....
Malo je previše piskaranja oko toga , ne znam kako mu se da ? Ali to je manje više vidim "business as usual" . Trebalo mi je 9-i-po sekundi da te nađem u tražilici . Toliko o problemu predstavljanja . Tko želi nađe te začas .
Pitaš ''kako mi se da?''
Mi, radioamateri, smo zajednica ljudi sa jednakim ili sličnim interesima i u tu zajednicu primamo sve
koje zanima i/ili se žele baviti radijskim komunikacijama na bilo koji način. Ne pitamo koje si nacije,
rase, vjere, običaja, zanimanja, itd, itd… Kao i svaka druga zajednica imamo neka pravila. Tih pravila
je tako malo i tako lako ih se pridržavati da je zaista nepristojno ne pridržavati ih se.
Svijet oko nas se mijenja (pre)brzo, a time se mijenjaju i uvjeti za priključenje radioamaterskoj zajednici
(čitaj: mijenjaju se uvjeti za polaganje radioamaterskog ispita). Ipak, to što smo telegrafsko tipkalo
zamijenili sa, prvo mikrofonom, i kasnije sa računalom, te zvučnik sa ekranom računala, ne znači da smo
promijenili radioamaterske običaje i pravila.
U internetskoj i mobitelskoj komunikaciji uvriježilo se ''pravilo'' da poruku ne treba potpisivati. To nema
nikakve veze sa radioamaterizmom! Kada radioamateri međusobno komuniciraju putem dopisnice, pisma,
email-a, SMS, na društvenim mrežama, na forumu itd… uvijek su na ti, nema gospođo/gospodin i uvijek
se potpisuju sa imenom.
Te stvari se na žalost (pre)malo ili ništa uče na tečajevima i nije čudu da mladi radioamateri sa njima nisu
upoznati. Ali, to svakako nije razlog da tijekom svog radioamaterskog staža i to ne nauče. Zato je
Međunarodna radioamaterska unija, IARU, pripremila publikaciju ''Etika i procedure rada za radioamatere'',
koja je do sada prevedena na 40-ak jezika. Link na hrvatski prijevod trebao bi biti na vidnom mjestu na
ovoj web stranici, npr. odmah ispod linka na knjigu ''Radioamaterizam za mlade''.
73
Martin 9A2JK
P.S. 9A5BWT i 9A7BCP nema u 9A Callbook-u ! Kako to?