• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HAKOM - dozvole

Autor 9A6AA, 20. Travanj 2020, 16:40:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7YY

Kopiraš izvornik dozvole i u kopirnici zatražiš da ti je plastificiraju. Tako sam ja "riješio" problem.

9A5ADI

Citat: 9A5N  u 24. Svibanj 2020, 13:53:43
Mađarske radioamaterske dozvole izrađene su kao kreditne kartice.
Lovačke iskaznice HLS-a su isto tako izrađene.
Možda za kojih ? godina i HAKOM dođe na taj nivo i poćne dozvole izdavati u obliku kreditnih kartica.

Do sada, u 14 godina, nitko me još nikad nigdje nije pitao za radioamatersku dozvolu.

Da li postoji neka odredba u nekom zakonu da radioamater mora nositi okolo svoju dozvolu?
Ipak smo samo amateri i nismo više nitkom zanimljivi osim sami sebi.
Potpisujem, mene također nitko nikada nije pitao za dozvolu. Nikada ju ne nosim sa sobom.

9A3LI

Citat: 9A5ADI  u 26. Svibanj 2020, 15:45:03
Citat: 9A5N  u 24. Svibanj 2020, 13:53:43
Mađarske radioamaterske dozvole izrađene su kao kreditne kartice.
Lovačke iskaznice HLS-a su isto tako izrađene.
Možda za kojih ? godina i HAKOM dođe na taj nivo i poćne dozvole izdavati u obliku kreditnih kartica.

Do sada, u 14 godina, nitko me još nikad nigdje nije pitao za radioamatersku dozvolu.

Da li postoji neka odredba u nekom zakonu da radioamater mora nositi okolo svoju dozvolu?
Ipak smo samo amateri i nismo više nitkom zanimljivi osim sami sebi.
Potpisujem, mene također nitko nikada nije pitao za dozvolu. Nikada ju ne nosim sa sobom.

Baš tako, prije 25+ godina je bila obavezna dozvola i za mobilni telefon, sad HAKOM dobije svoj dio kolača od
svakog pretplatnog broja i problem riješen.
Zamisli današnji smartfon prije 30+ godina, radio, kamera, sve i svašta, završil bi u zatvoru za špijunažu imao dozvolu ili ne !!
;D ;D

9A6WW

Druga vremena.

Kojem to idiotu špijunu uz internet treba TX. Pa da ga lociraju s kombijem na čijem krovu rotira loop antena.

Naravno treba kontrolirati amatere kao i sve ostale da ne ulaze u prostor drugih službi. Mislim da to Hakom dosta uspješno radi.

A ako policija u svojem izvidu ustanovi da treba provjeriti nečiju radio dozvolu, oni sigurno znaju kako to mogu učiniti.

Ono što sigurno nemaju prava, to je spriječavati amatera u aktivnosti zato što se nije legimitirao dozvolom na licu mjesta. Takve provjere sigurno nisu u opisu njihovih poslova i izvan nadležnosti.

73

9A6NDZ

Postoji ova diskusija od prije pa da ne otvaram novu temu. Dali samo ja ne znam ili i drugi nemaju pojma da nove dozvole HAKOMA vrijede 10 godina a ne 5 kao do sada?
Moj SDR prijemnik: http://9a6ndz.ddns.net:8073

9A5N

Produžoi svoju prije mjesec dana i vrijedi do 2033!
73 de Neno 8)

9A3TY

Citat: 9A6NDZ  u 06. Ožujak 2023, 12:02:07
Dali samo ja ne znam ili i drugi nemaju pojma da nove dozvole HAKOMA vrijede 10 godina a ne 5 kao do sada?

Vjerojatno ti je promakla ta vijest na naslovnici hamradio.hr  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Ivo, samo ti i dalje pažljivo prati vijesti na Naslovnici. Vijest o Dozvoli na Naslovnici će biti objavljena kada 
nam više neće trebati posebna Dozvola u materijalnom obliku, nego jedan jedini dokument koji će objedini 
sve moguće dozvole od ribičke, lovačke, vozačke, vatreno oružje, umirovljenički popust za vlak ...  i naravno 
radioamatersku dozvolu. Za sada na osobnoj iskaznici dodatno imamo samo zdravstvenu iskaznicu, a 
mogli bi imati sve nabrojeno i još više.

Kad bude jedna kartica – sve dozvole, e to će biti vijest.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A9EE

Novost i za mene. Možda dobra, možda nije.

Kako je već regulirano (ili će biti) dobivanje moje ili nečije tuđe pozivne oznake kada imam dozvolu za sljedećih 10 godina, a recimo u drugoj godini postanem SK? Hoće li netko u 8. godini moći koristiti tu pozivnu oznaku i dobiti za nju dozvolu? Hoće li se kao dokaznica morati priložiti smrtni list, ako ga obitelj bude htjela ustupiti?

Pitam, jer sam čuo da neki pikiraju na znak koji koristim, ali i ja čekam da se oslobodi jedan koji je veoma popularan  ;D pa "kom' obojci kom' opanci" (da ne koristim onu o životu i smrti)...

73,

. .

9A5N

Svi pozivni znakovi za koje ne postoji važeća dozvola su slobodni jer ih nitko ne ili više ne koristi.
73 de Neno 8)

9A2JK

Citat: 9A9EE  u 07. Ožujak 2023, 09:13:48
Pitam, jer sam čuo da neki pikiraju na znak koji koristim, ali i ja čekam da se oslobodi jedan koji je veoma popularan  ;D pa "kom' obojci kom' opanci" (da ne koristim onu o životu i smrti)...

Ja ću svoj uklesati na nadgrobni spomenik, pa neka uzme tko želi.  ;) ;D ;)

73
Martin 9A2JK

9A3TY

Citat: 9A5N  u 07. Ožujak 2023, 21:56:30
Svi pozivni znakovi za koje ne postoji važeća dozvola su slobodni jer ih nitko ne ili više ne koristi.

Pretpostavljam da nisi shvatio pitanje.
Ako čovjek danas obnovi dozvolu i ona vrijedi deset godina a čovjek sutra umre, za njegov znak POSTOJI važeća dozvola i znak nije slobodan sljedećih 10 godina a "naš" pravilnik o dodjeli pozivnih oznaka nije u skladu s tim.
Činjenica da nitko nije imao pojma o ovoj promjeni trajanja dokazuje da je komunikacija HRS<->HAKOM na povijesno niskom nivou.
HRS nema pojma tko je živ a tko mrtav (dokazana činjenica) i ne može nekom drugom izdati potvrdu o prijedlogu pozivne oznake a bez nje se ne može predati zahtjev Hakomu za novu pozivnu oznaku.
A uz navalu mladih (a i starih) FTosmaša koji ispunjavaju kriterije za dvoslovčane i jednoslovčane znakove ovaj detalj će sigurno stvarati probleme u budućnosti ako se ne riješi na kvalitetan i jednostavan način.  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Citat: 9A3TY  u 08. Ožujak 2023, 10:26:08

HRS nema pojma tko je živ a tko mrtav (dokazana činjenica) i ne može nekom drugom izdati potvrdu o prijedlogu pozivne oznake a bez nje se ne može predati zahtjev Hakomu za novu pozivnu oznaku.

Između redaka čitam da bi HRS trebao provjeravati tko je živ, a tko mrtav.  ::)
Kako to napraviti? Jedan od načina je da svaki radioamater treba svaki mjesec
poslati (od javnog bilježnika) ovjerenu potvrdu da je živ.  ;D ;D

73
Martin 9A2JK

9A2NO

A da prije HRS ažurira svoju bazu podatak i HR Callbook.
To rade već dvadesetak godina ali je to, već godinama, nemoguća misjia predizborna obećavanja..
Callbook bi se jako promijenio.
I, normalno, da to i objave.

LP Dino

9A5N

Citat:Pretpostavljam da nisi shvatio pitanje.
Ako čovjek danas obnovi dozvolu i ona vrijedi deset godina a čovjek sutra umre, za njegov znak POSTOJI važeća dozvola i znak nije slobodan sljedećih 10 godina a "naš" pravilnik o dodjeli pozivnih oznaka nije u skladu s tim.
Činjenica da nitko nije imao pojma o ovoj promjeni trajanja dokazuje da je komunikacija HRS<->HAKOM na povijesno niskom nivou.
A uz navalu mladih (a i starih) FTosmaša koji ispunjavaju kriterije za dvoslovčane i jednoslovčane znakove ovaj detalj će sigurno stvarati probleme u budućnosti ako se ne riješi na kvalitetan i jednostavan način.  ;D

HAKOM može izdanu dozvolu poništiti prije njenog isteka tako da vremenski period oslobađanja znaka iz pravilnika i trajanje dozvole nebi trebali biti u sukobu.

Zapravo stvar nije tako jednostavna kako mi je izgledala na prvi pogled.
Može se dogoditi i obrnuta situacija, da netko umre dan prije isteka dozvole.
Što sa znakovima onih koji su živi ali su odustali od radioamaterizma? Takvih znakova sigurno ima cijelo brdo.

Imamo komisiju za pozivne oznake pa neka ju IO zaduži da sredi bazu pozivnih oznaka.

73 de Neno 8)