• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HAKOM - dozvole

Autor 9A6AA, 20. Travanj 2020, 16:40:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

Možda niste znali a treba vam...

"Uslijed izvanrednih okolnosti uvjetovanih epidemijom COVID-19 virusa zahtjev za izdavanje dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra možete poslati i na mail ZahtjevZaDozvolu@hakom.hr"

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6PSK

meni dali e-mail  e-pisarnica@hakom.hr , poslao i stigla dozvola nakon 10 dana
73!9a6psk,Zeljko

9A3BCZ

Pozdrav svima!

Moramo pohvaliti ovu inicijativu i olakšavanje procedure izdavanja ili obnove dozvola.
I sam sam je neki dan dobio na kućnu adresu nakon slanja Zahtjeva i prateće dokumentacije. Ovom prilikom zahvaljujem i gospođi Doljanin koja je bila uslužna i brzo obradila dokumente.

Eto to su pozitivne nuspojave na koronavirus  ;D
73 de 9A3BCZ, Zlatko

9A6AA

Citat: 9A6PSK  u 21. Travanj 2020, 23:45:44
meni dali e-mail  e-pisarnica@hakom.hr , poslao i stigla dozvola nakon 10 dana

Očigledno je i to dobro.
Onaj citat je s mrežnih stranica HAKOM-a
:)
"DX never sleeps..."

9A2JK

Radi potpune informacije i iz osobnog iskustva posljednjih 20-ak godina,
treba jasno i glasno reći da HAKOM izdaje dozvole za radioamatere
brzo i efikasno. Pohvalno u svakom pogledu, bilo e-mailom ili poštom.
Sa radioamaterskog gledišta čini se da je HAKOM agencija neke
mnogo bolje uređene države od naše.  ;)

I, ponovimo što su nas obavijestili 9A6AA i 9A6PSK, imamo dvije
e-mail adrese za slanje Zahtjeva:

ZahtjevZaDozvolu@hakom.hr

e-pisarnica@hakom.hr

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A9Y

To je istina Martine.
HAKOM radi izuzetno brzo, dozvole dolaze nakon par dana. Nedavno sam vadio za suprugu i kćer.
Uzgred, nisu samo na dozvolama brzi nego i na prijavama smetnji i sl. Profesionalno postupaju i iako smo mi samo amateri ozbiljno pristupaju svemu.
Eh, kada bi i svi drugi radili tako profesionalno...
Shiranu ga hotoke

9A3TA

evo još jedna pohvala damama u HAKOM-u

produženje dozvole stress free

poslao upit gore navedenim mailom, dobio sve upute, poslao mail sa zahtjevom, dozvola došla poštom začas

nikad lakše

sad još ostaje dušebrižnicima organizirat sked o tome

LP Dado
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A2M

Evo da se "ubacim" u ovu temu, pitanje je možda glupo ali možda netko ima sličan problem ;D. Kao prvo moram i ja pohvaliti rad HAKOM-a, zaista sve odrade profesionalno i ekspresno. Jedini problem koji me muči je dimenzija dozvole. Ne stane u one standardne plastične omote u kojima su se izdavale stare vozačke dozvole. Obišao sam nekoliko papirnica i knjižara i nigdje nema omota dimenzija u koje bi stala dozvola. Čak i bez omota mi ne stane u novčanik. A moram je imati uz sebe kada idem negdje sa vokcem ili mobilnom postajom u autu. Nakon godinu dana bez zaštite ona će se vjerojatno isprljati ili oštetiti.
Ima li ideja kako se ovo može riješiti?

9A2JK

Nema glupih pitanja, samo glupih odgovora.
Zato ja odgovaram/komentiram sa protupitanjem.  ;)

Gdje piše da moraš imati KOD SEBE dozvolu kad negdje ideš sa vokcem ili mobilnom
postajom u autu?

73
Martin 9A2JK

9A2M

Pozdrav Martine,

Postavio si mi pitanje da sam se i sam zamislio ;D. Danas ima jako puno korisnika PMR uređaja za koje ne treba dozvola. I svi šetaju i pričaju. Valjda sam u strahu od nemilog događaja koji sam imao sredinom 80-tih. Imali smo u Vinkovcima skup mladih tehničara iz Jugoslavije. Upravnu stanicu, i nekoliko članova koji su imali one prastare vokce koji su bili zaključani u Teritorijalnoj obrani. Izdavali su nam samo kada smo trebali organizirati vezu za neke gradske manifestacije ili radioamaterske skupove. I nakon toga smo ih vraćali nazad.
Jedan kolega koji je bio na željezničkom kolodvoru i dočekivao mlade tehničare imao je vokac. Prišao mu je, pitao ga kako to da ima isti vokac kao i on, opalio mu šamarčinu i htio ga privesti. Sva sreća pa je taj kolega kod sebe imao dozvolu i sve je prošlo u redu.

Ta vremena su prošla, ali ipak mislim da bi trebao imati dozvolu kod sebe barem kada putujem u druge države.

9A2JK

Hrvoje, ti dobro misliš. To nije problem.
Problem je što g. Zdrav Razum i g. Logika nisu čak ni
rezervni igrači pravosuđa (zakona i propisa) niti jedne države,
a pogotovo ne naše.

Bilo bi dobro da nas netko uputi gdje jasno
piše da kod sebe trebam imati dozvolu za vokac ili
mobilni uređaj u autu. Ja nisam vidio gdje to piše,
ali to naravno ništa ne znači.

73
Martin 9A2JK

9A4WW

Dobar dan!

Držite li dozvolu za upravljanje automobilom kod kuće ili ju nosite sa sobom kad vozite?

Lp

Alen, 9A4WW

9A4QV

Najprije treba naučiti "gradivo" tko je taj koji te u RH ima pravo pitati da mu na uvid dostaviš, pokažeš dozvolu za rad postaje u amterskoj službi.
Zasigurno, MUP to nije....

9A3WP

Citat: 9A2M  u 18. Svibanj 2020, 14:27:07
...Jedini problem koji me muči je dimenzija dozvole. Ne stane u one standardne plastične omote u kojima su se izdavale stare vozačke dozvole. Obišao sam nekoliko papirnica i knjižara i nigdje nema omota dimenzija u koje bi stala dozvola. Čak i bez omota mi ne stane u novčanik. Nakon godinu dana bez zaštite ona će se vjerojatno isprljati ili oštetiti. Ima li ideja kako se ovo može riješiti?

Pozdrav Hrvoje,

Tamo negdje 2016 čini mi se, u jednom njemačkom trgovačkom centru (V-Baumarkt München Euro-Industriepark)
naišao sam na policu sa novčanicima, etuijima za naočale i između ostaloga i barem deset različitih formata omota
za različite vrste dokumenata. Uzeo sam ih nekoliko različitih, a HAKOM-ovu RA dozvolu uložio sam u omot kojeg
sad gledam i vidim da je to omot po horizontali odgovarajući, a po vertikali kakvih 5-6mm veći od formata naše
(HR) putovnice. Inače, njemački Bundesnetzagentur izdaje RA dozvolu (DK3WP) tiskanu na šminkerskom papiru,
izgleda puno ozbiljnije od naše (9A3WP), ali format je po horizontali 1cm, a po vertikali čak 2,5cm veći !!
U istom trgovačkom centru kupio sam omote odgovarajuće za obje dozvole i omote za još neke moje treće
iskaznice, hi.

Što se pak ideja tiče... evo jedna neobična. Skeniraj u boji HAKOM RA dozvolu, prilagodi veličinu iste za omot
koji ti je na raspolaganju npr. omot za staru vozačku kao što kažeš, ispiši u boji u prilagođenoj veličini i nosi je
sa sobom, a original stavi tamo gdje ti stane, npr. u automobil.

73 Goran, 9A3WP

OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A5N

Mađarske radioamaterske dozvole izrađene su kao kreditne kartice.
Lovačke iskaznice HLS-a su isto tako izrađene.
Možda za kojih ? godina i HAKOM dođe na taj nivo i poćne dozvole izdavati u obliku kreditnih kartica.

Do sada, u 14 godina, nitko me još nikad nigdje nije pitao za radioamatersku dozvolu.

Da li postoji neka odredba u nekom zakonu da radioamater mora nositi okolo svoju dozvolu?
Ipak smo samo amateri i nismo više nitkom zanimljivi osim sami sebi.
73 de Neno 8)