• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Sto je TNC?

Autor 9A5ANB, 28. Ožujak 2004, 18:18:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5ANB

Moze li netko objasniti sto je to TNC i cemu sluzi.

Ispricavam se na mozda glupom pitanju, ali vjerujem da nas ima dosta koji nememo pojma o digitalnim komunikacijama  :oops:

73,
Mic, 9a5anb

9A4FW

U ocekivanju strucnijeg odgovora ja cu ti pokusati bar malo pomoci  :)
TNC (Terminal Node Controler) je modem za paket radio. Spaja se između računala i radio postaje....
To je najkraće  :)

73 de Zeljko, 9a4fw

9A5ANB

Hvala Zeljko,
To mi je odprilike jasno, ali zasto bi koristio TNC ako mozes spojiti racunalo sa postajom direktno preko sound kartice !?!?

Moze li se preko tog TNC-a raditi osim paketa i RTTY? (na FM postaji ako ima ulaz za TNC)

:oops:  :roll:  :?
Mic, 9a5anb

9A4FW

Danas TNC-i vise nisu toliko u modi jer vec nekoliko godina postoje driveri za zvucnu karticu koji rade solidno do brzine 9k6.
TNC se ne koristi za RTTY, to su drugaciji modemi.

73 de Zeljko, 9a4fw

9A2GA

Jedna od prednosti TNC-a je što računalo može biti zagašeno a na packet-u si priključen (TNC ima vlastitu memoriju za memoriranje prometa te možeš postaviti automatske odgovore koje TNC šalje dok te nema doma).

Ima vjerojatno i drugih prednosti ali ovo ja vidim kao glavnu prednost.

73 de Boris 9A2GA
9A2GA is a member of 9A1WFF

9A3PX

Mislim da ti je vec iz gornjih odgovora po prilici jasno.
TNC2 je komunikacijski kompjutor koji na jednu stranu ima RS232 interface za prikljucak na serijski port kompjutora sa bilo kojom brzinom do 115 kb/s. Na drugoj strani je modem koji se dalje prikljuci na radio postaju. Uobicajeni TNC2 ima na svojoj plocici manchester modem i moze raditi do brzina 38.4 kb/s. Ima idruge modeme koji se mogu prikljuciti kao AFSK modem (najcesce koristen BEL 202). Isti modem moze raditi i 300 b/s (koristi se na KV sa SSB radio-postajom). Moze raditi samostalno i bez kompjutora, a memoriju mu procitas kada ukljucis kompjutor sa terminalnim programom. TNC2 moze imati razne firmware u epromu po zeljama korisnika. Software u TNC-u se brine o paketiranju i protokolu AX25 tako da ne opterecuje kompjutor. Danas, naravno, brzi kompjutori, na ovim malim brzinama obave to sa nekim rezidentnim programima i mogu raditi bez TNC-a, a da nisu previse optereceni. Ipak moraju u tome slucaju imati modem. Kao modem moze posluziti SB kartica na manjim brzinama (do 9.6 kb/s).

Pozdrav svima!
Novi sam u ovome pa me zanima gdje se može kupiti tnc u Hrvatskoj