• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

D68CCC

Autor 9A6AA, 21. Svibanj 2019, 07:47:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

Polako se priprema expedicija na Comore islands koja će pod znakom D68CCC raditi od 21.10. do 2.11.2019.
Mada ću i sam biti dio tima, pojma nemam zbog čega je MDXC pristao na takav znak.

Dakle: http://www.mdxc.org/d68ccc/team/

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6AA

Pripreme teku po planu.
Evo kako ćemo radiovalovima "vidjeti" svijet s naše lokacije...
"DX never sleeps..."

9A2JK

Nadam se da vodite računa o boljci skoro svih ekspedicija u posljednjih
godinu dana -  točno vrijeme na računalu  za FT8 rad ako nemate stalnu
Internet konekciju.   ;)

73 ES CUL
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4DC

Standard tocnog vrimena-no frks Emire. Pomorci ga koriste odavna za korekciju kronometra. CS RWM modulacija A.1A Il A2J na 4996, 9996 Il 14996 kHz i "precizan prst na enter tipki" i to je to!
Malo treninga kuci i za par pokusaja lahko postic toleranciju dovoljnu za odvest kaic od po miliuna tona sextantom priko Pacifika uz pogrijesku od kvarat kabela ( 1/10 Nauticke milje,tj kvarat od 185,216 m ) bez iceg drugog. E sad, pa nije ft8 nosac aviona,hi!
GL OMs!
Dc

9A6AA

Prije svega, na našoj grupi donedavno smo vodili diskusiju glede rada s FT8. Većina nije za to i neće raditi. Nekima se kosa diže na glavi pri pomisli na FT8. Sve su to iskusni CW operatori. E sad... novo vrijeme nameće i nove navade tako da će ih nekolicina ipak raditi FT8.
U objektu gdje ćemo biti smješteni, navodno postoji WIFI mreža: https://www.retajmoroniresort.com/ , ali nisam siguran za pokrivenost mrežom na našim CW i SSB lokacijama koje su međusobno udaljene par stotina metara.
Mada se s time osobno ne zamaram, hvala na savjetima.
Evo još  jednog pomagala:
https://www.voacap.com/dx/d68ccc/
Nadam se da ćemo se po dolasku brzo čuti: u "smjeni" sam prvog dana od 21.00 do 24.00 na 40/80m SSB.
73
9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6W

Ima li šanse za 60m?
73
9A6W

9A6AA

Na žalost, na Comorima nije dozvoljeno raditi na 5 Mhz.
73
9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6AA

Nakon prevaljanih cca 8000 km, evo već smo dva dana na Comorima, odnosno u gradu Moroni. Zrakoplovna ruta je bila: Milano - Rim  - Addis Ababa - Dar-es-Salam - Comori.
U logu je već  oko 5000 radioveza, a antene "niču" jedna za drugom. Noć je već debelo pala kad smo završili postavljanje vertikale za 160m. Na kraju - loš swr. Vani mi se ne ostaje jer svketska zdravstbena organizaci područje vodi kao opasno zbog malarije. Naši su mi liječnici savjetovali cijepljenje protiv Hepatitisa A i tablete protiv malarije. Prevedeno: lakši sam za 1400.00 kn. A komaraca nema da nema.
Radimo po 3 sata svakih 6 sati. Dosta sam naših danas odradio na 40m a  večeras na desetke Amerikanaca. Ako netko ima kakvu glazbenu želju neka javi na WhatsApp 098485982. Uvjet je da se javite samo onda kad nas čujete na tom željenom bandu...
"DX never sleeps..."

9A4DC

Hvala na info Emire.
I na trudu.
U 9a1bst svako vece od 19 do 21 LT radimo s klincima.Juce 22.10 u tom terminu vas vidili na clusteru na 14 i 7 ssb.
Na 14 vas nismo culi uopce. (ant delta loop),
na 7 vas u startu culi za 32qsb a u 19utc kvalitetnih 56 (ant inv v vrh na 26m),
klinci vas probali zvat (moj nadzor) al s 100w nije islo (ic7300 solo,nedam im la! )
Nadam se da ce bit vrimena da vas odradimo do kraja dxped.
GL ekipa!
VY 73 DE 9A4DC

9A6AA

Danas smo postavili sve antene.  Ni sam ne znam točan broj... negdje 10 - 12... Radimo 24 sata, s dvije postaje na CW, dvije na SSB, jedna FT8, a sutra će  (ako već nije) i jedna na rtty.
Do sada (22.24 LT) napravljeno je više od 11000 veza.
Ujutro sam od 6.00 do 9.00h (UTC + 2).
"DX never sleeps..."

9A6AA

Ako nekoga zanima kako nam ide, to može naći ovdje.
Podaci su u realnom vremenu.
Odlično rješenje!

http://www.mdxc.org/d68ccc/logoqrs/
"DX never sleeps..."

9A4DC

MNI TNX Emire ciloj ekipi na trudu!
Isto tako MNI VY TNX OPu koji radio danas popodne cq ww na 21 ssb na vezi s 9a1bst 12god hamleticom! (radi so 21 kao 9a1bst,bez moje pomoci,tj trudim se i odmoci joj,hi! )
al bilo lipo cut na sdr kartici "d68ccc only very yl one bravo sierra again" hehehe) MNI TNX OMS.
9a4dc

9A6AA

:)
Lijepo je čuti naše znakove. Odmah me dečki  pitaju o kome se radi. Većina naših, koji ne prate forum, se iznenadi kad im odgovorim na hrvatskom! Naravno, ne očekuju da je netko u D68CCC ekipi iz Hrvatske. S obzirom na to da ne "ganjamo" rezultat u natjecanju, želimo omogućiti da se odradi ovaj množitelj (39).
Nakon natjecanja nastavljamo s radom do 1. studenoga kada se istim putem vraćamo u Europu.

PS......fotografije (koliko je sustav dozvolio) postavio 9a1aa......ostatak u drugom postu
"DX never sleeps..."

9A1AA

Još nešto slika sa Comoros islanda  - tema antene
73, Ivo 9A1AA

9A1AA

D68CCC operatori na svom "radnom mjestu"
73, Ivo 9A1AA