• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Duplexer - minimalna izolacija RX/TX

Autor 9A3GOS, 18. Lipanj 2020, 16:11:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3GOS

Pozdrav,

imam pitanje vezano za minimalnu izolaciju koju želite kada podešavate duplexere. Imam jedan cavity duplexer koji je bio inicijalno podešen na 431.200/438.800, no spojio sam ga na spectrum analyzer da vidim kako izgleda.
Po prvom mjerenju se je vidjelo da je moguće podesiti ga bolje, pa sam probao.

Slike mjerenja su u prilogu.

Da li je to dovoljno za dobar rad?

LP, Goran (9a3gos)
9A3GOS Goran

9A3GOS

I ovo cijeli span zajedno.

Nisam bio normalizirao tracker.. tamo gdje treba propuštati je inserion loss oko 0.1-0.2 dB..

Evo i sa noramliziranim trackerom i 20 MHz spanom (1 kHz BW) drugi screenshot.

Na url http://www.ve6kq.com/duplexers%20and%20rf%20design2.htm za 30W repetitor kaže oko 78 dB... ovdje se čini imam preko 80 dB.

Ako je netko imao iskustva sa duplexerom, na koliko ste ga uštimavali? Tnx

9A3GOS Goran

9A4QV

Brojke koje si dobio su zadovoljavajuće ali to je samo polovica priče.
Prema izgledu frekvencijskih krivulja mislim da prilagođenje nije ni izbilza zadovoljavajuće.

Sada probaj izmjeriti prilagođenje, s11 svakog ulaznog porta da vidimo kakva je situacija.
Za takvu stvar trebati ćeš direkcioni coupler i obavezno napraviti kalibraciju, čini mi se da se to na tom instrumentu zove normalizacija?

Lp,

9A3GOS

Da izmjerim return loss i za tx i za rx dio sa vswr bridgeom tj. direction couplerom?
Na koju krivulju mislite da bi trebala biti bolja, ova na nižoj frekvenciji?
Da, normalizacija, pa ću nakon nje mjerenje (zbog trackera).
9A3GOS Goran

9A4QV

Da, izmjeri RL za TX i TX granu.
Nemoj zaboraviti zaključiti zajednički port sa 50 oma.
U privitku je slika kako izgleda podešen duplexer od procoma za taj band.
Dakle, 3+3 rezonatora se daju nategnuti na 90 db svaki.

9A3GOS

Super. Hvala.
Ne mogu naći di mi je bridge, no čim ga nađem ću probati izmjeriti.

No, kada je spojen na antenu mi pokazuje SWR 1.1 - 1.2, a mmdvm i repetitor se ponašaju dobro.

Dodatno sam morao Kenwood TKR-850 RX dio pomaknuti lijevo na željenu frekvenciju, no također i u test modu rada postaviti slider za TX snagu dosta desno.
TKR-850 je nazivno u opsegu 440-470 MHz.. ne znam da li je zato TX bio tako slab na 438.8 MHz. No, trenutno sam ga malo podigao u test modu, pa testiram na par W na anteni i na dummy loadu.

Možda ima nešto na izlazu...
9A3GOS Goran

9A5TD

Samo brzinski....

IL 0.1 ili 0.2 dB !

Ne znam sa koliko rezonatora u seriji je DPX u pitanju , no za ove brojeve se napamet mogu kladiti da NISU tocni.

( Pojava jeftinih instrumenata na trzistu ne moze nadomjestiti znanje i iskustvo !)

- Sto se tice podesavanja duplexera SA sa opcijom TG-a je moguce no za pravi rezultat moras imati RL Bridge, dir.coupler moze posluziti no ne volim takvu proceduru.

- Mjerne kablove bi trebalo zakljuciti sa attenuatorima od 6 dB tako da utjecaj na mjerenja bude minimalan,

- Ako je poznata konfiguracija gdje se DPX montira tada se podesavanje vrsi sa kablovima koje ce se korisiti u sistemu, znaci kabel za RX i Kabel za TX , moze se obratiti dodatna paznja pa napraviti kablove da budu odgovarajuce duzine ili L/2 ili L/4  ovisno sto se zeli "krpati" u sustavu ili max. izolacija izmedju porta na uredjaju i porta na DPX-u ili se zeli prenjeti impedanca sa porta na port ?

- "siljenje" maximuma i minimuma nikada nije dobro, bolje je da ostanu malo "tupi" jer je nasiljeni rezonator vrlo podlozan problemima kada se na njega priljuci nesto sto nije tocnih 50 Ohma ili ako se u prostoru ocekuju velike temperaturne razlike.

- Kada je sve napravljeno kako treba NEMA garancije da kod finalne montaze na lokaciji nece trebati finalno podesavanje prema anteni i ant.instalaciji. Sve sto je napravljeno moze pasti u vodu jer bilo kakvo mjerenje ili umetanje couplera, swr instrumenta izmedju DPx-a i Antene unosi promjene u sustav... 

- Ako su mjerenja na antenskoj prikljucnici koja ide na DPX bolja od 23 dB RL na trazenoj frekvenciji vrlo vjerovatno ce sve raditi odlicno, no ako je krivulja vrlo ostra i ako se radi o usko podesenoj anteni koja je tocno podesena na radnu frek. mozes ocekivati probleme u radu.

- SVA ova prica je vrlo bitna kada je razlika za TX/RX od 400-600 KHz, ako su DPX za podrucje gdje su razlike izmedju TX i RX-a vece od 5 MHz tolerancije za greske su poprilicno velike

- Na kraju svake montaze mora se mjeriti "desens" u prijemu  ( razlika u kvaliteti S/N= dB na prijemu sa ukljucenim i iskljucenim TX-m repetitora)  Ako nema razlike u prijemu napravljen je dobar posao !!!

73...