• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

KAKO TUMAČITI PRAVILA ? ROOKIE kategorija

Autor 9A2VX, 25. Srpanj 2021, 16:50:06

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A2VX

2. Rookie (ROOKIE): To enter this category the operator must have been licensed as a radio amateur three (3) years or less on the date of the contest. The date the operator was first licensed must be indicated in the SOAPBOX field. An operator who has won a plaque in any previously published CQ contest is not eligible for the Rookie category.

Kako ja sa 51 godinom radio amaterskog staža mogu biti ROOKIE ???

Pa lijepo. Bitno je da se prijaviš kao ROOKIE!
To ti daje za pravo da tumačiš Pravila po svom iako ili " tumačenja ne drže vodu" ili " moja tumačenja ne drže vodu "

Uzmimo primjer tumačenja iz WPX 2015, 2016, i 2017.
Čovjek se tri godine prijavljuje kao ROOKIE, a već je dva puta mijenjao CALL. 9A3xxx, 9A5xxx pa opet 9a6xx.
A zatim radi Pravila za 9A konteste !!!

Ma ništa osobno ali "zalud biješe mojih 51 godina amaterizma"

73!  Zvone

9A6TT

E nije bitno da samo prijavis. Bitno je da i imas dokaz kad ti je izdana prva dozvola ako je netko zatrazi.

Ovdje mi se cini kao da si mene "prozvao"  a s obzirom da je jedan kolega trazio provjeru moje rookie kategorije u tim contesima koje si naveo a i redosljed pozivnih oznaka. E pa prije proteka vremena od 3 godine u kojima sam rookie sam polozio "A" razred promjenio pozivnu i stekao uvjete za dvoslovnu a sve je bilo cisto i po komisiji za natjecanja jer za sve imam papirnate dokaze. I uvjek ti ih mogu pokazat samo fino zatrazis.

I nista osobno al ja nikakva pravila nisam radio.  ;D
73
9A6TT
Ivan
73

9A6TT

9A2VX

Ivane, tumačio si mi Pravila 9A lokalnih kontesta kako TI to vidiš ( ili pretpostavimo kako bi to ti htio vidjeti ).

Ovo što je 9A KONTEST KUHINJA SKUHALA:

Kategorije 9A KV Super Kupa:
A1 Jedan operator, velika snaga >100 W
U ovu kategoriju ulaze rezultati kategorija A1,B,i C (Zimski Kup i Hrvatski radioamaterski
kup) te kategorije A1 i B1 (Kup Jadrana)
A2 Jedan operator, mala snaga <100 W
U ovu kategoriju ulaze rezultati kategorija A2 (Zimski Kup i Hrvatski radioamaterski kup) te
kategorije A2 i B2 (Kup Jadrana)
A3 Jedan operator, QRP
U ovu kategoriju ulaze rezultati kategorija A3 (Zimski Kup i Hrvatski radioamaterski kup) te
kategorije A3 i B3 (Kup Jadrana)
B Više operatora
U ovu kategoriju ulaze rezultati kategorije E (Zimski Kup i Hrvatski radioamaterski kup) te
kategorije A4 i B4 (Kup Jadrana)
C Klubovi
U ovu kategoriju ulaze rezultati kategorije H (Zimski Kup i Hrvatski radioamaterski kup) te
kategorija K1 i K2 (Kup Jadrana)

nema nikakve veze sa zdravom pameti.
HP, LP, QRP i ROOKIE su odvojene u podkategorijama i tako su prikazane, a ne skoro sve u isti lonac stavljene.

Ajmo redom
1. HP napravi bar 50 posoto više veza od LP, a kamo li od QRP
2. ROOKIE je najčešće "vezan uz iskustvo u radioamaterskom radu. Dakle lijepo se čulo u pozadini kako ROOKiju sufliraju na bandu što će reći.
ROOKIe nije Mlađi amater od 25 godina, a radi desetak godina u amaterizmu. Ako želimo stimulirati mlade, stavimo ih u novu kategoriju !!!
Prema Pravilima ROOKIE amatera,  to je radioamater koji ima manje od tri godine radioamatersku licencu, i koji još nema plaketu. Dakle kada je neki CALL prošle godine sudjelovao u kontestu, iduće više nije ROOKIE. Ako je u međuvremenu mijenjao CALL i još k tome dobio novu licencu, to ne znači da je od TE LICENCE ROOKIE nego od dan kad je položio radioamaterski ispit i dobio dozvolu.
Dakle lijepo piše DO TRI GODINE OD DOBIVANJA LICENCE.
A tako piše, a kako ćemo mi to tumačiti, Pa ono što ne piše to ćemo prihvatiti. ZAR NE ???

Nije protiv Tebe Ivane, ali je protiv tvoga tumačenja 9A Pravila, koja se trebaju popraviti.

DAKLE 9A2UN, vidi malo što ne valja u propozicijama
Treba odvojiti HP LP, QRP, i mlade u posebne kategorije pa će ljudi radije sudjelovati u kontestima.
73!  Zvone

9A6TT

Gore si spomenuo WPX po njihovim pravilima ROOKIE je svaki radioamater unutar 3 godine od izdavanja prve dozvole.Neovisno o broju natjecanja koje ke odradio. Trebao bi potraziti mail koji su mi poslali prije par godina kad su me trazili dokaz kad mi je izdana prva dozvala. Koliko nasa pravila nemaju smisla to znamo svi mi jako dobro. Ova tvoja situacija je jedan od tih primjera.Pravila su nedorecena i mogu se tumacit po potrebi.
73

9A6TT