Autor Tema: Fake or true?  (Posjeta: 1442 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A2BX

 • Average Member
 • ***
 • Postova: 143
Fake or true?
« u: 29. Lipanj 2019, 09:47:01 »
Da li je ovo istina ili "fake" news?
Tko zna više?
"The 2 Meter Amateur Radio Band (144-146MHz) is under Threat from being taken away from Radio Amateurs due to a proposal from the CEPT World Radio Conference 2019 meeting that the 2 Meter band should be allocated as a Aeronautical Band."

Offline 9A2JK

 • ???
 • *
 • Postova: 2.078
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Fake or true?
« Odgovori #1 u: 29. Lipanj 2019, 13:29:05 »
Ne, nije lažna vijest.
Zaista postoje namjere da se 2-metarski radioamaterski opseg
dodijeli aeronautičkoj službi.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A2BX

 • Average Member
 • ***
 • Postova: 143
Odg: Fake or true?
« Odgovori #2 u: 29. Lipanj 2019, 14:39:17 »
The end of the World.
Smak svijeta.
Očekuje se međunarodna aktivnost HRS-a da to spriječi.  ;D

Offline 9A3AG

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 217
Odg: Fake or true?
« Odgovori #3 u: 29. Lipanj 2019, 14:59:18 »
Pozdrav

Ima na RVHF par rije;i o ovoj temi: https://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=3479.0

73,  9A3AG

Offline 9A4DC

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 233
Odg: Fake or true?
« Odgovori #4 u: 29. Lipanj 2019, 19:57:43 »
Hm. No dobro,tj jako lose.
Ajmo po redu,
1. nas casnik za vezu je Ulip. Zeljko kakva je to prica i kakav je status?
2. Kako je novac uvijek bitan cisto sumnjam da ce proizvodjaci ham opreme i njihovi predstavnici (yaesu,icom,itd,vimo itd) lako prepustiti taj dio trzista, pa bi ih bilo lipo "zakrcati" mailovima sto oni misle o tom.
2a. Pogotovo kad se radi o satelitima koji spremni putovat gore.
3. Kako najlakse ostat bez frekvencije? Tako da se ne koristi (a neko to slusa i pamti), znaci ekipa van iz ormara s vokcima, mobilkama isl itd i pocet emitirat na 2m u skladu s radio dozvolom (ne triba radit qso,al je pozeljno,vec emitirat), da vam lakse spojite uredjaje na pc pa nek emitiraju sami. Ko ima la,puna snaga na cw,ssb,fm,digi itd i "zagusite" band. Sto vise to bolje. E sad, ovo nije bas lipo,al moze bit funkcionalno.
Znaci,kontinuirano emitirat,i tako mjesecima.
4. Politicki-ukv mngr,sto je s tim i sto si kao clan io poduzeo?
Vy 73 to all
9a4dc

Offline 9A2JK

 • ???
 • *
 • Postova: 2.078
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Fake or true?
« Odgovori #5 u: 30. Lipanj 2019, 19:55:24 »
Potpišite peticiju.


http://chng.it/rrMHcCFKzS


73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A6WW

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 309
Odg: Fake or true?
« Odgovori #6 u: 01. Srpanj 2019, 13:55:28 »
Izgleda da iza svega stoji moćna Thales group internacionalna kompanija koja se, osim aviacijom i opremom aviona bavi i naoružajem, elektronikom za borbene avione, raketama kratkog i srednjeg domenta, helikopterima, vojnim dronovima, vojnim radarima na špijunskim satelitima itd.

https://www.f4fxl.org/update-on-the-threats-on-2m-amateur-band/

Njima novci nisu u pitanju (ne brinite - nije korupcija samo hrvatska privilegija), a izgleda da podrška francuske vlade ne dolazi u pitanje. Vidim da se pozivamo na činjenicu da je 2m band primarno dodjeljen radioamaterskoj službi, da je jedini harmonizirani band koji se koristi i za satelitske komunikacije itd., ali meni izgleda da to možda neće biti dovoljno s obzirom na apetite, kupovnu i političku moć interesenta.

Živi bili pa vidjeli.

U međuvremenu preporučam navijati QRO, naciljati antenama, i tjerati svakog uljeza kojeg čujete iz 2m banda. Mislim da smo  u decibelima jači od intrudera, pa ga možemo obeshrabriti. Naravno, za to nisu dosta samo 9A 2m amateri.

73 Zvonko

Offline 9A3GVD

 • Newbie
 • *
 • Postova: 6
Odg: Fake or true?
« Odgovori #7 u: 01. Srpanj 2019, 14:21:07 »
Samo se pitam zbog čega na stranicama Hrs-a nema nikakve obavijesti o ovoj temi (barem u rubrici VIJESTI). Nakon saznanja od stranih radioamaterskih portala odem na stranice Hrs-a (koje posjećujem redovno) provjeriti što se događa a tu nema ni spomena o ovoj trenutno aktualnoj i važnoj temi. Naravno provjerom foruma nailazim na temu pa evo samo kratki komentar na neozbiljnost.  :(

Hvala, 73!

Domagoj, 9A3GVD


 
73 de Domagoj, 9A3GVD

Offline 9A6WW

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 309
Odg: Fake or true?
« Odgovori #8 u: 01. Srpanj 2019, 17:44:48 »
Evo i čuđenje ARRL (dated 06/25/2019) nikakvom protivljenju od strane CEPT Project Team A, s jedinim izuzetkom Njemačke.

http://www.arrl.org/news/no-strong-opposition-to-144-146-mhz-reallocation-proposal-at-cept-meeting

U google prevodu  ovo ispada poprilično razočaravajuće. Prevod je više manje u smislu i duhu teksta ispravan,  uvažavajući google nesavršenosti:

Točka dnevnog reda Svjetske radiokomunikacijske konferencije 2023 (WRC-23) koja predlaže proučavanje niza frekvencija, uključujući potencijalno preraspodjelu 144 - 146 MHz kao primarne raspodjele zrakoplovnih mobilnih usluga, izazvala je malo protivljenja na sastanku Europske konferencije poštanskih i telekomunikacijskih uprava (CEPT) Projektni tim A. Tim je odgovoran za neke aspekte CEPT WRC pozicija, a sastanak je održan od 17. do 21. lipnja u Pragu, Češka Republika. Predstavljen od strane Francuske, prijedlog koji je ciljao na 144 - 146 MHz bio bi dio šireg razmatranja spektra dodijeljenog zrakoplovnoj mobilnoj usluzi. Još jedno pitanje koje je bilo riješeno tijekom sastanka odnosilo se na dijeljenje radioamaterskog radio frekvencijskog pojasa 1240 - 1300 MHz s europskim GPS sustavom Galileo.

"Čuli smo da se samo jedna administracija (Njemačka) protivila prijedlogu od 144 MHz - nitko drugi", izjavila je britanska mikrovalna grupa nakon sastanka. Inače, ona je prenesena na sastanak CEPT konferencijske skupine (CEP) na visokoj razini u kolovozu.

Međunarodna udruga radioamatera (IARU), koja je bila zastupljena na sastanku u Pragu, izrazila je "ozbiljnu zabrinutost" za svaki prijedlog koji bi uključio 144 - 146 MHz u predloženu točku dnevnog reda zrakoplovne mobilne usluge. To obuhvaća cjelokupni raspoloživi 2-metarski pojas u ITU Regiji 1. IARU se obvezao uložiti sve napore kako bi u potpunosti zaštitio interese radio amatera i potražio podršku regulatora za njihovo mišljenje.

IARU Regija 1 Predsjednik Don Beattie, G3BJ, rekao je prije sastanka da će IARU "energično" promicati svoje protivljenje u Regionalnim telekomunikacijskim organizacijama (RTO) i Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU) kako bi dobili uvjeravanja da će spektar ostati primarni dodjela amaterskih usluga. "

Raspon od 144 - 146 MHz raspoređen je globalno za amatersku i amatersku satelitsku službu na primarnoj osnovi, te je jedini globalno harmonizirani radioamaterski radio VHF pojas. Široko korišteni segment radioamaterskog spektra, 2 metra, podržava široku bazu zemaljskih korisnika, repetitora i satelitskih stanica, uključujući i Međunarodnu svemirsku stanicu.

Prema zapisnicima sastanka, prijedlog ne daje nikakvo opravdanje za ciljanje 144 - 146 MHz, a IARU vjeruje da bi dijeljenje s zrakoplovnim sustavima vjerojatno bilo teško i dovesti do ograničenja u razvoju amaterskih i amaterskih satelitskih usluga tamo. IARU je predložio da se mogu razviti alternativni prijedlozi koji bi mogli pružiti daljnji spektar za zrakoplovne aplikacije bez utjecaja na ovaj spektar amaterskih usluga.

Očekuje se da će IARU obavijestiti društva-članove, tražeći da o francuskom prijedlogu razgovaraju sa svojim vladama prije sastanka CEPT-CPG u kolovozu. Francuska bi mogla pokušati uvesti isti prijedlog za proučavanje 144 - 146 MHz za zrakoplovnu uporabu u druge RTO.

U međuvremenu, očekuje se daljnja rasprava o prijedlogu studije od 23 centimetra prije sastanka Pripremne skupine konferencije u kolovozu. Prijedlog je podignut nakon izvješća o smetnjama u navigacijskom sustavu Galileo, ali je IARU rekao da je svjestan samo "nekoliko slučajeva" prijavljenih smetnji signalu Galileo E6 na 1278.750 MHz. Rad na ovom pitanju nastavit će se u međuvremenu i na drugim specijaliziranim CEPT forumima.


73's

Offline 9A4DC

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 233
Odg: Fake or true?
« Odgovori #9 u: 01. Srpanj 2019, 18:45:13 »
No da, ajmo po redu.
1 ja malo ostao iznenadjen prije neki dan pa napisao onakav post.
2. Takodjer odmah i "ispilao" smsima HRSove relevantne cimbenike.
A) vrlo precizan odgovor da se ne brinem jer se nesto radi po tom dobio od najzaduzenije osobe u HRSu za sve preko 30 Mhz.
B) od naseg casnika za vezu s institucijama dobio sms "da ne panicarim" (u smislu "uvijek mi ostaje qrp na 1,8 mhz)
c) od 1og drugog cimbenika dobio sms "da se ne petljam kad kao clan KV Povjerenstva nisam ovlasten za bilo sto iznad 30 mhz!" (sluzbeno tocno).
3. Ideja za "zagusenje" banda bilo kakvim signalima 24/7 (qro pozeljan razdesenim la je bas taman,al nebitno,bitan kvantitet) spada u domenu "gradjanske neposlusnosti" al dozvoljeno ako se drzimo uvjeta iz radiodozvole. Medjutim,ako znamo kako funkcionira itu. Ovo bi morali radit bar 5-6 god bez prekida od sad.
4. Igrom sudbine danas sam na trajektu Preko-ZD upoznao kolegu iz SP (necu pod ovom temom reci znak.ali,skuzio ant na autu,pogledao unutra i vidio TS2000,HI, Ostatak price vam jasan,blebetali o hobiju) i oni u SP BJESNI NA PZK (SP SAVEZ) i potpisuju peticiju!
5. Kolega jk je dao link na peticiju, znaci, ispisimo to i posaljimo.
6. Molim lijepo IO HRS da ODMAH odrzi HITNU Sjednicu s 2 teme:
a) Stav IO HRSa o ovom i Prijedlog hitnih mjera,
b) Prijevod na hrv jezik i objava te peticije da je 9a opovi ispune i u skladu s Ustavom Rh dostave: Predsjednici Rh, Predsjedniku vlade Rh, resornom ministru i ministarstu, HAKOMu, ministrici i ministarstvu vanjskih poslova i Eu integracija, svim veleposlanicima i veleposlanstvima zemalja iz Itu r1 u rh,
7. Kako smo svi mi vec 6god drzavljani i Eu to nam daje za pravo i duznost da istu peticiju posaljemo i u EK i Parlament Eu i RH predstavnicima u istima.
8. Po Ustavu Rh to imamo pravo i duznost zahtijevati i od svih politickih stranaka i duznosnika u Rh,neovisno o nivou (mjesni odbor,opcina,grad,zupanija,sabor isl) za koje smo ili cemo tek glasati.
9. Branitelji to imaju pravo zahtijevat od Mede,tj njegovih podredjenih (nes mi ti Luckog, Kumrovec bia boljh,hi,al ipak)
10.napomena jer znam da neki imaju duznost da ovo citaju pa nek proslijede V-oj Upravi. Kako ham 2m uredjaji lako dostupni  i jeftini na ww trzistu a ukoliko ham operatori u r1 budu morali prodat svoju opremu (to ce ucinit najpovoljnijem s cashom,znaci bliski istok) to bi moglo (tj hoce) ugrozit odvijanje zracnog prometa ww (ne zovem Sept the 11th al u Arrlu se neko tog sjetio) pa se nadam da ce netko upozorit nadredjenog na tu mogucnost i da ce bit dovoljno pametnih u NATO da to il sprijece il odgode za bar narednih 200 god (takticka predpostavka da to tad vise nece predstavljat sigurnosnu ugrozbu, jesam li u pravu 9a2r, tj bivsi djelatniku sluzbe 112 za radiokomunikacije? ? )
uglavnom,da vas vise ne mucim. "ajmo delat" (rece neko,hi)
vy 73 i mni es, msa,emea,tropoa i locala svima narednih 199 god na 2m.
9a4dc

Offline 9A6WW

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 309
Odg: Fake or true?
« Odgovori #10 u: 01. Srpanj 2019, 19:38:53 »
Apropos navedenih točki:

2 - slažem se da ne treba paničariti.

3 - nije ideja za zagušenje, nego emitiranje u skladu s radio-dozvolom (uključivši i pozvivni znak, ako propisi tako zahtijevaju), držeći se dozvoljenih vrsta emisije u danom segmentu banda. Ne zaboravimo da se cw signal smije emitirati od 144 do 146. Dapače, tjerati uljeze iz banda predstavlja i obavezu. Sve po zakonu, bar dok nam nisu band oduzeli, a tek tada bi bila građanska neposlušnost ili kršenje zakona, pa bi institucije sistema trebale tražiti odgovornog....

5 - daleko od toga da nekog odgovaram od peticije, samo primjedba da sam već kod slične peticije na www.change.org imao velikih problema da se oslobodim bombardiranja mail-ovima i spam-om, jedva sam se ih oslobodio. Stoga oprez kod objave svoje mail adrese na dotičnoj stranici, ako ih imate više, objavite onu najmanje bitnu (mislim da bez toga potpis peticije ne funkcionira). Bojim se da uvijek ima i takvih koji žele profitirati na nečijom muci.

6 - ne bi bilo loše da se HRS izjasni što misli poduzeti i na koji način. Ostale navedene peticije ne bi imale smisla i efekta.

ostale točke: ne znam jel HAKOM predstavljao Hrvatsku na spomenutoj konferenciji u Pragu i jel ko bio tamo, ali to je u njihovoj domeni. Koliko (efikasno) može reagirati IARU i u okviru toga HRS, to ne znam. Do sad su radio-amateri u sličnim pričama uglavnom izvukli deblji kraj (istina, koliko sam ja pratio, tamo se radilo o djeljenju opsega na sekundarnoj bazi, a tu smo primarni). A dal će biti "dovoljno pametnih da to spriječe", sumnjam. Mislim da neki od navedenih pod "pametne" tu itekako imaju suprotnih interesa.

73's Zvonko
« Zadnja izmjena: 01. Srpanj 2019, 19:47:29 od 9A6WW »

Offline 9A2JK

 • ???
 • *
 • Postova: 2.078
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Fake or true?
« Odgovori #11 u: 01. Srpanj 2019, 20:40:04 »
A da malo ''stanemo na loptu'' ?

Ako je netko zaboravio, podsjećam da se frekvencije dodjeljuju na
ITU Svjetskim radijskim konferencijama. Radioamatere na ITU WRC
zastupa IARU, a ne HRS, ARRL, DARC, RSGB, REF, PZK itd…

Mi, Hrvatski radioamaterski savez, imamo zastupnike u IARU.

Frekvencije trebamo koristiti na način propisan Pravilnikom.
Svako ''lupetanje'' po bandu snagama većim od dopuštenih
ili većom širinom emisije je KONTRAPRODUKTIVNO i voda
je na mlin onima koji bi nam željeli oduzeti stečene privilegije.

Aktivno ukazivanje našim političarima o društvenoj korisnosti
radioamaterizma je svakako korisno i hvalevrijedna aktivnost,
ali baš ni malo nema utjecaja na dodjelu/oduzimanje frekvencija.

73
Martin 9A2JK


P.S. Dok sam sastavljao gornje, Zvonko 9A6WW me je preduhitrio,
posebno u dijelu poštivanja propisa.  8)

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A3IV

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 428
Odg: Fake or true?
« Odgovori #12 u: 03. Srpanj 2019, 21:04:41 »
Da sam zloban (što nisam) išao bih kopati po starim postovima. Negdje se netko bunio što šaljemo JEDNOG čovjeka na konferencije IARU a kad sam ja rekao da ih treba bar tri popljuvan sam. Zašto? Da se posao na konferenciji odradi kako treba. Priča je bila dnevnice, troškovi itd. Ako hoćeš posao odraditi kako treba, to nemože jedan čovjek.

ne samo 2m, 70cm je odavno djeljiv. 23cm, mislim da budemo ostali i bez njega. Galileo, evropski GPS.

Netreba se brinuti, mogu nam uzeti komad banda ali 3 kHz budemo dobili. Dosta za FT8

Offline 9A3IV

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 428
Odg: Fake or true?
« Odgovori #13 u: 03. Srpanj 2019, 22:47:12 »
Još jedna primjedba. Godinama su tu bile rasprave da li biti član HRS-a ili ne. I ja sam se svake godine to isto pitao. HRS kakav je, je očaj. Ali svake godine odgovor mi je bio isti. Malo nas je i ako se budemo svadili bit će nas još manje. I, evo rezultata. Samo je njemački savez se pobunio. Ostali ne. Ostali su previše razjedinjeni. Pa, borci protiv HRS-a, i ovo je jedna posljedica. Kad se u to još upletu milijarde eura vrijedni poslovi, evo ti sr...a.

Offline 9A6XX

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.035
  • http://rkp.ice.hr/hrle
Odg: Fake or true?
« Odgovori #14 u: 04. Srpanj 2019, 13:49:38 »
Prema informacijama s posljednjeg IO, HRS uskoro ima sastanak sa HAKOM-om i po pitanjima koji muče lokalne radioamatere vezano uz smetnje, a na dnevnom redu je i pitanje 2m. Tražit će se podrška HAKOMa prema ITU i WRC.

Ne treba očekivati čuda što se tiče snage HRS-a, HAKOM-a i IARU jer treba biti realan oko hobističke snage u globalnim okvirima, ali svakako ne sjediti prekrštenih ruku nego upozoravati i pričati o tome. Peticiju je dosad potpisalo tek 19.000 radioamatera u cijelom svijetu, što je po meni vrlo vrlo malo. Ja sam potpisao peticiju i ne dolaze mi spamovi - samo je bitno da se prilikom potpisivanja ne odabere da želite primati njihov newsletter.

73,
Hrle - 9A6XX
« Zadnja izmjena: 04. Srpanj 2019, 13:54:43 od 9A6XX »