rezultate analogijom se može zaključiti kako je zahvaljujući Pierre de Coubertinovoj zvijezdi vodilji Moussambani doplivao do cilja na OI, tako je kroz mala vrata ostvaren svaki bod na HST-u.
Smatram da se moglo (i trebalo) više, no okolnosti su takve kakve jesu.
Isto tako, stjecajem okolnosti bez treninga se u kategoriji H mogla osvojiti bronca, ali to je d(r)uga priča...

73, NHF,

. .
Ispričavam se, ako stvarno mislite da smo mogli bolje, što niste vi došli na HST? Kladim se da ima vas sto starijih koji znate telegrafiju ali vam se nije dalo ići, gdje ste bili kad je selo gorilo?

9A2JK

OM 9A3BCW, pusti kritičare. Jednostavno ih ignoriraj.
Mi smo takav narod, priznajemo samo zlatne medalje i prva mjesta i to
prisvajamo sebi (nezasluženo, naravno). Ipak, ima nas koji cijene
svako sudjelovanje i rezultat, ma kakav on bio.

Uzimam si malo (pre)više slobode i preporučam ti da jednostavno
ignoriraš kritičare. Ako te zanima telegrafija, samo vježbaj, rezultati
će doći. Radioamaterizmom se bavi onako kako je ***tebi*** najdraže.

73
Martin 9A2JK

9A6XX

Nedavno je izašla prva konkretnija studija koja je dosta metodološki uspoređivala brojeve aktivnih radioamatera (contestera) i njihove godine.
https://k4fmh.com/2021/08/28/the-secret-storm-approaching-cw-contesting/
U tom kontekstu ću stavit samo jednu sličicu koja jasno ukazuje da najveći dio američkih contestera koji rade telegrafiju ima već debelo 70+ godina, i da se ta granica u posljednjih 20 godina pomakla za ...20 godina. Ne stoji ni SSB puno bolje. Moje tumačenje studije je da je pred nama posljednji sunčev ciklus za obarati CW rekorde.

Situacija je po meni tek nešto malo bolja u Europi, i još malo bolja u istočnoj Europi koja se održala na tradiciji klubova i pokušaju da angažira mlade ljude. Svakome ko se bavi mladima, telegrafijom u bilo kojem obliku, puna potpora. Ako smo dobili novce za promovirati telegrafiju, a to je HST, onda je šteta ne iskoristiti. Je li netko imao volje otići, a nije mogao? Jel bila navala?

Ja sam uživao gledajući slike i izvještaj od Roka na FB.

73,
Hrle - 9A6XX