• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

zicana antena

Autor 9A6KGT, 05. Travanj 2005, 07:31:26

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6KGT

Zanima me, ako neko ima ideju, kakvu zicanu antenu razapeti cca. 30m (visina cca 6m), a da bi bila multiband i samogradnja?? Dobrodošle sve ideje...

73, de Toni / 9a6kgt
CW iliti A1A nije za mlakonje!!!!
A1A iliti CW nije za mlakonje!!!!
UPSsss, to sam već rekao...., al' nema veze, bez antene,hehehee
p.s.
spoznao već od SINCE iliti od DAVNE 1987, a rođen tek 1974

9A7WA

Predlažem G5RV ide solidno na svim bandovima ali obvezno digni visinu
  koliko se može, antena je jeftina i da se nabaviti i napraviti, pogledaj
  na internetu za više info.

73 de 9A7WA

9A6C

Možda bi se uklopila i kakva stara W3DZZ ili W2000, one su oko 33 m duge, ali bez obzira, 6m je jako nisko... POsebno za niže bandove.

Iako nemam nekakvo dobro mišljenje o W3DZZ. Bolje probati G5RV. Zabavnije je i jeftinije... A proljeće je...

Toni CU na 2m u UKV contestu u maju. Ja ću biti JN75MJ, Stara Sušica.

73 Gogo
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A5CW

Pozdrav, mozes probati sa FD-4B ili sa multi band dipolom (vise zica spojenih u jedan balun, svaki band posebno) kojeg ces vrlo lako i sam napraviti... i to da ga napajas sa samo jednim koaxom... 6m je nisko ali ja sam sa dipolom 3m iznad zemlje radio dosta stanica... i tada koristio samo 4watta... u svakom slucaju vrijedi probati!
73 de 9A5CW

P.S. opis te antene ti je u Metzgeru!
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

YU1QT

Zdravo Toni,Tvoje ime me podseti na mog drugara iz ZG "Robot"-a,Toni Studeny.Vidis,u vezi Tvoje zelje za antenom,ako mozes stavi GP Hibrid.To Ti je jedna moja uspesno realizovana ideja,o AL cevi 40mmx4000mm,na koji je nataknut 6m ribicki stap,kao nosac Cu zice,sa gornje strane,a drvena motka od 2m(kao za veslo ispod).Uz 3 zicana radijala po 10,5m(interesantno,njihov ugao nije narocito bitan u praksi),bilo rastegnuta,ili bacena po tlu "odraces" sa coupler-om svaku zicanu antenu na 6m visine.Na 7 i 21 radi direct,bez tunera.Naravno,sve ovo samo,ako imas mogucnosti da je postavis,pogotovu na krovu.Ako Ti odgovara,obrati se na licni e-Mail,poslacu Ti nacrte,i dijagrame.
Andra YU1QT

YU7EF

ako si orijentisan ka gornjim opsezima onda ti sasvim solidno resenje moze biti (skracena verzija) D4B koja nije duza od 20m ... normalna D4B je oko 40m i to ces tesko uklopiti u taj prostor ... inace D4B daje sasvim solidne rezultate ali je, ipak, pozeljno imati neki ant tuner da ne bi "mucio" stanicu
moj D4B je gornjim krajem na 15m i spusta se kroz krosnju jednog ogromnog platana na drugo drvo i zavrsava na svega oko 5m od zemlje ali ipak daje solidan signal

9A5ANB

Pogledaj svakako i malo zaboravljenu T2FD. Jako je dobra u prijemu. Ja sam ju probao u gradskom okruzenju i vrlo je imuna na smetnje. Duzina te antene je 30m za 3.5 Mhz i vise ili 15m za 7 MHz i vise, a ta zadnja moze raditi i na 3.5 uz nesto gubitaka.

Pozdrav,
Mic, 9a5anb

9A3HP

dobro  je  pogledati  na  http://www.qrz.com   točnije  pod  download section pa  antene   i  skinuti  dva  DOS  programa   ariel15    i    ariel30   za  početak  izbor  je  ok

tko  želi  više  ima  još,  ako  ima  toliko  materijala  :D

9A3HP     Zoran