• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Antenski izolatori

Autor 9A2JK, 15. Listopad 2020, 18:04:06

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Izolator za smanjenje napetosti žice:
https://jakopic.hr/index.php/izolator-za-smanjenje-napetosti-zice.html

Je li netko testirao ove izolatore ?
Je su li oni dovoljno čvrsti za antene ili je to samo za električne ograde i sl. ?

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A7BCP

Ja sam ih vidio , bili su u mom slučaju od bijele plastike . Plastika je čvrsta i sliči na onu vrstu od koje su radili vojne plastične šalice i tanjure . Po mom mišljenju vrlo čvrsti ,samo ne znam kako bi godine sunčanja utjecale na njih . Nisam ga stavio jer sam pri ruci imao keramiku .

9A3XV

Bok Martine, pozdrav svima!

Ne znam da li baš te izolatore, ali vizualno iste sam kupio kod njih fizički u dućanu. Koristim ih na 300m dugim beverage izvedenim od fi 2 mm pocinčane žice (te ANT su dosta teške jer su svi izolatori dužinom prohodni). Ti koje ja imam su dovoljno čvrsti, ja bi rekao, za bilo koju našu namjenu kod žičanih antena. Nadam se da su dovoljno dobri i izolacijski.

73
Sale, 9A3XV

9A3FP

Pozdrav,

Moje mišljenje je da su ovi izolatori dobri što se tiče mehaničkih naprezanja jer su opterećeni "na tlak" tj. žice pritišću plastiku koja se nalazi između njih.  Što se tiče električnih karakteristika nisam baš siguran da su dobri obzirom da se antenska žica i metalna sajla ( ako se koristi ) nalaze vrlo blizu i da parazitni kapacitet između njih nije zanemariv. Bilo bi zanimljivo izmjeriti taj kapacitet, bar približno.

73 de 9a3fp, Rade