• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Digital Mobile Radio - DMR/D-STAR/C4FM

Autor 9A2M, 08. Travanj 2021, 13:00:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2M

Pozdrav svima,

Inicirao sam otvaranje ove forumske kategorije jer mislim da je krajnje vrijeme da se ona pokrene. Do sada su postovi pisani svugdje na forumu i to je dosta nepraktično i teško za pratiti.
Poanta je da ovdje na jednom mjestu i u jednoj temi pišemo o gore navedenoj tematici.

Za početak ću samo reći da trenutno u 9A imamo u funkciji 24 DMR repetitora od kojih 3 osim DMR podržavaju i multi mode (DMR, D-STAR, C4FM). To je veliki napredak jer smo prije 2 godine imali samo 3 DMR repetitora.

Ne bih više dužio, ostavljam vama da se javite, postavljate pitanja i da ovdje na jednom mjestu međusobno razmjenjujemo iskustva, pitanja i znanje.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2B

Koji sve repetitori su multimote, ali rade samo kao DMR?

9A7BCP

Na C4FM dashboardu su prikazani svi linkani repetitori .Skoro  bi trebao i Krk proradit . http://ysfcroatia.ddns.net . Mislim da su svi u biti multimod , ali samo na ovo nekoliko je uključena opcija multimod . BTW na hrvhf.net ima pod ostalo , Digital Mobile Radio - DMR/D-STAR/C4FM. Da se ne rasprši diskusija bilo bi dobro sve teme tamo diskutirati.

9A7BBD

Citat: 9A2M  u 08. Travanj 2021, 14:20:43
Pozdrav Boris,

Ova tri:

https://brandmeister.network/?page=repeater&id=219020

https://brandmeister.network/?page=repeater&id=219999

https://brandmeister.network/?page=repeater&id=219017&fbclid=IwAR1-Y-D8p1hTmlSLzyYwz1WmeZ7LZ-yrcC1f3Djf5xKWGuf3JMBkcKF7L98

73 de 9A2M, Hrvoje

Pozdrav Hrvoje...Ne znam da li si na brzinu pročitao pitanje od Borisa i na osnovu toga odgovorio ili ja nešto nisam razumio. Dakle tri navedena Rpt-a su multi mod i rade multi mod koliko je meni poznato....

9A7BBD

9A2M

Citat: 9A7BBD  u 08. Travanj 2021, 23:14:19
Pozdrav Hrvoje...Ne znam da li si na brzinu pročitao pitanje od Borisa i na osnovu toga odgovorio ili ja nešto nisam razumio. Dakle tri navedena Rpt-a su multi mod i rade multi mod koliko je meni poznato....

Hvala za napomenu, da, krivo sam shvatio pitanje od Borisa. On je pitao koji sve repetitori su multi mode ali rade samo DMR. Svi repetitori su multi mode, na ova tri koja sam naveo su uključena sva tri moda. Ostali su uglavnom svi samo DMR uz nekoliko izuzetaka gdje je uključen i C4FM. Popis repetitora i detaljni podaci o njima mogu se vidjeti na BrandMeister-u.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2M

Citat: 9A7BCP  u 08. Travanj 2021, 22:47:24
BTW na hrvhf.net ima pod ostalo , Digital Mobile Radio - DMR/D-STAR/C4FM. Da se ne rasprši diskusija bilo bi dobro sve teme tamo diskutirati.

Namjerno sam otvorio ovu forumsku kategoriju na oba foruma jer netko prati samo ovaj a netko samo onaj. I ja sam mišljenja da je ovo tema za 9A UKV portal ali nije teško pratiti dva foruma. Dapače, u 9A je o ovoj temi diskusija toliko raspršena i intenzivna da ja već mjesecima pratim rasprave na ukupno šest raznih FB grupa, foruma, blogova i WhatsApp grupa.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A7KXP

Citat: 9A2M  u 09. Travanj 2021, 00:11:08
Citat: 9A7BCP  u 08. Travanj 2021, 22:47:24
BTW na hrvhf.net ima pod ostalo , Digital Mobile Radio - DMR/D-STAR/C4FM. Da se ne rasprši diskusija bilo bi dobro sve teme tamo diskutirati.

Namjerno sam otvorio ovu forumsku kategoriju na oba foruma jer netko prati samo ovaj a netko samo onaj. I ja sam mišljenja da je ovo tema za 9A UKV portal ali nije teško pratiti dva foruma. Dapače, u 9A je o ovoj temi diskusija toliko raspršena i intenzivna da ja već mjesecima pratim rasprave na ukupno šest raznih FB grupa, foruma, blogova i WhatsApp grupa.

73 de 9A2M, Hrvoje

Pozdrav 9A2M

Tu se ima dosta pisati na ovu temu,zato je bilo bolje da kraj raznih FB grupa,raznih Whatsapp grupa bar na HRS ovim stranicama ima nešto da nije odvojeno-razvodnjeno jer nismo svi u tim grupama.

73

Hristo

9a7kxp

9A2M

Pozdrav OC Hristo,

Upravo sam zato i pokrenuo ovu diskusiju na HRS forumu i 9A UKV portalu. Također sam na svim tim grupama koje pratim obavjestio ljude o tome. Pitanje je da li će se pojaviti ovdje ili ne. Ja ih ne mogu vući za rukav :).

Od njih sam dobio nekoliko odgovora da su ovaj forum davno napustili zbog politike i konstantnih svađa koje se na njemu vode.
Također za 9A UKV portal su mi rekli da je to svojevremeno bio najbolji portal u regiji, sa jako puno korisnih diskusija i informacija ali je unazad nekoliko godina skoro potpuno zamro.

Pa evo, ne mora doći nitko od njih iz tih grupa ako ne želi. Nadam se da i na ova dva foruma ima netko koga DMR zanima i tko će se javiti.
To je jako široka tema, ti i ja bi o njoj mogli napisati stotine tutoriala, uputstava, itd. Ali čemu sve to ako to ovdje nikoga ne zanima?

Zato sam pokrenuo diskusiju i puštam ljude neka se spontano javljaju i postavljaju pitanja, a mi ćemo im pomoći koliko znamo i možemo.

Nadam se da se slažeš samnom.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A7BBD

Mene recimo zanima što ljudi misle treba li nam nacionalni DMR server. Trenutno smo na 20 + DMR repetitora a uskoro če ih biti još desetk više.....
Moje je mišljenje da nam server nacionalni treba......

9A2M

Na inicijativu mnogih a i po mojem mišljenju ovu temu bi trebali nastaviti samo na 9A UKV portalu.
Pa da na jednom mjestu imamo sve a ne da skačemo sa foruma na forum i pišemo jedno te isto.
Tematika je također puno prikladnija onom nego ovom forumu.

Btw, mnogi članovi se žale da se na ovaj forum ne mogu registrirati i sudjelovati u raspravi pa je i to jedan od razloga da se tema nastavi tamo.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2M

Danas kao i svake subote je DMR WW sked na TG 91. Počinje u 18 a završava do 21h po našem vremenu. Centralna stanica radi samo pozivanje i prijavu, nema tema za raspravu. Prozivanje ide po državama pa sačekajte kada prozove 9A. Ako promašite na kraju skeda proziva bilo koju postaju iz cijelog svijeta koja se nije stigla prijaviti. Do sada nas je najviše bilo 5 stanica iz 9A, možemo li se javiti i u većem broju?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Citat: 9A2M  u 10. Travanj 2021, 15:35:57
Btw, mnogi članovi se žale da se na ovaj forum ne mogu registrirati i sudjelovati u raspravi pa je i to jedan od razloga da se tema nastavi tamo.

Problem registracije na ovaj forum nije nikakav problem.

Svaki radioamater jednostavno se može registrirati na forum.
Kako?

Iz glavnog izbornika ove web stranice otvorite izbornik
KONTAKT. Napišite poruku. Poruka će doći do webmastera
Marka, 9A8MM, koji će vam poslati pristupne podatke za forum.

I to je to.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2JK

Nemam pojma od DMR-u, a htio bi naučiti.
Iako će možda neki misliti da postavljam glupa pitanja,
držim se one: ''Ne postoje glupa pitanja, postoje samo glupi odgovori''.

Prvi set pitanja:

1. Kažete da u 9A ima puno DMR repetitora.
Tko je postavio DMR repetitore?
Ima li signala u mojem malom gradu (QTH JN86MB)?

2. Što mi sve treba za DMR?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.