• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

RK Nikola Tesla Balon repetitor

Autor 9A6NDZ, 01. Rujan 2021, 09:04:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2M

Citat: 9A9EE  u 27. Rujan 2021, 23:28:15
Čestitke na projektu lansiranja i popratnih aktivnosti.

IPAK, čini se da nije održan niti jedan QSO (barem u prvih pola sata rada za postajom koliko sam poslušao)!!!

Nema izmjene raporta! Tek nekoliko primljenih...

Na što smo spali???

Priručnik Radioamaterska etika ostao neiskorišten?
Tamo barem piše kako raditi veze, pileup, kroz repetitore...

Kad ste već spomenuli da postoji snimka, morao sam pogledati. I požalio na što je spala komunikacija.
Čak i FT8 roboti za kompletnu vezu održe cijele procedure koje se poštuju...

NHF!

. .

Dragi kolega, NHF na kraju posta nije prikladan kao niti cijeli tvoj post. Jedino ako nisi znao u čemu je problem (ometači) jer si post napisao prije Zokijevog. Zoki dobro zna proceduru rada, plan i jeste bio da se preko repetitora dvosmjerno izmjenjuju raporti, ali to je zbog ometača bilo nemoguće. Znači ili korisnici nisu zbog smetnji mogli ući u uplink ili upravna stanica nije mogla ući isto zbog smetnji na downlink.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A9EE

Citat: 9A2M  u 28. Rujan 2021, 01:20:43
Jedino ako nisi znao u čemu je problem (ometači) jer si post napisao prije Zokijevog. Zoki dobro zna proceduru rada, plan i jeste bio da se preko repetitora dvosmjerno izmjenjuju raporti, ali to je zbog ometača bilo nemoguće. Znači ili korisnici nisu zbog smetnji mogli ući u uplink ili upravna stanica nije mogla ući isto zbog smetnji na downlink.

73 de 9A2M, Hrvoje
Čitajući prethodne postove nakon projekta znao sam za problem, ometača. Žao mi je što se netko usudi takvo što činiti...
Nadalje, ako se zna procedura rada, zašto se ne poštuje?
Čak i oni koji korektno davali raport (i lokator), zašto nisu tražili raport od upravne stanice?
Ovako se vidi da je adrenalin preuzeo glavnu ulogu, a ne toliko ometač. Što bi tek bilo da se istovremeno čulo više signala... nije lako raditi pileup... a ovdje se mogao očekivati... ovako je to ponekad izgledalo kao neki glasovni generator iz kojega u log treba upisati čim više ispravnih oznaka (mislim na WRTC u OH da su imali natjecanje), a ne dvosmjerna komunikacija.

Smatram da je samo jedna osoba zatražila raport, bila bi ga dobila, a onda bi operator si posvijestio da ga svakome treba reći.
Makar onaj formalni 59, ako ne već realni.

Baš me zanima kako će izgledati QSL-ke, tj. koji raport će biti napisan  ???

A možda se i koja YT veza dopiše... Tu je veća mogućnost nego kad preko SDR netko na 160m radi QRP stanicu na drugim kontinentima, a sa linearnom osigura da bude čujan...

Ma samo se vi zabavljajte, ne bum više o ovoj temi...

Još jednom čestitke na angažmanu, realizaciji, promociji... (izuzev održavanja veza)!

73,

. .

9A2Z

Citat: 9A9EE  u 28. Rujan 2021, 09:10:41
Citat: 9A2M  u 28. Rujan 2021, 01:20:43
Jedino ako nisi znao u čemu je problem (ometači) jer si post napisao prije Zokijevog. Zoki dobro zna proceduru rada, plan i jeste bio da se preko repetitora dvosmjerno izmjenjuju raporti, ali to je zbog ometača bilo nemoguće. Znači ili korisnici nisu zbog smetnji mogli ući u uplink ili upravna stanica nije mogla ući isto zbog smetnji na downlink.

73 de 9A2M, Hrvoje
Čitajući prethodne postove nakon projekta znao sam za problem, ometača. Žao mi je što se netko usudi takvo što činiti...
Nadalje, ako se zna procedura rada, zašto se ne poštuje?
Čak i oni koji korektno davali raport (i lokator), zašto nisu tražili raport od upravne stanice?
Ovako se vidi da je adrenalin preuzeo glavnu ulogu, a ne toliko ometač. Što bi tek bilo da se istovremeno čulo više signala... nije lako raditi pileup... a ovdje se mogao očekivati... ovako je to ponekad izgledalo kao neki glasovni generator iz kojega u log treba upisati čim više ispravnih oznaka (mislim na WRTC u OH da su imali natjecanje), a ne dvosmjerna komunikacija.

Smatram da je samo jedna osoba zatražila raport, bila bi ga dobila, a onda bi operator si posvijestio da ga svakome treba reći.
Makar onaj formalni 59, ako ne već realni.

Baš me zanima kako će izgledati QSL-ke, tj. koji raport će biti napisan  ???

A možda se i koja YT veza dopiše... Tu je veća mogućnost nego kad preko SDR netko na 160m radi QRP stanicu na drugim kontinentima, a sa linearnom osigura da bude čujan...

Ma samo se vi zabavljajte, ne bum više o ovoj temi...

Još jednom čestitke na angažmanu, realizaciji, promociji... (izuzev održavanja veza)!

73,

. .

Raport preko linka (repetitora) ????? nepotrebno. Operator je govorio pozivne oznake koje su prošle preko repetitora. Rad preko repetitora ocjenjuje se dali si prošao ili nisi. Ja sam prošao preko repetitora na balonu i jako sam zadovoljan.  8) 
Hvala za diplomu.

73!
9A2Z

++

9A2M

A dobro, ako ćemo cjepidlačiti onda ovako:
Na FM repetitorima ide razmjena raporta od Q1 do Q5. Znači kvaliteta kojom korespodenti prolaze kroz repetitor. Što bi značilo Q1 za lošu do Q5 za najbolju razumljivost.
Sve to je nebitno jer se ionako veze preko repetitora ne priznaju za nikakve diplome i razmjena raporta je čisto informativne naravi.
Ali opet ljudi razmjenjuju QSL-ke pa upišu i taj podatak o raportu.

To je za analogiju, a sada imamo i DMR digitalne repetitore na kojima zaista nema svrhe razmjenjivati raporte jer signala ili ima ili nema.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2Z

Citat: 9A2M  u 28. Rujan 2021, 16:52:47
A dobro, ako ćemo cjepidlačiti onda ovako:
Na FM repetitorima ide razmjena raporta od Q1 do Q5. Znači kvaliteta kojom korespodenti prolaze kroz repetitor. Što bi značilo Q1 za lošu do Q5 za najbolju razumljivost.
Sve to je nebitno jer se ionako veze preko repetitora ne priznaju za nikakve diplome i razmjena raporta je čisto informativne naravi.
Ali opet ljudi razmjenjuju QSL-ke pa upišu i taj podatak o raportu.

To je za analogiju, a sada imamo i DMR digitalne repetitore na kojima zaista nema svrhe razmjenjivati raporte jer signala ili ima ili nema.

73 de 9A2M, Hrvoje

Nećemo "cjepidlačit" o raportu od Q1 do Q5 za kvalitetu razumljivosti na stacionarnom repetitoru. Ovdje se radi o pokretnom repetitoru i to na balonu.
Ovdje je bilo po meni važno, da smo prošli preko repetitora u toj velikoj gužvi od puno učesnika i nekog ometača. I stvarno u ovom slučaju je nebitan neki Q raport upisati na QSL karti. Mislim da i nisu potrebne QSL karte jer smo svi koji smo prošli preko repetitora dobili lijepe diplome.
Sve pohvale cijeloj ekipi.

73!
9A2Z

++